NOTULEN VAN DE  GEMEENTERAAD

 

VERGADERING VAN 30 mei 2024

 

Aanwezig:

Hilde Wolfs, voorzitter

Yves Croux, burgemeester

Bert Vertessen, Johan Schoefs, Heidi Berx, schepenen

Alfons Capiot, Serge Voncken, Michel Vanroy, Carine Moors, Wim Hellinx, Wendy Bollen, Christiaan Hex, Mieke Claesen, Marc Bamps, Stanny Crommen, Eddy Vandecaetsbeek, Linda Verjans, Ria Moesen, Jan Wils, raadsleden

Geert Rouffa, algemeen directeur

 

Verontschuldigd:

 

Werner Raskin, schepen

Liesbeth Werelds, raadslid

 

Vanaf punt 24 verlaat raadslid Michel Vanroy de zitting vanwege belangenconflict.

Vanaf punt 25 is raadslid Michel Vanroy aanwezig.

 

Overzicht punten

 

In openbare vergadering

01

Bibliotheek - Gebruiksreglement bibliotheek - Goedkeuring

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

 

Gelet op de goedkeuring van het bibliotheekreglement van de bibliotheek Hoeselt door de gemeenteraad op 28 maart 2019;

 

Gelet op de noodzaak om het bibliotheekreglement aan te passen, meer bepaald om in het kader van de fusie de bibliotheekwerking van gemeente Hoeselt en stad Bilzen volledig op elkaar af te stemmen;

 

Gelet op de voordelen voor de bibliotheekgebruikers die de wijzigingen met zich meebrengen;

 

Overwegende dat de adviesorganen, de raad van bestuur van GC Ter Kommen vzw, alsook de raad van beheer van de bibliotheek van Hoeselt en met een afvaardiging vanuit de Cultuurraad, en Adviesraad Bibliotheek Bilzen het nieuwe bibliotheekreglement positief adviseren;

 

Overwegende dat de afstemming van de twee reglementen neerkomt op volgende wijzigingen;

-          De bibliotheek hanteert een nultolerantie inzake te betalen kosten. Bij openstaande kosten kunnen de bibliotheekdiensten niet gebruikt worden (uitlenen, verlengen, reserveren, internetcomputers…);

-          Het lidmaatschap voor kinderen en jongeren tot en met 25 jaar is gratis;

-          Verlengen kan maximaal twee keer, tegen de geldende uitleenvoorwaarden en op voorwaarde dat de materialen inmiddels niet gereserveerd werden door een andere bibliotheekgebruiker;

-          Er kunnen gelijktijdig maximaal 5 materialen gereserveerd worden;

-          Elke lener kan in de bibliotheek 20 materialen uitlenen zonder uitzondering;

-          Eten is enkel toegestaan in een daarvoor voorziene ruimte (in vestiging Bilzen op het leesterras of in de foyer van De Kimpel, in vestiging Hoeselt op de gang voor de bibliotheek);

 

Gelet op het voorstel om het gebruiksreglement gemeentelijke openbare bibliotheek in voege te laten gaan vanaf 4 juni 2024;

 

Besluit,

 

Na beraadslaging en met unanimiteit;
 

Art. 1 - Het hiernavolgend gebruiksreglement gemeentelijke openbare bibliotheek goed te keuren voor wat betreft de bepalingen die betrekking hebben op de bibliotheek van Hoeselt:

 

GEBRUIKSREGLEMENT GEMEENTELIJKE OPENBARE BIBLIOTHEEK

 

Art. 1 - Toepassing

Dit reglement is van toepassing :

-          Tot 31 december 2024 in de bibliotheken van Bilzen, te bereiken via https://bilzen.bibliotheek.be -bibliotheek@bilzen.be, Eikenlaan 23 - 089 39 74 40, en Hoeselt, te bereiken via https://hoeselt.bibliotheek.be - bibliotheek@hoeselt.be, Onze-Lieve-Vrouwplein 1 bus 1 - 089 30 92 50.

