NOTULEN VAN DE  GEMEENTERAAD

 

VERGADERING VAN 25 november 2021

 

Aanwezig:

Jordi Boulet, voorzitter

Werner Raskin, burgemeester

Bert Vertessen, Yves Croux, Heidi Berx, schepenen

Alfons Capiot, Serge Voncken, Linda Verjans, Michel Vanroy, Carine Moors, Wim Hellinx, Wendy Bollen, Christiaan Hex, Mieke Claesen, Liesbeth Werelds, Marc Bamps, Stanny Crommen, Jasper Goffin, Ria Moesen, raadsleden

Geert Rouffa, algemeen directeur

 

Verontschuldigd:

 

Johan Schoefs, schepen

Eddy Vandecaetsbeek, raadslid

 

Overzicht punten

 

In openbare vergadering

01

Omgeving - Gemeentelijk subsidiereglement 'Aanplant en/of onderhoud van kleine landschapselementen' - Goedkeuring

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

 

Gelet op het gemeentelijk subsidiereglement op de aanleg en onderhoud van kleine landschapselementen, goedgekeurd door de gemeenteraad van 30 augustus 2007;

 

Gelet op het voorstel van het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren om in alle aangesloten Haspengouwse gemeenten een eenvormig subsidiereglement goed te keuren;

 

Overwegende dat kleine landschapselementen een essentieel deel uitmaken van het landschap en de eigenheid van streek mee bepalen;

 

Overwegende dat er veel kleine landschapselementen uit het landschap zijn verdwenen, wat een bedreiging inhoudt voor het voorbestaan van een aantal cultuurhistorische en ecologische waardevolle natuurelementen in de gemeente;

 

Overwegende dat er een positieve stimulans gegeven wordt aan het onderhoud en het behoud van het landschap door het stimuleren en creëren van de betrokkenheid van de bevolking met zijn

eigen leefomgeving;

 

Overwegende dat de burger terecht kan bij het landschapsloket van het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren voor advies rond de kleine landschapselementen;

 

Overwegende dat er gestreefd moet worden naar administratieve vereenvoudiging voor de gemeentelijke diensten en voor de burger;

 

Besluit,

 

Na beraadslaging en met unanimiteit;
 

Art. 1 - Goedkeuring te verlenen voor het gemeentelijk subsidiereglement op de aanleg en onderhoud van kleine landschapselementen, hierna genoemd 'het subsidiereglement'.

 

Art. 2 - Het subsidiereglement luidt als volgt:

 

Art. 1

Het gemeentelijk subsidiereglement op de aanleg en onderhoud van kleine landschapselementen van 30 augustus 2007 wordt opgeheven en vervangen door het subsidieregelement van 25 november 2021.

 

Art. 2

Binnen de perken van de jaarlijks in het budget goedgekeurde kredieten, verleent het college van burgemeester en schepenen een subsidie voor de aanleg en het onderhoud van kleine landschapselementen, met name voor hagen, heggen, hoogstamboomgaarden, houtkanten, poelen, loofbomen en knotbomen.

 

Art. 3

Definities:

Haag: een dichte en doorlopende rij houtige, streekeigen planten. De haag wordt door regelmatige en frequente snoei in vorm gehouden.

 

Heg: een dichte en doorlopende rij houtige streekeigen planten en struiken met een minimaal onderhoud.

 

Houtkant: bestaat uit een doorlopende rij streekeigen boomvormende en struikvormende soorten, die met tussenpozen van minimaal 8 jaar tegen de grond gedeeltelijk of volledig wordt afgezet.

 

Hoogstamfruitboom: elke wilde en gecultiveerde kersen-, appelen-, peren-, pruimen- en notenboom. met een stamlengte van 1,80 meter tot 2,30 meter. Vanaf die hoogte wordt de kruin (takken) gevormd.

 

Poel: natuurlijke of door de mens gegraven watervlakken, oorspronkelijk bedoeld als drenkplaats voor het vee. Een poel is een stilstaand water, meestal op een lager gelegen plaats in het landschap met een oppervlakte van 50 tot 150 m².

 

Loofboom: Streekeigen boom, kan solitair (alleen) of in rij staan.

 

Knotboom: Streekeigen loofboom waarbij minimaal om de 6 jaar de kruin wordt gekapt, waarna deze weer uitloopt.

 

Autochtoon plantgoed: afstammelingen van bomen of struiken die zich na de laatste ijstijd in onze streek hebben gevestigd. Ze zijn beter aangepast aan onze milieuomstandigheden en hebben bijgevolg grotere overlevingskansen. Autochtoon plantgoed wordt als dusdanig verkocht met certificaat of een kwaliteitslabel zoals bv. Plant van Hier ®.

 

Inheemse plantenlijst voor Haspengouw en Voeren:

zwarte els (Alnus glutinosa)

haagbeuk (Carpinus betulus)

gewone es (Fraxinus excelsior)

winterlinde (Tilia cordata)

zomereik (Quercus robur)

boskers (Prunus avium)

schietwilg (Salix alba)

boswilg (Salix caprea)

grauwe wilg (Salix cinerea)

veldesdoorn - Spaanse aak (Acer campestre)

hazelaar (Corylus avelana)

rode kornoelje (Cornus sanguinea)

gele kornoelje (Cornus mas)

eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna)

tweestijlige meidoorn (Crataegus laevigata)

gewone kardinaalsmuts (Euonymus europaeus)

sporkehout (Frangula alnus)

hulst (Ilex aquifolium)

inlandse vogelkers (Prunus padus)

sleedoorn (Prunus spinosa)

hondsroos (Rosa canina)

gewone vlier (Sambucus nigra)

wilde lijsterbes (Sorbus aucuparia)

Gelderse roos (Viburnum opulus)

wilde liguster (Ligustrum vulgare)

 

Algemene voorwaarden

 

Art. 4

De betoelaagbare kleine landschapselementen zijn gelegen op grondgebied van de gemeente Hoeselt in de groengebieden, bosgebieden, natuurontwikkelingsgebieden, parkgebieden, agrarische gebieden, alle gebieden met als nabestemming één van de voornoemde bestemmingen en de met die gebieden vergelijkbare bestemmingsgebieden aangewezen in de plannen van aanleg of de ruimtelijke uitvoeringsplannen van kracht in de ruimtelijke ordening. Ook kleine landschapselementen gelegen in woonzones met landelijk karakter, zichtbaar van op het openbaar domein komen in aanmerking.

 

Art. 5a

Men kan geen beroep doen op de gemeentelijke subsidie als de aanvrager voor hetzelfde landschapselement in aanmerking komt voor andere subsidies vanuit andere overheden, bvb. beheerovereenkomsten, agroforestry, erfgoedpremie, natuurbeheerplan, …

 

Art. 5b

Aanvullend op Art. 5a, kunnen landbouwers enkel voor de maatregelen die niet onder de beheersovereenkomsten of VLIF-steun vallen, gebruik maken van dit reglement. De gemeentelijke subsidie valt onder de de-minimis steun. Het maximaal toegekende bedrag per landbouwonderneming voor alle steun onder deze regeling mag dus het plafond van 20.000 euro niet overschrijden over een periode van 3 belastingjaren. De gemeente rapporteert aan de VLM over de uitbetalingen in het kader van deze de-minimisregeling.

 

Art. 6

De werken mogen niet als voorwaarde opgenomen zijn bij de toekenning van een omgevingsvergunning of kapmachtiging tenzij het gaat om het herstel of bijplanten van een bestaande hoogstamboomgaard. Ook mogen de werken niet dienen als compensatie in het kader van de zorgplicht, zoals opgenomen in het Natuurdecreet art. 14.

 

Art. 7

De aanvrager moet gerechtigd zijn om de aanlegwerken/onderhoudswerken te verrichten waarvoor de aanvraag wordt ingediend. Indien de grondgebruiker geen eigenaar is van de percelen waarop het klein landschapselement aanwezig is, moet hij over een schriftelijke toestemming van de eigenaar beschikken.

 

Art. 8

De aangevraagde werken moeten in overeenstemming zijn met en uitgevoerd worden volgens de bestaande regelgeving en gebruiken. De aanplant en het onderhoud moeten gebeuren volgens de code van goede natuurpraktijk.

 

Art. 9

Bij de aanplant en het onderhoud moet het steeds gaan om inheemse, streekeigen boom- en struiksoorten, waarbij een positieve bijdrage wordt geleverd aan het voor de streek typische landschap en de natuur.

 

Art. 10

Het klein landschapselement moet gedurende minstens 10 jaar intact en integraal op dezelfde plaats behouden te blijven.

 

Art. 11

De aanvrager moet zorgen voor de instandhouding van de kleine landschapselementen waarvoor een toelage wordt verkregen (o.m. vervangen van afgestorven exemplaren in het eerstvolgend plantseizoen).

 

Specifieke bepalingen met betrekking tot de aanplant of aanleg

 

Art. 12

Bepalingen aanplant hagen of heggen:

 

- Minimumlengte: 25 meter.

- Plantafstand in de rij voor een haag: 0,25 m (4 planten per meter).

- Plantafstand in de rij voor een heg: 0,5 m (2 planten per meter).

- Minimum formaat plantgoed: 60-80 cm.

- Er moet gebruik gemaakt worden van volgende soorten: eenstijlige meidoorn, tweestijlige meidoorn, sleedoorn, haagbeuk, hazelaar, zomereik, es, inlandse vogelkers, linde, zwarte els, lijsterbes, vlier, Gelderse roos, boskers, veldesdoorn, gele kornoelje, rode kornoelje, hondsroos, kardinaalsmuts, hulst, wilde liguster, sporkehout.

 

Bepalingen aanplant houtkant:

 

- Minimumoppervlakte: 75 m².

- Breedte: minstens 3 meter met een maximum van 10 meter.

- Plantdichtheid: minstens 1 plant per m².

- Minimumformaat plantgoed: 60-80 cm.

- Er moet gebruik gemaakt worden van volgen de soorten: meidoorn, sleedoorn, haagbeuk, hazelaar, zomereik, es, inlandse vogelkers, linde, zwarte els, lijsterbes, vlier, Gelderse roos, boskers, veldesdoorn, gele kornoelje, rode kornoelje, hondsroos, kardinaalsmuts, hulst, wilde liguster, sporkehout.

 

Bepalingen aanplant loofbomen en knotbomen:

 

- Minimum aantal: 5 bomen

- Plantafstand: minimaal 5 m

- Plantgoed: hoogstammig en geworteld plantgoed met een stamomtrek van minimum 8 tot 10 cm of een 2,5 tot 3 m lange rechte tak van een bestaande, gezonde knotwilg.

- Er moet gebruik gemaakt worden van volgende soorten: zomereik, es, linde, tamme kastanje, okkernoot, zwarte els, veldesdoorn, haagbeuk, wilg, lijsterbes. Voor knotbomen: zomereik, es, zwarte els, haagbeuk, wilg.

 

Bepalingen aanplant hoogstamfruitbomen:

 

- Minimum aantal: 5 bomen

- De eerste 5 jaar moet een vormsnoei uitgevoerd worden.

- Deze vormsnoei moet gebeuren via een onderhoudscontract met gespecialiseerde personen of firma. Deze snoei mag ook zelf gedaan worden, mits voorlegging van bewijs van opleiding of ervaring.

 

Bepalingen aanleg poel:

 

- Grootte: tussen 50 m² en 150 m² wateroppervlak.

- Poelen groter dan 100 m² mogen enkel gegraven worden mits het verkrijgen van een omgevingsvergunning.

- De bezonde oever (NW - NO-zijde) moet zacht hellend (1:2 tot 1:3) uitgegraven te worden.

- Diepte: tussen 0,5 m en 2 m (diepste gedeelte vorstvrij in de winter).

- Bij beweiding moet de oever van de poel beschermd worden tegen vertrappeling van het vee door op minstens 1 m van de poel over een lengte van minstens 3/4 van de poelomtrek een afsluiting te plaatsen.

- De poel moet van nature water kunnen houden. Er moet een goede waterkwaliteit verzekerd worden (grondwater, kwelwater, bronwater, hellingwater, ondoordringbare kleilaag).

- Er mogen enkel inheemse planten in en rond het water staan die spontaan ontwikkelen. Exoten moeten verwijderd worden.

- Het is niet toegelaten vis, eenden, waterplanten en andere organismen in te brengen in de poel.

 

Specifieke bepalingen met betrekking tot het onderhoud

 

Art. 13

Bepalingen onderhoud haag of heg:

 

- Minimumlengte: 25 meter.

- Minimumhoogte: 1,25 meter.

- De haag of heg is minstens 2 jaar oud.

- Gaten moeten opgevuld worden met soorten waaruit de haag is opgebouwd.

- De haag of heg wordt onderhouden in de periode tussen 1 september en 1 maart.

 

Bepalingen onderhoud houtkant:

 

- De houtkant moet voldoen aan de bepalingen uit Art. 12.

- De aanplant of het vorige onderhoud gebeurde minstens 5 jaar geleden.

- Gaten moeten tijdig opgevuld worden met soorten waaruit de houtkant is opgebouwd.

- De houtkant wordt onderhouden tussen 1 november en 1 maart.

 

Bepalingen onderhoud knotbomen:

 

- De knotboom is minstens 5 jaar oud.

- Knotbomenrijen worden gespreid over verschillende jaren geknot.

- Het knotten gebeurt in de periode tussen 1 november en 1 maart.

 

Bepalingen onderhoud hoogstamfruitbomen:

 

- Het reguliere onderhoud kan per boom om de 5 jaar worden aangevraagd, mits de boom minimaal 10 jaar oud is.

- Regulier onderhoud kan door de aanvrager uitgevoerd worden. Facturen van huur hakselaar en afvoer van hout kunnen in dat geval toegevoegd worden aan de aanvraag.

- Volgende specifieke onderhoudswerken worden eenmalig gesubsidieerd: achterstallige snoei, verjongingssnoei, renovatiesnoei, veteraanboombeheer, conservatiesnoei.

- De eenmalige specifieke onderhoudswerken moeten gebeuren door een specialist, onder de juiste omstandigheden en met de juiste technieken. De factuur moet worden toegevoegd aan de gemeentelijke subsidieaanvraag.

 

Bepalingen onderhoud poel:

 

- Het onderhoud gebeurt in augustus of september.

- De poel moet voldoen aan de bepalingen uit Art. 12.

- Overtollige plantengroei moet verwijderd worden.

- Ruiming van organisch materiaal op de bodem van de poel wordt periodiek en bij voorkeur gespreid over minstens 2 jaar uitgevoerd om verlanding te voorkomen.

- De beplanting moet gesnoeid worden zodat de helft van de poel niet beschaduwd is.

 

Art. 14

De toelagen zijn cumuleerbaar en worden als volgt toegekend:

 

Aanleg/aanplant

 

Aanleg haag/heg: 2 euro per meter bij gebruik van autochtoon plantgoed, 1 euro per meter bij gebruik van gewoon inheems plantgoed. De toelage is eenmalig aan te vragen bij aanplant en wordt beperkt tot 300 euro.

 

Aanplant hoogstamfruitboom en 5 jaar vormsnoei: 35 euro per boom. De toelage is eenmalig aan te vragen bij aanplant en wordt beperkt tot 350 euro.

 

Aanplant houtkant: 0,50 euro per vierkante meter. De toelage is eenmalig aan te vragen bij aanplant en wordt beperkt tot 250 euro.

 

Aanplant loof- en knotboom: 15 euro per boom of 2,50 euro per stek. De toelage is eenmalig aan te vragen bij aanplant en wordt beperkt tot 250 euro.

 

Aanleg poel: 200 euro per poel. De toelage is eenmalig aan te vragen bij aanleg.

 

Onderhoud

 

Onderhoud haag/heg: 0,50 euro per meter. De toelage wordt beperkt tot 250 euro per jaar. Bij jaarlijks onderhoud kan dit aangeduid worden op het formulier. Het ingediende formulier is dan voor 5 jaar geldig en de subsidie zal toegekend worden als men aan de voorwaarden voldoet zonder dat men gedurende die periode opnieuw een aanvraag moet indienen.

 

Onderhoud houtkant; 0,14 euro per vierkante meter. De toelage is om de 5 jaar of meer

aan te vragen en wordt beperkt tot 250 euro per aanvraag.

 

Regulier of achterstallig onderhoud hoogstamfruitbomen: max. 50 % van de totale kostprijs. De toelage is om de 5 jaar of meer aan te vragen en wordt beperkt tot 250 euro per aanvraag.

 

Onderhoud poel: 100 euro per poel. De toelage is om de 5 jaar of meer aan te vragen en wordt beperkt tot 250 euro per aanvraag. Het onderhoud kan gespreid over 2 jaren uitgevoerd worden.

 

Onderhoud knotboom: 10 euro per boom. De toelage is per boom om de 5 jaar of meer aan te vragen en wordt beperkt tot 250 euro per aanvraag. Knotbomenrijen moeten gespreid over meerdere jaren geknot worden.

 

Aanvraagprocedure

 

Art. 15

De aanvraag wordt ingediend bij het college van burgemeester en schepenen en omvat:

 

- Kaart, luchtfoto of plan met precieze situering en de maten van het klein landschapselement

- Minstens 2 foto’s

 

En indien van toepassing:

- Onderhoudscontract of getuigschrift (bij de aanplant van hoogstamfruitbomen)

- Factuur van de werken (bij onderhoudswerken in de hoogstamboomgaard)

- Bewijs van autochtoon plantgoed

 

Art. 16

Het gemeentebestuur moet door de aanvrager binnen de 6 maanden na voltooiing van de werken op de hoogte gebracht worden dat aan de voorwaarden voldaan is. Hierbij wordt een aanvraag tot uitbetaling gevoegd.

 

Art. 17

Het college van burgemeester en schepenen keurt de uitbetalingen eenmaal per jaar goed. De uitbetaling gebeurt jaarlijks in principe in december. Daartoe moeten de formulieren ten laatste op 30 september ingediend zijn. Aanvraagformulieren ingediend na 30 september worden in het volgende kalenderjaar verwerkt.

 

Art. 18

- Het gebruik van autochtoon plantgoed moet worden aangetoond via een certificaat of door middel van een verwijzing op factuur door een bevoegde instantie.

- Bewijs van ervaring, certificaat of onderhoudscontract moet worden toegevoegd indien de aanvraag over de aanplant voor hoogstamfruitbomen gaat.

- Factuur van de werken moet worden toegevoegd indien het om onderhoudswerken in een hoogstamboomgaard gaat.

 

Art. 19

Het gemeentebestuur of toezichthoudende ambtenaar kan de werken komen controleren vooraleer de betaling uit te voeren. Wanneer de uitvoering onvolledig of gebrekkig is kan de betaling verminderd, uitgesteld of geweigerd worden. De subsidie wordt ook niet toegekend als het klein landschapselement wordt aangelegd/onderhouden op een wijze die in strijd is met de bestaande wetgeving, reglementen en gebruiken.

 

Art. 20

De toelage kan geheel of gedeeltelijk teruggevorderd worden in volgende gevallen:

 

- Bij gebrek aan zorg voor het klein landschapselement.

- Wanneer het gesubsidieerde klein landschapselement geen 10 jaar intact en integraal op dezelfde plaats blijft bestaan (het is verboden het landschapselement te verplaatsen, rooien, vellen of definitief verwijderen binnen deze tijdsduur; met vellen en rooien wordt gelijkgesteld: schade toebrengen, verminken of vernielen door ringen, ontschorsen, verschroeien, gebruik van chemische middelen, vraatschade, ...).

- Als frauduleuze praktijken worden vastgesteld. In dit geval vervalt de subsidie en er kan een boete opgelegd worden die maximaal het dubbele bedraagt van de toegekende subsidie.

Publicatiedatum: 27/12/2021
Overzicht punten

02

Omgeving - Afvalreglement betreffende het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen - Goedkeuring

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, inzonderheid op de artikels 2, 40 en 41,2;

 

Gelet op de Nieuwe Gemeentewet, inzonderheid op de artikels, 119, 119bis en 135§2;

 

Gelet op het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, inzonderheid afdeling 3 huishoudelijke afvalstoffen, artikel 26 tot en met artikel 28;

 

Gelet op het besluit van 17 februari 2012 van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen (Vlarema) en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 5.3.12 betreffende het gebruik van cateringmateriaal;

 

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering 7 januari 2008 tot vaststelling van het uitvoeringsplan milieuverantwoord beheer van huishoudelijke afvalstoffen en van 28 januari 2000 tot vaststelling van het uitvoeringsplan gescheiden inzameling bedrijfsafval van kleine ondernemingen;

 

Gelet op de beheersoverdracht die de gemeente heeft verleend aan het intergemeentelijk samenwerkingsverband Limburg.net;

 

Gelet op het feit dat Limburg.net de bevoegdheid heeft om het huishoudelijk afval en vergelijkbaar bedrijfsafval in te zamelen en te verwerken;

 

Gelet op het voorstel-convenant 2022 en het voorstel-reglement van de gemeente Hoeselt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad van Hoeselt op 25 november 2021;

 

Gelet op het afvalreglement voor huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen, goedgekeurd door de gemeenteraad van 24 juni 2021;

 

Gelet op de principiële goedkeuring van het Optimo-systeem door de gemeenteraad van de gemeente Hoeselt op 28 november 2019;

 

Overwegende dat naar aanleiding van de invoering van het Optimo-systeem door Limburg.net een aanpassing van afvalreglement voor huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen noodzakelijk is;

 

Overwegende dat er een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid bestaat voor volgende afvalstoffen, zoals gedefinieerd in Vlarema: drukwerkafval, afgedankte voertuigen, afvalbanden, afgedankte elektrische en elektronische apparatuur, afgewerkte olie zoals vermeld in bijlage 3.4.6, oude en vervallen geneesmiddelen, gebruikte dierlijke en plantaardige vetten en oliën van huishoudelijke oorsprong, afgedankte fotovoltaïsche zonnepanelen, afvallandbouwfolies, zwerfvuil, gebruikte injectienaalden en gebruikte wegwerpluiers;

 

Overwegende dat er een terugnameplicht bestaat voor huishoudelijk verpakkingsafval; dat minstens papier en karton, holglas en plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons selectief moeten worden ingezameld;

 

Overwegende dat het ter bescherming van het leefmilieu noodzakelijk is het huishoudelijk afval en het vergelijkbaar bedrijfsafval tot een minimum te beperken en het afval maximaal selectief in te zamelen;

 

Overwegende dat prioriteit dient verleend te worden aan afvalvoorkoming en hergebruik van afvalstoffen;

 

Overwegende dat in tweede instantie het huishoudelijk afval en het vergelijkbaar bedrijfsafval maximaal selectief dienen ingezameld te worden;

 

Overwegende dat ernaar gestreefd wordt om de inzameling van het huishoudelijk afval en het vergelijkbaar bedrijfsafval in de gemeenten zo optimaal mogelijk op elkaar af te stemmen;

 

Overwegende dat de gemeente in overeenstemming met haar gemeentelijke zorgplicht zoals bepaald in artikel 26 van het decreet betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, het niet aanbieden van huisvuil via de gemeentelijke inzamelkanalen en bijgevolg ontwijkgedrag zoals sluikstorten, sluikstoken, afvaltoerisme naar buurgemeenten of afvaltoerisme naar de werkgever maximaal wil voorkomen;

 

Besluit,

 

Na beraadslaging en met unanimiteit;
 

Art. 1 - Goedkeuring te verlenen voor het afvalreglement betreffende het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen, hierna 'het afvalreglement' genoemd.

 

Art. 2 - Het afvalreglement luidt als volgt:

 

Hoofdstuk I - Algemene bepalingen

 

Afdeling 1 - Definities en toepassingsgebied

Art. 1 - De definities opgenomen in het Materialendecreet, het VLAREMA en de bijhorende uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing op dit afvalreglement.

 

Art. 2 - Dit afvalreglement is van toepassing op de inzameling en het beheer van alle huishoudelijk afval.

Dit afvalreglement is tevens van toepassing op de inzameling en het beheer van alle met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen die via een gemeentelijke inzameling worden opgehaald, ingezameld of aangeboden.

 

Afdeling 2 - Algemene bepalingen

Art. 3 - Onverminderd de bepalingen opgenomen in artikel 12 § 1 van het Materialendecreet is het verboden huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen achter te laten, op te slaan, aan te bieden, in te zamelen, te storten, te verbranden, te verwerken, te beheren in strijd met de bepalingen opgenomen in dit afvalreglement.

Onverminderd de bepalingen opgenomen in artikel 12 §1 van het Materialendecreet is het verboden voor de aanbieders van met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen om deze bedrijfsafvalstoffen op een andere manier aan te bieden bij de gemeentelijke inzameling in strijd met de bepalingen opgenomen in dit afvalreglement.

 

Art. 4 - De inzameling aan huis wordt georganiseerd voor huisvuil, grofvuil en verschillende selectieve afvalsoorten.

 

Bij een selectief ingezamelde afvalsoort mogen uitsluitend de afvalstoffen van de betreffende afvalsoort meegegeven worden. De sorteerregels worden via diverse kanalen aan de aanbieders kenbaar gemaakt (website, afvalkalender,…).

 

Het is verboden om volgende afvalstoffen aan te bieden bij de door Limburg.net georganiseerde inzameling bestemd voor het selectief inzamelen van afvalstoffen :

- huisvuil

- grofvuil

 

Het is verboden volgende afvalstoffen aan te bieden bij het om het even welke door Limburg.net georganiseerde inzameling aan huis, noch op het recyclagepark:

- gasflessen bestemd voor meermalig gebruik

- munitie en ontplofbare stoffen

- krengen van dieren en slachtafval

- oude en vervallen geneesmiddelen

- niet hechtgebonden asbest

- bedrijfsafvalstoffen, andere dan de met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen

 

De visuele controle op de aanbieding van afvalstoffen bij de inzameling wordt uitgevoerd door het personeel van Limburg.net en door de inzamelaars, afvalstoffenhandelaars of –makelaars die zijn aangesteld door Limburg.net en door de parkwachter op het recyclagepark ingeval van inzameling op het recyclagepark. Degene die de visuele controle uitoefent mag de aangeboden afvalstoffen controleren en de aanbieders wijzen op foutieve aanbiedingen en de nodige richtlijnen verstrekken.

 

Art. 5 - §1.Het is verboden om huishoudelijke afvalstoffen in te zamelen op het grondgebied van de gemeente, tenzij door de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en –makelaars daarvoor aangewezen zijn door Limburg.net of de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en -makelaars hiervoor een toestemming hebben gekregen van Limburg.net.

Afvalstoffen die onder een aanvaardingsplicht vallen kunnen ingezameld worden conform artikel 19 van dit reglement.

 

§2. Elke inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar die op het grondgebied van de gemeente huishoudelijke afvalstoffen op eigen initiatief wenst in te zamelen, andere dan de afvalstoffen die die door Limburg.net worden ingezameld , moet vooraf een toelating vragen bij de gemeente. De aanvraag bevat minstens volgende gegevens :

- identificatie van de organisator van de inzameling;

- identificatie van de betrokken inzamelaar(s), afvalstoffenhandelaar(s) of –makelaar(s) en de betrokken vervoerder(s);

- aard van de afvalstoffen;

- voorziene communicatie (inhoud, dragers, kanalen, eventuele doelgroepen,…)

- inzamelwijze en alle inzamelmodaliteiten, zoals sorteerboodschap, inzamelfrequentie, afvoerfrequentie, ...

- indien van toepassing, de locaties waar inzamelrecipiënten geplaatst worden en de maatregelen die genomen worden om de locaties te beheren overeenkomstig de geldende verplichtingen;

- duurtijd van de inzameling;

- afvoermodaliteiten van de afvalstoffen;

- wijze van registratie van de ingezamelde, afgevoerde en verwerkte afvalstoffen.

 

De gemeente kan schriftelijk toelating geven aan de organisator van de inzameling op voorwaarde dat de organisator jaarlijks vóór 1 maart de gegevens met betrekking tot de op het gemeentelijk grondgebied ingezamelde huishoudelijke hoeveelheden tijdens het voorbije kalenderjaar rapporteert aan Limburg.net, conform de richtlijnen zoals opgelegd door Limburg.net.

De gemeente kan deze toelating eventueel beperken in de tijd.

Wanneer vastgesteld wordt dat de organisator de geldende wettelijke bepalingen en/of de voorwaarden gekoppeld aan de toelating schendt, kan de gemeente de toelating opheffen.

 

§ 3. In afwijking van §2 kunnen scholen en verenigingen die gevestigd zijn in de gemeente zonder toelating van de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband4 per kalenderjaar maximum twee verschillende afvalstromen selectief inzamelen mits cumulatief voldaan aan de volgende voorwaarden:

- de school aanvaardt enkel de afvalstoffen die afkomstig zijn van het eigen huishouden van de leerlingen en die , aangeboden worden door de eigen leerlingen. Bij verenigingen beperkt zich dat tot de afvalstoffen afkomstig van het eigen huishouden van de aangesloten leden en aangeboden door de aangesloten leden;

- de inzameling slaat op een selectieve fractie, waarvan de inzameling niet is georganiseerd op het recyclagepark of bij de aan-huis-inzameling;

- de inzamelactie wordt uitsluitend georganiseerd op het grondgebied van de gemeente waar de school en/of vereniging is gevestigd;

- de ingezamelde afvalstof moet verplicht afgevoerd worden voor hergebruik of recyclage;

- de inzameling gebeurt op een manier die garanties biedt op milieubescherming en het voorkomen van veiligheidsrisico’s voor personen in de directe omgeving;

- de inzameling en afvoer van de ingezamelde afvalstoffen gebeurt door een geregistreerde inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar;

- de inzamelactie gebeurt in combinatie met een project van sensibilisering over preventie,

hergebruik en recyclage van de betreffende afvalstoffen. De initiatiefnemers bezorgen daarover op voorhand informatie aan de gemeente;

- de inzamelactie duurt maximaal 14 opeenvolgende kalenderdagen en de afvalstoffen worden binnen de 3 kalenderdagen na het beëindigen van de inzamelactie afgevoerd.

 

Afdeling 3 - Afval van huisdieren

Art. 6 - De eigenaars en houders van huisdieren zijn verplicht te beletten dat de voetpaden en aanpalende huizen, bermen tussen voetpad en rijweg, begraafplaatsen, openbare parken, bossen, tuinen, speelpleinen en andere voor het publiek toegankelijke zones en de fiets- en rijwegen bevuild worden door hun dieren. Enkel op de voorziene locaties mogen de dieren zich ontlasten.

 

Indien uitwerpselen terecht komen op de voornoemde plaatsen, is de eigenaar of houder van het dier verplicht deze uitwerpselen te verwijderen en te deponeren in  een straatvuilcontainer of een speciaal daarvoor voorzien inzamelrecipiënt voor dierlijke uitwerpselen of moet de eigenaar of houder er voor zorgen dat deze uitwerpselen verwijderd worden en voldoende verpakt en samen met het huisvuil meegegeven worden met de gemeentelijke inzameling van huisvuil.

 

De voormelde verplichtingen ontslaan de aangelanden echter niet van hun eigen verplichtingen om de openbare weg rein te houden.