-          Vanaf 1 januari 2025 in de bibliotheek van Bilzen-Hoeselt, te bereiken via https://bilzenhoeselt.bibliotheek.be - bibliotheek@bilzenhoeselt.be, met vestigingen in Bilzen, Eikenlaan 23 - 089 39 74 40 en Hoeselt, Onze-Lieve-Vrouwplein 1 bus 1 - 089 30 92 50.

 

Art. 2 - Toegankelijkheid

De bibliotheek is vrij toegankelijk en de aanwezige materialen en informatiebronnen zijn vrij raadpleegbaar.

 

De openingstijden en sluitingsdagen van de bibliotheek Bilzen worden vastgelegd door het directiecomité van het AGB Stadsontwikkeling Bilzen. De openingstijden en sluitingsdagen van de bibliotheek Hoeselt worden vastgelegd door het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Hoeselt. De openingstijden en sluitingsdagen van de bibliotheek Bilzen-Hoeselt worden vastgelegd door het directiecomité van het AGB Stadsontwikkeling Bilzen-Hoeselt. Ze worden tijdig aan de bibliotheekgebruiker gecommuniceerd en zijn raadpleegbaar op de website van de stad Bilzen / de gemeente Hoeselt / de stad Bilzen-Hoeselt en op de website van de bibliotheek.

 

De toegang tot de bibliotheek in Bilzen wordt uitgebreid met extra onbemande Open Plusuren.

De bibliotheek behoudt zich het recht om in het kader van projecten en activiteiten tijdelijk wijzigingen aan de onbemande Open Plusuren aan te brengen. Bibliotheekgebruikers worden daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Om toegang te verkrijgen tot de bibliotheek tijdens onbemande Open Plusuren moeten bibliotheekgebruikers beschikken over een persoonlijke pincode. Enkel die pincode in combinatie met de e-ID of lidkaart, maakt het mogelijk om de bibliotheek binnen te komen.

Open Plusgebruikers moeten zich altijd persoonlijk identificeren. Ook wanneer een andere Open Plusgebruiker de deuren al geopend heeft.

 

Openingstijden en sluitingsdagen: zie bijlage 1.

 

Art. 3 - Dienstverlening

De collecties, de dienstverlening en belevingsactiviteiten van de bibliotheek worden in een geest van objectiviteit aangepast aan de behoeften van de gehele bevolking inzake ontwikkeling, opvoeding, informatie en ontspanning.

 

De bibliotheekgebruiker kan voor informatie, begeleiding en andere hulp een beroep doen op het personeel tijdens de bemande openingsuren.

 

Tijdens onbemande Open Plusuren in de bibliotheek in Bilzen is het bibliotheekpersoneel niet beschikbaar. Wie hulp nodig heeft kan daarvoor beroep doen op de bemande openingsuren. Mocht er zich een probleem voordoen tijdens onbemande Open Plusuren, kan de bibliotheekgebruiker daarvan melding maken in de bibliotheek, via e-mail of de bibliotheekwebsite. Het bibliotheekpersoneel lost het probleem de eerstvolgende werkdag op. Indien nodig wordt de bibliotheekgebruiker gecontacteerd.

 

Voor het gebruik van de infrastructuur, het internet en de diensten van de bibliotheek volgt de bibliotheekgebruiker de richtlijnen van het personeel.

 

De bibliotheekgebruiker kan de catalogus van de bibliotheek en zijn persoonlijke gegevens raadplegen op het internet via de website van de bibliotheek.

 

Art. 4 - Tarieven

De tarieven die gehanteerd worden in de bibliotheek, worden door de gemeenteraad vastgesteld in een contributie- en retributiereglement. Dit maakt integraal deel uit van dit bibliotheekreglement en wordt toegevoegd als bijlage. Het contributie- en retributiereglement is raadpleegbaar op de website van de stad Bilzen / de gemeente Hoeselt / de stad Bilzen-Hoeselt en op de website van de bibliotheek.

 

De stad Bilzen / de stad Bilzen-Hoeselt doet beroep op het AGB Stadsontwikkeling Bilzen / het AGB Stadsontwikkeling Bilzen-Hoeselt voor het uitvoeren van de dienstverlening met betrekking tot de bibliotheek.

 

De bibliotheek hanteert een nultolerantie inzake te betalen kosten. Bij openstaande kosten kunnen de bibliotheekdiensten niet gebruikt worden (uitlenen, verlengen, reserveren, internetcomputers…).

 

Contributie- en retributietarieven: zie bijlage 2.

 

Art. 5 - Lidmaatschap

Een lidmaatschap is verkrijgbaar na het uitlezen van de identiteitskaart of wettelijke verblijfsvergunning en is 12 maanden geldig vanaf de inschrijfdatum. Aan het lidmaatschap zijn contributietarieven verbonden.

 

Een minderjarige schrijft zich in onder de verantwoordelijkheid van een ouder of voogd.

 

Het lidmaatschap geeft recht op het uitlenen en reserveren van materialen, het raadplegen van digitale informatie, het gebruik van de internetpc’s, kopieerapparaten, printers, scanners, wifi en andere apparaten die ter beschikking worden gesteld.

 

De identiteitskaart geldt als bibliotheekpas. Als alternatief kan een fysieke lidkaart aangevraagd worden.

 

Het lidmaatschap is strikt persoonlijk, de bibliotheekgebruiker is verantwoordelijk voor het gebruik van zijn lidkaart.

 

Veranderingen van contactgegevens zoals adres of mailadres deelt de bibliotheekgebruiker onmiddellijk mee.

 

Verlies of diefstal van de lidkaart wordt onmiddellijk gemeld. Om misbruik te vermijden wordt de lidkaart onmiddellijk geblokkeerd. Bij verlies van de lidkaart zonder melding aan de bibliotheek blijft de bibliotheekgebruiker verantwoordelijk voor eventueel misbruik. Bij verlies van de lidkaart wordt tegen betaling een nieuwe lidkaart afgeleverd.

 

In het kader van de leesbevorderingsopdracht van de bibliotheek zijn een aantal voorzieningen en diensten voorbehouden voor specifieke doelgroepen. Hiertoe gelden specifieke regelingen die raadpleegbaar zijn op de website van de bibliotheek.

 

Bibliotheekgebruikers van 18 jaar of ouder kunnen op verzoek gebruik maken van de onbemande Open Plusuren in de bibliotheek in Bilzen. Geïnteresseerde gebruikers kunnen zich daarvoor wenden tot het bibliotheekpersoneel in de bibliotheek, telefonisch, via e-mail of de bibliotheekwebsite.

 

Een geldig Open Pluslidmaatschap geeft recht op toegang tot de bibliotheek in Bilzen tijdens de onbemande OpenPlusuren. De mogelijkheden zoals het gebruik van de internetpc’s, het uitlenen van materialen, ... zijn afhankelijk van het abonnement van de gebruiker.

 

Een overzicht van alle abonnementen, de voorwaarden en voordelen, is terug te vinden op de website van de bibliotheek.

 

Art. 6 - Slim Netwerk

De bibliotheek participeert aan het Slim Netwerk, een samenwerkingsverband tussen een aantal bibliotheken. Dit houdt in dat bibliotheekgebruikers met een geldig lidmaatschap in één van de deelnemende bibliotheken recht hebben op gratis lidmaatschap in de andere deelnemende bibliotheken. Een overzicht van de deelnemende bibliotheken is raadpleegbaar op de website van de bibliotheek.

 

Art. 7 - Uitlenen

Elke bibliotheekgebruiker kan tot 20 materialen uitlenen. Kinderen tot 12 jaar kunnen enkel jeugdmaterialen ontlenen. Tijdelijke of permanente afwijkingen op dit aantal zijn mogelijk voor specifieke deelcollecties.

 

Bepaalde materialen, zoals dagbladen of de nieuwste tijdschriftennummers, zijn niet uitleenbaar en kunnen enkel ter plaatse worden geraadpleegd.

 

Het ontlenen van alle materialen is kosteloos, er wordt geen leengeld gevraagd. Enkel voor materialen van de Kunstuitleen wordt, zoals bepaald in artikel 15, een uitleentarief aangerekend om de kosten voor verzekering te dekken.

 

De bibliotheekgebruiker is verantwoordelijk voor de op zijn naam geleende materialen en moet deze controleren op beschadiging en volledigheid alvorens de bibliotheek te verlaten. Bij twijfel verwittigt de bibliotheekgebruiker het personeel om te vermijden dat hij zelf aansprakelijk wordt gesteld.