 

De begeleiders van huisdieren zijn verplicht een zakje voor het verwijderen van de uitwerpselen van hun dier in bezit te hebben. Het zakje dient op het verzoek van de politie getoond te worden.

 

De bepalingen van artikel 6 zijn niet van toepassing op blindengeleide- en assistentiehonden.

 

Afdeling 4 – reclamedrukwerk en gratis regionale pers

Art. 7 - Het is voor bedelers van reclamedrukwerk en gratis regionale pers verboden om reclamedrukwerk en gratis regionale pers te bedelen in leegstaande panden of achter te laten op geparkeerde voertuigen, op het recyclagepark of op andere plaatsen, dan de brievenbus, tenzij mits toelating van de gemeente.

 

De gemeente en Limburg.net stellen stickers ter beschikking van de inwoners waarop wordt aangegeven dat reclamedrukwerk en/of gratis regionale pers niet gewenst zijn. Het is verboden reclamedrukwerk te deponeren in een brievenbus met een sticker die aangeeft geen reclamedrukwerk, maar wel gratis regionale pers te ontvangen. Het is verboden reclamedrukwerk en gratis regionale pers te deponeren in een brievenbus met een sticker die aangeeft geen reclamedrukwerk en geen gratis regionale pers te willen ontvangen.

 

Indien de gegevens van de bedeler niet gekend zijn, dan zal de verantwoordelijke uitgever als aansprakelijke worden weerhouden. Is er geen verantwoordelijke uitgever vermeld, dan is het bedrijf waarvoor reclame wordt gemaakt of de organisator van de activiteit waarvoor reclame wordt gemaakt, aansprakelijk.

 

Afdeling 5 – gebruik ballonnen

Art. 8 - Het oplaten van (helium-) ballonnen is verboden of moet aangevraagd worden aan de gemeente.

 

Afdeling 6 – afval op standplaatsen

Art. 9 - De uitbater van een inrichting, ook tijdelijke (bv. markten, kermissen, braderijen,…), die voedingsmiddelen of dranken verkoopt of aanbiedt die die buiten de inrichting onmiddellijk kunnen worden verbruikt moet op een behoorlijke wijze, voldoende duidelijk zichtbare en goed bereikbare selectieve inzamel recipiënten voorzien en in staan voor een correcte verwijdering en verwerking van het afval.

 

De afvalstoffen dienen selectief te worden ingezameld in hun respectievelijke inzamelrecipiënten. Deze inzamelrecipiënten dienen voorzien te zijn van een duidelijk leesbaar opschrift dat aangeeft welke afvalstoffen erin gedeponeerd mogen worden.

De locatie waar de inzamelrecipiënten geplaatst worden en het aantal inzamelrecipiënten, alsook de aard van de in te zamelen afvalstoffen kunnen door de gemeente bepaald worden.

 

De uitbater moet de inzamelrecipiënten zelf tijdig ledigen en het inzamelrecipiënt, de standplaats en de onmiddellijke omgeving van de inrichting rein te houden. De uitbater ruimt minstens elke openingsdag de standplaats en de omgeving in een straal van 25 meter vanaf de grens van de inrichting alle afvalstoffen op die afkomstig zijn van de producten die hij verkocht heeft.

 

Hoofdstuk II - Gemeentelijke inzameling huis-aan-huis, per wijk of per straat van huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen

 

Afdeling 1 - Algemene inzamelregels

Art. 10 - Volgende huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen worden door of in opdracht van Limburg.net huis-aan-huis in zakken ingezameld in dezelfde vrachtwagen, waarbij de zakken nadien op kleur terug worden uitgesorteerd (zogenaamde Optimo-systeem) :

- huisvuil

- pmd-afval

- textiel

 

Volgende huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen worden door of in opdracht van Limburg.net selectief huis-aan-huis ingezameld:

--papier- en karton

 

Volgende huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen worden door of in opdracht van Limburg.net op afroep ingezameld:

- grofvuil

- asbest

 

Volgende huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen worden door of in opdracht van Limburg.net via abonnement ingezameld:

- gft afval in containers

 

Volgende huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen worden door of in opdracht van Limburg.net via een brengsysteem ingezameld :

- holglas

- textiel

 

Art. 11 - De ophaling huis-aan-huis wordt voorzien op de voor de ophaalwagens toegankelijke straten, wegen en pleinen.

 

De afvalstoffen moeten aangeboden worden voor de huis-aan-huis inzameling, de inzameling per wijk of per straat  in de voorgeschreven inzamelrecipiënten en op een wijze zoals bepaald in dit afvalreglement. Afvalstoffen die aangeboden worden op een andere wijze dan bepaald in deze verordening worden niet aanvaard.

 

De aanbieder plaatst de aangeboden afvalstoffen aan de rand van de openbare weg en voor het betrokken perceel waar de aanbieder gevestigd is zonder het verkeer van voetgangers, fietsers of voertuigen te hinderen.

 

De aanbieder die afgelegen van de openbare weg gevestigd is of die langs wegen, plaatsen of stegen gevestigd is die niet door de wagens van de ophaaldienst bereikbaar zijn, moeten de voorgeschreven inzamelrecipiënten plaatsen langs het dichtsbij zijnde perceel grenzend aan de openbare weg of op de door de Limburg.net bepaalde plaats.

 

De afvalstoffen moeten goed zichtbaar worden aangeboden.

 

De inwoner die een afvalstof aanbiedt, is verantwoordelijk voor het eventueel zwerfvuil dat hiervan afkomstig is en staat zelf in voor het opruimen er van.

 

Het is verboden inzamelrecipiënten op het openbaar domein te laten staan. Deze worden op de dag van de lediging terug binnengehaald, evenals eventuele geweigerde zakken.

 

Het is verboden de langs de openbare weg staande recipiënten te openen, geheel of gedeeltelijk te ledigen en/of te doorzoeken, met uitzondering van het bevoegde personeel in uitoefening van hun functie.

 

Art. 12 - De dagen en uren waarop de inzameling huis-aan-huis, per wijk, per straat of op afroep wordt georganiseerd, worden bepaald door Limburg.net en gepubliceerd via de afvalkalender en via de website van de gemeente en Limburg.net.

 

De aanbieder mag de afvalstoffen voor de huis-aan-huis inzameling ten vroegste de avond voorafgaand aan  de dag voor de ophaling en moet ten laatste om 6 uur  op de dag van de ophaling zijn afvalstoffen buiten plaatsen. Bij uitzonderlijke weersomstandigheden (code rood KMI) kunnen door Limburg.net afwijkende instructies bekend gemaakt worden via de website en andere kanalen, die door de aanbieder in acht moeten genomen worden.

 

Art. 13 - De afvalstoffen die worden ingezameld via de Optimo-inzameling worden uitsluitend aangeboden in de officiële zakken met het Limburg.net logo, die aangekocht worden/verkregen zijn in de daarvoor aangeduide verkooppunten:

 

- huisvuilzakken

- pmd-zakken

- textielzakken

 

De aanbieder gebruikt per afvalstof uitsluitend de daartoe voorziene officiële zak om de betreffende afvalstof aan de bieden en sluit deze zorgvuldig op de voorziene wijze, zodat de zak gemakkelijk en veilig kan opgenomen worden door de ophalers. Hiertoe gelden volgende richtlijnen (niet limitatief): - de zakken mogen niet dichtgeplakt worden

- de zakken mogen geen scheuren, barsten of lekken vertonen

- al het afval moet geborgen zijn in de zak, er mag dus niets aan de buitenzijde van de zak gebonden of bevestigd worden

- scherpe voorwerpen dienen zodanig verpakt te worden dat ze geen risico inhouden voor de veiligheid van de ophaler

- de zakken met zogenaamde ‘wavetop’sluiting  (4 flappen) worden gesloten door de 2 tegenover elkaar liggende flappen zijdelings te kruisen en dicht te knopen, waarbij de zak niet te vol mag zijn zodat er een voldoende grote handgreep is voor de ophalers

- de zakken met trekbandsluiting moeten correct dichtgeknoopt zijn

 

Het is toegestaan om afvalzakken aan te bieden in een open bak, mand of kuip, om de afvalzak te beschermen tegen ongedierte, onder volgende voorwaarden:

- minimale diameter: 55 cm

- maximale hoogte: 70 cm

- geen deksel

- duidelijk zichtbaar vanaf de openbare weg

- geen inklemming van de afvalzak in het recipiënt

- de bak, mand of kuip moet na elke ophaling terug binnengehaald worden, er mag dus geen blijvende constructie aan de straatzijde gebouwd worden.

 

Art. 14 - Indien aan een appartementsgebouw of in een specifiek afgebakende zone, de inzameling van bepaalde afvalstoffen gebeurt via ondergrondse containers of 1.100 liter containers van Limburg.net, zijn alle bewoners van het appartementsgebouw of in de afgebakende zone, verplicht om de betrokken afvalstoffen via deze weg én correct gesorteerd aan te bieden.

 

Afdeling 2 - – Specifieke regels per afvalstof

Art. 15 - huisvuil

Het huisvuil wordt minstens tweewekelijks huis-aan-huis ingezameld door Limburg.net via de Optimo-inzameling en dient gescheiden te worden aangeboden in een officiële huisvuilzak met het opschrift ‘Limburg.net’. In de huisvuilzak mogen enkel afvalstoffen worden gedeponeerd die niet selectief worden ingezameld.

Het gewicht van de aangeboden zak mag niet groter zijn dan:

- 5 kg voor een huisvuilzak van 22 liter

- 10 kg voor een huisvuilzak van 44 liter

 

Per ophaalbeurt mogen maximaal 4 huisvuilzakken van 44l of equivalent in huisvuilzakken van 22l worden aangeboden.

 

Art. 16 – pmd-afval

Het afval van plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons (afgekort pmd) wordt minstens tweewekelijks huis-aan-huis ingezameld door Limburg.net via de Optimo-inzameling en dient gescheiden te worden aangeboden in een officiële pmd-zak met het opschrift ‘Limburg.net’

Het maximale volume van de plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons die in de zak gedeponeerd worden, bedraagt 8 liter. Het verpakkingsafval mag niet verontreinigd zijn en het is verboden om de verpakkingen in elkaar te steken of om de verpakking in een zak in de pmd-zak te deponeren.

 

Per ophaalbeurt mogen maximaal 8 pmd-zakken van 60l aangeboden worden.

 

Art. 17 - [...]

 

Art. 18 - gft-afval

Het gft-afval wordt minstens tweewekelijks aan huis opgehaald, langs de openbare straten, wegen en pleinen waar de inzameling is ingericht, op de door Limburg.net bepaalde dagen.

Verontreinigd gft-afval wordt niet aanvaard bij de selectieve inzameling.

 

Het gft-afval dient gescheiden aangeboden te worden in de door Limburg.net in bruikleen gegeven groene containers.

 

De gft-container wordt aan huis afgeleverd door Limburg.net. Deze gft-container blijft eigendom van Limburg.net en wordt slechts voor gebruik aan de inwoners ter beschikking gesteld voor de duur van de inzameling van het gft-afval.

De inwoners zijn persoonlijk verantwoordelijk voor het deugdelijk gebruik en onderhoud van de gft-container. Onder deugdelijk gebruik wordt begrepen dat de gft-container uitsluitend mag aangewend worden voor de opslag van gft-afval.

In geval van schade, diefstal of verlies dient de inwoner de gemeente hiervan onverwijld in kennis te stellen met het oog op de herstelling of de vervanging door een nieuwe gft-container. De kosten van herstelling of vervanging kunnen verhaald worden op de inwoner, in geval van oneigenlijk gebruik.

De gft-container dient verbonden te blijven aan het adres waar hij is geleverd. In geval van verhuizing is het de inwoner niet toegestaan om de gft-container mee te nemen naar zijn nieuwe adres.

Inwoners die ten gevolge van een verhuizing binnen of naar de gemeente geen beschikking hebben over een gft-container kunnen bij Limburg.net een gft-container aanvragen.

 

De gft-container moet met de handgreep naar de straatzijde geplaatst worden. Al het afval moet in de container gedeponeerd zijn en het deksel moet gesloten zijn. Het gewicht van de aangeboden recipiënt mag niet groter zijn dan:

- 15 kg voor een container van 40 liter

- 60 kg voor een container van 120 liter

De algemene regel is dat composteerbare kunststoffen niet zijn toegelaten bij het gft-afval. De enige uitzondering hierop zijn de composteerbare zakjes met label ‘OK compost’ of TUV label die wel toegelaten zijn de gft-container.

 

Art. 19 – textiel

Textiel wordt minstens tweewekelijks huis-aan-huis ingezameld door Limburg.net via de Optimo-inzameling en dient gescheiden aangeboden te worden in een officiële textielafvalzak met opschrift ‘Limburg.net’.

 

Per ophaalbeurt mogen maximum 4 textielzakken aangeboden worden. Het gewicht per aangeboden zak mag niet groter zijn dan 15 kg.

 

Textiel wordt ook ingezameld in textielcontainers die verspreid staan opgesteld in de gemeente. In deze textielcontainers is het niet verplicht om het textiel aan te bieden in een officiële textielafvalzak met opschrift ‘Limburg.net’.

 

Het aangeboden textielafval mag niet nat, vervuild of totaal versleten zijn.

 

Art. 20 – papier en karton

Papier en karton wordt minstens maandelijks huis-aan-huis ingezameld door Limburg.net of door verenigingen die hiervoor vooraf gemachtigd zijn door de gemeente, op voorwaarde dat voldaan wordt aan de naleving van de sorteerverplichting (artikel 4.3.1. Vlarema) en de ingezamelde hoeveelheden volgens de opgelegde voorwaarden gerapporteerd worden aan Limburg.net.

 

Het papier en karton dient aangeboden te worden hetzij in een stevige kartonnen doos, hetzij in balen samengebonden met natuurtouw.

 

Het volume per aanbieding mag maximaal 1 m³ bedragen en de bundel of doos mag maximaal 15 kg wegen.

 

Art 21 - grofvuil

Het grofvuil wordt minimaal 4 keer per jaar ingezameld door Limburg.net. Het grofvuil moet worden aangeboden volgens volgende voorwaarden:

- aan de rand van de openbare weg, op een plaats die bereikbaar is voor de ophaalwagen

- indien nodig, stevig samengebonden, zodat het niet kan uiteenvallen

- alle voorwerpen dienen zodanig aangeboden te worden dat ze geen gevaar kunnen opleveren voor de ophalers van de afvalstoffen

- het gewicht van een afzonderlijk voorwerp of samengebonden bundel mag niet groter zijn dan 70 kg, het mag maximum 2 meter lang en 1 meter breed zijn en het totaal volume is beperkt tot 2 maal 2m³ per aanbieding

 

Is niet toegestaan en wordt geweigerd :

- Afvalstoffen die in een recipiënt voor huisvuil kunnen aangeboden worden, dozen of zakken.

- Houtafval

- Recycleerbare afvalsoorten

 

Voor de ophaling op afroep moet minimaal 2 dagen voorafgaandelijk aan de ophaling een online aanvraag worden ingediend worden met de vermelding van de op te halen afvalstoffen. De aanvraag gebeurt via de website van Limburg.net, onder voorbehoud van de nog beschikbare capaciteit. In het uitzonderlijke geval dat een online aanvraag onmogelijk is, kan de aanvraag telefonisch gebeuren. De praktische en betaalvoorwaarden moeten voldaan zijn vooraleer tot ophaling wordt overgegaan.

 

Art. 22 - [...]

 

Art. 23 - asbest

De ophaling van asbest op afroep gebeurt op afroep door Limburg.net, onder volgende voorwaarden:

- asbest wordt aangeboden in correct gevulde en dichtgebonden platenzakken of bigbags (in container);aan de rand van de openbare weg, op een plaats die bereikbaar is voor de ophaalwagen

- de platenzakken of bigbags bevinden zich steeds aan de voorzijde van het huis, op een goed bereikbare plaats voor de ophaalwagen waarbij de voorziene lussen zo gebonden zijn dat de platenzak(ken) door de ophaalwagen kan/kunnen getakeld worden.

- de correct gevulde container(s) moet(en) uiterlijk om 6:00u ’s morgens op de afgesproken datum op een goed bereikbare plaats voor de ophaalwagen worden aangeboden. De liner die met de container geleverd werd, moet correct dichtgebonden zijn.  De container wordt zodanig geplaatst dat deze eenvoudig door de ophaalwagen getakeld kan worden.

- Indien de container(s) op het openbaar domein moet(en) worden geplaatst, zorgt de aanvrager zelf en tijdig voor de nodige vergunningen en signalisatie bij de gemeente/stad van zijn/haar woonplaats en draagt eventuele kosten die hiermee gepaard gaan.

 

Voor de ophaling op afroep moet voorafgaandelijk een online aanvraag worden ingediend via de website van Limburg.net, onder voorbehoud van de nog beschikbare capaciteit. In het uitzonderlijke geval dat een online aanvraag onmogelijk is, kan de aanvraag telefonisch gebeuren. De praktische en betaalvoorwaarden zoals vastgelegd in het tarievenreglement ‘asbestinzameling aan huis’ van Limburg.net moeten voldaan zijn vooraleer tot ophaling wordt overgegaan.

 

Art. 24 - Holglas

Het  holglas wordt ingezameld in de glasbollen die verspreid staan opgesteld in de gemeente.

Het  holglas dient afhankelijk van de kleur in de daarvoor voorziene glasbollen gedeponeerd te worden. Het holglas dient leeg en voldoende gereinigd te zijn en ontdaan van deksels en doppen. Het is verboden holglas te deponeren in de glasbollen tussen 22.00 uur en 08.00 uur.

 

Art. 25 - kringloopgoederen

Kringloopgoederen worden huis-aan-huis ingezameld op afroep door het door de OVAM erkende kringloopcentrum waarmee de gemeente een overeenkomst heeft afgesloten. Kringloopgoederen komen in aanmerking voor hergebruik voor hun oorspronkelijke doel. Zij dienen in een nette staat te worden aangeboden en mogen niet totaal versleten zijn.

 

Hoofdstuk III - inzameling op het recyclagepark van huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen

 

Art. 26 – algemeen

 

Het recyclagepark is een inrichting die tot doel heeft de gescheiden inzameling van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen mogelijk te maken met het oog op de maximale recyclage van deze afvalstoffen.

 

Art. 27 - toegankelijkheid

 

Het recyclagepark is gelegen te Goosstraat zonder nummer en is toegankelijk voor:

- inwoners van de gemeente, aan de hand van een elektronische identiteitskaart

- zelfstandige ondernemers, kmo’s of instellingen die op het grondgebied van de gemeente gevestigd zijn in zoverre de door hen aangevoerde afvalstoffen vergelijkbaar zijn overeenkomstig de definitie in artikel 1 van dit afvalreglement en zij over een toegangskaart beschikken.

 

Kinderen onder de 16 jaar, niet vergezeld van een volwassene, worden niet toegelaten.

Dieren zijn niet toegelaten.

Buiten de openingsuren is het recyclagepark niet toegankelijk voor personen vreemd aan de dienst.

 

Art. 28 - werking

De toegang tot het recyclagepark is voorbehouden aan voertuigen waarvan het brutogewicht 5 ton niet overschrijdt. Wanneer het brutogewicht deze 5 ton overschrijdt, wordt de gebruiker hiervan via de display van de weegzuil op de hoogte gebracht. Bij een volgende overschrijding door de betreffende partij (gezin of onderneming) wordt de toegang automatisch geweigerd. Enige uitzondering wordt gemaakt voor de aanvoer van huishoudelijk afval (straat -en veegvuil, marktafvalstoffen, zwerfvuil en sluikstorten) door de diensten van de aangesloten gemeente- en stadsbesturen;

 

Afvalstoffen worden steeds manueel en vanaf de begane grond afgeladen. Het gebruik van machinale hulpmiddelen voor het deponeren van afvalstoffen, of voor het laden van verkoopproducten (compost, mulch, …) is niet toegestaan. Enige uitzondering hierop is het gebruik van een aanhangwagen of bestelwagen met kipbak;

 

Op geen enkele manier mag de doorgang op het park en de normale werking van het park worden gehinderd omwille van de aanvoer, uitladen en deponeren van afvalstoffen.

 

De snelheid van de voertuigen op het recyclagepark is beperkt tot 15 km/uur. De motor dient stilgelegd te worden bij het lossen van de afvalstoffen.

 

De bezoeker dient alle geldende milieuregels te respecteren. Eventuele lekkages dienen onmiddellijk te worden gemeld en opgeruimd. De bezoeker dient het door hem bevuilde terrein op te kuisen.

 

Het is ten strengste verboden om afvalstoffen of andere materialen mee te nemen van op het recyclagepark. Alle gedeponeerde afvalstoffen zijn eigendom van Limburg.net. Het is ook niet toegelaten om op het recyclagepark afvalstoffen of andere materialen uit te wisselen met andere bezoekers. Het is verboden de gedeponeerde afvalstoffen te doorzoeken.

Het is verboden op het recyclagepark te roken of om op enige andere wijze vuur te maken.

 

Het is verboden om giften (geld, drank, voedsel,….) te geven aan de parkwachter.

 

Het is verboden om afvalstoffen te deponeren buiten de voorziene containers of achter te laten aan de toegangspoorten of de omheining van het recyclagepark. Dit wordt gelijkgesteld met sluikstorten.

 

Indien er onvoldoende plaats in de container is, kan de parkwachter verbieden afvalstoffen te lossen. De bezoeker dient deze dan weer mee te nemen.

 

Artikel 29 - afvalstoffen

Op het recyclagepark mogen o.m. de hierna vermelde, vooraf maximaal gesorteerde en niet vervuilde huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen aangeboden worden. Afvalstoffen die in hoeveelheid, aard of samenstelling niet vergelijkbaar zijn met huishoudelijk afvalstoffen, worden geweigerd. Restproducten van een productieproces, worden geweigerd. De afvalstoffen mogen slechts na goedkeuring van de aanwezige parkwachter, in de daartoe voorbestemde en van een duidelijke vermelding voorziene container, recipiënt of opslagruimte gedeponeerd worden. Dit gebeurt door de bezoekers zelf, tenzij dit anders staat aangegeven.

 

- Aeea

- Asbest (hechtgebonden)

- Boomstronken

- Bouw- en sloopafval gemengd

- Fijn tuinafval in bulk

- Frituurvet en oliën

- Gipsplaten

- Grofvuil

- Harde kunststoffen

- Holglas

- Hout (type A,B en C)

- Kga

- Matrassen

- Metalen

- Papier- en karton

- Pmd

- Snoeihout

- Textiel

- Vlakglas

- Zuiver steenpuin

 

Volgende regels zijn van toepassing om de onderstaande afvalstoffen te aanvaarden . Indien niet voldaan is aan deze regels, wordt het aangevoerde afval geweigerd:

 

- Asbestcement:

Het recyclagepark zamelt enkel verpakt asbestcement in. Het asbest moet verpakt zijn in zakken of folie die voorzien en verkocht worden door Limburg.net en/of de gemeente. De verpakking moet hanteerbaar zijn en moet luchtdicht en stevig afgesloten zijn.

Het verpakkingsmateriaal kan tegen vergoeding aangekocht worden op het recyclagepark. Het verpakkingsmateriaal moet vooraf aangekocht worden zodat het asbestcement al verpakt is wanneer het wordt aangeleverd op het recyclagepark (ter plaatse inpakken is niet toegestaan). Het is verboden om de asbestmaterialen te breken om ze te kunnen verpakken. Het verpakte asbestcement moet door de bezoekers omzichtig in de container gedeponeerd worden.

 

- Grofvuil:

Het is ten strengste verboden om afval dat selectief kan worden aangeboden, ongesorteerd in de grofvuilcontainer te deponeren. Indien dit toch gebeurt, wordt dit beschouwd als sluikstorten.

Afval dat kan worden weggeborgen in een plastic huisvuilzak of doos wordt niet beschouwd als grofvuil.

 

- Kga

Het aangeboden kga wordt zoveel mogelijk in de oorspronkelijke verpakking, inclusief buitenverpakking, aangeboden om de identificatie te vereenvoudigen. Indien nodig brengt de producent zelf de aanduiding(en) over de aard, de samenstelling en de eventuele gevaren van het kga op de verpakking aan. Producten van verschillende aard mogen niet worden samengevoegd. De aanbieder dient alle nodige voorzorgsmaatregelen te treffen om het lekken en andere ongewenste effecten van het kga te voorkomen.

Het aangeboden kga wordt door de bezoeker op de sorteertafel nabij de KGA-opbergruimte geplaatst.

 

- Pmd

Pmd wordt aangeboden in een officiële pmd-zak, met uitsluitend pmd-afvalstoffen.

De aangebrachte zak is degelijk gesloten.

 

Art. 30 – toezicht parkwachters

Tijdens de openingsuren staat het recyclagepark permanent onder toezicht van  meerdere parkwachters.

 

De bezoekers dienen nauwgezet en stipt de richtlijnen van de parkwachters en de op het park aangebrachte instructies na te leven.

 

De bezoeker is verplicht om op vraag van de parkwachter zijn eID te tonen.

 

Wanneer afvalstoffen in de verkeerde container of plaats worden achtergelaten, kan de parkwachter de bezoeker verplichten dit afval terug te nemen en op de juiste plaats te deponeren.

 

De parkwachter kan de registratie van de gekozen afvalstoffen wijzigen indien blijkt dat deze verkeerd werden aangemeld.

 

De parkwachter zal een zo goed mogelijke raming maken van het volume afval dat wordt aangeleverd.

 

De parkwachter waakt over de verkeersdoorstroming op het park. Het is de parkwachter toegestaan om de aanbieders van afvalstoffen buiten de omheining te laten wachten indien er zich reeds te veel personen of voertuigen op het recyclagepark bevinden, in functie van een goede verkeersregeling en veiligheid op het recyclagepark.

 

Hoofdstuk IV - Strafbepalingen

 

Volgende afvalgerelateerde kleine vormen van overlast worden bestraft met een gemeentelijke administratieve sanctie overeenkomstig artikel 119bis van de Gemeentewet, voor zover de wetten, besluiten, decreten, algemene en provinciale reglementen of verordeningen niet in andere straffen voorzien :

- sluikstorten, zijnde het achterlaten tot circa 1m³ (ca. aanhangwagen)  niet-gevaarlijk huishoudelijk afval of hiermee volgens het afvalreglement gelijkgestelde handelingen;

- het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen in strijd met het afvalreglement;

- het achterlaten van zwerfvuil (o.a. sigarettenpeuken, kauwgom, blikjes, wikkels en andere lege verpakkingen);

- het aanbieden van afvalstoffen bij een inzameling aan huis, een glasbol of textielcontainer of op het recyclagepark op een wijze die niet overeenstemt met de bepalingen van dit afvalreglement en het huishoudelijk reglement van Limburg.net;

- het niet naleven van het verbod om reclamedrukwerk en regionale pers te bedelen in leegstaande panden of brievenbussen met een ja/neen- of neen/neen-sticker of op het openbaar domein;

- het niet plaatsen van de nodige inzamelrecipiënten door verkooppunten voor drank en voeding bestemd voor onmiddellijke consumptie;

- het niet opruimen van hondenpoep of uitwerpselen van dieren.

 

Art. 31 - Alle andere overtredingen op de bepalingen van deze politieverordening worden bestraft met politiestraffen, voor zover wetten, decreten, algemene of provinciale verordeningen op dit vlak geen andere straffen voorzien.

 

Hoofdstuk V – slotbepalingen

Art. 32 - Dit reglement zal bekend gemaakt worden overeenkomstig de artikels  286, 287 en 288 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Art. 33 - Een afschrift van deze verordening wordt conform artikel 119 van de Nieuwe Gemeentewet, dadelijk toegezonden aan de Deputatie, aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank. Ter kennisgeving zal eveneens een afschrift worden toegezonden aan Limburg.net en de OVAM.

 

Art. 34 - De gemeenteraadsbeslissing van 24 juni 2021 betreffende het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen wordt opgeheven en het afvalreglement betreffende het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen goedgekeurd op 25 november 2021 treedt in werking op 1 januari 2022.

Publicatiedatum: 27/12/2021
Overzicht punten

03

Omgeving - Convenant 2022 tussen de gemeente Hoeselt en Limburg.net inzake afvalbeheer, -verwijdering en -verwerking - Goedkeuring

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

 

Gelet op het Decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, inzonderheid op de artikelen 10 en 28;

 

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA), en latere wijzigingen, inzonderheid op artikel 5.1.1. en volgende;

 

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 9 september 2016 tot vaststelling van het Uitvoeringsplan Huishoudelijk Afval en Gelijkaardig Bedrijfsafval;

 

Gelet op het feit dat Limburg.net een intergemeentelijk samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid is, en meer bepaald een opdrachthoudende vereniging zoals bedoeld in artikel 12, §2 ,3° van het decreet van 6 juli 2001 houdende de Intergemeentelijke Samenwerking;

 

Gelet op het lidmaatschap van de gemeente bij Limburg.net;

 

Gelet op de statuten van Limburg.net en in het bijzonder artikel 3 waaruit blijkt dat de gemeente als deelnemer van Limburg.net, afstand heeft gedaan aan Limburg.net van haar beheers- en reglementeringrechten inzake het afvalbeheer, de afvalverwijdering en -verwerking en dit binnen het maatschappelijk doel van Limburg.net;

 

Gelet dat Limburg.net ertoe heeft besloten om de financiële aspecten van de ophaling en de verwerking van de huishoudelijke en de daarmee vergelijkbare afvalstoffen te optimaliseren voor het werkgebied van Limburg.net;

 

Gelet op de Convenant 2015 zoals gesloten tussen de gemeente en Limburg.net op 27 november 2014, waarbij de gemeente zich geëngageerd heeft om binnen de gemeente het uniform stelsel van heffingen voor de ophaling en verwerking van afval zoals de door raad van bestuur van Limburg.net wordt uitgewerkt, toe te passen;

 

Gelet op de principiële goedkeuring van het Optimo-systeem door de gemeenteraad van de gemeente Hoeselt op 28 november 2019;

 

Overwegende dat naar aanleiding van de invoering van het Optimo-systeem door Limburg.net een aanpassing van het reglement betreffende de belasting voor het inzamelen en verwerken van huishoudelijke afvalstoffen noodzakelijk is;

 

Overwegende dat in de convenanten met Limburg.net volgend op het convenant 2015 het reglement betreffende de belasting voor het inzamelen en verwerken van huishoudelijke afvalstoffen telkens integraal werd opgenomen en goedgekeurd;

 

Overwegende dat het voorstel-reglement betreffende de belasting voor het inzamelen en verwerken van huishoudelijke afvalstoffen voor 2022 goedgekeurd wordt door de gemeenteraad op 25 november 2021;

 

Besluit,

 

Na beraadslaging en met unanimiteit;
 

Art. 1 - Goedkeuring te verlenen voor de ondertekening van de convenant 2022 tussen:

 

De gemeente HOESELT, waarvoor optreedt het college van burgemeester en schepenen, met zetel te Hoeselt, Dorpsstraat 17, vertegenwoordigd door Werner Raskin, burgemeester en Geert Rouffa, algemeen directeur;

 

hierna aangeduid als de GEMEENTE

 

en:

 

Limburg.net OV, opdrachthoudende vereniging waarvan de zetel gevestigd is te 3500 Hasselt, Gouverneur Verwilghensingel 32, en ingeschreven in de kruispuntenbank der ondernemingen onder het nummer 0214.533.712, vertegenwoordigd door Walter Cremers, voorzitter en Raf Truyens, ondervoorzitter;

 

hierna aangeduid als LIMBURG.NET

 

samen de “partijen” genoemd;

 

Art. 2 - De convenant omvat als volgt:

 

TITEL 1 - DOEL

 

Art. 1 - Doel

De GEMEENTE heeft als vennoot aan de intergemeentelijke vereniging LIMBURG.NET de opdracht toevertrouwd om in te staan voor de uitvoering van de beslissingen inzake afvalbeheer, afvalverwijdering en afvalverwerking met uitsluiting van de bevoegdheid tot vaststellen van retributies of het uitvaardigen van fiscale en politionele maatregelen.