 

De bibliotheekgebruiker is verantwoordelijk voor de op zijn naam geleende materialen. De uitleningen zijn persoonlijk, het geleende materiaal mag niet verder worden uitgeleend.

 

De bibliotheek is niet aansprakelijk voor eventuele schade aan hardware of software van de bibliotheekgebruiker door gebruik van geleende materialen zoals cd’s, dvd’s of games.

 

Art. 8 - Uitleentermijn

De uitleentermijn voor alle materialen bedraagt 28 dagen (4 weken), uitgezonderd van de Kunstuitleen zoals bepaald in artikel 15 (uitleentermijn van 3 maanden).

 

Enkele dagen voor het verstrijken van de uitleentermijn ontvangt de bibliotheekgebruiker automatisch een herinneringsmail (indien een e-mailadres werd doorgegeven). De bibliotheek kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor het al dan niet ontvangen van de e-mails.

 

Art. 9 - Inleveren

De bibliotheek werkt met zelfuitleen, dus ook zelf inleveren. Bibliotheekgebruikers kunnen de materialen die ze leenden, inleveren tijdens de openingsuren. Materialen inleveren doe je op eigen verantwoordelijkheid. Bij het niet correct inleveren blijft de bibliotheekgebruiker verantwoordelijk voor de geleende materialen.

 

De vestigingen Bilzen en Hoeselt beschikken ook over een inleverbus. Bibliotheekgebruikers kunnen de materialen die ze leenden in de bibliotheek op ieder moment van de dag (24 uur op 24, 7 dagen op 7) inleveren via deze bussen, die zich telkens aan de ingang van de bibliotheek bevinden.

 

Materialen inleveren via de inleverbus doet de bibliotheekgebruiker op eigen verantwoordelijkheid. Bij het niet correct werken van de inleverbus, bij onvolledige materialen of technische problemen, blijft de bibliotheekgebruiker verantwoordelijk voor de geleende materialen. Het is zijn verantwoordelijkheid om de bibliotheek via mail of bericht op de bibliotheekwebsite verwittigen van het niet (tijdig) kunnen inleveren van de geleende materialen.

 

De bibliotheekgebruiker moet steeds goed nakijken of alle materialen volledig zijn. Onvolledige materialen worden niet ingenomen. De uitleentermijn van de materialen die de bibliotheekgebruiker nog in zijn bezit heeft, wordt niet automatisch verlengd. Te betalen vergoedingen blijven openstaan totdat de bibliotheekgebruiker ze, tijdens een volgend bibliotheekbezoek of via de bibliotheekwebsite, vereffent.

 

Art. 10 - Overschrijden uitleentermijn

Wie de leentermijn overschrijdt, betaalt een vergoeding per uitgeleend materiaal en per dag achterstand conform de vastgestelde tarieven zoals bepaald in artikel 4. Het retributiegeld gaat in op de dag na het verstrijken van de leentermijn. Bij betwisting van de inleverdatum zijn de gegevens van de uitleenadministratie beslissend. De bibliotheekgebruiker blijft geblokkeerd totdat hij alle openstaande kosten heeft betaald.

 

Eén week na het verlopen van de inlevertermijn start de aanmaningsprocedure. Je ontvangt maximaal 3 aanmaningen om de geleende werken terug te brengen.

 

De bibliotheek stuurt 7 dagen na het verstrijken van de leentermijn een aanmaningsmail.

Indien de bibliotheekgebruiker hierop niet reageert, stuurt de bibliotheek 14 dagen na de eerste maning een tweede aanmaningsmail.

Indien de bibliotheekgebruiker hierop niet reageert, stuurt de bibliotheek 14 dagen na de tweede maning een materiaalvergoedingsnota per brief. Hiervoor wordt een administratieve kost aangerekend conform de vastgestelde tarieven zoals bepaald in artikel 4.

Indien de bibliotheekgebruiker ook hierop niet reageert, wordt het dossier overgemaakt aan de diensten voor verdere opvolging conform artikel 177 van het decreet lokaal bestuur ter invordering van schuldvorderingen (aangetekende maning, deurwaardersprocedure…). De kostprijs van de uitgeleende materialen wordt volledig in rekening gebracht en boven op de boete worden administratiekosten aangerekend.

 

Art. 11 - Verlengen

Verlengen van de uitleentermijn kan via de bibliotheekwebsite, in de bibliotheek of telefonisch. Telefonisch verlengen kan alleen worden gewaarborgd tijdens de bemande openingsuren.

 

Verlengen kan maximaal twee keer, tegen de geldende uitleenvoorwaarden en op voorwaarde dat de materialen inmiddels niet gereserveerd werden door een andere bibliotheekgebruiker.

 

De bibliotheekgebruiker neemt zelf het initiatief voor de verlenging van de leentermijn van de materialen.

 

Art. 12 - Beschadiging of verlies

De bibliotheekgebruiker dient zorg te dragen voor de geleende materialen. Voor beschadiging of verlies van materialen betaalt de bibliotheekgebruiker een vergoeding.

 

Indien een werk verschillende elementen bevat (verschillende cd’s, dvd’s, tekstboekjes of andere) en één of meer elementen beschadigd of verloren zijn, zal de bibliotheekgebruiker steeds het gehele werk vergoeden.

 

Voor materialen die niet meer verkrijgbaar zijn, wordt voor elk geval afzonderlijk een toeslag aangerekend waarbij de bibliothecaris de marktwaarde bepaalt.

 

Art. 13 - Reserveren

Uitgeleende materialen kunnen via de bibliotheekwebsite, in de bibliotheek of telefonisch gereserveerd worden. Telefonisch reserveren kan alleen worden gewaarborgd tijdens de bemande openingsuren.

 

Er kunnen gelijktijdig maximaal 5 materialen gereserveerd worden.

 

De bibliotheekgebruiker wordt verwittigd wanneer het gereserveerde materiaal ter beschikking ligt. Indien het gereserveerde materiaal na 14 dagen niet werd afgehaald, vervalt de reservatie.

 

De hieraan verbonden kosten vallen ten laste van de bibliotheekgebruiker, ook bij het niet afhalen van de gevraagde materialen.

 

Art. 14 - IBL

Materialen uit andere bibliotheken kan de bibliotheekgebruiker aanvragen via het interbibliothecair leenverkeer (IBL).

 

Zodra het gevraagde item ter plaatste is, krijgt de bibliotheekgebruiker 14 dagen de tijd om het item af te halen.

 

De hieraan verbonden kosten vallen ten laste van de bibliotheekgebruiker, ook bij het niet afhalen van de gevraagde materialen.

 

Art. 15 - Kunstuitleen

De bibliotheek werkt met een Kunstuitleen, met werken van lokale kunstenaars die zo de kans krijgen hun kunstwerken op een laagdrempelige manier te presenteren aan een groot publiek. Alle volwassen bibliotheekleden kunnen kunst lenen.

 

Voor materialen van de Kunstuitleen bedraagt de uitleentermijn uitzonderlijk 3 maanden en wordt er uitzonderlijk een uitleentarief aangerekend om de kosten voor verzekering te dekken. Een omniumverzekering van de kunstwerken is dan ook inbegrepen.

 

Art. 16 - Auteurswet

De bibliotheekgebruiker respecteert de bepalingen van de auteurswet. De volledige verantwoordelijkheid in verband met het gebruik van de bibliotheekmaterialen ligt bij de gebruiker.

 

Art. 17 - Kopiëren en printen

Elk lid van de bibliotheek kan gebruik maken van het apparaat voor kopieën of (internet)prints.

 

Elk lid van de bibliotheek kan gebruik maken van de apparaten van de Maakbib (bijvoorbeeld de 3D-printer). Het gebruik van de apparaten is gratis maar materiaalkosten worden aangerekend. Enkel de materiaalsoorten geschikt voor deze apparaten zijn ter beschikking, instellingen mogen enkel door het bibliotheekpersoneel gewijzigd worden.

 

Voor kopieën en prints wordt een (materiaal)vergoeding aangerekend conform de vastgestelde tarieven zoals bepaald in artikel 4.