In de intergemeentelijke vereniging LIMBURG.NET is er toe besloten om de financiële aspecten van de ophaling en de verwerking van de huishoudelijke en de daarmee vergelijkbare afvalstoffen te optimaliseren voor het werkgebied van LIMBURG.NET. Dit gebeurt via een uniform stelsel van enerzijds heffingen voor deze ophaling en verwerking met inbegrip van een stelsel dat de inning van deze heffingen centraliseert bij LIMBURG.NET en, anderzijds, een reglement tot vergoeding voor de verwerking van huishoudelijke afvalstoffen voor de recyclageparken die LIMBURG.NET beheert, met inbegrip van de betaling van de vergoeding.

 

In deze convenant willen de partijen deze optimalisatie operationeel maken voor de GEMEENTE en daaromtrent de nodige afspraken vastleggen. Dit gebeurt door het engagement om een in deze convenant vastgelegde tekst van belastingsreglement voor het inzamelen en verwerken van huishoudelijke afvalstoffen aan de gemeenteraad ter goedkeuring voor te leggen. De GEMEENTE zal ook zo nauw mogelijk aansluiten bij de door LIMBURG.NET voorgestelde belastingen voor het recyclageparkpark. Tenslotte worden nog enkele begeleidende afspraken gemaakt.

 

TITEL 2 - REGLEMENT VAN DE BELASTING

 

Art. 2 - Reglement van de belasting

De GEMEENTE verbindt er zich toe om het ontwerp van ‘Reglement betreffende de belasting voor het inzamelen en verwerken van huishoudelijke afvalstoffen’ zoals het hierna wordt voorgesteld, ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen. Na de goedkeuring ervan door de gemeenteraad zal de GEMEENTE toezien op de uitvoering en de naleving ervan.

 

De tekst van het ontwerp-reglement is de volgende:

Reglement betreffende de belasting voor het inzamelen en verwerken van huishoudelijke afvalstoffen

 

Hoofdstuk 1 - Algemene begrippen van de belasting

 

Art. 1 - Algemene bepalingen

Met ingang van 1 januari 2022 en voor een termijn van 1 jaar, eindigend op 31 december 2022, wordt in de gemeente Hoeselt volgens de bepaling van dit reglement een belasting gevestigd op het inzamelen en verwerken van diverse fracties huishoudelijke afvalstoffen.

 

Dit reglement stelt twee verschillende belastingen vast:

- Een kohierbelasting die in de gemeente verschuldigd is voor de basisdienst. Deze belasting wordt hierna kohierbelasting genoemd.

- Een contantbelasting die in de gemeente verschuldigd is voor de inzameling en verwerking door LIMBURG.NET van de huishoudelijke afvalstoffen aan huis of op de containerparken, waarvan de inzameling en verwerking niet begrepen is in de basisdienst. Deze belasting wordt hierna contantbelasting genoemd.

 

Art. 2 - Bepalingen eigen aan de uniformiteit van de belasting voor het inzamelen en verwerken van huishoudelijke afvalstoffen in het bedieningsgebied.

In alle gemeenten in het bedieningsgebied van LIMBURG.NET waar een gelijk reglement als dit reglement is goedgekeurd, geldt als beginsel voor de toepassing van dit reglement, dat de inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen ingericht door LIMBURG.NET uniform verloopt en inwisselbaar is voor alle belastingplichtigen van deze gemeenten.

 

Dit houdt in:

- dat de belastingplichtigen van de gemeente gerechtigd zijn om de basisdienst uit te oefenen in het hele bedieningsgebied overeenkomstig het afvalreglement van de andere gemeenten waar de basisdienst wordt uitgeoefend en die een gelijkaardig reglement hebben goedgekeurd, met uitzondering van het aanleveren van afvalstoffen op het gemeentelijk containerpark.

- dat de belastingplichtigen van de andere gemeenten in het bedieningsgebied met een gelijkaardig reglement gerechtigd zijn om de basisdienst uit te oefenen in de gemeente overeenkomstig het in de gemeente geldende afvalreglement, met uitzondering van het aanleveren van afvalstoffen op het gemeentelijk containerpark.

 

Art. 3 - Definities

Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:

1. Huishoudelijke afvalstoffen.

De afvalstoffen zoals gedefinieerd in artikel 3, 17° van het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen.

 

2. Huisvuil.

Alle afvalstoffen die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en de gelijkgestelde afvalstoffen die ongesorteerd en conform het afvalreglement in de voorgeschreven recipiënten voor huisvuilophaling worden aangeboden, met uitzondering van de selectief ingezamelde afvalstoffen zoals papier en karton, textiel, glas, klein gevaarlijk afval, groente-, fruit- en tuinafval of groenafval, plasticverpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons.

 

3. LIMBURG.NET.

De opdrachthoudende vereniging met maatschappelijke zetel te 3500 Hasselt, Gouverneur Verwilghensingel nr. 32, ingeschreven in de kruispuntenbank der ondernemingen onder het nummer 0214.533.712 en waarvan de gemeente aandeelhouder is.

LIMBURG.NET heeft als opdrachthoudende vereniging tot doel de bevoegdheden van de gemeente uit te oefenen die betrekking hebben op het afvalbeheer, de afvalverwijdering en afvalverwerking in de gemeente met uitsluiting van de bevoegdheid tot het vaststellen van retributies of het uitvaardigen van fiscale en politionele maatregelen. LIMBURG.NET treedt in deze bevoegdheden op in plaats van de gemeente.

LIMBURG.NET wordt in dit reglement belast met de inning en de invordering van de in dit reglement vastgestelde kohierbelasting en contantbelastingen.

 

4. Het bedieningsgebied.

Het geografische gebied van de gemeentes die hun bevoegdheden inzake afvalbeheer, afvalverwijdering en afvalverwerking aan LIMBURG.NET hebben overgedragen.

 

5. Afvalreglement.

De gemeentelijke politieverordening waarin het beheer en de inzamelwijze van de diverse fracties aan huishoudelijke afvalstoffen in de gemeente wordt gereglementeerd.

 

6. Gezin.

Voor de toepassing van dit reglement worden beschouwd als een gezin:

- hetzij een persoon die gewoonlijk alleen leeft in een woongelegenheid

- hetzij de leefgemeenschap van twee of meer personen die, al dan niet door familiebanden gebonden, gewoonlijk éénzelfde woongelegenheid betrekken en er samenleven

- hetzij de leefgemeenschap van meerdere personen die gewoonlijk in eenzelfde collectieve woongelegenheid verblijven en er samenleven en waarvan de leden volgens het rijkregister in het bevolkings- of vreemdelingenregister aangeduid staan als lid van een gemeenschap (dit zijn de leden van een kloostergemeenschap, militairen die gewoonlijk in een kazerne verblijven of bewoners die gewoonlijk verblijven in een verzorgingsinstelling voor bejaarden of mindervaliden).

Deze collectieve leefgemeenschappen worden voor de toepassing van dit reglement niet als een gezin beschouwd wanneer hun afval voor een belangrijk deel bestaat uit ander afval dan huisvuil.

 

7. Onderneming.

Elke afzonderlijke activiteitskern of bedrijfsvestiging op het grondgebied van de gemeente van enige natuurlijke persoon, rechtspersoon, feitelijke vereniging of inrichting, die als hoofd en/of bijkomende activiteit een zelfstandig of een vrij beroep uitoefent of een commerciële, industriële, landbouw- of dienstverlenende activiteit uitoefent dan wel een gemeenschapstaak vervult.

 

8. Ophaalpunt.

Elk gebouw met een huisnummer of een busnummer waar een gezin of een onderneming is gevestigd of een bijkomend verblijf heeft en waar in opdracht van LIMBURG.NET huishoudelijke afvalstoffen huis-aan-huis worden opgehaald voor zover ze worden aangeboden op de in het afvalreglement gereglementeerde wijze.

 

9. Basisdienst.

Het geheel van diensten verleend door LIMBURG.NET waarop de gezinnen gevestigd in de gemeente recht hebben in het bedieningsgebied.

 

De basisdienst omvat voor de huis-aan-huisophaling van het huisvuil: wanneer het huisvuil aan het ophaalpunt moet worden aangeboden in een daartoe voorgeschreven huisvuilcontainer: de huis-aan-huisinzameling op de reguliere tijdstippen en in maximaal 12 ophaalbeurten per jaar en waar per gezin een jaarlijks quotum huisvuil in inbegrepen, berekend in functie van de gezinssamenstelling (toestand 1 januari):

- 1 persoonsgezin: 60 kg huisvuil

- 2 persoonsgezin: 120 kg huisvuil

- 3 persoonsgezin: 150 kg huisvuil

- 4 persoonsgezin en meer: 180 kg huisvuil.

Er kan per gezin maximum 60 kg huisvuil worden overgedragen naar het volgend jaar, op voorwaarde dat er minimaal 1 ophaalbeurt van het huisvuil heeft plaats gevonden.

 

De basisdienst omvat voor de huis-aan-huisophaling van het huisvuil: wanneer het huisvuil aan het ophaalpunt moet worden aangeboden in de daartoe voorgeschreven plastic zak: de huis-aan-huisinzameling op reguliere tijdstippen aan het ophaalpunt van het gezin van het huisvuil in plastic zakken en waar per gezin een jaarlijks quotum huisvuil is inbegrepen, berekend in functie van de gezinssamenstelling (toestand 1 januari):

- 1 persoonsgezin: 440 liter, zijnde 2 rollen kleine zakken (of equivalent)

- 2 persoonsgezin: 880 liter, zijnde 1 rol grote zakken + 2 rollen kleine zakken (of equivalent)

- 3 persoonsgezin: 1100 liter, zijnde 2 rollen grote zakken + 1 rol kleine zakken (of equivalent)

- 4 persoonsgezin en meer: 1320 liter, zijnde 3 rollen grote zakken (of equivalent).

De start van de bedelingsperiode van de plastic zak wordt door Limburg.net via meerdere communicatiekanalen ter kennis gebracht aan de gezinnen en de afhaling dient te gebeuren uiterlijk 31 december van het dienstjaar, rekening houdend met de openingsdata van de verdeelpunten.

 

De basisdienst omvat voor de huis-aan-huisophaling van het huisvuil: wanneer het huisvuil moet worden gedopeneerd in een ondergrondse container van Limburg.net: de beschikking per gezin over standaard één pas die toegang geeft tot de ondergrondse huisvuilcontainer. De toegangspas is uitgerust met een gegevenschip, die gebruikt wordt voor de registratie van DIFTAR-gegevens vermeld in art. 3 - 10°. De gegevens worden gelezen bij het openen van de trommel.

Per gezin is een jaarlijks quotum huisvuil inbegrepen om in de ondergrondse container te deponeren, berekend in functie van de gezinssamenstelling (toestand 1 januari):

- 1 persoonsgezin: 440 liter, zijnde 20 openingen van de trommel

- 2 persoonsgezin: 880 liter, zijnde 40 openingen van de trommel

- 3 persoonsgezin: 1100 liter, zijnde 50 openingen van de trommel

- 4 persoonsgezin: 1320 liter, zijnde 60 openingen van de trommel

Overdracht van resterende kilo's naar het jaar nadien kan maar gebeuren indien minimum 1 lediging in het dienstjaar is uitgevoerd en is geplafonneerd tot maximum 20 openingen.

 

De basisdienst omvat voor de huis-aan-huisophaling van het huisvuil: wanneer het huisvuil moet worden gedeponeerd in een gezamelijke container van Limburg.net met een gesolidariseerd quotum (van toepassing in een wooncomplex met 8 wooneenheden of meer):

- de toegang tot een of meerdere containers waarnaar het jaarlijks quotum huisvuil (uitgedrukt in kilogram zoals hierboven omschreven) van meerdere gezinnen zijn omgezet.

- het jaarlijks recht van de gezamelijke container is de som van alle rechten waarop elk afzonderlijk gezin recht heeft volgens de gezinstoestand van 1 januari.

Overdracht van resterende kilo's is enkel mogelijk indien er in het dienstjaar minimum één lediging heeft plaatsgevonden en geplafoneerd op een maximum van 60 kg.

 

De basisdienst omvat voor de huis-aan-huisophaling van het groente, fruit en tuinafval (gft):

wanneer het gft aan het ophaalpunt moet worden aangeboden in een daartoe voorgeschreven gft container: de beschikking per gezin over standaard één gft container.

 

De basisdienst omvat voor de huis-aan-huisophaling van de volgens het afvalreglement te sorteren fracties van huishoudelijke afvalstoffen, die gescheiden huis-aan-huis worden ingezameld:

De huis-aan-huisinzameling op reguliere tijdstippen aan het ophaalpunt van het gezin van deze afzonderlijke fracties huishoudelijke afvalstoffen voor zover ze worden aangeboden in het aangepaste recipiënt en ongeacht of er voor het bekomen van dit recipiënt een contantbelasting verschuldigd is. Wanneer het recipiënt uitgerust is met een gegevens-chip, dan wordt deze gebruikt voor het verifiëren van de jaarlijkse verschuldigde contactbelasting voor het gft jaarabonnement vermeld in art. 3 - 10°. De gegevens worden gelezen bij de lediging.

 

De basisdienst omvat voor het aan huis ophalen op afroep:

De op afroep ophaling aan het ophaalpunt van het gezin van herbruikbare goederen, die conform het afvalreglement ter ophaling worden aangeboden. Onder herbruikbare goederen wordt verstaan de afgedankte huishoudelijke goederen, maar met uitzondering van enig elektrisch of elektronisch apparaat, die op zichzelf geen afvalstof zijn en waarvan de staat voldoende is om ze, eventueel na schoonmaken en een kleine herstelling, te hergebruiken voor hetzelfde doel als dat waarvoor ze waren bedoeld.

 

De basisdienst omvat voor het brengen van huishoudelijke afvalstoffen naar de door LIMBURG.NET beheerde inzamelpunten:

Voor de straat- of wijkcontainers: het deponeren van de huishoudelijke afvalstoffen glas of textiel in de daartoe geëigende straat- of wijkcontainers.

 

De basisdienst omvat voor het brengen van huishoudelijke afvalstoffen naar het door de GEMEENTE beheerde containerpark: de toegang tot het gemeentelijke containerpark.

 

Het aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen op het gemeentelijk containerpark, tot de maximumquota van specifieke fracties van huishoudelijke afvalstoffen. In de basisdienst conform punt 9° zijn m.b.t. het aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen op het containerpark enkel de fracties begrepen die kunnen aangeboden worden aan 0,00 EUR of de fracties die onder de vastgelegde quota liggen:

 

Fracties Tarief/m³

 

Alle recycleerbare fracties + fracties met aanvaardingsplicht: 0,00 EUR/m³

papier/karton, glas (vlak/hol), pmd, kga, aeea, autobanden

max 4 per gezin/jaar), harde kunststoffen, kaars- en kurkresten,

metalen, herbruikbare goederen, textiel en lederwaren, EPS wit

(verpakkingspiepschuim, uitgezonderd van voedingswaren),

afgevallen bladeren (periode tussen 1 oktober en 31 januari).

 

Afbraakhout en zuiver bouwpuin:

- hoeveelheden tot 0,25 m³ (=1/4 van 1 m³) 2,00 EUR

- hoeveelheden tot 0,5 m³ (=1/2 van 1 m³) 4,00 EUR

Hoeveelheden vanaf 4 m³ worden geweigerd.

 

Tuinafval en snoeihout:

- hoeveelheden tot 0,25 m³ (=1/4 van 1 m³) 2,00 EUR

- hoeveelheden tot 0,5 m³ (=1/2 van 1 m³) 4,00 EUR

Hoeveelheden vanaf 4 m³ worden geweigerd.

 

Asbest: Gratis quotum van 600 kg (ingeval aanwezigheid weegbrug) of 1 m³ of 10 asbestplaten/gezin /jaar, nadien 7,5 EUR per begonnen 0,5m³

 

Gemengd bouwpuin: 7,5 EUR per begonnen 0,5m³

 

Roofing en andere bitumineuze stoffen afkomstig van huishoudens:

- hoeveelheden tot 0,17 m³ (=1/3 van 0,5 m³) 5,00 EUR

- hoeveelheden tot 0,34 m³ (=2/3 van 0,5 m³) 10,00 EUR

- hoeveelheden tot 0,5 m³ 15,00 EUR

Vrachten groter dan 2 m³ worden niet aanvaard.

 

Grof vuil:

- hoeveelheden tot 0,17 m³ (=1/3 van 0,5 m³) 5,00 EUR

- hoeveelheden tot 0,34 m³ (=2/3 van 0,5 m³) 10,00 EUR

- hoeveelheden tot 0,5 m³ 15,00 EUR

Vrachten groter dan 2 m³ worden niet aanvaard. 

 

De pmd-fractie wordt steeds aangeleverd in de voorgeschreven blauwe plastic zak.

 

Asbest wordt steeds verplicht verpakt aangeleverd in een van onderstaande verpakkingen die vooraf moeten worden aangekocht op het recyclagepark:

- buisfolie: 1,00 EUR /stuk buisfolie van +/- 2,5 m (geschikt voor het verpakken van asbestplaten). Er kunnen maximum 15 stuks per aankoop gekocht worden.

- mini-bag: 1,00 EUR/stuk. Er kunnen maximum 15 stuks per aankoop gekocht worden.

Een set beschermingsmateriaal voor 2 personen kan aangekocht worden aan 10,00 EUR/stuk. Dit kan enkel aangekocht worden ingeval van aankoop buisfolie of mini-bag en er worden maximaal 2 sets beschermingsmateriaal per gezin of onderneming/per jaar verkocht.

 

De vermelde basisdiensten omvatten telkens de inzameling en de verwerking van de vermelde huishoudelijke afvalstoffen.

 

10. CARDS.

De databank waarin LIMBURG.NET per gezin of per onderneming registreert:

- de relevante identificatiegegevens van het gezin of de onderneming en de referentiepersoon van het betrokken gezin of onderneming, zoals vermeld in Artikel 4.

- Indien van toepassing, de relevante DIFTAR-gegevens inzake inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen, individueel en gedifferentieerd per afvalstroom, zodat ze afzonderlijk kunnen getarifeerd worden. De relevante gegevens zijn onder meer de aard van de aangeboden afvalstof, het gewicht ervan en het aantal afvalbewegingen.

- alle andere geregistreerde gegevens inzake inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen die nuttig zijn voor de toepassing van het belastingsreglement.

- de rekenstaat van het gezin of de onderneming.

- Indien van toepassing, de identificatiegegevens van de ophaalrecipiënten die verbonden zijn aan het ophaalpunt van het gezin of de onderneming.

- Indien van toepassing, de afsluiting van een gft jaarabonnement voor gechipte gft containers.

- Indien van toepassing, de verantwoordelijke persoon op wiens naam de gezamelijke container met een gesolidariseerd quotum in een wooncomplex van 8 wooneenheden of meer geregistreerd wordt (bv. syndicus).

 

11. Referentiepersoon.

De meerderjarige persoon die in de CARDS-databank als referentiepersoon voor het gezin of de onderneming wordt vermeld.

- als de registratie gebeurt voor een gezin wordt van rechtswege de persoon die, volgens de opgave van het rijksregister, als referentiepersoon van het gezin, vermeld staat in het bevolkingsregister of vreemdelingenregister, ook geregistreerd als de referentiepersoon in CARDS.

- als de registratie gebeurt voor een onderneming kan de onderneming de referentiepersoon zijn; zo niet is het een meerderjarige natuurlijke persoon die geacht wordt de onderneming te vertegenwoordigen.

 

12. Rekenstaat.

De rekenstaat is de individuele rekening die per gezin of per onderneming in de CARDS-databank wordt bijgehouden en waarop afzonderlijk worden ingeschreven:

- de volgens dit reglement verschuldigde kohierbelasting

- de volgens dit reglement verschuldigde contantbelastingen, indien van toepassing.

De rekenstaat geeft op elk ogenblik getrouw weer wat de schuld of het quotum en/of het voorschot is van het gezin of de onderneming.

 

Art. 4 - Bepalingen inzake de CARDS-databank

Om gebruik te kunnen maken van de dienstverlening voor de inzameling en verwijdering van de aangeboden huishoudelijke afvalstoffen moeten de gezinnen of de ondernemingen op het grondgebied van de gemeente zich laten registreren in de LIMBURG.NET CARDS-databank. De registratie kan gebeuren bij de bevoegde gemeentedienst. Voor zover de gegevens van het gezin zijn opgenomen in het rijksregister (via het bevolkings- of vreemdelingenregister) is er geen afzonderlijke registratie vereist, maar voert LIMBURG.NET de registratie uit op basis van de gegevens in het rijksregister of vreemdelingenregister.

Voor elk gezin of elke onderneming zoals omschreven in dit reglement is een registratie verplicht en is er maximaal één registratie mogelijk.

Per gezin of per onderneming in het bedieningsgebied wordt er in de databank een CARDS-formulier aangemaakt. Het formulier omvat voor het gezin of de onderneming de vermelding van de referentiepersoon, het adres, een bankrekeningnummer, een detail van de diensten waarvan gebruik kan gemaakt worden, een rekenstaat, het rijksregisternummer of nummer van het vreemdelingenregister van de referentiepersoon, het ondernemingsnummer, het nummer van de E-identiteitskaart en het LIMBURG.NET-klantennummer. Er wordt geregistreerd of het CARDS-formulier wordt aangemaakt voor een gezin of voor een onderneming. Indien de referentiepersoon bereid is deze gegevens te verstrekken, vermeldt het formulier ook één telefoonnummer en een e-mailadres van het gezin of de onderneming.

In de CARDS databank worden tevens geregistreerd:

- het type en het aantal van de ter beschikking gestelde containers per ophaalpunt.

- de toegangspas(sen) tot het ondergrondse inzamelsysteem van Limburg.net (indien van toepassing).

 

Op basis van het bedrag van de rekenstaat in de CARDS-databank en in functie van de beschikbare diensten wordt bepaald of er aan de belastingplichtige betalingsuitnodigingen verstuurd worden en of de belastingplichtige in de voorwaarden verkeert om dienstverlening inzake ophaling, inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen te ontvangen.

Wanneer er niet langer beroep wordt gedaan op enige dienst inzake huishoudelijke afvalstoffen en dit gemeld wordt aan LIMBURG.NET sluit LIMBURG.NET de CARDS-registratie voor het gezin of de onderneming. LIMBURG.NET vereffent de rekenstaat van het gezin of de onderneming door invordering van de nog openstaande schulden aan belastingen of door betaling van het onbestede voorschot op het rekeningnummer van de referentiepersoon, indien van toepassing. De aansluiting van de referentiepersoon wordt afgesloten.

 

Art. 5 - Het ter beschikking stellen van gft-containers

De containers te gebruiken als recipiënt voor gft-afval worden ter beschikking gesteld op basis van volgende bepalingen:

- het aantal containers wordt vastgesteld naar verhouding van één container van 120 liter per gezin of onderneming

- uitzonderlijk kan een container van 120 liter vervangen worden door een container van 40 liter, op verzoek van de referentiepersoon van een gezin dat een pand bewoont waarin door bijzondere omstandigheden het gebruik van een container van 120 liter moeilijk of onmogelijk is.

 

Zelfstandige ondernemers hebben geen recht op een bijkomende container voor het afval uit hun zelfstandige activiteit.

De containers zijn verbonden aan het ophaalpunt. In geval van verhuis moeten de afvalcontainers in goede en gereinigde staat in een overdekt lokaal aan het ophaalpunt achtergelaten worden.

 

Art. 6 - Het ter beschikking stellen van (gezamelijke) huisvuilcontainers of toegangspassen voor een ondergronds inzamelsysteem van Limburg.net.

Op specifieke adressen met meerdere woongelegenheden worden aangepaste inzamelrecipiënten voorzien:

- in samenspraak met Limburg.net kan een ondergronds inzamelstysteem voorzien worden door Limburg.net. In dat geval ontvangt het gezin standaard 1 toegangspas voor het ondergronds inzamelsysteem. Per extra toegangspas die geleverd moet worden aan het gezin wordt 15,00 EUR aangerekend.

- aan wooncomplexen vanaf acht woongelegenheden wordt, na aanvraag bij Limburg.net, een gezamelijke container met gesolidariseerd quotum geplaatst.

Indien gewenst kan een hangslot worden voorzien op de container. Hiervoor wordt een bedrag aangerekend van 36,25 EUR per slot.

Een container (met slot) wordt toegekend aan een adres en kan niet worden meegenomen ingeval van verhuis.

 

Hoofdstuk 2 - De kohierbelasting

 

Art. 7 - Algemene beginselen

De verschuldigde kohierbelasting omvat, verrekend per belastingplichtige, alle kosten nodig voor de inzameling en verwerking van de huishoudelijke afvalstoffen die aangeboden worden in het kader van de basisdienst, voor zover de afvalstoffen worden aangeboden volgens de bepalingen van het afvalreglement. Deze kosten worden berekend door LIMBURG.NET. LIMBURG.NET brengt deze kostenberekening ter kennis aan de gemeente.

 

Zonder afbreuk te doen aan onderhavig reglement en de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, zijn op de in dit reglement vastgestelde kohierbelasting volgende bepalingen nog van toepassing:

- de bepalingen van titel VII, hoofdstukken 1, 3, 4, 6, 7 en 8 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen en de artikelen 126 tot en met 175 van het uitvoeringsbesluit van dat wetboek, voor zover deze bepalingen niet specifiek de belastingen op de inkomsten betreffen.

- het Wetboek van de minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen van 13 april 2019, met uitzondering van artikel 43 tot en met 48.

 

Art. 8 - De belastingplichtige

De kohierbelasting is verschuldigd door elk gezin dat op 1 januari van het belastingjaar volgens de opgave van het rijksregister is ingeschreven in het bevolkingsregister of het vreemdelingenregister van de gemeente of dat zonder in een register te zijn ingeschreven op 1 januari van het belastingjaar effectief en duurzaam verblijft op het grondgebied van de gemeente, daaronder niet begrepen het gezin dat op het grondgebied van de gemeente een tweede verblijfplaats heeft.

De kohierbelasting wordt geheven per gezin en is hoofdelijk verschuldigd door alle meerderjarige leden van het gezin.

 

Art. 9 - Het bedrag van de kohierbelasting

Het bedrag van de kohierbelasting wordt berekend in functie van het aantal personen die deel uitmaken van het gezin op 1 januari:

123,85 EUR voor een eenpersoonsgezin

136,35 EUR voor een tweepersoonsgezin

142,60 EUR voor een driepersoonsgezin

148,85 EUR voor een vierpersoonsgezin en meer.

 

In dit bedrag voorziet de gemeente een tussenkomst van 50,00 EUR zodat de aangerekende bedragen gelijk zijn aan:

73,85 EUR voor een eenpersoonsgezin

86,35 EUR voor een tweepersoonsgezin

92,60 EUR voor een driepersoonsgezin

98,85 EUR voor een vierpersoonsgezin en meer.

 

Art. 10 - Niet van toepassing

 

Art. 11 - Sancties bij niet-betaling

Wanneer de kohierbelasting niet betaald is binnen de gestelde termijn worden de regels toegepast betreffende de nalatigheidsintresten uit artikel 14 van het wetboek van minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen.

 

Art. 12 - Ondeelbaarheid

De kohierbelasting is ondeelbaar verschuldigd voor het hele jaar. Met uitzondering van de hieronder uitdrukkelijk voorziene situaties zal het overlijden of het verhuizen uit de gemeente in de loop van het belastingjaar geen aanleiding geven tot enige belastingvermindering of -teruggave.

 

Volgende verhuissituaties worden uitdrukkelijk geregeld:

- Ingeval van een verhuizing van het gehele gezin binnen het bedieningsgebied, zal er geen nieuwe kohierbelasting verschuldigd zijn voor het jaar waarin de verhuizing plaatsvindt.

Daarbij zal gelden:

 

- dat wanneer een gezin verhuist uit een gemeente waar het huisvuil voor de huis-aan-huisophaling moet worden aangeboden in een daartoe voorgeschreven plastic zak naar een gemeente waar het huisvuil moet worden aangeboden in een huisvuilcontainer, de overeenkomstige waarde van de niet afgehaalde volledige verpakkingen plastic zakken die bij de GEMEENTE worden ingeruild, zal worden omgezet in een waarde voor de huis-aan-huisophaling van het huisvuil met huisvuilcontainer onder de vorm van een quotum uitgedrukt in kilogram.

 

- dat wanneer een gezin verhuist uit een gemeente waar het huisvuil voor de huis-aan-huisophaling moet worden aangeboden in een huisvuilcontainer naar een gemeente waar het huisvuil moet worden aangeboden in de daartoe voorgeschreven plastic zak, de nog niet gebruikte waarde voor de huis-aan-huisophaling van het huisvuil met huisvuilcontainer per schijf van 30 kilogram zal worden omgezet in een quotum voor de belastingplichtige waarmee hij plastic zakken kan verwerven.

 

- Ingeval individuele personen uit een gezin verhuizen naar een andere vestigingsplaats blijft de basisdienst behouden voor het gedeelte van het gezin dat op het oorspronkelijk adres gevestigd blijft.

 

- De quota op het recyclagepark zijn berekend onafhankelijk van de gezinsgrootte en bijgevolg wordt het quotum recyclagepark niet overgedragen ingevolge een gedeeltelijke verhuizing van het gezin.

 

Indien het gezin op 1 januari woonachtig was op een adres waar de inzameling gebeurde met een gezamelijke container met gesolidariseerd quotum, kan het individueel verbruik niet meer achterhaald worden en zijn de bijzondere verhuissituaties niet van toepassing.

 

Art. 13 - De inkohiering en de inning

De kohierbelasting wordt ingevorderd bij wijze van kohier, dat jaarlijks wordt vastgesteld en uitvoerbaar verklaard door het college van burgemeester en schepenen, ten laatste op 30 juni van het jaar dat volgt op het aanslagjaar. Het kohier bevat de vermeldingen uit artikel 4, § 2 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

De ingekohierde belasting wordt in naam en voor rekening van de gemeente geïnd door LIMBURG.NET, die daartoe wordt gemachtigd overeenkomstig artikel 26 van het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen.

Daartoe maakt de gemeentelijke financieel directeur het vastgesteld en uitvoerbaar verklaard kohier over aan LIMBURG.NET, die onverwijld instaat voor het opmaken en het versturen van de aanslagbiljetten aan de belastingplichtigen. Deze verzending gebeurt zonder kosten voor de belastingplichtigen.

Het aanslagbiljet wordt nauwkeurig in overeenstemming met het vastgestelde kohier opgesteld en bevat de vermeldingen uit artikel 4, § 3 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

De kohierbelasting is betaalbaar binnen twee maanden na de toezending van het aanslagbiljet door LIMBURG.NET.

 

Art. 14 - De mogelijkheid tot bezwaar

De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan tegen een aanslag, een belastingtoeslag of een administratieve geldboete een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en schepenen.

Het bezwaar moet, op straffe van nietigheid, schriftelijk, ondertekend en gemotiveerd worden ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet waarop de bezwaartermijn wordt vermeld.

Indien de belastingplichtige wenst gehoord te worden, moet dit uitdrukkelijk vermeld worden in het bezwaar.

Het bezwaar heeft geen schorsende werking voor het verschuldigd zijn van de ingekohierde belasting.

Het college van burgemeester en schepenen, of een gemeentelijk personeelslid dat daartoe bijzonder door het college van burgemeester en schepenen is aangewezen, stuurt binnen vijftien kalenderdagen na de indiening van het bezwaarschrift een ontvangstmelding aan de belastingplichtige en verwittigt onmiddellijk LIMBURG.NET via de CARDS databank.

Het bezwaar wordt behandeld volgens de bepalingen van artikel 9, § 4 en 5 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen. De kennisgeving van de beslissing zal de instantie vermelden waarbij, en de termijn waarbinnen, tegen de beslissing beroep kan aangetekend worden conform artikel 10 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Art. 15 - Aanvangsmoment van het reglement wat de kohierbelasting betreft.

Dit reglement is van toepassing vanaf 1 januari 2022.

 

Hoofdstuk 3 - De contantbelasting

 

Afdeling I - Beginselen

Art. 16 - Algemene beginselen

In de gemeente is een contantbelasting verschuldigd op het aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen via de huis-aan-huisinzameling georganiseerd door LIMBURG.NET, op het aanbieden van afvalstoffen op het gemeentelijke containerpark of het aankopen van recipiënten om deze huishoudelijke afvalstoffen aan te bieden, voor zover het inzamelen van deze afvalstoffen niet begrepen is in de basisdienst.

 

De toegang tot het gemeentelijk containerpark is enkel mogelijk mits voorleggen van een identificatiebewijs.

 

De contantbelasting wordt vastgelegd rekening houdend met het principe ‘de vervuiler betaalt’. Het bedrag van de belasting wordt vastgesteld rekening houdende met volgende beginselen:

- De minimum- en maximumbedragen zoals vastgelegd in het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA), bijlage 5.1.4.

- Er wordt geen contantbelasting geheven op de afvalstromen waarvoor een aanvaardingsplicht bestaat zoals gedefinieerd in het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen.

- De contantbelasting voor het selectief ingezameld huishoudelijk verpakkingsafval waarvoor een terugnameplicht bestaat (papier/karton, holglas en pmd) wordt vastgesteld rekening houdende met de richtlijnen zoals verstrekt door FOST Plus, erkend organisme voor de selectieve inzameling en financiering van het huishoudelijk verpakkingsafval.

- Voor alle bedragen van de contantbelasting wordt rekening gehouden met de richtlijnen van LIMBURG.NET, die streeft naar een uniforme prijs voor gelijke dienstverlening binnen het bedieningsgebied.

- De verschuldigde contantbelasting omvat alle kosten nodig voor de inzameling en verwerking van de fractie aan huishoudelijke afvalstoffen die worden aangeboden buiten het kader van de basisdienst en die werden omgeslagen naar een relevante hoeveelheidsparameter per fractie. Deze kosten worden berekend door LIMBURG.NET en weergegeven in een overzicht op te geven aan de gemeente.

- Het bedrag van de contantbelasting wordt bepaald ervan uitgaande dat de aangeboden afvalstoffen worden aangeboden conform de bepalingen van het afvalreglement.

 

Art. 17 - Afvalstoffen onderworpen aan de contantbelasting

Voor zover de aangeboden fractie huishoudelijke afvalstoffen niet valt onder de toepassing van de basisdienst, is er een contantbelasting verschuldigd door elk gezin of onderneming die in de gemeente één van de volgende fracties huishoudelijke afvalstoffen aanbiedt:

 

- in te zamelen volgens de haalmethode (huis-aan-huisophaling):

- huisvuil (voor zover dit niet begrepen is in de basisdienst) en de gemengde fractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval);

- pmd;

- gft en organisch-biologisch vergelijkbaar bedrijfsafval;

 

- in te zamelen volgens de haalmethode (op afroep):

- grofvuil;

- in te zamelen volgens de brengmethode (naar het containerpark):

- alle recycleerbare fracties + fracties met aanvaardingsplicht: papier/karton, glas (vlak + hol),pmd, kga, aeea, autobanden, harde kunststoffen, kaars- en kurkresten, metalen, herbruikbare goederen, textiel en lederwaren, EPS wit (verpakkingspiepschuim,uitgezonderd van voedingswaren) afgevallen bladeren (periode tussen 1 oktober en 31 januari),….

- asbest

- tuinafval, zuiver bouwpuin

-- houtafval

- gemengd bouwpuin

- grofvuil, roofing

- EPS wit (verpakkingspiepschuim)

 

Afdeling II - De bedragen van de contantbelasting

Art. 18 - De bedragen voor de aan huis inzameling

Voor de inzameling en verwerking van de aan huis opgehaalde huishoudelijk afvalstoffen, die aan het ophaalpunt worden aangeboden volgens het afvalreglement in het aangepaste recipiënt en voor zover ze niet vallen onder de basisdienst, is de volgende contantbelasting verschuldigd:

 

Contantbelasting huisvuil en gft:

- 1 rol van 10 huisvuilzakken van 44 liter/stuk: 12,50 EUR per rol

- 1 rol van 10 huisvuilzakken van 22 liter/stuk: 6,25 EUR per rol

- 120 liter container: jaarabonnement van 40,00 EUR/jaar

- 40 liter container: jaarabonnement van 15,00 EUR/jaar.

 

Het gft wordt opgehaald door middel van respectievelijk een groene container van 120 l of 40 l.

- Indien de gemeente groene containers aanbiedt die voorzien zijn van een gegevenschip, dan zal het jaarabonnement gft na betaling van de contantbelasting geactiveerd worden op de gegevenschip. De ophaler zal bij iedere ophaling de gegevens op de gegevenschip uitlezen om te verifiëren dat het jaarabonnement actief is. Het jaarabonnement wordt geactiveerd op verzoek van het gezin. Indien de gemeente groene containers aanbiedt die niet voorzien zijn van een gegevenschip, dan zal het jaarabonnement gft geactiveerd worden zodra een gft sticker voor het lopende jaar gekleefd wordt op de deksel van de groene container.

 

Het gft jaarabonnement is geldig voor één kalenderjaar en dient jaarlijks vernieuwd te worden. Indien een gezin met een actief gft jaarabonnement tijdens het lopende jaar verhuist binnen dezelfde gemeente, dan kan het gft abonnement verdergezet worden op het nieuwe adres:

- hetzij door het bekomen van een gratis vervangsticker via de gemeente van aankoop van de initiële gft sticker (in geval van ongechipte groene container)

- hetzij door het verderzetten van het gft abonnement op het nieuwe adres (in geval van gechipte groene container). De verderzetting na verhuis binnen dezelfde gemeente gebeurt automatisch zodra de gegevens doorstromen vanuit het rijksregister (particuliere gebruikers).

 

Op specifieke adressen moet het huisvuil gedeponeerd worden in de ondergrondse container van Limburg.net. De contantbelasting bedraagt:

 

1.100 liter container huisvuil 3,21 EUR per aanbieding 0,18 EUR per kg

 

Container met gezamelijk quotum huisvuil 0,00 EUR per aanbieding 0,18 EUR per kg

(tarief van toepassing van zodra quotumkilo's opgebruikt zijn)

 

Gezamelijk ondergronds inzamelsysteem-huisvuil 0,63 EUR per aanbieding, 0.00 EUR per kg

 

Contantbelasting pmd, textiel en lederwaren, papier en karton, hol glas en metaal.

De contantbelasting bedraagt:

 

Pmd 1 rol van 20 zakken van 60 L 3,00 EUR per rol

textiel- en lederwaren 1 rol van 10 zakken van 50 L 1,00 EUR per rol

papier en karton 0,00 EUR

hol glas 0,00 EUR

metaal 0,00 EUR

 

Art. 19 - De bedragen voor de inzameling op afroep

Voor het ophalen van het grofvuil op afroep (via Limburg.net) wordt de contantbelasting vastgesteld op 20,00 EUR per ophaalbeurt. Vrachten groter dan 2 m³ worden niet aanvaard.

 

Art. 20 - De bedragen van toepassing op het containerpark

 

Fracties Tarief/m³

 

Alle recycleerbare fracties + fracties met aanvaardingsplicht: 0,00 EUR/m³

papier/karton, glas (vlak/hol), pmd, kga, aeea, autobanden

(max 4 per gezin/jaar), harde kunststoffen, kaars- en kurkresten,

metalen, herbruikbare goederen, textiel en lederwaren, EPS wit

(verpakkingspiepschuim, uitgezonderd van voedingswaren),

afgevallen bladeren (periode tussen 1 oktober en 31 januari).

 

Afbraakhout en zuiver bouwpuin:

- hoeveelheden tot 0,25 m³ (=1/4 van 1 m³) 2,00 EUR

- hoeveelheden tot 0,5 m³ (=1/2 van 1 m³) 4,00 EUR

Hoeveelheden vanaf 4 m³ worden geweigerd

 

Tuinafval en snoeihout:

- hoeveelheden tot 0,25 m³ (=1/4 van 1 m³) 2,00 EUR

- hoeveelheden tot 0,5 m³ (=1/2 van 1 m³) 4,00 EUR

Hoeveelheden vanaf 4 m³ worden geweigerd.

 

Asbest:

Gratis quotum van 600 kg (ingeval aanwezigheid weegbrug) of 1 m³ of 10 asbestplaten/gezin /jaar, nadien 7,5 EUR per begonnen 0,5m³

 

Gemengd bouwpuin: 7,5 EUR per begonnen 0,5m³

 

Roofing en andere bitumineuze stoffen afkomstig van huishoudens:

- hoeveelheden tot 0,17 m³ (=1/3 van 0,5 m³) 5,00 EUR

- hoeveelheden tot 0,34 m³ (=2/3 van 0,5 m³) 10,00 EUR

- hoeveelheden tot 0,5 m³ 15,00 EUR

Vrachten groter dan 2 m³ worden niet aanvaard

 

Grof vuil:

- hoeveelheden tot 0,17 m³ (=1/3 van 0,5 m³) 5,00 EUR

- hoeveelheden tot 0,34 m³ (=2/3 van 0,5 m³) 10,00 EUR

- hoeveelheden tot 0,5 m³ 15,00 EUR

Vrachten groter dan 2 m³ worden niet aanvaard

 

De pmd-fractie wordt steeds aangeleverd in de voorgeschreven blauwe plastic zak.

 

Asbest wordt steeds verplicht verpakt aangeleverd in een van onderstaande verpakkingen die vooraf moeten worden aangekocht op het recyclagepark:

- buisfolie: 1,00 EUR /stuk buisfolie van +/- 2,5 m (geschikt voor het verpakken van asbestplaten). Er kunnen maximum 15 stuks per aankoop gekocht worden.

- mini-bag: 1,00 EUR/stuk. Er kunnen maximum 15 stuks per aankoop gekocht worden.

Een set beschermingsmateriaal voor 2 personen kan aangekocht worden aan 10,00 EUR/stuk. Dit kan enkel aangekocht worden ingeval van aankoop buisfolie of mini-bag en er worden maximaal 2 sets beschermingsmateriaal per gezin of onderneming/per jaar verkocht.

 

Afdeling III - De heffing

Art. 21 - De heffing van de contantbelasting

Wanneer het afval wordt aangeboden in een daartoe bestemde zak of met de daartoe bestemde sticker, dan is de contantbelasting verschuldigd bij de aankoop van de afvalzak of de sticker.

Wanneer het afval voor ophaling wordt aangeboden in een gft-container met gft jaarabonnement dan is de contantbelasting verschuldigd op het ogenblik van het ledigen van de container. Het gft jaarabonnement moet jaarlijks vernieuwd worden.

Voor het grofvuil (ophaling op afroep) is de contantbelasting verschuldigd op het ogenblik dat de grofvuilaanvraag via de website wordt geplaatst en betaald (of de overschrijving wordt betaald in de gevallen dat niet online kan worden besteld).

Wanneer de afvalstoffen op het containerpark worden afgeleverd zal de parkwachter een schatting maken van de aangebrachte hoeveelheid afval en de overeenstemmende contantbelasting berekenen. Het verschuldigde bedrag moet ter plaatse betaald worden tegen afgifte van een kwitantie, afgeleverd door de toezichthoudende parkwachter.

De gebruikers verklaren zich, vanaf het moment dat zij het containerpark verlaten, automatisch akkoord met de aangerekende contantbelasting.

 

Art. 22 - Belastingplichtige

Indien het afval wordt aangeboden voor een gezin dan is de contantbelasting hoofdelijk verschuldigd door de referentiepersoon van het gezin en alle meerderjarige leden van het gezin die in de woongelegenheid van de referentiepersoon verblijven.

 

Indien het afval wordt aangeboden voor een onderneming of vereniging dan is de contantbelasting hoofdelijk verschuldigd door de referentiepersoon en de onderneming zijnde iedere natuurlijke - of rechtspersoon die de onderneming uitmaakt of de leden van de vereniging, indien deze geen rechtspersoonlijkheid heeft.

 

Art. 23 - Voorschotaanrekening

§ 1 De contantbelasting voor de huishoudelijke afvalstoffen, die niet aangeboden worden in een daartoe bestemde zak of met een daartoe bestemde sticker, wordt aangerekend bij wijze van voorschotten volgens de in dit artikel opgenomen bepalingen.

De voorschotten worden aangerekend met betalingsuitnodigingen verstuurd aan de in de CARDS-databank geregistreerde referentiepersoon. De betalingen van de aangerekende voorschotten worden opgenomen in de rekenstaat.

De contantbelasting verschuldigd voor de huishoudelijke afvalstoffen, die niet aangeboden worden in een daartoe bestemde zak of met een daartoe bestemde sticker, worden op de rekenstaat in mindering gebracht op de betaalde voorschotten.

De toerekening van de voorschotten wegens verschuldigde contantbelasting wordt nauwkeurig bijgehouden op de rekenstaat. De kohierbelasting uit HOOFDSTUK 2 wordt nooit op de voorschotten aangerekend of vermengd met de verschuldigde contantbelastingen.

De voorschotten worden uitsluitend aangerekend in volgorde van de afname van de dienst.

De rekenstaat vermeldt uitdrukkelijk op welke datum en voor welke dienstverlening de aanrekening gebeurt.

De eerste betalingsuitnodiging kan verstuurd worden naar aanleiding van de opname van de verantwoordelijke (syndicus) van een wooncomplex met gesolidariseerd quotum in de CARDS-databank.

Voor zover het saldo van de rekenstaat positief is, zullen de betalingsuitnodigingen geen aanleiding kunnen geven tot herinneringen aan de betalingsuitnodigingen waarvoor kosten worden aangerekend. Evenmin kunnen zij gedwongen worden ingevorderd.

 

§ 2 Voor elk gezin/onderneming/wooncomplex met gesolidariseerd quotum, wordt een voorschot aangerekend op basis van de aantallen en type containers die ter beschikking zijn gesteld:

- per gezamelijke container 1.100 liter: 180,00 EUR

- in geval van een ondergronds inzamelsysteem van Limburg.net: 30,00 EUR

 

§ 3 Wanneer het beschikbare saldo op de rekenstaat lager is dan een positief bedrag op de rekenstaat, drempelbedrag genoemd, wordt een betalingsuitnodiging voor een nieuw voorschot verstuurd. Het drempelbedrag wordt als volgt vastgesteld:

- een container van 1.100 liter: 40,00 EUR

- in geval van een ondergronds inzamelsysteem van Limburg.net: 10,00 EUR

 

Wanneer het gezin, de onderneming of een wooncomplex meerdere containers ter beschikking heeft is het drempelbedrag de optelsom van alle containers die het gezin of de onderneming ter beschikking heeft.

Het bedrag van de nieuwe betalingsuitnodiging zal gelijk zijn aan het voorschot uit § 2 behalve wanneer het saldo van de rekenstaat negatief is. In dit laatste geval zal het bedrag van de betalingsuitnodiging gelijk zijn met het voorschot uit § 2 vermeerderd met het bedrag nodig om het negatief saldo aan te zuiveren.

 

§ 4 Voor betalingsuitnodigingen van de voorschotten geldt een betalingstermijn van 21 dagen.

 

§ 5 Een voor de huis-aan-huisinzameling aangeboden afvalcontainer zal enkel geledigd worden, voor zover het op de rekenstaat beschikbare voorschot niet lager is dan onderstaande bedragen:

- een container van 1.100 liter: 20,00 EUR

 

Het aanrekenen van de dienstverlening op de beschikbare voorschotten verloopt uitsluitend in volgorde van de datum van de afname van de dienst. Onder de datum van afname van de dienst wordt begrepen:

- de datum van ophaling van de huishoudelijke afvalstoffen, die niet aangeboden worden in een daartoe bestemde zak of met een daartoe bestemde sticker

- indien op het containerpark automatisch afgerekend wordt, de datum van het bezoek, met vermelding van de aangeboden fracties boven de quota

 

§ 6 De afname van de dienst, de aard en de datum ervan worden geregistreerd en vermeld in de rekenstaat. De rekenstaat vermeldt het bedrag dat voor de dienst werd aangerekend op het voorschot.

 

§ 7 Door de betaling van een voorschot verklaart de belastingplichtige zich akkoord met de aanwending van de voorschotten conform dit reglement.

 

Art. 24 - Overzicht van de stand van de rekenstaat

Op elke nieuwe voorschotbetalingsuitnodiging zal een overzicht gegeven worden voor de periode verstreken sedert de laatste betalingsuitnodiging, van de betaalde voorschotten en de bij het bezoek van het containerpark en de aangerekende contant belasting voor de huis-aan-huisinzameling.

 

Indien de inzameling gebeurt op een adres met een gezamelijke container met een gesolidariseerd quotum worden de betalingsuitnodigingen voor de huis-aan-huis inzameling gestuurd aan de verantwoordelijke die hiervoor in CARDS geregistreerd werd (bv. een syndicus).

 

De toerekening van de voorschotten wegens verschuldigde contantbelasting wordt nauwkeurig bijgehouden op de rekenstaat.

 

Afdeling IV - Diverse bepalingen inzake de contantbelasting

Art. 25 - Sociale correcties

In volgende gevallen worden extra huisvuilzakken ter beschikking gesteld:

§1 Omwille van medische redenen kunnen gratis huisvuilzakken bekomen onder volgende voorwaarden:

- de patiënt moet ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van de gemeente Hoeselt en hier ook effectief verblijven;

- de patiënt mag niet verblijven in een rust- of verzorgingstehuis;

- de zakken worden per jaar toegewezen;

- de patiënt moet een medisch attest kunnen voorleggen.

Indien aan de voorwaarden is voldaan, kunnen gratis huisvuilzakken afgehaald worden in het gemeentehuis a rato van volgende hoeveelheden: 20 zakken (2 rollen) van 44 l en 10 zakken (1 rol) van 22 l gratis per jaar.

 

§2 Onthaalmoeders, aangesloten bij de Landelijke Kinderopvang VZW en werkzaam op het grondgebied van de gemeente Hoeselt, ontvangen jaarlijks gratis 20 zakken (2 rollen) van 44 l en 10 zakken (1 rol) van 22 l.

De erkende kinderdagverblijven gevestigd in de gemeente Hoeselt, ontvangen jaarlijks per 10 kinderen gratis 20 zakken (2 rollen) van 44 l en 10 zakken (1 rol) van 22 l.

 

Art. 26 - De verkoop van afvalzakken

LIMBURG.NET wordt gemachtigd om een verkoopnet te organiseren voor afvalzakken via de kleinhandelaars. De verplichte verkoopprijs voor de afvalzak is gelijk aan de contantbelasting.

 

Art. 27 - Beschadiging of verlies van afvalcontainers of toegangspassen ondergrondse containers

Bij beschadiging door oneigenlijk gebruik of bij verlies van een geleverde container wordt voor de vervanging volgende contantbelasting aangerekend:

- container 120 liter: 50,00 EUR

- container 40 liter: 50,00 EUR

- gegevenschip: 25,00 EUR

- container 1.100 liter: 235,50 EUR

 

Indien bij beschadiging de gegevenschip kan worden hergebruikt, wordt het bedrag van de container aangerekend minus het bedrag van de gegevenschip.

Bij beschadiging door oneigenlijk gebruik of bij verlies van de toegangspas voor de ondergrondse container wordt een bedrag van 15,00 EUR aangerekend voor de verzending van een nieuwe toegangspas. Bij beschadiging door normaal gebruik wordt kosteloos een nieuwe pas opgestuurd, nadat de beschadigde pas werd ingeleverd.

Voor het aanleggen van een hangslot op een container wordt een bedrag aangerekend van 36,25 EUR per slot. Een container met slot wordt toegekend aan een adres en kan niet worden meegenomen ingeval van verhuis.

De verschuldigde bedragen worden in mindering gebracht van de voorschottenrekening.

Indien gedurende een periode van meer dan één jaar geen ledigingen voor een afvalcontainer geregistreerd werd, kan Limburg.net of de gemeente de betrokken afvalcontainer terugvorderen.

 

Art. 28 - De inning

De voorschotten op de contantbelasting en de contantbelastingen kunnen in naam en voor rekening van de gemeente geïnd worden door LIMBURG.NET, die daartoe wordt gemachtigd overeenkomstig artikel 26 van het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen.

De inning van de contantbelasting door LIMBURG.NET verloopt volgens de verdere bepalingen.

 

Art. 29 - De mogelijkheid tot bezwaar

De belastingplichtige of zijn vertegenwoordiger kan tegen de aangerekende contantbelasting een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en schepenen.

Het bezwaar moet, op straffe van nietigheid, schriftelijk, ondertekend en gemotiveerd worden ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag vanaf de kennisgeving van een afrekening van een geheven contantbelasting.

Indien de belastingplichtige wenst gehoord te worden, moet dit uitdrukkelijk vermeld worden in het bezwaar.

Het college van burgemeester en schepenen, of een personeelslid van het gemeentepersoneel dat daartoe bijzonder door het college van burgemeester en schepenen is aangewezen, stuurt binnen vijftien kalenderdagen na de indiening van het bezwaarschrift een ontvangstmelding enerzijds aan de referentiepersoon of, in voorkomend geval, zijn vertegenwoordiger en anderzijds aan LIMBURG.NET.

Het bezwaar wordt behandeld volgens de bepalingen van artikel 9, § 4 en 5 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen. De kennisgeving van de beslissing zal de instantie vermelden waarbij, en de termijn waarbinnen, er tegen de beslissing beroep kan aangetekend worden conform artikel 10 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

Een afschrift van de beslissing zal meegedeeld worden aan LIMBURG.NET.

 

Art. 30 - Omzetting in een kohierbelasting

Wanneer de rekenstaat een negatief saldo aan contantbelasting(en) vertoont wordt het volledige negatief saldo van contantbelasting(en) op de rekenstaat conform artikel 4,§ 7 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen omgezet in een kohierbelasting.

 

Art. 31 - Het aanvangsmoment van het reglement wat de contantbelasting betreft

De contantbelasting krachtens dit reglement is van toepassing voor het afval dat buiten de basisdienst wordt aangeboden vanaf 1 januari 2022.

 

Hoofdstuk 4 - De wijze waarop LIMBURG.NET de gereglementeerde belastingen int

 

Art. 32 - De aanrekening van de belastingen

LIMBURG.NET is verantwoordelijk en staat in voor:

- de correcte en tijdige aanrekening aan de belastingplichtigen van de belastingen die in dit reglement worden vastgesteld;

- het correct bijhouden van de rekenstaten;

- de correcte en tijdige aanrekening van de inningskosten waarmee de belastingen krachtens dit reglement kunnen worden verhoogd bij niet tijdige betaling van de verschuldigde belastingen.

 

Behoudens afwijkende bepalingen in de eerdere hoofdstukken, gebeurt de aanrekening van de belastingen volgens de bepalingen van dit hoofdstuk:

- De belastingen worden aan de belastingplichtige aangerekend door het verzenden van het aanslagbiljet wat de kohierbelasting betreft en het kennisgeven van het betalingsdocument wat de contantbelasting betreft (indien van toepassing). Het aanslagbiljet van de kohierbelasting en het betalingsdocument van de contantbelasting kunnen in een enkele verzending aan de belastingplichtige worden overgemaakt.

- De kennisgeving van het betalingsdocument voor een contantbelasting gebeurt in de regel op papier onder gesloten omslag verzonden per gewone post op het adres van de belastingplichtige (indien van toepassing). De aanrekening van de contantbelasting kan verzonden worden op het e-mailadres van de belastingplichtige indien hij zijn e-mailadres opgaf aan de CARDS databank. De kennisgeving mag vervangen worden door een overhandiging van het betalingsdocument aan de belastingplichtige.

 

Art. 33 - De vermeldingen op de betaaldocumenten

§ 1 Alle betaaldocumenten bevatten minstens volgende vermeldingen: de verzendingsdatum, de uiterste betalingsdatum, het bedrag dat moet worden betaald, de rekening waarop kan worden betaald, de referte die bij de betaling moet worden vermeld, de termijn waarbinnen bezwaar kan worden ingediend, de benaming, het adres en de contactgegevens van de instantie die bevoegd is om het bezwaarschrift te ontvangen, evenals de vermelding dat de belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger die wenst gehoord te worden, zulks uitdrukkelijk moet vragen in het bezwaarschrift.

Als bijlage aan de betalingsdocumenten voor belastingen wordt een beknopte samenvatting van het belastingreglement toegevoegd.

 

§ 2 Alle betaaldocumenten m.b.t. de kohierbelasting vermelden op de achterzijde de volgende tekst:

‘Termijn van betaling en indienen van bezwaar’

De aangerekende belasting is betaalbaar binnen een termijn van twee maanden na de verzending van dit document. Klachten of bezwaren moeten schriftelijk worden meegedeeld aan het college van burgemeester en schepenen op het adres vermeld op de voorzijde van dit document, met vermelding van het kohiernummer en het bedrag van de betwiste belasting. Het schrijven moet verzonden worden binnen een termijn van drie maanden vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van dit document. Het bezwaar heeft geen opschortende werking.

 

‘Eerste aanmaning’

Wanneer een aangerekende belasting niet binnen de vastgestelde termijn van twee maanden is betaald, zal LIMBURG.NET per gewone brief de belastingplichtige aan de betaling herinneren. De aangerekende belasting moet volledig betaald worden binnen een termijn van 14 dagen vanaf de derde werkdag na de verzending van de aanmaning.

 

‘Tweede aanmaning’

Wanneer de aangerekende belasting niet volledig betaald is binnen de vastgestelde termijn van de eerste aanmaning, verstuurt LIMBURG.NET een tweede aanmaning aan de belastingplichtige. De tweede aanmaning verleent een betalingstermijn van 31 dagen aan de belastingplichtige. Indien de belasting niet volledig binnen de betalingstermijn wordt voldaan, wordt de belastingplichtige geacht de aangerekende belasting niet te betwisten en zal de belasting met een dwangbevel ingevorderd worden.

 

§ 3 De betaaldocumenten m.b.t. de contantbelasting waarmee aan de belastingplichtige een negatief saldo van de rekenstaat wordt meegedeeld, vermelden op de achterzijde volgende tekst:

‘Termijn van betaling en indienen van bezwaar’

Het op de voorzijde vermelde negatief saldo is betaalbaar binnen een termijn van 21 dagen na de kennisgeving van dit document. Klachten of bezwaren omtrent de aangerekende belastingen moeten schriftelijk worden meegedeeld aan het college van burgemeester en schepenen op het adres vermeld op de voorzijde van dit document, met vermelding van het nummer van dit document en het bedrag van de betwiste belasting. Het schrijven moet verzonden worden binnen een termijn van drie maanden vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van dit document.

 

‘Eerste aanmaning’

Wanneer een aangerekend negatief saldo niet volledig binnen de vastgestelde termijn van 21 dagen is betaald, zal LIMBURG.NET per gewone brief of per e-mail de belastingplichtige aan de betaling van het negatief saldo herinneren. De aangerekende belasting moet volledig betaald worden binnen een termijn van 14 dagen vanaf de verzending van de aanmaning.

 

‘Tweede aanmaning’

Wanneer een aangerekend negatief saldo niet volledig betaald is binnen de vastgestelde termijn van de eerste aanmaning, verstuurt LIMBURG.NET een tweede aanmaning aan de belastingplichtige. De tweede aanmaning verleent een betalingstermijn van 31 dagen aan de belastingplichtige. Indien het negatief saldo niet volledig binnen de betalingstermijn wordt voldaan, wordt de belastingplichtige geacht de aangerekende belasting niet te betwisten en zal het negatief saldo met een dwangbevel ingevorderd worden.

 

Art. 34 - De aanmaningen

§ 1 Indien het aanslagbiljet van de kohierbelasting niet tijdig en volledig wordt betaald binnen 2 maanden na de verzending of overhandiging van een betalingsdocument, verzendt LIMBURG.NET per gewone brief of per e-mail een aanmaning voor het nog openstaande bedrag. De eerste aanmaning kent een betaaltermijn van 14 dagen toe vanaf de derde werkdag na verzending van de aanmaning.

 

Indien na de termijn van de eerste aanmaning het openstaande bedrag niet tijdig en volledig betaald wordt, verzendt LIMBURG. een tweede aanmaning met een betaaltermijn van 31 dagen.

Bijkomend vermeldt de tweede aanmaning dat in een volgende fase een dwangbevel wordt overgemaakt bij deurwaardersexploot indien het openstaand bedrag niet wordt vereffend binnen voormelde termijn.

LIMBURG.NET kan te allen tijde beslissen om bijkomende (kosteloze) aanmaningen te sturen.

 

§ 2 Indien de contantbelasting niet tijdig en volledig wordt betaald of wanneer de rekenstaat meer dan 21 opeenvolgende dagen na de verzending of overhandiging van een betalingsdocument een negatief saldo vertoont, verzendt LIMBURG.NET per gewone brief of per e-mail een eerste aanmaning voor het nog openstaande bedrag. De eerste aanmaning kent een nieuwe bijkomende betaaltermijn van 14 dagen toe vanaf de derde werkdag na de verzending van de aanmaning.

Indien na de termijn van de eerste aanmaning het openstaande bedrag niet tijdig en volledig wordt betaald, verzendt LIMBURG.NET een tweede aanmaning met een bijkomende betaaltermijn van 31 dagen.