 

Art. 18 - Internet en wifi

Internetcomputers zijn gratis beschikbaar tijdens de openingsuren van de bibliotheek voor elk lid van de bibliotheek, voor zover de infrastructuur dit toelaat.

 

De bibliotheek beschikt over wifi (draadloos internet). Alle bezoekers mogen gratis onbeperkt gebruik maken van dit draadloos netwerk tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Datapoorten voor internet zijn niet beschikbaar voor bezoekers en stroom is niet beschikbaar voor oneigenlijk gebruik

 

De bibliotheek kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor het tijdelijk niet beschikbaar zijn van of het niet optimaal functioneren van internet.

 

Art. 19 - Bescherming persoonlijke levenssfeer

De bibliotheek hecht groot belang aan de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en verwerkt de persoonsgegevens die haar verstrekt worden met de grootste zorg. Dit gebeurt volgens de transparantieplicht binnen de privacywetgeving en in het bijzonder de General Data Protection Regulation (GDPR). Het privacybeleid van de bibliotheek valt onder het algemeen gevoerde informatieveiligheidsbeleid van de stad Bilzen / de gemeente Hoeselt / de stad Bilzen-Hoeselt en is raadpleegbaar op haar website.

 

Art. 20 - Gedragscode

Elke bibliotheekgebruiker zorgt ervoor dat de sfeer in de bibliotheek niet verstoord wordt. We verwachten dat iedere bezoeker zich houdt aan de vooropgestelde gedragscode:

-          Roken en vapen is verboden.

-          Eten is enkel toegestaan in een daarvoor voorziene ruimte (in vestiging Bilzen op het leesterras of in de foyer van De Kimpel, in vestiging Hoeselt op de gang voor de bibliotheek).

-          Dieren worden niet toegelaten, met uitzondering van assistentiehonden.

-          In de leeszaal en de studieplekken dient de gebruiker ervoor te zorgen dat de studieatmosfeer niet verstoord wordt.

-          Bibliotheekcollecties worden met respect behandeld. Het invullen van invulboeken of kruiswoordraadsels in de aanwezige dagbladen e.d. is niet toegestaan.

-          Het meubilair wordt met respect behandeld en mag niet verplaatst worden.

-          De toiletten zijn vrij toegankelijk voor elke bibliotheekgebruiker op voorwaarde dat met respect wordt omgegaan met de voorzieningen.

-          Kinderen jonger dan 12 jaar worden begeleid door een volwassene. De begeleider is gedurende het volledige bibliotheekbezoek verantwoordelijk voor de kinderen. Er is geen kinderopvang voorzien in de bibliotheek.

-          Elke schade of vernieling die wordt vastgesteld, hetzij door een bibliotheekmedewerker of een andere bevoegde instantie, moet vergoed worden door de overtreder.

 

Wanneer de gedragsregels niet worden gerespecteerd, hebben bibliotheekmedewerkers te allen tijde het recht bibliotheekgebruikers aan te spreken en een verwittiging te geven. Bij aanhoudende overlast wordt de bibliotheekgebruiker de toegang tot de bibliotheek ontzegd voor de rest van de dag. In geval van ernstige overlast kan de bibliotheekgebruiker voor een langere periode de toegang tot de bibliotheek ontzegd worden. Bij dreigende wanordelijkheden kan de politie verwittigd worden.

 

De bibliotheek is niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen. De bibliotheek is niet verantwoordelijk voor verlies of diefstal van persoonlijke eigendommen van de bibliotheekgebruikers.

 

Open Plusgebruikers zijn verantwoordelijk voor het gebruik van de bibliotheekinfrastructuur, het gebouw, de collectie en andere diensten en producten die ter beschikking worden gesteld (zelfservicebalies, internetpc’s, kopieerapparaten, printers, scanners, wifi, ...). Elke schade of vernieling die wordt vastgesteld, moet vergoed worden door de overtreder.

Open Plusgebruikers kunnen bovendien verantwoordelijk gesteld worden voor elke schade of vernieling aangebracht door derden als een gevolg van het onrechtmatig toegang verlenen tot de bibliotheek. Ze waken er daarom over dat niemand anders de bibliotheek mee binnenglipt bij het binnen- en buitengaan.