Bijkomend vermeldt de tweede aanmaning dat in een volgende fase een dwangbevel wordt overgemaakt bij deurwaardersexploot indien het openstaand bedrag niet wordt vereffend binnen de voormelde termijn.

 

LIMBURG.NET kan te allen tijde beslissen om bijkomende (kosteloze) aanmaningen te sturen.

 

Art. 35 - De kostenaanrekening dwangbevelen

De kosten verbonden aan het dwangbevel worden aan de belastingplichtige aangerekend.

De kosten van het dwangbevel worden bepaald volgens opgave van de betekenende gerechtsdeurwaarder.

 

Art. 36 - De betaling

De betalingen gebeuren op de rekening van LIMBURG.NET onder vermelding van de referte vermeld in het betalingsdocument.

Bij afwezigheid van een correcte referte tracht LIMBURG.NET op basis van de identiteit of het bedrag te achterhalen op welke belastingschuld de betaling betrekking heeft.

Gedeeltelijke betalingen waarvan redelijkerwijze niet kan worden achterhaald op welke openstaand saldo ze betrekking hebben, worden, voor zover van toepassing, eerst toegerekend op de openstaande kosten, daarna op een openstaande kohierbelasting, vervolgens op een negatief saldo van de contantbelastingen of tarieven, in functie van de ouderdom van de schuld en tenslotte op aangerekende voorschotten (indien van toepassing). Een eventuele rest wordt op de rekenstaat geboekt als een voorschot op de contantbelasting / tarieven.

Betalingen waarvan duidelijk is dat ze betrekking hebben op een niet verschuldigde belasting, worden teruggestort aan de betaler.

Betalingen die geboekt werden als voorschot, kunnen worden teruggevorderd.

 

Art. 37 - De aanrekening van intresten

De intresten over de niet-betaalde kohierbelasting of de intresten over een openstaand negatief saldo van de contantbelasting worden aangerekend conform artikel 14 van het wetboek van minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen.

 

Art. 38 - Uitzondering op de inningsbevoegdheid

§ 1 Van zodra LIMBURG.NET of door de gemeente of door de belastingplichtige of door diens schuldbemiddelaar in kennis wordt gesteld dat de belastingplichtige een collectieve schuldenregeling is toegestaan teneinde zijn financiële toestand als schuldenaar te herstellen overeenkomstig de wet van 5 juli 1998 betreffende de collectieve schuldenregeling en de mogelijkheid van verkoop uit de hand van de in beslag genomen onroerende goederen én de belastingplichtige een afbetaling over verschillende termijnen wenst van de verschuldigde belastingen, toeslagen, kosten en/of nalatigheidsintresten, draagt LIMBURG.NET het inningsdossier van de belastingplichtige terug over aan de gemeente die voor de verdere inning zal instaan.

 

§ 2 De belastingplichtige die niet voldoet aan de voorwaarden van §1 en die desondanks een afbetaling over verschillende termijnen wenst van de verschuldigde belastingen, toeslagen, kosten en/of nalatigheidsintresten, richt zijn vraag tot de gemeente. Indien de gemeente instemt met de afbetaling in verschillende termijnen stelt de gemeente LIMBURG.NET onverwijld in kennis van die beslissing. LIMBURG.NET draagt het inningsdossier met onmiddellijke ingang over aan de gemeente die voor de verdere inning zal instaan.

 

Hoofdstuk 5 - Slot- en overgangsbepalingen

 

Art. 39 - Inwerkingtreding

Dit reglement treedt vanaf 1 januari 2022 in werking.

 

Art. 40 - Opheffing

Dit reglement vervangt alle vorige reglementen betreffende deze inhoud.

 

Art. 41 - Bekendmaking

Van dit belastingreglement wordt melding gemaakt bij de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330 van het Decreet over het Lokaal Bestuur.

Het belastingreglement wordt overeenkomstig de artikelen 285, 286, 287 en 288 van het Decreet over het Lokaal Bestuur afgekondigd en bekendgemaakt.

 

Een eensluidend gewaarmerkt afschrift van dit reglement zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan:

- LIMBURG.NET;

- De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij;

- Het Departement Omgeving, Afdeling Handhaving en/of de Vlaamse Minister van Omgeving;

- de technische dienst (dienst Omgeving, verantwoordelijke containerpark).

 

TITEL 3 - TAKEN EN VERANTWOORDELIJKHEDEN VAN DE PARTIJEN

 

Art. 3 - Taken en verantwoordelijkheden van de gemeente

§ 1. De GEMEENTE verbindt zich ertoe om tijdens de duur van deze overeenkomst jaarlijks het ontwerp van Reglement betreffende de belasting voor het inzamelen en verwerken van huishoudelijke afvalstoffen, zoals in dit convenant opgenomen, ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen en de goedkeuring na te streven.

 

De goedkeuring vindt plaats uiterlijk op de gemeenteraad van de maand november, voorafgaandelijk aan het jaar wanneer LIMBURG.NET de belastingen moet innen.

 

Na de goedkeuring van het belastingreglement door de gemeenteraad, zal de GEMEENTE toezien op de uitvoering en de naleving ervan.

 

§ 2. Ingevolge het goedgekeurde belastingreglement, legt de GEMEENTE jaarlijks de kohierbelasting vast op basis van de kostenberekening door LIMBURG.NET.

 

De kohierbelasting wordt ingevorderd bij wijze van kohier, dat wordt vastgesteld en uitvoerbaar verklaard door het college van burgemeester en schepenen, ten laatste op 30 juni van het jaar dat volgt op het aanslagjaar. Het kohier bevat de vermeldingen uit artikel 4, § 2 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

De gemeentelijke financieel beheerder maakt het vastgesteld en uitvoerbaar verklaard kohier over aan LIMBURG.NET.

 

§ 3. De GEMEENTE staat in voor het toezicht, zoals voorzien in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

Ook de controle of het onderzoek en het verrichten van vaststellingen gebeurt conform het decreet van 30 mei 2008.

 

§ 4. LIMBURG.NET en de GEMEENTE leggen in onderling overleg de verzenddatum van de aanslagbiljetten vast waarbij rekening wordt gehouden met de beschikbare capaciteit en praktische organisatie binnen LIMBURG.NET. Ingevolge het goedgekeurde belastingreglement, staat het college van burgemeester en schepenen in voor de ontvangst en behandeling van bezwaarschriften tegen een aanslag voor een kohierbelasting, een betalingsuitnodiging voor een contantbelasting, een belastingtoeslag of een administratieve geldboete, conform het vastgestelde belastingreglement.

 

§ 5. De GEMEENTE draagt zorg voor de (digitale) archivering van de schriftelijke inningshandelingen en bestuursdocumenten die onder haar taken en verantwoordelijkheden ressorteren.

Het origineel en uitvoerbaar verklaard kohier wordt hoe dan ook fysiek gearchiveerd.

 

§ 6. De GEMEENTE neemt het individueel inningsdossier terug over van LIMBURG.NET en handelt het verder af conform de bepalingen van het belastingreglement, in volgende gevallen:

- de belastingplichtige dient een bezwaarschrift in;

- de belastingplichtige dient een aanvraag in tot het bekomen van een afbetalingsplan dat door de gemeente wordt goedgekeurd;

- de belastingplichtige verhuist naar een gemeente waarvan de gegevens niet in de CARDS databank zitten of de belastingplichtige verhuist buiten het bedieningsgebied van LIMBURG.NET;

- enig ander geval waarbij een vraag tot rechtzetting wordt ingediend door de belastingplichtige en waarbij de gemeente enig onderzoek moet verrichten zoals bedoeld in het decreet dd. 5 mei 2008.

 

§ 7. Op het ogenblik dat de belastingen, de kosten en/of de nalatigheidintresten, na het verstrijken van de termijn opgegeven in de laatste aangetekende herinneringsbrief, onbetaald of deels onbetaald zijn gebleven, draagt LIMBURG.NET de betreffende inningdossiers van de belastingplichtigen automatisch over aan de gemeente. De GEMEENTE zorgt voor de verdere invordering.

 

§ 8. Met het oog op een vlotte afhandeling van de inningopdracht door LIMBURG.NET, zal de GEMEENTE steeds alle mogelijke informatie en medewerking verlenen aan LIMBURG.NET. In het bijzonder zal de GEMEENTE volgende acties uitvoeren in het ter beschikking gestelde softwaresysteem:

- opladen van de meest recente versie van het gemeentelijk belastingreglement;

- toevoegen van gemeentelijke verminderingen/toeslagen aan de lijst met belastingschuldigen, indien van toepassing;

- de correcte datum van goedkeuring en uitvoerbaarverklaring van de kohierlijst ingegeven;

- op regelmatige basis (bij voorkeur dagelijks) het systeem raadplegen om na te gaan of er acties moeten ondernomen worden, zoals goedkeuren aanvragen afbetalingsplannen, verlenen van informatie met het oog op het uitvoeren van rechtzettingen, enz.

 

Art. 4. Taken en verantwoordelijkheden van LIMBURG.NET

§ 1. LIMBURG.NET is verantwoordelijk voor de correcte en tijdige aanrekening aan de belastingplichtigen van de belastingen die in het door de gemeenteraad goedgekeurde belastingreglement worden vastgesteld.

 

§ 2. LIMBURG.NET is verantwoordelijk voor de correcte en tijdige aanrekening aan de bezoekers van de tarieven die in het door de raad van bestuur van LIMBURG.NET goedgekeurde tarievenreglement worden vastgesteld.

 

§ 3. Opdat de GEMEENTE jaarlijks de kohierbelasting kan vastleggen, zorgt LIMBURG.NET voor de berekening van alle kosten nodig voor de inzameling en verwerking van de huishoudelijke afvalstoffen die aangeboden worden in het kader van de basisdienst, voor zover de afvalstoffen worden aangeboden volgens de bepalingen van het afvalreglement.

LIMBURG.NET brengt deze kostenberekening ter kennis aan de gemeente.

Na ontvangst van het vastgesteld en uitvoerbaar verklaard kohier, staat LIMBURG.NET onverwijld in voor het opmaken en het versturen van de aanslagbiljetten aan de belastingplichtigen. Deze verzending gebeurt zonder kosten voor de belastingplichtigen.

Het aanslagbiljet wordt nauwkeurig in overeenstemming met het vastgestelde kohier opgesteld en bevat de vermeldingen uit artikel 4, § 3 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

LIMBURG.NET int de ingekohierde belasting in naam en voor rekening van de GEMEENTE.

 

§ 4. LIMBURG.NET zorgt voor de berekening van de contantbelasting. Deze omvat alle kosten nodig voor de inzameling en verwerking van de fracties aan huishoudelijke afvalstoffen die aangeboden worden buiten het kader van de basisdienst en omgeslagen naar een relevante hoeveelheidsparameter per fractie. LIMBURG.NET geeft de kosten weer in een overzicht en bezorgt dit aan de GEMEENTE.

De inning van de contantbelastingen gebeurt in naam en voor rekening van de GEMEENTE.

De voorschotten worden aangerekend aan de in de CARDS-databank geregistreerde referentiepersoon en vermeld in de rekenstaat. De verschuldigde contantbelastingen/tarieven worden op de rekenstaat in mindering gebracht op de gestorte voorschotten. De toerekening van de voorschotten wegens verschuldigde contantbelasting/tarief wordt nauwkeurig bijgehouden op de rekenstaat.

 

De betalingsuitnodigingen en de afrekeningen geven een gedetailleerd overzicht van de aangerekende voorschotten op de contantbelastingen en/of de tarieven.

Voor zover het saldo van de rekenstaat positief is, zullen de betalingsuitnodigingen geen aanleiding kunnen geven tot herinneringen aan de betalingsuitnodigingen of gedwongen kunnen worden ingevorderd.

 

§ 5. LIMBURG.NET staat in voor de opvolging van de betalingen.

Indien de opvolging kosten voor het verzenden van herinneringen en aangetekende herinneringsbrieven met zich meebrengt, zoals voorzien in het belasting- of tarievenreglement, verhaalt LIMBURG.NET deze inningskosten op de debiteuren.

 

§ 6. Op het ogenblik dat de belastingen, de kosten en/of de nalatigheidintresten, na het verstrijken van de termijn opgegeven in de laatste aangetekende herinneringsbrief, onbetaald of deels onbetaald zijn gebleven, sluit LIMBURG.NET de openstaande dossiers collectief af en draagt LIMBURG.NET de inningsdossiers van de openstaande belastingplichtigen automatisch over aan de gemeente. De GEMEENTE zorgt voor de verdere invordering. LIMBURG.NET zorgt er voor dat de gegevens van de overgedragen dossiers automatisch door de gemeenten kunnen ingelezen worden.

Vóór de collectieve afsluiting van alle dossiers, wordt in volgende gevallen ook overgegaan tot een individuele afsluiting van een dossier:

- de belastingplichtige dient een bezwaarschrift in;

- de belastingplichtige dient een aanvraag in tot het bekomen van een afbetalingsplan dat door de gemeente wordt goedgekeurd;

- de belastingplichtige verhuist buiten het bedieningsgebied van LIMBURG.NET;

- enig ander geval waarbij een vraag tot rechtzetting wordt ingediend door de belastingplichtige en waarbij de gemeente enig onderzoek moet verrichten zoals bedoeld in het decreet dd. 5 mei 2008.

 

§ 7. LIMBURG.NET kan, naast de gemeente, zorgen voor de verkoop van afvalzakken waarover de contantbelasting verschuldigd is.

LIMBURG.NET kan tevens een verkoopnet organiseren voor afvalzakken via de kleinhandelaars.

 

§ 8. LIMBURG.NET draagt zorg voor de (digitale) archivering van de schriftelijke inninghandelingen, met inbegrip van de verzendingstukken, van de aan de haar toevertrouwde taken en bevoegdheden.

 

§ 9. LIMBURG.NET draagt zorg voor de externe communicatie rond de dienstverlening en de inning van de kohier- en contantbelasting.

 

LIMBURG.NET geldt als aanspreekpunt voor de belastingplichtige. LIMBURG.NET voorziet in een telefonisch onthaal voor vragen en opmerkingen van de belastingplichtige. LIMBURG.NET zorgt voor de registratie van relevante mondelinge en schriftelijke vragen en opmerkingen van de belastingplichtige. Waar mogelijk beantwoordt LIMBURG.NET de schriftelijke correspondentie van de belastingplichtige.

Vanaf het ogenblik dat het inningdossier van de belastingplichtige bij LIMBURG.NET is afgesloten, is LIMBURG.NET van deze taak ontheven. LIMBURG.NET verwijst de belastingplichtige voor vragen en opmerkingen met betrekking tot het afgesloten dossier naar de diensten van de gemeente.

 

§ 10. Teneinde de uitwisseling van de informatie met de gemeenten en de opvolging van de dossiers vlot te kunnen laten verlopen, zorgt LIMBURG.NET voor een geautomatiseerde toepassing waarin zowel LIMBURG.NET als de gemeenten kunnen inloggen.

 

§ 11. LIMBURG.NET engageert zich ertoe de haar toevertrouwde taken en bevoegdheden steeds zorgvuldig uit te voeren.

 

TITEL 4 - SLOTBEPALINGEN

 

Art. 5 - Bestemming van de geïnde belastingen

De betalingen van de belastingen, de inningkosten en/of de nalatigheidintresten gebeuren op rekening van LIMBURG.NET. De belastingen, de inningkosten en de nalatigheidintresten zijn bedragen die geïnd worden voor rekening van de GEMEENTE. Deze bedragen dienen opgenomen te worden in het budget, de begrotingen en de rekeningen, die de GEMEENTE opmaakt volgens de bepalingen van het gemeentedecreet en de nieuwe gemeentewet.

 

De GEMEENTE bestemt de opbrengst van de kohierbelastingen, de inningkosten en de nalatigheidintresten voor haar bijdrage in de vergoeding van het vast gedeelte van de werkingsbijdrage zoals volgens de statuten van LIMBURG.NET verschuldigd aan LIMBURG.NET en solidair berekend op basis van het aantal inwoners per 1 januari van het jaar dat het boekjaar voorafgaat tot dekking van de vaste kosten.

- De GEMEENTE bestemt de opbrengst van de contantbelastingen, de inningkosten en/of de nalatigheidintresten in de eerste plaats ter vergoeding van:

- het eventuele saldo van het vast gedeelte van de werkingsbijdrage indien blijkt dat de kohierbelasting ontoereikend is om de gehele vast gedeelte van de werkingsbijdrage te vereffenen;

- het variabel gedeelte van de werkingsbijdrage zoals volgens de statuten van LIMBURG.NET verschuldigd aan LIMBURG.NET tot dekking van de variabele kosten van de door de raad van bestuur vastgelegde afvalstromen.

- Het is LIMBURG.NET toegelaten om de geïnde betalingen aan belastingen, inningskosten en /of nalatigheidintresten bij wijze van vooruitbetaling door de gemeente van de werkingsbijdrage aan te wenden voor de financiering van haar activiteiten. LIMBURG.NET is verplicht om bij afsluiting van haar boekjaar een overzicht te geven van de aldus aangewende geïnde betalingen en hiervan rekenschap te geven.

Tegelijkertijd is LIMBURG.NET verplicht om de door de GEMEENTE volledig verschuldigde werkingsbijdrage te berekenen en hiervan een overzicht voor te leggen.

Na goedkeuring, van de voorgelegde documenten door de gemeente mogen de geïnde betalingen aan belastingen, inningkosten en/of nalatigheidintresten definitief aangerekend worden op de door de gemeente verschuldigde werkingsbijdrage. Ingeval van een overschot, stort LIMBURG.NET het overschot na goedkeuring van de rekening door de algemene vergadering van LIMBURG.NET, aan de GEMEENTE. Ingeval van een tekort betaalt de GEMEENTE het verschil aan werkingsbijdrage bij volgens de statutaire bepalingen en bestaande afspraken.

 

Art. 6 - De kwartaalvoorschotaanrekening

Aangezien wordt verwacht dat de afrekening van de geïnde belastingen, kosten en nalatigheidintresten en de compensatie op de door de GEMEENTE verschuldigde werkingsbijdrage zoals vastgelegd in artikel 6.1°, titel 5 hierboven steeds een tekort zal vertonen in het nadeel van LIMBURG.NET stemmen partijen in met een stelsel van een gewijzigde kwartaalvoorschotaanrekening teneinde LIMBURG.NET niet in liquiditeitsnood te brengen.

 

§1. De basis voor de berekening van de jaarlijkse werkingsbijdragen door de GEMEENTE aan LIMBURG.NET is de toestand op 1 januari zoals getrokken uit het Rijksregister en op basis waarvan in het CARDS systeem de ontwerpkohierlijst wordt getrokken.

 

§2. Het verschil tussen de ontwerpkohierlijst (dus vooraleer er schrappingen of verminderingen door de GEMEENTE wordt aangebracht) en de daadwerkelijk geïnde kohierbelastingen wordt via werkingsbijdragen aangerekend. Het bedrag van de jaarlijkse algemene en bijzondere werkingsbijdragen wordt vastgelegd conform de statutaire bepalingen.

 

§3. De geïnde kohierbelastingen moeten beschouwd worden als een voorschot op de algemene en bijzondere werkingsbijdragen die in de kohierbelasting werden vervat;

 

§4. De eerste twee kwartalen van het jaar waarin de GEMEENTE de machtiging geeft aan LIMBURG.NET om over te gaan tot de inning van het door haar vastgestelde bedrag aan kohierbelasting, betaalt de GEMEENTE per kwartaal ¼ van de volledige jaarlijkse werkingsbijdragen.

 

§5.Vanaf het derde kwartaal worden de kwartaalvoorschotten verminderd en betaalt DE GEMEENTE per kwartaal nog ¼ van het verschil tussen de jaarlijkse werkingsbijdragen en het door de GEMEENTE bepaalde bedrag aan kosten dat LIMBURG.NET int via de kohierbelasting.

 

§6. Het verschil tussen de werkingsbijdragen betaald in de twee eerste kwartalen van het jaar van de overstap en de verminderde bijdragen zoals te betalen vanaf het derde kwartaal van de overstap, worden in de boeken van Limburg.net ingeschreven als een financiële schuld aan de GEMEENTE die ten laatste definitief vereffend wordt wanneer de GEMEENTE de machtiging aan LIMBURG.NET tot het innen van de kohierbelasting stopzet.

 

§7. Indien de GEMEENTE het te innen kohierbedrag wijzigt, zal in het derde kwartaal van het jaar waarin de wijziging ingaat, de kwartaalbijdrage opnieuw aangepast worden.

 

§8. Eventuele verschillen tussen ramingen en werkelijk kosten en ontvangsten, worden jaarlijks afgerekend.

 

§9. De betaalde voorschotten op de werkingsbijdragen worden mee opgenomen in het overzicht van de betaalde bedragen.

 

Art. 7 - Opdracht van de voorschotten

De GEMEENTE verplicht zich ertoe om bij ondertekening van deze convenant de gelden die zij zelf nog beheert als tegoeden van de inwoners van de GEMEENTE als voorschot op aan haar verschuldigde afvalbelastingen van welke aard ook, over te maken op rekening van LIMBURG.NET op datum waarop de inning van belastingen zoals vastgesteld in deze convenant in de gemeente van kracht wordt.

 

LIMBURG.NET verplicht zich ertoe om deze tegoeden in ontvangst te nemen en in te brengen in haar CARDS-databank als een individueel voorschot voor de belastingplichtige voor wie het tegoed geboekt stond. LIMBURG.NET zal bedragen verschuldigd door de belastingplichtige volgens de in dit convenant vastgesteld belasting- en tarievenreglementen, kunnen aanrekenen op dit tegoed.

 

Art. 8 - BTW

Op de in het belastingreglement voorziene heffingen, de kohierbelasting en de contantbelasting, is geen btw verschuldigd.

 

Art. 9 - Sancties

Indien de GEMEENTE deze overeenkomst niet naleeft, kan zij op basis van de statuten van LIMBURG.NET worden uitgesloten. Het verloop van de uitsluiting is verder beschreven in de statuten.

 

Art. 10 - Duur en einde

Deze overeenkomst wordt afgesloten voor onbepaalde duur.

Deze overeenkomst kan te allen tijde worden opgezegd mits inachtneming van een opzeggingstermijn van zes maanden.

 

Art. 11 - Slotbepaling

Deze overeenkomst wordt gesloten te Hoeselt op 25 november 2021 en wordt ondertekend door de vertegenwoordigers van de partijen. Elke partij erkent een ondertekend exemplaar van de overeenkomst te hebben ontvangen.

Publicatiedatum: 27/12/2021
Overzicht punten

04

Financiën (gemeente) - Reglement betreffende de belasting voor het inzamelen en verwerken van huishoudelijke afvalstoffen - Goedkeuring

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid de artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

 

Gelet op het Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen;

 

Gelet op het Decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (hierna het Materialendecreet genoemd), inzonderheid afdeling 3 van hoofdstuk 3 huishoudelijke afvalstoffen, artikel 26 tot en met artikel 28;

 

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA) en latere wijzigingen;

 

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 9 september 2016 tot vaststelling van het Uitvoeringsplan Huishoudelijk Afval en Gelijkaardig Bedrijfsafval;

 

Gelet op het feit dat LIMBURG.NET een intergemeentelijk samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid is, en meer bepaald een opdrachthoudende vereniging zoals bedoeld in artikel 12, §2 ,3° van het decreet van 6 juli 2001 houdende de Intergemeentelijke Samenwerking;

 

Gelet op het lidmaatschap van de gemeente bij LIMBURG.NET;

 

Gelet op de statuten van LIMBURG.NET en in het bijzonder artikel 3 waaruit blijkt dat de gemeente als deelnemer van Limburg.net, afstand heeft gedaan aan Limburg.net van haar beheers- en reglementeringrechten inzake het afvalbeheer, de afvalverwijdering en -verwerking en dit binnen het maatschappelijk doel van LIMBURG.NET;

 

Gelet dat LIMBURG.NET ertoe heeft besloten om de financiële aspecten van de ophaling en de verwerking van de huishoudelijke en de daarmee vergelijkbare afvalstoffen te optimaliseren voor het werkgebied van LIMBURG.NET;

 

Gelet op de principiële goedkeuring van het Optimo-systeem door de gemeenteraad van de gemeente Hoeselt op 29 november 2019;

 

Gelet op de goedkeuring van 24 juni 2021 betreffende het reglement 'belasting voor het inzamelen en verwerken van huishoudelijke afvalstoffen';

 

Gelet op de Convenant van 25 november 2021 zoals gesloten tussen de gemeente en LIMBURG.NET, waarbij de gemeente zich geëngageerd heeft om binnen de gemeente het uniform stelsel van heffingen voor de ophaling en verwerking van afval zoals de door raad van bestuur van LIMBURG.NET wordt uitgewerkt, toe te passen;

 

Gelet dat conform de afspraken zoals opgenomen in vermelde Convenant, LIMBURG.NET ook gemachtigd werd de afvalbelasting te innen. Deze inning wordt algemeen aangeduid met de term 'directe inning';

 

Overwegende dat de gemeente Hoeselt via een apart gemeenteraadsbesluit een Convenant tussen de gemeente en LIMBURG.NET heeft goedgekeurd waarin de nodige afspraken betreffende de 'directe inning' zijn uitgewerkt;

 

Overwegende dat overeenkomstig deze afspraken de gemeente er toe gehouden is het 'Reglement betreffende de belasting voor het inzamelen en verwerken van huishoudelijke afvalstoffen' zoals opgenomen in voornoemde Convenant goed te keuren, met hierin inbegrepen het kohier- en contantbelastingreglement;

 

Overwegende dat de toezichthoudende overheid aanraadt om steeds het volledige reglement opnieuw goed te keuren, dit vooral om praktische redenen (een toevoeging van een addendum kan verwarrend zijn voor de burger);

 

Besluit,

 

Na beraadslaging en met unanimiteit;
 

Hoofdstuk 1 - Algemene begrippen van de belasting

 

Art. 1 - Algemene bepalingen

Met ingang van 1 januari 2022 en voor een termijn van 1 jaar, eindigend op 31 december 2022, wordt in de gemeente Hoeselt volgens de bepaling van dit reglement een belasting gevestigd op het inzamelen en verwerken van diverse fracties huishoudelijke afvalstoffen.

 

Dit reglement stelt twee verschillende belastingen vast:

- Een kohierbelasting die in de gemeente verschuldigd is voor de basisdienst. Deze belasting wordt hierna kohierbelasting genoemd.

- Een contantbelasting die in de gemeente verschuldigd is voor de inzameling en verwerking door LIMBURG.NET van de huishoudelijke afvalstoffen aan huis of op de containerparken, waarvan de inzameling en verwerking niet begrepen is in de basisdienst. Deze belasting wordt hierna contantbelasting genoemd.

 

Art. 2 - Bepalingen eigen aan de uniformiteit van de belasting voor het inzamelen en verwerken van huishoudelijke afvalstoffen in het bedieningsgebied.

In alle gemeenten in het bedieningsgebied van LIMBURG.NET waar een gelijk reglement als dit reglement is goedgekeurd, geldt als beginsel voor de toepassing van dit reglement, dat de inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen ingericht door LIMBURG.NET uniform verloopt en inwisselbaar is voor alle belastingplichtigen van deze gemeenten.

 

Dit houdt in:

- dat de belastingplichtigen van de gemeente gerechtigd zijn om de basisdienst uit te oefenen in het hele bedieningsgebied overeenkomstig het afvalreglement van de andere gemeenten waar de basisdienst wordt uitgeoefend en die een gelijkaardig reglement hebben goedgekeurd, met uitzondering van het aanleveren van afvalstoffen op het gemeentelijk containerpark.

- dat de belastingplichtigen van de andere gemeenten in het bedieningsgebied met een gelijkaardig reglement gerechtigd zijn om de basisdienst uit te oefenen in de gemeente overeenkomstig het in de gemeente geldende afvalreglement, met uitzondering van het aanleveren van afvalstoffen op het gemeentelijk containerpark.

 

Art. 3 - Definities

Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:

1.  Huishoudelijke afvalstoffen.

De afvalstoffen zoals gedefinieerd in artikel 3, 17° van het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen.

 

2.  Huisvuil.

Alle afvalstoffen die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en de gelijkgestelde afvalstoffen die ongesorteerd en conform het afvalreglement in de voorgeschreven recipiënten voor huisvuilophaling worden aangeboden, met uitzondering van de selectief ingezamelde afvalstoffen zoals papier en karton, textiel, glas, klein gevaarlijk afval, groente-, fruit- en tuinafval of groenafval, plasticverpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons.

 

3.  LIMBURG.NET.

De opdrachthoudende vereniging met maatschappelijke zetel te 3500 Hasselt, Gouverneur Verwilghensingel nr. 32, ingeschreven in de kruispuntenbank der ondernemingen onder het nummer 0214.533.712 en waarvan de gemeente aandeelhouder is.

LIMBURG.NET heeft als opdrachthoudende vereniging tot doel de bevoegdheden van de gemeente uit te oefenen die betrekking hebben op het afvalbeheer, de afvalverwijdering en afvalverwerking in de gemeente met uitsluiting van de bevoegdheid tot het vaststellen van retributies of het uitvaardigen van fiscale en politionele maatregelen. LIMBURG.NET treedt in deze bevoegdheden op in plaats van de gemeente.

LIMBURG.NET wordt in dit reglement belast met de inning en de invordering van de in dit reglement vastgestelde kohierbelasting en contantbelastingen.

 

4.  Het bedieningsgebied.

Het geografische gebied van de gemeentes die hun bevoegdheden inzake afvalbeheer, afvalverwijdering en afvalverwerking aan LIMBURG.NET hebben overgedragen.

 

5.  Afvalreglement.

De gemeentelijke politieverordening waarin het beheer en de inzamelwijze van de diverse fracties aan huishoudelijke afvalstoffen in de gemeente wordt gereglementeerd.

 

6.  Gezin.

Voor de toepassing van dit reglement worden beschouwd als een gezin:

 - hetzij een persoon die gewoonlijk alleen leeft in een woongelegenheid

 - hetzij de leefgemeenschap van twee of meer personen die, al dan niet door familiebanden gebonden, gewoonlijk éénzelfde woongelegenheid betrekken en er samenleven

 - hetzij de leefgemeenschap van meerdere personen die gewoonlijk in eenzelfde collectieve woongelegenheid verblijven en er samenleven en waarvan de leden volgens het rijkregister in het bevolkings- of vreemdelingenregister aangeduid staan als lid van een gemeenschap (dit zijn de leden van een kloostergemeenschap, militairen die gewoonlijk in een kazerne verblijven of bewoners die gewoonlijk verblijven in een verzorgingsinstelling voor bejaarden of mindervaliden).

Deze collectieve leefgemeenschappen worden voor de toepassing van dit reglement niet als een gezin beschouwd wanneer hun afval voor een belangrijk deel bestaat uit ander afval dan huisvuil.

 

7.  Onderneming.

Elke afzonderlijke activiteitskern of bedrijfsvestiging op het grondgebied van de gemeente van enige natuurlijke persoon, rechtspersoon, feitelijke vereniging of inrichting, die als hoofd en/of bijkomende activiteit een zelfstandig of een vrij beroep uitoefent of een commerciële, industriële, landbouw- of dienstverlenende activiteit uitoefent dan wel een gemeenschapstaak vervult.

 

8.  Ophaalpunt.

Elk gebouw met een huisnummer of een busnummer waar een gezin of een onderneming is gevestigd of een bijkomend verblijf heeft en waar in opdracht van LIMBURG.NET huishoudelijke afvalstoffen huis-aan-huis worden opgehaald voor zover ze worden aangeboden op de in het afvalreglement gereglementeerde wijze.

 

9.  Basisdienst.

Het geheel van diensten verleend door LIMBURG.NET waarop de gezinnen gevestigd in de gemeente recht hebben in het bedieningsgebied.

 

De basisdienst omvat voor de huis-aan-huisophaling van het huisvuil: wanneer het huisvuil aan het ophaalpunt moet worden aangeboden in een daartoe voorgeschreven huisvuilcontainer: de huis-aan-huisinzameling op de reguliere tijdstippen en in maximaal 12 ophaalbeurten per jaar en waar per gezin een jaarlijks quotum huisvuil in inbegrepen, berekend in functie van de gezinssamenstelling (toestand 1 januari):

 1 persoonsgezin: 60 kg huisvuil

 2 persoonsgezin: 120 kg huisvuil

 3 persoonsgezin: 150 kg huisvuil

 4 persoonsgezin en meer: 180 kg huisvuil.

Er kan per gezin maximum 60 kg huisvuil worden overgedragen naar het volgend jaar, op voorwaarde dat er minimaal 1 ophaalbeurt van het huisvuil heeft plaats gevonden.

 

De basisdienst omvat voor de huis-aan-huisophaling van het huisvuil: wanneer het huisvuil aan het ophaalpunt moet worden aangeboden in de daartoe voorgeschreven plastic zak: de huis-aan-huisinzameling op reguliere tijdstippen aan het ophaalpunt van het gezin van het huisvuil in plastic zakken en waar per gezin een jaarlijks quotum huisvuil is inbegrepen, berekend in functie van de gezinssamenstelling (toestand 1 januari):

 1 persoonsgezin: 440 liter, zijnde 2 rollen kleine zakken (of equivalent)

 2 persoonsgezin: 880 liter, zijnde 1 rol grote zakken + 2 rollen kleine zakken (of equivalent)

 3 persoonsgezin: 1100 liter, zijnde 2 rollen grote zakken + 1 rol kleine zakken (of equivalent)

 4 persoonsgezin en meer: 1320 liter, zijnde 3 rollen grote zakken (of equivalent).

De start van de bedelingsperiode van de plastic zak wordt door Limburg.net via meerdere communicatiekanalen ter kennis gebracht aan de gezinnen en de afhaling dient te gebeuren uiterlijk 31 december van het dienstjaar, rekening houdend met de openingsdata van de verdeelpunten.

 

De basisdienst omvat voor de huis-aan-huisophaling van het huisvuil: wanneer het huisvuil moet worden gedopeneerd in een ondergrondse container van Limburg.net: de beschikking per gezin over standaard één pas die toegang geeft tot de ondergrondse huisvuilcontainer. De toegangspas is uitgerust met een gegevenschip, die gebruikt wordt voor de registratie van DIFTAR-gegevens vermeld in art. 3 - 10°. De gegevens worden gelezen bij het openen van de trommel.

Per gezin is een jaarlijks quotum huisvuil inbegrepen om in de ondergrondse container te deponeren, berekend in functie van de gezinssamenstelling (toestand 1 januari):

 1 persoonsgezin: 440 liter, zijnde 20 openingen van de trommel

 2 persoonsgezin: 880 liter, zijnde 40 openingen van de trommel

 3 persoonsgezin: 1100 liter, zijnde 50 openingen van de trommel

 4 persoonsgezin: 1320 liter, zijnde 60 openingen van de trommel

Overdracht van resterende kilo's naar het jaar nadien kan maar gebeuren indien minimum 1 lediging in het dienstjaar is uitgevoerd en is geplafonneerd tot maximum 20 openingen.

 

De basisdienst omvat voor de huis-aan-huisophaling van het huisvuil: wanneer het huisvuil moet worden gedeponeerd in een gezamelijke container van Limburg.net met een gesolidariseerd quotum (van toepassing in een wooncomplex met 8 wooneenheden of meer):

- de toegang tot een of meerdere containers waarnaar het jaarlijks quotum huisvuil (uitgedrukt in kilogram zoals hierboven omschreven) van meerdere gezinnen zijn omgezet.

- het jaarlijks recht van de gezamelijke container is de som van alle rechten waarop elk afzonderlijk gezin recht heeft volgens de gezinstoestand van 1 januari.

Overdracht van resterende kilo's is enkel mogelijk indien er in het dienstjaar minimum één lediging heeft plaatsgevonden en geplafoneerd op een maximum van 60 kg.

 

De basisdienst omvat voor de huis-aan-huisophaling van het groente, fruit en tuinafval (gft):

wanneer het gft aan het ophaalpunt moet worden aangeboden in een daartoe voorgeschreven gft container: de beschikking per gezin over standaard één gft container.

 

De basisdienst omvat voor de huis-aan-huisophaling van de volgens het afvalreglement te sorteren fracties van huishoudelijke afvalstoffen, die gescheiden huis-aan-huis worden ingezameld:

De huis-aan-huisinzameling op reguliere tijdstippen aan het ophaalpunt van het gezin van deze afzonderlijke fracties huishoudelijke afvalstoffen voor zover ze worden aangeboden in het aangepaste recipiënt en ongeacht of er voor het bekomen van dit recipiënt een contantbelasting verschuldigd is. Wanneer het recipiënt uitgerust is met een gegevens-chip, dan wordt deze gebruikt voor het verifiëren van de jaarlijkse verschuldigde contactbelasting voor het gft jaarabonnement vermeld in artikel 3 - 10°. De gegevens worden gelezen bij de lediging.

 

De basisdienst omvat voor het aan huis ophalen op afroep:

De op afroep ophaling aan het ophaalpunt van het gezin van herbruikbare goederen, die conform het afvalreglement ter ophaling worden aangeboden. Onder herbruikbare goederen wordt verstaan de afgedankte huishoudelijke goederen, maar met uitzondering van enig elektrisch of elektronisch apparaat, die op zichzelf geen afvalstof zijn en waarvan de staat voldoende is om ze, eventueel na schoonmaken en een kleine herstelling, te hergebruiken voor hetzelfde doel als dat waarvoor ze waren bedoeld.

 

De basisdienst omvat voor het brengen van huishoudelijke afvalstoffen naar de door LIMBURG.NET beheerde inzamelpunten:

Voor de straat- of wijkcontainers: het deponeren van de huishoudelijke afvalstoffen glas of textiel in de daartoe geëigende straat- of wijkcontainers.

 

De basisdienst omvat voor het brengen van huishoudelijke afvalstoffen naar het door de GEMEENTE beheerde containerpark: de toegang tot het gemeentelijke containerpark.

Het aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen op het gemeentelijk containerpark, tot de maximumquota van specifieke fracties van huishoudelijke afvalstoffen. In de basisdienst conform punt 9° zijn m.b.t. het aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen op het containerpark enkel de fracties begrepen die kunnen aangeboden worden aan 0,00 EUR of de fracties die onder de vastgelegde quota liggen:

 

Fracties Tarief/m³

 

Alle recycleerbare fracties + fracties met aanvaardingsplicht: 0,00 EUR/m³

papier/karton, glas (vlak/hol), pmd, kga, aeea, autobanden

max 4 per gezin/jaar), harde kunststoffen, kaars- en kurkresten,

metalen, herbruikbare goederen, textiel en lederwaren, EPS wit

(verpakkingspiepschuim, uitgezonderd van voedingswaren),

afgevallen bladeren (periode tussen 1 oktober en 31 januari).

 

Afbraakhout en zuiver bouwpuin:

- hoeveelheden tot 0,25 m³ (=1/4 van 1 m³) 2,00 EUR

- hoeveelheden tot 0,5 m³ (=1/2 van 1 m³) 4,00 EUR

Hoeveelheden vanaf 4 m³ worden geweigerd.

 

Tuinafval en snoeihout:

- hoeveelheden tot 0,25 m³ (=1/4 van 1 m³) 2,00 EUR

- hoeveelheden tot 0,5 m³ (=1/2 van 1 m³) 4,00 EUR

Hoeveelheden vanaf 4 m³ worden geweigerd.

 

Asbest:  Gratis quotum van 600 kg (ingeval aanwezigheid weegbrug) of 1 m³ of 10 asbestplaten/gezin /jaar, nadien 7,5 EUR per begonnen 0,5m³

 

Gemengd bouwpuin:   7,5 EUR per begonnen 0,5m³

 

Roofing en andere bitumineuze stoffen afkomstig van huishoudens:

 - hoeveelheden tot 0,17 m³ (=1/3 van 0,5 m³) 5,00 EUR

 - hoeveelheden tot 0,34 m³ (=2/3 van 0,5 m³) 10,00 EUR

 - hoeveelheden tot 0,5 m³ 15,00 EUR

Vrachten groter dan 2 m³ worden niet aanvaard.

 

Grof vuil:

 - hoeveelheden tot 0,17 m³ (=1/3 van 0,5 m³) 5,00 EUR

 - hoeveelheden tot 0,34 m³ (=2/3 van 0,5 m³) 10,00 EUR

 - hoeveelheden tot 0,5 m³ 15,00 EUR

Vrachten groter dan 2 m³ worden niet aanvaard. 

 

De pmd-fractie wordt steeds aangeleverd in de voorgeschreven blauwe plastic zak.

 

Asbest wordt steeds verplicht verpakt aangeleverd in een van onderstaande verpakkingen die vooraf moeten worden aangekocht op het recyclagepark:

- buisfolie: 1,00 EUR /stuk buisfolie van +/- 2,5 m (geschikt voor het verpakken van asbestplaten). Er kunnen maximum 15 stuks per aankoop gekocht worden.

- mini-bag: 1,00 EUR/stuk. Er kunnen maximum 15 stuks per aankoop gekocht worden.

Een set beschermingsmateriaal voor 2 personen kan aangekocht worden aan 10,00 EUR/stuk. Dit kan enkel aangekocht worden ingeval van aankoop buisfolie of mini-bag en er worden maximaal 2 sets beschermingsmateriaal per gezin of onderneming/per jaar verkocht.

 

De vermelde basisdiensten omvatten telkens de inzameling en de verwerking van de vermelde huishoudelijke afvalstoffen.

 

10.  CARDS.

De databank waarin LIMBURG.NET per gezin of per onderneming registreert:

- de relevante identificatiegegevens van het gezin of de onderneming en de referentiepersoon van het betrokken gezin of onderneming, zoals vermeld in Artikel 4.

- Indien van toepassing, de relevante DIFTAR-gegevens inzake inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen, individueel en gedifferentieerd per afvalstroom, zodat ze afzonderlijk kunnen getarifeerd worden. De relevante gegevens zijn onder meer de aard van de aangeboden afvalstof, het gewicht ervan en het aantal afvalbewegingen.

- alle andere geregistreerde gegevens inzake inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen die nuttig zijn voor de toepassing van het belastingsreglement.

- de rekenstaat van het gezin of de onderneming.

- Indien van toepassing, de identificatiegegevens van de ophaalrecipiënten die verbonden zijn aan het ophaalpunt van het gezin of de onderneming.

- Indien van toepassing, de afsluiting van een gft jaarabonnement voor gechipte gft containers.

- Indien van toepassing, de verantwoordelijke persoon op wiens naam de gezamelijke container met een gesolidariseerd quotum in een wooncomplex van 8 wooneenheden of meer geregistreerd wordt (bv. syndicus).

 

11.  Referentiepersoon.

De meerderjarige persoon die in de CARDS-databank als referentiepersoon voor het gezin of de onderneming wordt vermeld.

- als de registratie gebeurt voor een gezin wordt van rechtswege de persoon die, volgens de opgave van het rijksregister, als referentiepersoon van het gezin, vermeld staat in het bevolkingsregister of vreemdelingenregister, ook geregistreerd als de referentiepersoon in CARDS.

- als de registratie gebeurt voor een onderneming kan de onderneming de referentiepersoon zijn; zo niet is het een meerderjarige natuurlijke persoon die geacht wordt de onderneming te vertegenwoordigen.

 

12.  Rekenstaat.

De rekenstaat is de individuele rekening die per gezin of per onderneming in de CARDS-databank wordt bijgehouden en waarop afzonderlijk worden ingeschreven:

- de volgens dit reglement verschuldigde kohierbelasting

- de volgens dit reglement verschuldigde contantbelastingen, indien van toepassing.

De rekenstaat geeft op elk ogenblik getrouw weer wat de schuld of het quotum en/of het voorschot is van het gezin of de onderneming.

 

Art. 4 - Bepalingen inzake de CARDS-databank

Om gebruik te kunnen maken van de dienstverlening voor de inzameling en verwijdering van de aangeboden huishoudelijke afvalstoffen moeten de gezinnen of de ondernemingen op het grondgebied van de gemeente zich laten registreren in de LIMBURG.NET CARDS-databank. De registratie kan gebeuren bij de bevoegde gemeentedienst. Voor zover de gegevens van het gezin zijn opgenomen in het rijksregister (via het bevolkings- of vreemdelingenregister) is er geen afzonderlijke registratie vereist, maar voert LIMBURG.NET de registratie uit op basis van de gegevens in het rijksregister of vreemdelingenregister.

Voor elk gezin of elke onderneming zoals omschreven in dit reglement is een registratie verplicht en is er maximaal één registratie mogelijk.

Per gezin of per onderneming in het bedieningsgebied wordt er in de databank een CARDS-formulier aangemaakt. Het formulier omvat voor het gezin of de onderneming de vermelding van de referentiepersoon, het adres, een bankrekeningnummer, een detail van de diensten waarvan gebruik kan gemaakt worden, een rekenstaat, het rijksregisternummer of nummer van het vreemdelingenregister van de referentiepersoon, het ondernemingsnummer, het nummer van de E-identiteitskaart en het LIMBURG.NET-klantennummer. Er wordt geregistreerd of het CARDS-formulier wordt aangemaakt voor een gezin of voor een onderneming. Indien de referentiepersoon bereid is deze gegevens te verstrekken, vermeldt het formulier ook één telefoonnummer en een e-mailadres van het gezin of de onderneming.

In de CARDS databank worden tevens geregistreerd:

- het type en het aantal van de ter beschikking gestelde containers per ophaalpunt.

- de toegangspas(sen) tot het ondergrondse inzamelsysteem van Limburg.net (indien van toepassing).

 

Op basis van het bedrag van de rekenstaat in de CARDS-databank en in functie van de beschikbare diensten wordt bepaald of er aan de belastingplichtige betalingsuitnodigingen verstuurd worden en of de belastingplichtige in de voorwaarden verkeert om dienstverlening inzake ophaling, inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen te ontvangen.

Wanneer er niet langer beroep wordt gedaan op enige dienst inzake huishoudelijke afvalstoffen en dit gemeld wordt aan LIMBURG.NET sluit LIMBURG.NET de CARDS-registratie voor het gezin of de onderneming. LIMBURG.NET vereffent de rekenstaat van het gezin of de onderneming door invordering van de nog openstaande schulden aan belastingen of door betaling van het onbestede voorschot op het rekeningnummer van de referentiepersoon, indien van toepassing. De aansluiting van de referentiepersoon wordt afgesloten.

 

Art. 5 - Het ter beschikking stellen van gft-containers

De containers te gebruiken als recipiënt voor gft-afval worden ter beschikking gesteld op basis van volgende bepalingen:

- het aantal containers wordt vastgesteld naar verhouding van één container van 120 liter per gezin of onderneming

- uitzonderlijk kan een container van 120 liter vervangen worden door een container van 40 liter, op verzoek van de referentiepersoon van een gezin dat een pand bewoont waarin door bijzondere omstandigheden het gebruik van een container van 120 liter moeilijk of onmogelijk is.

 

Zelfstandige ondernemers hebben geen recht op een bijkomende container voor het afval uit hun zelfstandige activiteit.

De containers zijn verbonden aan het ophaalpunt. In geval van verhuis moeten de afvalcontainers in goede en gereinigde staat in een overdekt lokaal aan het ophaalpunt achtergelaten worden.

 

Art. 6 - Het ter beschikking stellen van (gezamelijke) huisvuilcontainers of toegangspassen voor een ondergronds inzamelsysteem van Limburg.net.

Op specifieke adressen met meerdere woongelegenheden worden aangepaste inzamelrecipiënten voorzien:

- in samenspraak met Limburg.net kan een ondergronds inzamelstysteem voorzien worden door Limburg.net. In dat geval ontvangt het gezin standaard 1 toegangspas voor het ondergronds inzamelsysteem. Per extra toegangspas die geleverd moet worden aan het gezin wordt 15,00 EUR aangerekend.

- aan wooncomplexen vanaf acht woongelegenheden wordt, na aanvraag bij Limburg.net, een gezamelijke container met gesolidariseerd quotum geplaatst.

Indien gewenst kan een hangslot worden voorzien op de container. Hiervoor wordt een bedrag aangerekend van 36,25 EUR per slot.

Een container (met slot) wordt toegekend aan een adres en kan niet worden meegenomen ingeval van verhuis.

 

Hoofdstuk 2 - De kohierbelasting

 

Art. 7 - Algemene beginselen

De verschuldigde kohierbelasting omvat, verrekend per belastingplichtige, alle kosten nodig voor de inzameling en verwerking van de huishoudelijke afvalstoffen die aangeboden worden in het kader van de basisdienst, voor zover de afvalstoffen worden aangeboden volgens de bepalingen van het afvalreglement. Deze kosten worden berekend door LIMBURG.NET. LIMBURG.NET brengt deze kostenberekening ter kennis aan de gemeente.

 

Zonder afbreuk te doen aan onderhavig reglement en de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, zijn op de in dit reglement vastgestelde kohierbelasting volgende bepalingen nog van toepassing:

- de bepalingen van titel VII, hoofdstukken 1, 3, 4, 6, 7 en 8 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen en de artikelen 126 tot en met 175 van het uitvoeringsbesluit van dat wetboek, voor zover deze bepalingen niet specifiek de belastingen op de inkomsten betreffen.

- het Wetboek van de minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen van 13 april 2019, met uitzondering van artikel 43 tot en met 48.

 

Art. 8 - De belastingplichtige

De kohierbelasting is verschuldigd door elk gezin dat op 1 januari van het belastingjaar volgens de opgave van het rijksregister is ingeschreven in het bevolkingsregister of het vreemdelingenregister van de gemeente of dat zonder in een register te zijn ingeschreven op 1 januari van het belastingjaar effectief en duurzaam verblijft op het grondgebied van de gemeente, daaronder niet begrepen het gezin dat op het grondgebied van de gemeente een tweede verblijfplaats heeft.

De kohierbelasting wordt geheven per gezin en is hoofdelijk verschuldigd door alle meerderjarige leden van het gezin.

 

Art. 9 - Het bedrag van de kohierbelasting

Het bedrag van de kohierbelasting wordt berekend in functie van het aantal personen die deel uitmaken van het gezin op 1 januari:

123,85 EUR voor een eenpersoonsgezin

136,35 EUR voor een tweepersoonsgezin

142,60 EUR voor een driepersoonsgezin

148,85 EUR voor een vierpersoonsgezin en meer.

 

In dit bedrag voorziet de gemeente een tussenkomst van 50,00 EUR zodat de aangerekende bedragen gelijk zijn aan:

73,85 EUR voor een eenpersoonsgezin

86,35 EUR voor een tweepersoonsgezin

92,60 EUR voor een driepersoonsgezin

98,85 EUR voor een vierpersoonsgezin en meer.

 

Art. 10 - Niet van toepassing

 

Art. 11 - Sancties bij niet-betaling

Wanneer de kohierbelasting niet betaald is binnen de gestelde termijn worden de regels toegepast betreffende de nalatigheidsintresten uit artikel 14 van het wetboek van minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen.

 

Art. 12 - Ondeelbaarheid

De kohierbelasting is ondeelbaar verschuldigd voor het hele jaar. Met uitzondering van de hieronder uitdrukkelijk voorziene situaties zal het overlijden of het verhuizen uit de gemeente in de loop van het belastingjaar geen aanleiding geven tot enige belastingvermindering of -teruggave.

 

Volgende verhuissituaties worden uitdrukkelijk geregeld:

- Ingeval van een verhuizing van het gehele gezin binnen het bedieningsgebied, zal er geen nieuwe kohierbelasting verschuldigd zijn voor het jaar waarin de verhuizing plaatsvindt.

 Daarbij zal gelden:

- dat wanneer een gezin verhuist uit een gemeente waar het huisvuil voor de huis-aan-huisophaling moet worden aangeboden in een daartoe voorgeschreven plastic zak naar een gemeente waar het huisvuil moet worden aangeboden in een huisvuilcontainer, de overeenkomstige waarde van de niet afgehaalde volledige verpakkingen plastic zakken die bij de GEMEENTE worden ingeruild, zal worden omgezet in een waarde voor de huis-aan-huisophaling van het huisvuil met huisvuilcontainer onder de vorm van een quotum uitgedrukt in kilogram.

- dat wanneer een gezin verhuist uit een gemeente waar het huisvuil voor de huis-aan-huisophaling moet worden aangeboden in een huisvuilcontainer naar een gemeente waar het huisvuil moet worden aangeboden in de daartoe voorgeschreven plastic zak, de nog niet gebruikte waarde voor de huis-aan-huisophaling van het huisvuil met huisvuilcontainer per schijf van 30 kilogram zal worden omgezet in een quotum voor de belastingplichtige waarmee hij plastic zakken kan verwerven.

 

- Ingeval individuele personen uit een gezin verhuizen naar een andere vestigingsplaats blijft de basisdienst behouden voor het gedeelte van het gezin dat op het oorspronkelijk adres gevestigd blijft.

- De quota op het recyclagepark zijn berekend onafhankelijk van de gezinsgrootte en bijgevolg wordt het quotum recyclagepark niet overgedragen ingevolge een gedeeltelijke verhuizing van het gezin.

 

Indien het gezin op 1 januari woonachtig was op een adres waar de inzameling gebeurde met een gezamelijke container met gesolidariseerd quotum, kan het individueel verbruik niet meer achterhaald worden en zijn de bijzondere verhuissituaties niet van toepassing.

 

Art. 13 - De inkohiering en de inning

De kohierbelasting wordt ingevorderd bij wijze van kohier, dat jaarlijks wordt vastgesteld en uitvoerbaar verklaard door het college van burgemeester en schepenen, ten laatste op 30 juni van het jaar dat volgt op het aanslagjaar. Het kohier bevat de vermeldingen uit artikel 4, § 2 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

De ingekohierde belasting wordt in naam en voor rekening van de gemeente geïnd door LIMBURG.NET, die daartoe wordt gemachtigd overeenkomstig artikel 26 van het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen.

Daartoe maakt de gemeentelijke financieel directeur het vastgesteld en uitvoerbaar verklaard kohier over aan LIMBURG.NET, die onverwijld instaat voor het opmaken en het versturen van de aanslagbiljetten aan de belastingplichtigen. Deze verzending gebeurt zonder kosten voor de belastingplichtigen.

Het aanslagbiljet wordt nauwkeurig in overeenstemming met het vastgestelde kohier opgesteld en bevat de vermeldingen uit artikel 4, § 3 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

De kohierbelasting is betaalbaar binnen twee maanden na de toezending van het aanslagbiljet door LIMBURG.NET.

 

Art. 14 - De mogelijkheid tot bezwaar

De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan tegen een aanslag, een belastingtoeslag of een administratieve geldboete een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en schepenen.

Het bezwaar moet, op straffe van nietigheid, schriftelijk, ondertekend en gemotiveerd worden ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet waarop de bezwaartermijn wordt vermeld.

Indien de belastingplichtige wenst gehoord te worden, moet dit uitdrukkelijk vermeld worden in het bezwaar.

Het bezwaar heeft geen schorsende werking voor het verschuldigd zijn van de ingekohierde belasting.

Het college van burgemeester en schepenen, of een gemeentelijk personeelslid dat daartoe bijzonder door het college van burgemeester en schepenen is aangewezen, stuurt binnen vijftien kalenderdagen na de indiening van het bezwaarschrift een ontvangstmelding aan de belastingplichtige en verwittigt onmiddellijk LIMBURG.NET via de CARDS databank.

Het bezwaar wordt behandeld volgens de bepalingen van artikel 9, § 4 en 5 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen. De kennisgeving van de beslissing zal de instantie vermelden waarbij, en de termijn waarbinnen, tegen de beslissing beroep kan aangetekend worden conform artikel 10 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Art. 15 - Aanvangsmoment van het reglement wat de kohierbelasting betreft.

Dit reglement is van toepassing vanaf 1 januari 2022.

 

Hoofdstuk 3 - De contantbelasting

 

Afdeling I - Beginselen

Art. 16 - Algemene beginselen

In de gemeente is een contantbelasting verschuldigd op het aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen via de huis-aan-huisinzameling georganiseerd door LIMBURG.NET, op het aanbieden van afvalstoffen op het gemeentelijke containerpark of het aankopen van recipiënten om deze huishoudelijke afvalstoffen aan te bieden, voor zover het inzamelen van deze afvalstoffen niet begrepen is in de basisdienst.

 

De toegang tot het gemeentelijk containerpark is enkel mogelijk mits voorleggen van een identificatiebewijs.

 

De contantbelasting wordt vastgelegd rekening houdend met het principe ‘de vervuiler betaalt’. Het bedrag van de belasting wordt vastgesteld rekening houdende met volgende beginselen:

- De minimum- en maximumbedragen zoals vastgelegd in het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA), bijlage 5.1.4.

- Er wordt geen contantbelasting geheven op de afvalstromen waarvoor een aanvaardingsplicht bestaat zoals gedefinieerd in het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen.

- De contantbelasting voor het selectief ingezameld huishoudelijk verpakkingsafval waarvoor een terugnameplicht bestaat (papier/karton, holglas en pmd) wordt vastgesteld rekening houdende met de richtlijnen zoals verstrekt door FOST Plus, erkend organisme voor de selectieve inzameling en financiering van het huishoudelijk verpakkingsafval.

- Voor alle bedragen van de contantbelasting wordt rekening gehouden met de richtlijnen van LIMBURG.NET, die streeft naar een uniforme prijs voor gelijke dienstverlening binnen het bedieningsgebied.

- De verschuldigde contantbelasting omvat alle kosten nodig voor de inzameling en verwerking van de fractie aan huishoudelijke afvalstoffen die worden aangeboden buiten het kader van de basisdienst en die werden omgeslagen naar een relevante hoeveelheidsparameter per fractie. Deze kosten worden berekend door LIMBURG.NET en weergegeven in een overzicht op te geven aan de gemeente.

- Het bedrag van de contantbelasting wordt bepaald ervan uitgaande dat de aangeboden afvalstoffen worden aangeboden conform de bepalingen van het afvalreglement.

 

Art. 17 - Afvalstoffen onderworpen aan de contantbelasting

Voor zover de aangeboden fractie huishoudelijke afvalstoffen niet valt onder de toepassing van de basisdienst, is er een contantbelasting verschuldigd door elk gezin of onderneming die in de gemeente één van de volgende fracties huishoudelijke afvalstoffen aanbiedt:

 

- in te zamelen volgens de haalmethode (huis-aan-huisophaling):

- huisvuil (voor zover dit niet begrepen is in de basisdienst) en de gemengde fractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval);

- pmd;

- gft en organisch-biologisch vergelijkbaar bedrijfsafval;

 

- in te zamelen volgens de haalmethode (op afroep):

- grofvuil;

 

- in te zamelen volgens de brengmethode (naar het containerpark):

- alle recycleerbare fracties + fracties met aanvaardingsplicht: papier/karton, glas (vlak + hol),pmd, kga, aeea, autobanden, harde kunststoffen, kaars- en kurkresten, metalen, herbruikbare goederen, textiel en lederwaren, EPS wit (verpakkingspiepschuim,uitgezonderd van voedingswaren) afgevallen bladeren (periode tussen 1 oktober en 31 januari),….

- asbest

- tuinafval, zuiver bouwpuin

- houtafval

- gemengd bouwpuin

- grofvuil, roofing

- EPS wit (verpakkingspiepschuim)

 

Afdeling II - De bedragen van de contantbelasting

Art. 18 - De bedragen voor de aan huis inzameling

Voor de inzameling en verwerking van de aan huis opgehaalde huishoudelijk afvalstoffen, die aan het ophaalpunt worden aangeboden volgens het afvalreglement in het aangepaste recipiënt en voor zover ze niet vallen onder de basisdienst, is de volgende contantbelasting verschuldigd:

 

Contantbelasting huisvuil en gft:

- 1 rol van 10 huisvuilzakken van 44 liter/stuk: 12,50 EUR per rol

- 1 rol van 10 huisvuilzakken van 22 liter/stuk: 6,25 EUR per rol

- 120 liter container: jaarabonnement van 40,00 EUR/jaar

- 40 liter container: jaarabonnement van 15,00 EUR/jaar.

 

Het gft wordt opgehaald door middel van respectievelijk een groene container van 120 l of 40 l.

- Indien de gemeente groene containers aanbiedt die voorzien zijn van een gegevenschip, dan zal het jaarabonnement gft na betaling van de contantbelasting geactiveerd worden op de gegevenschip. De ophaler zal bij iedere ophaling de gegevens op de gegevenschip uitlezen om te verifiëren dat het jaarabonnement actief is. Het jaarabonnement wordt geactiveerd op verzoek van het gezin. Indien de gemeente groene containers aanbiedt die niet voorzien zijn van een gegevenschip, dan zal het jaarabonnement gft geactiveerd worden zodra een gft sticker voor het lopende jaar gekleefd wordt op de deksel van de groene container.

 

Het gft jaarabonnement is geldig voor één kalenderjaar en dient jaarlijks vernieuwd te worden. Indien een gezin met een actief gft jaarabonnement tijdens het lopende jaar verhuist binnen dezelfde gemeente, dan kan het gft abonnement verdergezet worden op het nieuwe adres:

- hetzij door het bekomen van een gratis vervangsticker via de gemeente van aankoop van de initiële gft sticker (in geval van ongechipte groene container)

- hetzij door het verderzetten van het gft abonnement op het nieuwe adres (in geval van gechipte groene container). De verderzetting na verhuis binnen dezelfde gemeente gebeurt automatisch zodra de gegevens doorstromen vanuit het rijksregister (particuliere gebruikers).

 

Op specifieke adressen moet het huisvuil gedeponeerd worden in de ondergrondse container van Limburg.net. De contantbelasting bedraagt:

 

Type container Afvalsoort EUR/aanbieding EUR/KG

 

1.100 liter  huisvuil 3,21 EUR 0,18 EUR

 

Container met gezamelijk quotum huisvuil 0,00 EUR 0,18 EUR

(tarief van toepassing van zodra quotumkilo's opgebruikt zijn)

 

Gezamelijk ondergronds inzamel- huisvuil 0,63 EUR per 0,00 EUR

systeem van Limburg.net  opening trommel

 

Contantbelasting pmd, textiel en lederwaren, papier en karton, hol glas en metaal.