Wanneer de gedragsregels niet worden gerespecteerd kan de toegang tot de onbemande Open Plusuren of tot de volledige openingsuren ontzegd worden voor bepaalde of onbepaalde termijn.

 

Art. 21 - Onvoorziene gevallen

Alle onvoorziene gevallen worden geregeld door de bibliothecaris, en indien nodig door het directiecomité van het AGB Stadsontwikkeling Bilzen / het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Hoeselt / het directiecomité van het AGB Stadsontwikkeling Bilzen-Hoeselt.

 

Het directiecomité van het AGB Stadsontwikkeling Bilzen / het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Hoeselt / het directiecomité van het AGB Stadsontwikkeling Bilzen-Hoeselt kan op voorstel van de bibliothecaris het lidmaatschap tijdelijk of definitief intrekken en de toegang tot de bibliotheek ontzeggen wanneer de bibliotheekgebruiker zich niet schikt naar de bepalingen i.v.m. het gebruik van de bibliotheek. De betrokkene wordt hiervan schriftelijk in kennis gesteld.

 

Art. 22 - Bibliotheekreglement

Door zich in te schrijven in de bibliotheek, verklaart de gebruiker zich akkoord met dit reglement. Het reglement is steeds raadpleegbaar in de bibliotheek of op de website van de bibliotheek. De bibliotheekgebruiker kan een papieren exemplaar van het reglement aanvragen bij inschrijving.

 

Art. 23 - Alle voorgaande bibliotheekreglementen worden door dit reglement opgeheven.

 

Art. 24 - Dit gebruiksreglement gemeentelijke openbare bibliotheek treedt in werking op 4 juni 2024.

Publicatiedatum: 28/06/2024
Overzicht punten

02

Financiën (gemeente) - Retributie op het gebruik van de gemeentelijke openbare bibliotheek - Aanpassing van het besluit van 28 maart 2019 - Goedkeuring

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op artikel 173 van de Grondwet;

 

Gelet op het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

 

Gelet op het gebruikersreglement gemeentelijke openbare bibliotheek d.d. 30 mei 2024;

 

Gelet op de financiële toestand van de gemeente Hoeselt;

 

Besluit,

 

Na beraadslaging en met unanimiteit;
 

Art. 1 - Voor een termijn eindigend op 31 december 2025 wordt een retributie geheven op het gebruik van de gemeentelijke openbare bibliotheek. Dit besluit vervangt het besluit van 28 maart 2019.

 

Art. 2 - De tarieven worden als volgt vastgesteld:

 

Lidgeld:

-          lidgeld tot en met 25 jaar: gratis

-          lidgeld personeelsleden gemeente en OCMW: gratis

-          lidgeld vanaf 26 jaar: 5,00 EUR/jaar

 

Lidkaart:

-          bij inschrijving : gratis

-          bij verlies, diefstal of beschadiging: 2,50 EUR

 

Kopie en afdruk:

-          A4: 0,10 EUR per stuk zwart/wit

-          A4: 0,20 EUR per stuk kleur

-          A3: 0,20 EUR per stuk zwart/wit

-          A3: 0,40 EUR per stuk kleur

 

Internet: consultatie door leden: gratis

 

Leengeld: gratis

 

IBL (inter biblio. leenverkeer):

-          andere openbare bibliotheken in België: 3,00 EUR/stuk bij aanvraag (exclusief reservatiekosten)

-          wetenschappelijke bibliotheken en documentatiecentra: 8,00 EUR/stuk bij aanvraag (exclusief reservatiekosten)

-          buitenlandse bibliotheken en documentatiecentra: werkelijke kostprijs (exclusief reservatiekosten)

 

Boetes: 0,10 EUR/dag/geleend materiaal

 

Allerlei:

-          de reservatiekosten bedragen 1,00 EUR/stuk

-          de administratie- en verzendingskosten voor het versturen van de derde aanmaningsbrief bedragen 1,00 EUR

-          de administratie- en verzendingskosten voor het versturen van de aangetekende aanmaning bedragen 5,00 EUR