De contantbelasting bedraagt:

 

FRACTIE EENHEID CONTANTBELASTING

Pmd  1 rol van 20 zakken van 60 L  3,00 EUR per rol

textiel- en lederwaren 1 rol van 10 zakken van 50 L 1,00 EUR per rol

papier en karton  0,00 EUR

hol glas  0,00 EUR

metaal  0,00 EUR

 

Art. 19 - De bedragen voor de inzameling op afroep

Voor het ophalen van het grofvuil op afroep (via Limburg.net) wordt de contantbelasting vastgesteld op 20,00 EUR per ophaalbeurt. Vrachten groter dan 2 m³ worden niet aanvaard.

 

Art. 20 - De bedragen van toepassing op het containerpark

 

Fracties Tarief/m³

 

Alle recycleerbare fracties + fracties met aanvaardingsplicht: 0,00 EUR/m³

papier/karton, glas (vlak/hol), pmd, kga, aeea, autobanden

(max 4 per gezin/jaar), harde kunststoffen, kaars- en kurkresten,

metalen, herbruikbare goederen, textiel en lederwaren, EPS wit

(verpakkingspiepschuim, uitgezonderd van voedingswaren),

afgevallen bladeren (periode tussen 1 oktober en 31 januari).

 

Afbraakhout en zuiver bouwpuin:

- hoeveelheden tot 0,25 m³ (=1/4 van 1 m³) 2,00 EUR

- hoeveelheden tot 0,5 m³ (=1/2 van 1 m³) 4,00 EUR

Hoeveelheden vanaf 4 m³ worden geweigerd

 

Tuinafval en snoeihout:

- hoeveelheden tot 0,25 m³ (=1/4 van 1 m³) 2,00 EUR

- hoeveelheden tot 0,5 m³ (=1/2 van 1 m³) 4,00 EUR

Hoeveelheden vanaf 4 m³ worden geweigerd.

 

Asbest:  Gratis quotum van 600 kg (ingeval aanwezigheid weegbrug) of 1 m³ of 10 asbestplaten/gezin /jaar, nadien 7,5 EUR per begonnen 0,5m³

 

Gemengd bouwpuin:  7,5 EUR per  begonnen 0,5m³

 

Roofing en andere bitumineuze stoffen afkomstig van huishoudens:

 - hoeveelheden tot 0,17 m³ (=1/3 van 0,5 m³) 5,00 EUR

 - hoeveelheden tot 0,34 m³ (=2/3 van 0,5 m³) 10,00 EUR

 - hoeveelheden tot 0,5 m³ 15,00 EUR

Vrachten groter dan 2 m³ worden niet aanvaard

 

Grof vuil:

 - hoeveelheden tot 0,17 m³ (=1/3 van 0,5 m³) 5,00 EUR

 - hoeveelheden tot 0,34 m³ (=2/3 van 0,5 m³) 10,00 EUR

 - hoeveelheden tot 0,5 m³ 15,00 EUR

Vrachten groter dan 2 m³ worden niet aanvaard

 

De pmd-fractie wordt steeds aangeleverd in de voorgeschreven blauwe plastic zak.

 

Asbest wordt steeds verplicht verpakt aangeleverd in een van onderstaande verpakkingen die vooraf moeten worden aangekocht op het recyclagepark:

- buisfolie: 1,00 EUR /stuk buisfolie van +/- 2,5 m (geschikt voor het verpakken van asbestplaten). Er kunnen maximum 15 stuks per aankoop gekocht worden.

- mini-bag: 1,00 EUR/stuk. Er kunnen maximum 15 stuks per aankoop gekocht worden.

Een set beschermingsmateriaal voor 2 personen kan aangekocht worden aan 10,00 EUR/stuk. Dit kan enkel aangekocht worden ingeval van aankoop buisfolie of mini-bag en er worden maximaal 2 sets beschermingsmateriaal per gezin of onderneming/per jaar verkocht.

 

Afdeling III - De heffing

Art. 21 - De heffing van de contantbelasting

Wanneer het afval wordt aangeboden in een daartoe bestemde zak of met de daartoe bestemde sticker, dan is de contantbelasting verschuldigd bij de aankoop van de afvalzak of de sticker.

Wanneer het afval voor ophaling wordt aangeboden in een gft-container met gft jaarabonnement dan is de contantbelasting verschuldigd op het ogenblik van het ledigen van de container. Het gft jaarabonnement moet jaarlijks vernieuwd worden.

Voor het grofvuil (ophaling op afroep) is de contantbelasting verschuldigd op het ogenblik dat de grofvuilaanvraag via de website wordt geplaatst en betaald (of de overschrijving wordt betaald in de gevallen dat niet online kan worden besteld).

Wanneer de afvalstoffen op het containerpark worden afgeleverd zal de parkwachter een schatting maken van de aangebrachte hoeveelheid afval en de overeenstemmende contantbelasting berekenen. Het verschuldigde bedrag moet ter plaatse betaald worden tegen afgifte van een kwitantie, afgeleverd door de toezichthoudende parkwachter.

De gebruikers verklaren zich, vanaf het moment dat zij het containerpark verlaten, automatisch akkoord met de aangerekende contantbelasting.

 

Art. 22 - Belastingplichtige

Indien het afval wordt aangeboden voor een gezin dan is de contantbelasting hoofdelijk verschuldigd door de referentiepersoon van het gezin en alle meerderjarige leden van het gezin die in de woongelegenheid van de referentiepersoon verblijven.

 

Indien het afval wordt aangeboden voor een onderneming of vereniging dan is de contantbelasting hoofdelijk verschuldigd door de referentiepersoon en de onderneming zijnde iedere natuurlijke - of rechtspersoon die de onderneming uitmaakt of de leden van de vereniging, indien deze geen rechtspersoonlijkheid heeft.

 

Art. 23 - Voorschotaanrekening

§ 1 De contantbelasting voor de huishoudelijke afvalstoffen, die niet aangeboden worden in een daartoe bestemde zak of met een daartoe bestemde sticker, wordt aangerekend bij wijze van voorschotten volgens de in dit artikel opgenomen bepalingen.

De voorschotten worden aangerekend met betalingsuitnodigingen verstuurd aan de in de CARDS-databank geregistreerde referentiepersoon. De betalingen van de aangerekende voorschotten worden opgenomen in de rekenstaat.

De contantbelasting verschuldigd voor de huishoudelijke afvalstoffen, die niet aangeboden worden in een daartoe bestemde zak of met een daartoe bestemde sticker, worden op de rekenstaat in mindering gebracht op de betaalde voorschotten.

De toerekening van de voorschotten wegens verschuldigde contantbelasting wordt nauwkeurig bijgehouden op de rekenstaat. De kohierbelasting uit HOOFDSTUK 2 wordt nooit op de voorschotten aangerekend of vermengd met de verschuldigde contantbelastingen.

De voorschotten worden uitsluitend aangerekend in volgorde van de afname van de dienst.

De rekenstaat vermeldt uitdrukkelijk op welke datum en voor welke dienstverlening de aanrekening gebeurt.

De eerste betalingsuitnodiging kan verstuurd worden naar aanleiding van de opname van de verantwoordelijke (syndicus) van een wooncomplex met gesolidariseerd quotum in de CARDS-databank.

Voor zover het saldo van de rekenstaat positief is, zullen de betalingsuitnodigingen geen aanleiding kunnen geven tot herinneringen aan de betalingsuitnodigingen waarvoor kosten worden aangerekend. Evenmin kunnen zij gedwongen worden ingevorderd.

 

§ 2 Voor elk gezin/onderneming/wooncomplex met gesolidariseerd quotum, wordt een voorschot aangerekend op basis van de aantallen en type containers die ter beschikking zijn gesteld:

- per gezamelijke container 1.100 liter: 180,00 EUR

- in geval van een ondergronds inzamelsysteem van Limburg.net: 30,00 EUR

 

§ 3 Wanneer het beschikbare saldo op de rekenstaat lager is dan een positief bedrag op de rekenstaat, drempelbedrag genoemd, wordt een betalingsuitnodiging voor een nieuw voorschot verstuurd. Het drempelbedrag wordt als volgt vastgesteld:

- een container van 1.100 liter: 40,00 EUR

- in geval van een ondergronds inzamelsysteem van Limburg.net: 10,00 EUR

 

Wanneer het gezin, de onderneming of een wooncomplex meerdere containers ter beschikking heeft is het drempelbedrag de optelsom van alle containers die het gezin of de onderneming ter beschikking heeft.

Het bedrag van de nieuwe betalingsuitnodiging zal gelijk zijn aan het voorschot uit § 2 behalve wanneer het saldo van de rekenstaat negatief is. In dit laatste geval zal het bedrag van de betalingsuitnodiging gelijk zijn met het voorschot uit § 2 vermeerderd met het bedrag nodig om het negatief saldo aan te zuiveren.

 

§ 4 Voor betalingsuitnodigingen van de voorschotten geldt een betalingstermijn van 21 dagen.

 

§ 5 Een voor de huis-aan-huisinzameling aangeboden afvalcontainer zal enkel geledigd worden, voor zover het op de rekenstaat beschikbare voorschot niet lager is dan onderstaande bedragen:

- een container van 1.100 liter: 20,00 EUR

 

Het aanrekenen van de dienstverlening op de beschikbare voorschotten verloopt uitsluitend in volgorde van de datum van de afname van de dienst. Onder de datum van afname van de dienst wordt begrepen:

- de datum van ophaling van de huishoudelijke afvalstoffen, die niet aangeboden worden in een daartoe bestemde zak of met een daartoe bestemde sticker

- indien op het containerpark automatisch afgerekend wordt, de datum van het bezoek, met vermelding van de aangeboden fracties boven de quota

 

§ 6 De afname van de dienst, de aard en de datum ervan worden geregistreerd en vermeld in de rekenstaat. De rekenstaat vermeldt het bedrag dat voor de dienst werd aangerekend op het voorschot.

 

§ 7 Door de betaling van een voorschot verklaart de belastingplichtige zich akkoord met de aanwending van de voorschotten conform dit reglement.

 

Art. 24 - Overzicht van de stand van de rekenstaat

Op elke nieuwe voorschotbetalingsuitnodiging zal een overzicht gegeven worden voor de periode verstreken sedert de laatste betalingsuitnodiging, van de betaalde voorschotten en de bij het bezoek van het containerpark en de aangerekende contant belasting voor de huis-aan-huisinzameling.

 

Indien de inzameling gebeurt op een adres met een gezamelijke container met een gesolidariseerd quotum worden de betalingsuitnodigingen voor de huis-aan-huis inzameling gestuurd aan de verantwoordelijke die hiervoor in CARDS geregistreerd werd (bv. een syndicus).

 

De toerekening van de voorschotten wegens verschuldigde contantbelasting wordt nauwkeurig bijgehouden op de rekenstaat.

 

Afdeling IV - Diverse bepalingen inzake de contantbelasting

Art. 25 - Sociale correcties

In volgende gevallen worden extra huisvuilzakken ter beschikking gesteld:

§1 Omwille van medische redenen kunnen gratis huisvuilzakken bekomen onder volgende voorwaarden:

- de patiënt moet ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van de gemeente Hoeselt en hier ook effectief verblijven;

- de patiënt mag niet verblijven in een rust- of verzorgingstehuis;

- de zakken worden per jaar toegewezen;

- de patiënt moet een medisch attest kunnen voorleggen.

Indien aan de voorwaarden is voldaan, kunnen gratis huisvuilzakken afgehaald worden in het gemeentehuis a rato van volgende hoeveelheden: 20 zakken (2 rollen) van 44 l en 10 zakken (1 rol) van 22 l gratis per jaar.

 

§2 Onthaalmoeders, aangesloten bij de Landelijke Kinderopvang VZW en werkzaam op het grondgebied van de gemeente Hoeselt, ontvangen jaarlijks gratis 20 zakken (2 rollen) van 44 l en 10 zakken (1 rol) van 22 l.

De erkende kinderdagverblijven gevestigd in de gemeente Hoeselt, ontvangen jaarlijks per 10 kinderen gratis 20 zakken (2 rollen) van 44 l en 10 zakken (1 rol) van 22 l.

 

Art. 26 - De verkoop van afvalzakken

LIMBURG.NET wordt gemachtigd om een verkoopnet te organiseren voor afvalzakken via de kleinhandelaars. De verplichte verkoopprijs voor de afvalzak is gelijk aan de contantbelasting.

 

Art. 27 - Beschadiging of verlies van afvalcontainers of toegangspassen ondergrondse containers

Bij beschadiging door oneigenlijk gebruik of bij verlies van een geleverde container wordt voor de vervanging volgende contantbelasting aangerekend:

- container 120 liter: 50,00 EUR

- container 40 liter: 50,00 EUR

- gegevenschip: 25,00 EUR

- container 1.100 liter: 235,50 EUR

 

Indien bij beschadiging de gegevenschip kan worden hergebruikt, wordt het bedrag van de container aangerekend minus het bedrag van de gegevenschip.

Bij beschadiging door oneigenlijk gebruik of bij verlies van de toegangspas voor de ondergrondse container wordt een bedrag van 15,00 EUR aangerekend voor de verzending van een nieuwe toegangspas. Bij beschadiging door normaal gebruik wordt kosteloos een nieuwe pas opgestuurd, nadat de beschadigde pas werd ingeleverd.

Voor het aanleggen van een hangslot op een container wordt een bedrag aangerekend van 36,25 EUR per slot. Een container met slot wordt toegekend aan een adres en kan niet worden meegenomen ingeval van verhuis.

De verschuldigde bedragen worden in mindering gebracht van de voorschottenrekening.

Indien gedurende een periode van meer dan één jaar geen ledigingen voor een afvalcontainer geregistreerd werd, kan Limburg.net of de gemeente de betrokken afvalcontainer terugvorderen.

 

Art. 28 - De inning

De voorschotten op de contantbelasting en de contantbelastingen kunnen in naam en voor rekening van de gemeente geïnd worden door LIMBURG.NET, die daartoe wordt gemachtigd overeenkomstig artikel 26 van het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen.

De inning van de contantbelasting door LIMBURG.NET verloopt volgens de verdere bepalingen.

 

Art. 29 - De mogelijkheid tot bezwaar

De belastingplichtige of zijn vertegenwoordiger kan tegen de aangerekende contantbelasting een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en schepenen.

Het bezwaar moet, op straffe van nietigheid, schriftelijk, ondertekend en gemotiveerd worden ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag vanaf de kennisgeving van een afrekening van een geheven contantbelasting.

Indien de belastingplichtige wenst gehoord te worden, moet dit uitdrukkelijk vermeld worden in het bezwaar.

Het college van burgemeester en schepenen, of een personeelslid van het gemeentepersoneel dat daartoe bijzonder door het college van burgemeester en schepenen is aangewezen, stuurt binnen vijftien kalenderdagen na de indiening van het bezwaarschrift een ontvangstmelding enerzijds aan de referentiepersoon of, in voorkomend geval, zijn vertegenwoordiger en anderzijds aan LIMBURG.NET.

Het bezwaar wordt behandeld volgens de bepalingen van artikel 9, § 4 en 5 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen. De kennisgeving van de beslissing zal de instantie vermelden waarbij, en de termijn waarbinnen, er tegen de beslissing beroep kan aangetekend worden conform artikel 10 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

Een afschrift van de beslissing zal meegedeeld worden aan LIMBURG.NET.

 

Art. 30 - Omzetting in een kohierbelasting

Wanneer de rekenstaat een negatief saldo aan contantbelasting(en) vertoont wordt het volledige negatief saldo van contantbelasting(en) op de rekenstaat conform artikel 4,§ 7 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen omgezet in een kohierbelasting.

 

Art. 31 - Het aanvangsmoment van het reglement wat de contantbelasting betreft

De contantbelasting krachtens dit reglement is van toepassing voor het afval dat buiten de basisdienst wordt aangeboden vanaf 1 januari 2022.

 

Hoofdstuk 4 - De wijze waarop LIMBURG.NET de gereglementeerde belastingen int

 

Art. 32 - De aanrekening van de belastingen

LIMBURG.NET is verantwoordelijk en staat in voor:

- de correcte en tijdige aanrekening aan de belastingplichtigen van de belastingen die in dit reglement worden vastgesteld;

- het correct bijhouden van de rekenstaten;

- de correcte en tijdige aanrekening van de inningskosten waarmee de belastingen krachtens dit reglement kunnen worden verhoogd bij niet tijdige betaling van de verschuldigde belastingen.

 

Behoudens afwijkende bepalingen in de eerdere hoofdstukken, gebeurt de aanrekening van de belastingen volgens de bepalingen van dit hoofdstuk:

- De belastingen worden aan de belastingplichtige aangerekend door het verzenden van het aanslagbiljet wat de kohierbelasting betreft en het kennisgeven van het betalingsdocument wat de contantbelasting betreft (indien van toepassing). Het aanslagbiljet van de kohierbelasting en het betalingsdocument van de contantbelasting kunnen in een enkele verzending aan de belastingplichtige worden overgemaakt.

- De kennisgeving van het betalingsdocument voor een contantbelasting gebeurt in de regel op papier onder gesloten omslag verzonden per gewone post op het adres van de belastingplichtige (indien van toepassing). De aanrekening van de contantbelasting kan verzonden worden op het e-mailadres van de belastingplichtige indien hij zijn e-mailadres opgaf aan de CARDS databank. De kennisgeving mag vervangen worden door een overhandiging van het betalingsdocument aan de belastingplichtige.

 

Art. 33 - De vermeldingen op de betaaldocumenten

§ 1 Alle betaaldocumenten bevatten minstens volgende vermeldingen: de verzendingsdatum, de uiterste betalingsdatum, het bedrag dat moet worden betaald, de rekening waarop kan worden betaald, de referte die bij de betaling moet worden vermeld, de termijn waarbinnen bezwaar kan worden ingediend, de benaming, het adres en de contactgegevens van de instantie die bevoegd is om het bezwaarschrift te ontvangen, evenals de vermelding dat de belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger die wenst gehoord te worden, zulks uitdrukkelijk moet vragen in het bezwaarschrift.

Als bijlage aan de betalingsdocumenten voor belastingen wordt een beknopte samenvatting van het belastingreglement toegevoegd.

 

§ 2 Alle betaaldocumenten m.b.t. de kohierbelasting vermelden op de achterzijde de volgende tekst:

‘Termijn van betaling en indienen van bezwaar’

De aangerekende belasting is betaalbaar binnen een termijn van twee maanden na de verzending van dit document. Klachten of bezwaren moeten schriftelijk worden meegedeeld aan het college van burgemeester en schepenen op het adres vermeld op de voorzijde van dit document, met vermelding van het kohiernummer en het bedrag van de betwiste belasting. Het schrijven moet verzonden worden binnen een termijn van drie maanden vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van dit document. Het bezwaar heeft geen opschortende werking.

 

‘Eerste aanmaning’

Wanneer een aangerekende belasting niet binnen de vastgestelde termijn van twee maanden is betaald, zal LIMBURG.NET per gewone brief de belastingplichtige aan de betaling herinneren. De aangerekende belasting moet volledig betaald worden binnen een termijn van 14 dagen vanaf de derde werkdag na de verzending van de aanmaning.

 

‘Tweede aanmaning’

Wanneer de aangerekende belasting niet volledig betaald is binnen de vastgestelde termijn van de eerste aanmaning, verstuurt LIMBURG.NET een tweede aanmaning aan de belastingplichtige. De tweede aanmaning verleent een betalingstermijn van 31 dagen aan de belastingplichtige. Indien de belasting niet volledig binnen de betalingstermijn wordt voldaan, wordt de belastingplichtige geacht de aangerekende belasting niet te betwisten en zal de belasting met een dwangbevel ingevorderd worden.

 

§ 3 De betaaldocumenten m.b.t. de contantbelasting waarmee aan de belastingplichtige een negatief saldo van de rekenstaat wordt meegedeeld, vermelden op de achterzijde volgende tekst:

‘Termijn van betaling en indienen van bezwaar’

Het op de voorzijde vermelde negatief saldo is betaalbaar binnen een termijn van 21 dagen na de kennisgeving van dit document. Klachten of bezwaren omtrent de aangerekende belastingen moeten schriftelijk worden meegedeeld aan het college van burgemeester en schepenen op het adres vermeld op de voorzijde van dit document, met vermelding van het nummer van dit document en het bedrag van de betwiste belasting. Het schrijven moet verzonden worden binnen een termijn van drie maanden vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van dit document.

 

‘Eerste aanmaning’

Wanneer een aangerekend negatief saldo niet volledig binnen de vastgestelde termijn van 21 dagen is betaald, zal LIMBURG.NET per gewone brief of per e-mail de belastingplichtige aan de betaling van het negatief saldo herinneren. De aangerekende belasting moet volledig betaald worden binnen een termijn van 14 dagen vanaf de verzending van de aanmaning.

 

‘Tweede aanmaning’

Wanneer een aangerekend negatief saldo niet volledig betaald is binnen de vastgestelde termijn van de eerste aanmaning, verstuurt LIMBURG.NET een tweede aanmaning aan de belastingplichtige. De tweede aanmaning verleent een betalingstermijn van 31 dagen aan de belastingplichtige. Indien het negatief saldo niet volledig binnen de betalingstermijn wordt voldaan, wordt de belastingplichtige geacht de aangerekende belasting niet te betwisten en zal het negatief saldo met een dwangbevel ingevorderd worden.

 

Art. 34 - De aanmaningen

§ 1 Indien het aanslagbiljet van de kohierbelasting niet tijdig en volledig wordt betaald binnen 2 maanden na de verzending of overhandiging van een betalingsdocument, verzendt LIMBURG.NET per gewone brief of per e-mail een aanmaning voor het nog openstaande bedrag. De eerste aanmaning kent een betaaltermijn van 14 dagen toe vanaf de derde werkdag na verzending van de aanmaning.

 

Indien na de termijn van de eerste aanmaning het openstaande bedrag niet tijdig en volledig betaald wordt, verzendt LIMBURG. een tweede aanmaning met een betaaltermijn van 31 dagen.

Bijkomend vermeldt de tweede aanmaning dat in een volgende fase een dwangbevel wordt overgemaakt bij deurwaardersexploot indien het openstaand bedrag niet wordt vereffend binnen voormelde termijn.

LIMBURG.NET kan te allen tijde beslissen om bijkomende (kosteloze) aanmaningen te sturen.

 

§ 2 Indien de contantbelasting niet tijdig en volledig wordt betaald of wanneer de rekenstaat meer dan 21 opeenvolgende dagen na de verzending of overhandiging van een betalingsdocument een negatief saldo vertoont, verzendt LIMBURG.NET per gewone brief of per e-mail een eerste aanmaning voor het nog openstaande bedrag. De eerste aanmaning kent een nieuwe bijkomende betaaltermijn van 14 dagen toe vanaf de derde werkdag na de verzending van de aanmaning.

Indien na de termijn van de eerste aanmaning het openstaande bedrag niet tijdig en volledig wordt betaald, verzendt LIMBURG.NET een tweede aanmaning met een bijkomende betaaltermijn van 31 dagen.

Bijkomend vermeldt de tweede aanmaning dat in een volgende fase een dwangbevel wordt overgemaakt bij deurwaardersexploot indien het openstaand bedrag niet wordt vereffend binnen de voormelde termijn.

 

LIMBURG.NET kan te allen tijde beslissen om bijkomende (kosteloze) aanmaningen te sturen.

 

Art. 35 - De kostenaanrekening dwangbevelen

De kosten verbonden aan het dwangbevel worden aan de belastingplichtige aangerekend.

De kosten van het dwangbevel worden bepaald volgens opgave van de betekenende gerechtsdeurwaarder.

 

Art. 36 - De betaling

De betalingen gebeuren op de rekening van LIMBURG.NET onder vermelding van de referte vermeld in het betalingsdocument.

Bij afwezigheid van een correcte referte tracht LIMBURG.NET op basis van de identiteit of het bedrag te achterhalen op welke belastingschuld de betaling betrekking heeft.

Gedeeltelijke betalingen waarvan redelijkerwijze niet kan worden achterhaald op welke openstaand saldo ze betrekking hebben, worden, voor zover van toepassing, eerst toegerekend op de openstaande kosten, daarna op een openstaande kohierbelasting, vervolgens op een negatief saldo van de contantbelastingen of tarieven, in functie van de ouderdom van de schuld en tenslotte op aangerekende voorschotten (indien van toepassing). Een eventuele rest wordt op de rekenstaat geboekt als een voorschot op de contantbelasting / tarieven.

Betalingen waarvan duidelijk is dat ze betrekking hebben op een niet verschuldigde belasting, worden teruggestort aan de betaler.

Betalingen die geboekt werden als voorschot, kunnen worden teruggevorderd.

 

Art. 37 - De aanrekening van intresten

De intresten over de niet-betaalde kohierbelasting of de intresten over een openstaand negatief saldo van de contantbelasting worden aangerekend conform artikel 14 van het wetboek van minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen.

 

Art. 38 - Uitzondering op de inningsbevoegdheid

§ 1 Van zodra LIMBURG.NET of door de gemeente of door de belastingplichtige of door diens schuldbemiddelaar in kennis wordt gesteld dat de belastingplichtige een collectieve schuldenregeling is toegestaan teneinde zijn financiële toestand als schuldenaar te herstellen overeenkomstig de wet van 5 juli 1998 betreffende de collectieve schuldenregeling en de mogelijkheid van verkoop uit de hand van de in beslag genomen onroerende goederen én de belastingplichtige een afbetaling over verschillende termijnen wenst van de verschuldigde belastingen, toeslagen, kosten en/of nalatigheidsintresten, draagt LIMBURG.NET het inningsdossier van de belastingplichtige terug over aan de gemeente die voor de verdere inning zal instaan.

 

§ 2 De belastingplichtige die niet voldoet aan de voorwaarden van §1 en die desondanks een afbetaling over verschillende termijnen wenst van de verschuldigde belastingen, toeslagen, kosten en/of nalatigheidsintresten, richt zijn vraag tot de gemeente. Indien de gemeente instemt met de afbetaling in verschillende termijnen stelt de gemeente LIMBURG.NET onverwijld in kennis van die beslissing. LIMBURG.NET draagt het inningsdossier met onmiddellijke ingang over aan de gemeente die voor de verdere inning zal instaan.

 

Hoofdstuk 5 - Slot- en overgangsbepalingen

 

Art. 39 - Inwerkingtreding

Dit reglement treedt vanaf 1 januari 2022 in werking.

 

Art. 40 - Opheffing

Dit reglement vervangt alle vorige reglementen betreffende deze inhoud.

 

Art. 41 - Bekendmaking

Van dit belastingreglement wordt melding gemaakt bij de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330 van het Decreet over het Lokaal Bestuur.

Het belastingreglement wordt overeenkomstig de artikelen 285, 286, 287 en 288 van het Decreet over het Lokaal Bestuur afgekondigd en bekendgemaakt.

 

Een eensluidend gewaarmerkt afschrift van dit reglement zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan:

- LIMBURG.NET;

- De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij;

- Het Departement Omgeving, Afdeling Handhaving en/of de Vlaamse Minister van Omgeving;

- de technische dienst (dienst Omgeving, verantwoordelijke containerpark).

Publicatiedatum: 27/12/2021
Overzicht punten

05

Financiën (gemeente) - Aanpassing samenstelling gemeenteraadscommissie financiën - Goedkeuring

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 37 houdende de oprichting van gemeenteraadscommissies;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, meer bepaald de artikelen 326 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht;

 

Gelet op 'Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad' goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 oktober 2019, meer bepaald artikel 35;

 

Gelet op het raadsbesluit van 24 oktober 2019 houdende de oprichting van een gemeenteraadscommissie financiën;

 

Overwegende dat Berx Heidi, commissielid voor de fractie VLD-plus, op 20 augustus 2021 haar ontslag heeft aangeboden als lid van deze commissie;

 

Gelet op de ontvangen ontvankelijke voordrachtakte waarin Verjans Linda door de fractie VLD-plus wordt aangeduid als kandidaat-commissielid;

 

Besluit,

 

Na beraadslaging en met unanimiteit;
 

Art. 1 - Goedkeuring te verlenen aan de aangepaste samenstelling van de gemeenteraadscommissie financiën die, gelet op de ontvangen ontvankelijke voordrachtakte, wordt samengesteld als volgt:

Crommen Stanny, gemeenteraadslid, namens de fractie VLD-plus

Verjans Linda, gemeenteraadslid, namens de fractie VLD-plus

Werelds Liesbeth, gemeenteraadslid, namens de fractie VLD-plus

Boulet Jordi, gemeenteraadslid, namens de fractie N-VA/Nieuw

Moors Carine, gemeenteraadslid, namens de fractie Best-Groen

Hex Christiaan, gemeenteraadslid, namens de fractie Best-Groen

Capiot Alfons, gemeenteraadslid, namens de fractie WIJ Hoeselt.

 

Art. 2 - Van dit besluit melding te maken bij de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur. Het besluit wordt overeenkomstig de artikelen 285 (lijst) en 287 van het Decreet Lokaal Bestuur afgekondigd en bekendgemaakt.

Publicatiedatum: 27/12/2021
Overzicht punten

06

Secretariaat (gemeente) - Limburg.net - Agenda algemene vergadering van 15 december 2021 en bepaling mandaat gemeentelijke afgevaardigde - Goedkeuring

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

 

Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

Gelet op het feit dat Limburg.net een intergemeentelijk samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid is, en meer bepaald een opdrachthoudende vereniging zoals bedoeld in artikel 398, §2, 3° van het Decreet Lokaal Bestuur;

 

Gelet op het lidmaatschap van de gemeente Hoeselt bij Opdrachthoudende Vereniging Limburg.net;

 

Gelet op de statuten van Limburg.net;

 

Gelet op de beslissing van de raad van bestuur van Limburg.net van 13 oktober 2021 tot goedkeuring van de agenda van de algemene vergadering van Limburg.net van woensdag 15 december 2021 om 18u30;

 

Gelet op het feit dat de gemeente Hoeselt per (aangetekend) schrijven van 13 oktober 2021 werd opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van Opdrachthoudende Vereniging Limburg.net die op 15 december 2021 plaats heeft om 18u30 in het auditorium van de Corda CAMPUS - gebouw 1 te Hasselt;

 

Overwegende dat er geen bezwaren voorhanden zijn om de goedkeuring van de agenda te weigeren;

 

Besluit,

 

Na beraadslaging en met unanimiteit;
 

Art. 1 - Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Algemene Vergadering van de Opdrachthoudende Vereniging Limburg.net d.d. 15 december 2021:

1.  Welkom door de voorzitter

2. Goedkeuring verslag van de vorige algemene vergadering

3. Aanduiding secretaris en stemopnemers (art. 38 statuten)

4. Begroting 2022, te ontwikkelen activiteiten en strategie

 Bijlagen: Begroting 2022 - PowerPoint Begroting 2022

5. Benoeming leden en plaatsvervangers algemeen comité (art. 29 Statuten):

 a) De heer Franky Geypen, wordt aangesteld als effectief afgevaardigde en Marleen Kauffmann wordt aangesteld als plaatsvervanger om de gemeente Leopoldsburg te vertegenwoordigen in het algemeen comité van Limburg.net.

6. Varia

 

Art. 2 - De vertegenwoordiger van de gemeente Hoeselt die zal deelnemen aan de Algemene Vergadering van Opdrachthoudende Vereniging Limburg.net op 15 december 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Art. 3 - Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de Opdrachthoudende Vereniging middels het bezorgen van een afschrift in tweevoud aan Limburg.net.

Publicatiedatum: 27/12/2021
Overzicht punten

07

Secretariaat (gemeente) - Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg (IGL) - Agenda algemene vergadering van 16 december 2021 en bepaling mandaat gemeentelijke afgevaardigde - Goedkeuring

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid de artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

 

Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

Gelet op het feit dat de gemeente Hoeselt voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij de Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg (IGL);

 

Gelet op artikel 35 van de gecoördineerde statuten van de Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg (IGL);

 

Gelet op de oproepingsbrief van 25 oktober 2021 voor de gewone vergadering van de Algemene Vergadering van de Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg (IGL) die op 16 december 2021 om 18u00 plaats heeft in de refter van IGL - Ter Heide te Genk, Klotstraat 125;

 

Gelet op het feit dat een dossier met documentatiestukken aan de gemeente Hoeselt per brief van 25 oktober 2021 overgemaakt werd;

 

Overwegende dat er geen bezwaren voorhanden zijn om goedkeuring van de agenda te weigeren;

 

Besluit,

 

Na beraadslaging en met unanimiteit;
 

Art. 1 - Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Algemene Vergadering van Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg (IGL) d.d. 16 december 2021:

1. Financieel rapport over het eerste semester 2021, balans, resultaat en saldo per 30 juni 2021: kennisneming

2. Begroting 2021: goedkeuring.

 

Art. 2 - De vertegenwoordiger van de gemeente Hoeselt die zal deelnemen aan de Algemene Vergadering van Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg (IGL) op 16 december 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt opgedragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Art. 3 - Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van onderhavige beslissing en zal onder meer een afschrift van deze beslissing bezorgen aan de Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg (IGL), ter attentie van het secretariaat.

Publicatiedatum: 27/12/2021
Overzicht punten

08

Secretariaat (gemeente) - Mandaten raadsleden 2021 - Kennisgeving

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

 

Gelet op artikel 8 van de deontologische code voor lokale mandatarissen, goedgekeurd door de gemeenteraad op 24 oktober 2019;

 

Gelet dat ter bevordering van de transparantie en om schijn van partijdigheid te voorkomen, een lokale mandataris aan de algemeen directeur meldt welke betaalde en onbetaalde mandaten hij/zij vervult naast het politiek mandaat bij het lokaal bestuur;

 

Gelet dat de algemeen directeur hierover jaarlijks de raadsleden informeert;

 

Overwegende dat het bijgevoegd overzicht is opgesteld op basis van de meldingen van de raadsleden aan de algemeen directeur betreffende de mandaten die zij in 2021 vervullen;

 

Overwegende dat de plaatsvervangende mandaten niet werden opgenomen in dit overzicht;

 

Besluit,

 

Art. 1 - Kennis te nemen van het overzicht (in bijlage) van de betaalde en onbetaalde mandaten die de raadsleden vervullen in het jaar 2021.

Publicatiedatum: 27/12/2021
Overzicht punten

09

Secretariaat (gemeente) - Notulen en zittingsverslag gemeenteraad van 28 oktober 2021 - Goedkeuring

 

De gemeenteraad,

 

Overwegende dat conform art. 32 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering steeds samen met de agenda van de gemeenteraad ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld worden aan de gemeenteraadsleden;

 

Overwegende dat ieder raadslid het recht heeft opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering;

 

Gelet op het ontwerp van de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 28 oktober 2021 in bijlage;

 

Overwegende dat ter zake geen op- of aanmerkingen geformuleerd werden;

 

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid het artikel 32 betreffende de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid de artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid de artikelen 326 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht;

 

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

 

Besluit,

 

Na beraadslaging en met unanimiteit;
 

Art. 1 - De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 28 oktober 2021 goed te keuren en namens de gemeenteraad ter ondertekening voor te leggen aan de voorzitter en de algemeen directeur.

Publicatiedatum: 27/12/2021
Overzicht punten

Toegevoegde punten:

 

10

Secretariaat (gemeente) - Enquête “Wonen als 55-plusser in Hoeselt” - Goedkeuring

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

 

Gelet op het feit dat raadslid Marc Bamps in toepassing van artikel 21 van het decreet lokaal bestuur van de mogelijkheid gebruik heeft gemaakt om namens de fractie Best-Groen een punt toe te voegen aan de agenda van de gemeenteraad van 25 november 2021;

 

Gelet dat raadslid Marc Bamps meer bepaald het punt 'Enquête “Wonen als 55-plusser in Hoeselt”' behandeld wenst te zien:

In samenwerking met Stebo en Wonen Vlaanderen heeft de gemeente Hoeselt het initiatief genomen de Hoeseltse 55-plusser te bevragen over zijn voorkeuren m.b.t. het thema 'Wonen'. De fractie Best-Groen juicht uiteraard toe dat de burger naar zijn mening wordt gevraagd. Hoeselt behoort immers tot de categorie 'vergrijzingsgemeenten'. Niet minder dan 21,3% van de inwoners is 65-plus. Tel daar nog de 55-64-jarigen bij en we komen ongetwijfeld op een getal van 1 op 3.

De fractie Best-Groen vraagt een korte toelichting met betrekking tot de gevolgde methodiek (selecties, aantal bevraagde personen, representativiteit,...) en kijkt alvast uit naar de acties die het gemeentebestuur zal nemen rekening houdend met de resultaten van de enquête.

Best-Groen vraagt, zodra de resultaten gekend zijn, dat deze op de gemeenteraad zullen gebracht en besproken worden, samen met voorstellen en acties die zullen genomen worden door het bestuur;

 

Besluit,

 

Na beraadslaging en met unanimiteit;
 

Art. 1 - Het voorstel van raadslid Marc Bamps om, zodra de resultaten van de enquête gekend zijn, deze op de gemeenteraad te brengen en te bespreken, samen met voorstellen en acties die zullen genomen worden door het bestuur, unaniem goed te keuren.

Publicatiedatum: 27/12/2021
Overzicht punten

Bijkomende punten:

 

11

Secretariaat (gemeente) - Landexplo Hoeselt met maatschappelijke zetel te Schaarbeek - Kennisgeving

 

Raadslid Fons Capiot heeft in toepassing van artikel 21 van het decreet lokaal bestuur van de mogelijkheid gebruik gemaakt om namens de fractie Wij Hoeselt een punt toe te voegen aan de agenda van de gemeenteraad van 25 november 2021. Meer bepaald wenst hij het volgende punt behandeld te zien:

 

Landexplo Hoeselt met maatschappelijke zetel te Schaarbeek

 

Op 18-01-2019 wordt een bvba opgericht onder ondernemingsnummer 0718861456 genaamd Landexplo Hoeselt met maatschappelijke zetel te 1030 Schaarbeek, Eugène Demolderlaan 89. Deze firma werd opgericht door Gaetan Gorremans, met adres Eugenè Demolderlaan 89, 1030 Schaarbeek en de nv Landexplo met ondernemingsnummer 0823593940. Deze firma weet in het RUP Industrieterrein Hoeselt IV binnen de kortste keren verscheidene percelen grond te kopen. Schepen Croux weigerde vorige gemeenteraad de grondeigenaars op het RUP Industrieterrein IV aan de gemeenteraadsleden kenbaar te maken. Deze firma beschikt blijkbaar wel over deze informatie. Hoe kan dat? Welke prijs heeft deze firma betaald voor deze gronden?

 

In het aangepaste meerjarenplan 2014-2020, goedgekeurd door de gemeenteraad, staat letterlijk geschreven: 'Het gemeentebestuur zal vanaf 2016 via aankoop en/of onteigening agrarisch gebied verwerven en dit via het RUP omzetten in enerzijds KMO-zone en anderzijds voor gemeenschapsvoorzieningen & openbaar nut (recyclagepark). In een volgende fase plant het gemeentebestuur de verwerving van gronden (1.600.000 euro) in functie van de uitbreiding van de bestaande industriezone en de aanleg van een nieuw recyclagepark. Vervolgens zal de gemeente Hoeselt de gronden bestemd voor Industriezone IV indelen in percelen, de wegenis- en nutsvoorzieningen laten aanleggen(1.806.000 euro) en de percelen verkopen (4.600.000 euro). De verkoop zal geschieden nadat kandidaat-kopers een toewijzings- en verkoopsprocedure hebben doorlopen.' Op 19 december 2019 keurde de gemeenteraad de meerjarenplanning 2020-2025 goed. Plotseling gaat het gemeentebestuur de uitbreiding van de industriezone niet meer realiseren in eigen beheer! Particuliere eigenaars mogen zelf de gronden ontwikkelen. Dit volledig in strijd met de inhoud van het goedgekeurde RUP. De wegeniswerken en nutsvoorzieningen naar het recyclagepark zullen wel door de gemeente Hoeselt betaald worden met recht van doorgang...

Voor wie koopt Landexplo Hoeselt deze gronden en met welk doel? Is het toeval dat deze bvba in 2019 wordt opgericht? Is het de bedoeling dat Brusselse speculanten zich rijk maken op kap van de Hoeseltse belastingbetaler? Wat met de brave Hoeselaren die niet wetende dat ze industriegrond verkochten aan weliswaar dure landbouwgrondprijs?

 

Raadslid Fons Capiot licht het agendapunt toe.

 

Schepen Yves Croux antwoordt dat hij denkt dat raadslid Fons Capiot zich vergist, want de firma Landexplo heeft in het RUP Industriezone 4 helemaal geen gronden. Hij benadrukt dat dat laatste niet het geval is.

 

Raadslid Fons Capiot repliceert dat dat volgens hem heel zeker wel zo is.

 

Schepen Yves Croux geeft aan dat hij niet weet waar raadslid Fons Capiot die informatie dan vandaan heeft, maar ze klopt niet.

 

Raadslid Fons Capiot verduidelijkt dat hij die informatie heeft gekregen van de betrokken mensen zelf.

 

Schepen Yves Croux antwoordt dat hij dan denkt dat deze mensen verkeerd zijn. Hij garandeert dat de firma waar raadslid Fons Capiot naar verwijst geen enkel perceel grond heeft in het RUP Industriezone 4. Hij herhaalt en benadrukt 'geen enkel perceel grond'.

 

Raadslid Alfons Capiot blijft overtuigd van zijn zaak en wil zelfs meedelen tegen welke prijs die mensen dat verkocht hebben. Hij vertelt dat ze dat gedaan hebben - en hij blijft hierbij naar eigen zeggen heel neutraal - nadat ze naar de gemeente Hoeselt waren geweest waar hun gezegd werd dat wanneer de gemeente dat moet kopen of onteigenen - iets wat de gemeente Hoeselt trouwens nooit van plan was zo wordt op de gemeenteraad toch altijd verteld - men maar 6,00 EUR per vierkante meter zou geven. Deze mensen hebben die grond dan verkocht aan 15,00 EUR per vierkante meter. Raadslid Fons Capiot vraagt vervolgens om volgende bedenking of de berekening te maken. Als men over 5.000 m² spreekt, dan heeft die industriegrond een waarde van 500.000,00 EUR. Als men het heeft over de prijs die men dan betaalt, komt men in het fictief voorbeeld tot 75.000,00 EUR. Dat zou betekenen dat die firma plotsklaps 425.000,00 EUR verdient. Hij kan zich toch niet voorstellen dat dat de bedoeling is. En verder komt hij terug op de opmerking van schepen Yves Croux dat die firma daar geen eigendommen heeft. Hij merkt op dat het schepencollege dat blijkbaar dan toch weet, maar dat de raadsleden het dus niet mogen weten. Hij kent nochtans de mensen die daar grond verkocht hebben. Die mensen hebben hem aangesproken.

 

Schepen Yves Croux onderbreekt raadslid Fons Capiot en herhaalt nogmaals dat in het RUP Industriezone 4, de firma waar raadslid Fons Capiot over spreekt, geen eigendommen heeft.

 

Raadslid Fons Capiot repliceert dat hij deze zaak dan zal overmaken aan de gouverneur van de provincie Limburg, waarna deze daarover zal mogen oordelen. Hij deelt mee dat die mensen trouwens ook schepen Heidi Berx, raadslid Stany Crommen en raadslid Wendy Bollen goed kennen en dat deze mensen hier niet over te spreken zijn. Hij maakt het dossier over aan de gouverneur. Hij heeft een dossier rond.

 

Schepen Yves Croux accepteert dit.

 

Raadslid Fons Capiot voegt er nog aan toe dat hij van mening is dat er in Hoeselt een grondzwendel bezig is. Daar trekt hij geen woord van terug. Hij stelt dat daar dringend een onderzoek naar nodig is.

 

Burgemeester Werner Raskin haalt aan dat hij al vaker gezegd heeft dat een raadslid zich eerst heel goed en wit op zwart dient te informeren alvorens dit soort dingen op de gemeenteraad te brengen. Hij merkt op dat de stellingname van raadslid Fons Capiot weer maar eens opnieuw larie en apekool is.

 

Raadslid Fons Capiot vraagt hierop aan burgemeester Werner Raskin of die firma dan zomaar opgericht is volgens hem?

 

Burgemeester Werner Raskin vraagt om uitdrukkelijk in het verslag op te nemen dat hij gezegd heeft dat het larie en apekool is.

 

Raadslid Fons Capiot geeft aan dat hij hier geen probleem mee heeft.

 

Raadslid Mieke Claesen spreekt burgemeester Werner Raskin aan met te zeggen dat zij zich goed geïnformeerd heeft aangezien hij haar vorige maand nog gecomplimenteerd heeft met het feit dat ze haar huiswerk goed gemaakt had. Raadslid Mieke Claesen heeft vastgesteld dat er in 2015-2016 heel wat fouten gemaakt zijn op het moment dat het RUP Industriezone opgemaakt werd. Zoals zij gelezen heeft, had men op het moment dat dat het RUP gemaakt werd een register moeten hebben waarop de percelen waarvoor planschade of planbaten van toepassing waren aangeduid moesten worden. Een tweede fout die naar haar mening op dat moment gemaakt is, is dat na publicatie van dat RUP in het Belgisch Staatsblad op 8 april 2016 men het RUP niet heeft ingevoerd in de databank van de Vlaamse overheid. De gemeente Hoeselt had dat RUP toen moeten invoeren in een geodatabank. Dan zouden die verschillende percelen in een vergunningsregister terecht gekomen zijn en op basis van dat vergunningsregister had Vlabel dan bij eigenaarswijzigingen automatisch planbaten kunnen heffen. Ze zegt dat dit ook niet gebeurd is. Dat is - volgens raadslid Mieke Claesen - een tweede fout die toen, op dat moment, gemaakt is. En ze stelt vast dat - naar haar mening - nog een derde fout gemaakt is. Bij het officiële RUP op de website van de gemeente Hoeselt zit er geen onteigeningsplan. Nochtans is er wel een onteigeningsplan. Dat is terug te vinden op de website van de Vlaamse overheid.

 

Raadslid Mieke Claesen concludeert dat er dus eigenlijk heel wat fouten gemaakt zijn en dat hierdoor de gemeente Hoeselt, de inwoners van Hoeselt, een bedrag van 3.000.000,00 EUR mislopen. Ze stelt vervolgens dat die fouten gemaakt werden omdat er een incompetent bestuur is ofwel dat deze fouten bewust gemaakt werden. En dat laatste vindt ze eigenlijk nog veel erger omdat er dan sprake is van fraude. Ze haalt aan dat dit de conclusie is die men haar gezegd heeft. Als je de fouten bekijkt die er gemaakt zijn is het ofwel incompetentie ofwel fraude.

 

Schepen Yves Croux antwoordt dat hij niet goed weet wat hij hierop moet zeggen. Hij haalt aan dat de discussie over die planbaten al 2 of 3 keer gevoerd werd binnen de gemeenteraad. Hij merkt op dat raadslid Fons Capiot reeds een aantal maanden of een jaar geleden heeft aangehaald dat dat RUP voor het einde van het jaar nadien opgeladen moest zijn in het DSI-loket, zoals dat heette. Hij bevestigt dat dit inderdaad niet gebeurd is. Hij weet dat de gemeentelijke diensten daar ondertussen mee bezig geweest zijn en dat dit ondertussen wel opgeladen is. Hij kan niet zeggen of het ondertussen volledig in orde is voor alle dossiers, maar hij is zeker dat de gemeentelijke diensten ermee bezig geweest zijn.

 

Verder verwijst schepen Yves Croux naar de discussie over miljoenen of duizenden euro’s. Hij denkt dat het geen zin heeft om opnieuw te discussiëren over 3.000.000,00 EUR dan wel 300.000,00 EUR planbaten. Deze discussie wenst hij niet opnieuw te voeren. Het is inderdaad iets dat toen gebeurd is en het is natuurlijk een groot verschil, maar hij herhaalt dat het weinig zin heeft om daarover te discussiëren. Hij wenst enkel nog hieraan toe te voegen dat hij, naar aanleiding van de discussie met raadslid Fons Capiot destijds, de dienst Omgeving gevraagd heeft om het RUP in het DSI-loket op te laden. En wat de beschuldiging van fraude betreft, dat doet hem erg veel pijn. Hij benadrukt dat hij al 9 jaar keihard zijn best doet om voor Hoeselt goeie dingen te realiseren. Deze beschuldiging kwetst hem enorm en het stemt hem droevig.

 

Raadslid Mieke verduidelijkt dat ze schepen Yves Croux niet beschuldigt van fraude. Ze herhaalt dat het ofwel incompetentie is ofwel bewust gebeurd is. En ze benadrukt dat ze niet zegt dat schepen Yves Croux dat gedaan heeft. Ze weet niet bij wie de fout ligt. Maar volgens hetgeen haar gezegd werd, is het op basis van de fouten die gemaakt zijn één van de twee: incompetentie of bewust gedaan.

 

Burgemeester Werner Raskin stelt dat hij weet dat als het RUP ingegeven geweest was de gemeente Hoeselt dan een percentage zou krijgen vanuit Vlaanderen. De Vlaamse overheid zou dan eigenlijk die planbaten krijgen en het bedrag zou dan variëren naargelang de grootte van het perceel. Burgemeester Werner Raskin haalt aan dat er nooit echt berekend is hoeveel dat geweest zou zijn of hoeveel de gemeente Hoeselt daar misgelopen zou zijn. Hij meent ook dat er in die periode een wetswijziging was waardoor de privé-sector hetzelfde kon als een gemeente. De gemeente moest dan bewijzen dat zij het beter kon dan de privé. Er is ondertussen een wetswijziging gebeurd. Hij bevestigt nogmaals dat het RUP niet werd ingegeven. Hij vermoedt echter dat raadslid Fons Capiot het waarschijnlijk heeft over de 3.000.000,00 EUR inkomsten die in de begroting stonden als de gemeente Hoeselt het allemaal zelf kocht en alle wegenis aanlegde e.d. Maar als dat berekend werd, was dat een nuloperatie.

 

Raadslid Mieke Claesen gaat verder in op het punt van burgemeester Werner Raskin. Ze haalt aan dat in de begroting voorzien was dat de verkoop 6.000.000,00 EUR zou opbrengen en dat de uitgaven ongeveer 3.000.000,00 EUR zouden bedragen, zijnde 1.500.000,00 EUR voor de aankoop van die gronden aan de prijs van landbouwgrond en 1.500.000,00 EUR aan de aanleg van de infrastructuur. Ze meent dat de gemeente Hoeselt er niet goed genoeg voorstaat om eigenlijk 3.000.000,00 EUR te laten schieten.

 

Burgemeester Werner Raskin betwist dit. Hij stelt dat er heel gemakkelijk bedragen in de mond worden genomen. Of er nu gesproken wordt van 3.000.000,00 EUR, 300.000,00 EUR of 3.000,00 EUR, dat is allemaal gemakkelijk uitgesproken. Hij zegt dat de bedragen allemaal uit de lucht gegrepen zijn.

 

Raadslid Mieke Claesen onderbreekt burgemeester Werner Raskin door erop te wijzen dat deze bedragen in de begroting staan.

 

Burgemeester Werner Raskin verduidelijkt dat in die tijd de landbouwgrond aan 5,00 à 6,00 EUR per vierkante meter geschat werd. Daarna werd dit 10,00 tot 15,00 EUR per vierkante meter. Dat ging in stijgende lijn. Niemand verkoopt nog landbouwgrond aan 5,00 à 6,00 EUR. Daarenboven verwijst hij naar de vonnissen van de vrederechters die altijd veel hogere prijzen uitspreken. Hij gaat verder door te stellen dat het schepencollege beslist heeft …

 

Raadslid Mieke Claesen onderbreekt burgemeester Werner Raskin opnieuw met te stellen dat de gemeente Hoeselt had kunnen onteigenen aan 6,00 EUR.

 

Burgemeester Werner Raskin vervolgt zijn uiteenzetting met de boodschap dat er door het college van burgemeester en schepenen beslist is om de uitbreiding van de industriezone niet zelf te ontwikkelen. Dit omdat het schepencollege duidelijk zag dat er geen einde aan zou komen met alle mogelijke klachten. En ondertussen veranderde de wet waardoor de privé-sector het zelfs beter kan. Eens de private bedrijven de grond in handen hadden en zij dit konden ontwikkelen, kon de gemeente Hoeselt de gronden die daar lagen zelfs niet meer in handen krijgen.

 

Raadslid Mieke Claesen verwijst naar het onteigeningsplan. Zij stelt dat de gemeente Hoeselt dit nog altijd kan onteigenen.

 

Voorzitter Jordi Boulet komt tussenbeide en laat weten dat hij raadslid Jasper Goffin als laatste het woord geeft waarna hij de discussie zal afsluiten omdat het punt dan voldoende behandeld is.

 

Raadslid Jasper Goffin verwijst naar een document dat collega-raadslid Marc Bamps hem voor de gemeenteraad liet zien nl. een overzicht van de vermoede meerwaarde per bestemmingswijziging. Het gaat om een document uit de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van de Vlaamse overheid. Daar staat dat een wijziging naar bestemmingscategorie bedrijvigheid - wat hier van toepassing is - als het van landbouwgrond overgaat naar industriegebied een meerwaarde geeft van 83,81 EUR per vierkante meter. Als je dan de oppervlakte waar het om gaat zijnde 5 ha oftewel 50.000 m² maal die 83,81 EUR doet, kom je op 4.150.000,00 EUR.

 

Burgemeester Werner Raskin betwist dit. Hij meent dat dit niet klopt.

 

Raadslid Jasper Goffin stelt dat het nochtans zo eenvoudig is.

 

Schepen Yves Croux antwoordt dat het toch wel niet zo eenvoudig is. Hij benadrukt dat er ook nog een bufferzone, wegenis e.d. aangelegd zouden moeten worden.

 

Raadslid Jasper Goffin is van mening dat dat fracties hiervan zijn. Hij gaat uit van pakweg 10,00 % daarvan en rondt af op 4.000.000,00 EUR. Hij blijft erbij dat het effectief om een bedrag van die grootteorde gaat. En dat is gemist.

 

Raadslid Fons Capiot merkt op dat de gemeente Hoeselt de wegenis nu ook gaat aanleggen.

 

Burgemeester Werner Raskin antwoordt dat het over een percentage daarvan gaat.

 

Voorzitter Jordi Boulet komt tussenbeide en deelt mee dat het punt hiermee afgerond wordt.

 

Raadslid Fons Capiot benadrukt dat de gemeente Hoeselt de wegenis nu ook aanlegt. Hij verwijst naar de goedkeuring in de vorige gemeenteraad inzake de aanleg van de wegenis en de nutsvoorzieningen naar het containerpark mét een recht van doorgang, iets wat - volgens hem - totaal niet nodig was. Dat is alleen maar om...

 

Burgemeester Werner Raskin vraagt aan raadslid Fons Capiot om zijn punt te maken en te zeggen wat hij te zeggen heeft.

 

Raadslid Fons Capiot antwoordt dat hij het beu is gezegd. Hij vindt het erg voor de Hoeseltse belastingbetaler.

Publicatiedatum: 27/12/2021
Overzicht punten

Toegevoegde punten:

 

12

Secretariaat (gemeente) - Toegankelijkheid containerpark - Goedkeuring

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

 

Gelet op het feit dat raadslid Christiaan Hex in toepassing van artikel 21 van het decreet lokaal bestuur van de mogelijkheid gebruik heeft gemaakt om namens de fractie Best-Groen een punt toe te voegen aan de agenda van de gemeenteraad van 25 november 2021;

 

Gelet dat raadslid Christiaan Hex meer bepaald het punt 'Toegankelijkheid containerpark' behandeld wenst te zien:

 

De toegankelijkheid van het containerpark werd bij de uitbraak van de coronapandemie beperkt tot 'op afspraak'. Op dat moment een zeer goede en nuttige beslissing van het schepencollege. Er volgden veel steden en gemeenten die hun recyclagepark ook enkel op afspraak toegankelijk maakten. Nu we al een tijdje uit de periode van lockdowns en hamsteren zijn, is deze werking echter achterhaald.

Andere steden en gemeenten in de buurt hebben hun recyclagepark voltijds vrij toegankelijk gemaakt. In Hoeselt werd de werking 'op afspraak' als positief geëvalueerd. Nu, deze evaluatie is enkel gebaseerd op interne bevindingen, zonder toetsing bij de gebruikers. Er werd ondertussen op de gemeenteraad van juni 2021 en september 2021 gevraagd wat ondertussen de stand van zaken is. Tot op heden nog steeds geen wijziging. Bij deze een voorstel:

1. Monitor de drukte op het recyclagepark aan de hand van lege blokken in de agenda of het aantal personen dat niet kwam opdagen.

2. Maak de momenten/blokken/(halve) dagen in de week die het minst druk zijn vrij toegankelijk zonder afspraak. Dit bevordert op zijn minst al het gebruiksgemak voor gepensioneerde Hoeselaren en stimuleert hen om op die momenten naar het recyclagepark te gaan.

3. Werk enkel op de meest drukke momenten met afspraken.

4. Maak het afsprakensysteem flexibel toegankelijk. Concreet: zorg ervoor dat Hoeselaren op de dag zelf nog een afspraak kunnen inplannen indien er nog vrije momenten zijn.

5. Doe een oproep gericht aan zelfstandige Hoeselaren in bijvoorbeeld de sectoren bouw en tuinonderhoud en zorg ervoor dat zij steeds zonder afspraak toegang krijgen tot het recyclagepark.

De fractie Best-Groen vraagt de gemeenteraad om bovenvermelde aanpassingen aan het afsprakensysteem van het recyclagepark goed te keuren;

 

Besluit,

 

Na beraadslaging en met unanimiteit;
 

Art. 1 - Het voorstel om de drukte op het recyclagepark aan de hand van lege blokken in de agenda of het aantal personen dat niet kwam opdagen te monitoren goed te keuren.

 

Art. 2 - De gemeenteraad verleent eveneens goedkeuring aan het voorstel om het afsprakensysteem flexibel toegankelijk te maken. Concreet betekent dit dat ervoor gezorgd wordt dat Hoeselaren op de dag zelf nog een afspraak kunnen inplannen indien er nog vrije momenten zijn.

 

Art. 3 - De punten 2, 3 en 5 worden uit het voorstel geschrapt.

Publicatiedatum: 27/12/2021
Overzicht punten

Bijkomende punten:

 

13

Secretariaat (gemeente) - Nieuwe locatie 'Nacht der Nachten' - Kennisgeving

 

Raadslid Christaan Hex heeft in toepassing van artikel 21 van het decreet lokaal bestuur van de mogelijkheid gebruik gemaakt om namens de fractie Best Groen een punt toe te voegen aan de agenda van de gemeenteraad van donderdag 25 november 2021. Meer bepaald wenst hij het volgende punt behandeld te zien:

 

Nieuwe locatie 'Nacht der Nachten'

 

Zijn er op heden 18/11/2021 al afspraken inzake de nieuwe locatie voor 'Nacht der Nachten' editie 2022 of nog steeds niet?

 

Raadslid Christiaan Hex licht het agendapunt toe.

 

Schepen Yves Croux geeft aan dat het de bedoeling was om eind september samen te zitten met de jeugdverenigingen. Die vergadering is op zijn vraag echter uitgesteld omwille van uitzonderlijke privé-omstandigheden. Nadat een tweede vergadermoment terug geannuleerd moest worden omwille van gebeurtenissen in de privé-sfeer is het vervolgens wel gelukt om afgelopen maandag samen te zitten met de betrokken jongeren. Tijdens deze vergadering was er vrij snel unanimiteit.

 

In de voorbereiding op het overleg kwamen 3 locaties ter sprake, aldus schepen Yves Croux. De eerste was een site langs de Oude Nederbaan en de Industrielaan in casu een weide ter hoogte van de firma Tuinaanleg Sacha Houben. Daar zou een grote tent gezet kunnen worden. Daarnaast werd ook even de parking van het OCMW Hoeselt tegenover GC Ter Kommen overwogen. Deze locatie heeft als voordeel dat er een verharde ondergrond aanwezig is waarop je een kadertent zou kunnen zetten. Deze site werd echter als wat te klein ingeschat. En uiteindelijk is er - en dit met best veel enthousiasme bij de jongeren - consensus ontstaan over de site Ter Kommen zelf. Het gaat dan om de zaal Ter Kommen, de sporthal en een kadertent op 't Fabrieksplein. Daarbij dient wel de nuance gemaakt dat de capaciteit van de sporthal afgestemd dient te worden op de beschikbare nooduitgangen wat maakt dat ze beperkt is tot een 1000-tal jongeren. Maar er komen dus 3 fuifruimten met een totale capaciteit die in principe zal volstaan om de verwachte 2.500 jongeren te ontvangen. Schepen Yves Croux geeft aan dat zowel de Chiro-jongens als de Chiro-meisjes daarbij zeer enthousiast en ook erg tevreden waren dat de 'Nacht der Nachten' nog steeds in en om Hoeselt centrum kan doorgaan. Het nadeel is natuurlijk dat een en ander qua logistiek en organisatie herbekeken moet worden, maar er zijn ook een aantal voordelen naar kostprijs en hoeveelheid werk toe. Schepen Yves Croux keek vroeger immers wel vaker bewonderend naar de energie en de tijd die er gestoken werd in een hele week opbouwen en een hele week afbreken. Dit weliswaar met de garantie dat er 2.500 jongeren kwamen fuiven en de zekerheid dat ze er goed uit kwamen, maar het was toch heel veel werk. Schepen Yves Croux meent echter dat het belangrijkste nu is dat er eindelijk is uitgeklaard op welke locatie de 'Nacht der Nachten' kan doorgaan zodat de jeugdverenigingen aan de organisatie kunnen beginnen. En hij hoopt dat het coronavirus de pret nu niet opnieuw gaat bederven en dat de fuif in april 2022 effectief kan doorgaan.

Publicatiedatum: 27/12/2021