-          bij verlies of beschadiging van materialen dient met een vergoeding te betalen nl. de huidige aankoopprijs vermeerderd met een toeslag van 20 %

-          kosten voor het verhalen van achterstallige bedragen en het recupereren van niet ingeleverde documenten vallen ten laste van de gebruiker. Voor materialen die niet meer verkrijgbaar zijn, is bovendien een door de bibliothecaris te bepalen toeslag verschuldigd

-          voor beschadigingen die nog te herstellen zijn, wordt alleen de kostprijs hiervan aangerekend

 

Art. 3 - Afgevoerde boeken worden verkocht:

-          prijs per boek: 0,50 EUR

-          prijs voor 5 boeken: 2,00 EUR

-          prijs per tijdschrift: 0,20 EUR

-          prijs voor 6 tijdschriften: 1,00 EUR

-          prijs per eenheid audiovisueel materiaal: 1,00 EUR

-          prijs voor 6 eenheden audiovisuele materialen: 5,00 EUR

 

Art. 4 - Het verschuldigde bedrag wordt geïnd door de bibliothecaris of zijn plaatsvervanger en overgemaakt aan de voor de invordering aangesteld ambtenaar.

 

Art. 5 - De retributieontvangsten zullen ingeschreven worden in het exploitatiebudget van het lopende boekjaar.

 

Art. 6 - Van dit retributiereglement wordt melding gemaakt bij de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330 van het Decreet over het Lokaal Bestuur.

Het retributiereglement wordt overeenkomstig de artikelen 285, 286, 287 en 288 van het Decreet over het Lokaal Bestuur afgekondigd en bekendgemaakt.

Publicatiedatum: 28/06/2024
Overzicht punten

03

Financiën (gemeente) - Gemeentelijke toelagen boekjaar 2024 - Goedkeuring

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, meer bepaald de artikelen 40 en 265;

 

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 en latere wijzigingen over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen, meer bepaald titel 5, artikel 85 (vastleggingen) en artikel 86 (aanrekeningen);

 

Gelet op de Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen, meer bepaald de artikelen 3 en 7;

 

Overwegende dat in het aangepast meerjarenplan 2020-2025 (2024), een aantal lidmaatschapsbijdragen werden ingeschreven op het exploitatiebudget boekjaar 2024;

 

Overwegende dat het aangewezen is bepaalde toelagen (bijdragen) afzonderlijk door de gemeenteraad te laten goedkeuren;

 

Besluit,

 

Na beraadslaging en met unanimiteit;
 

Art. 1 - De toekenning van volgende lidmaatschapsbijdrage (exploitatiebudget) voor het boekjaar 2024 goed te keuren:

 

Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren 3.529,40 EUR  6150 0060 0340.

 

Art. 2 - De uitgaven zullen vastgelegd en aangerekend worden op de budgetsleutel aangeduid in artikel 1 hierboven.

 

Art. 3 - Ingevolge artikel 9, 2de lid, van de wet van 14 november 1983 inzake de voorgeschreven verplichtingen betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen, worden de bovenvermelde begunstigden volledig vrijgesteld van de door deze wet opgelegde verplichtingen, met dien verstande dat de bepalingen van artikel 3 en artikel 7, 1ste lid, van toepassing blijven (zie hiervoor artikelen 4 en 5 van dit besluit).

 

Art. 4 - De begunstigden zijn, op straffe van gehele terugbetaling van het toegekende bedrag, gehouden de toelagen aan te wenden tot betaling van werkingskosten van hun vereniging.

 

Art. 5 - De begunstigden van de toelagen zijn gehouden de aanwending van de toelagen te verantwoorden en de controle erop door het college van burgemeester en schepenen te dulden.

 

Art. 6 - Afschrift van dit besluit te hechten aan de betreffende aanrekening.

 

Art. 7 - Van dit besluit wordt melding gemaakt bij de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur. Het besluit wordt overeenkomstig de artikelen 285 (lijst) en 287 van het Decreet Lokaal Bestuur afgekondigd en bekendgemaakt.

Publicatiedatum: 28/06/2024
Overzicht punten

04

Omgeving - Omgevingsvergunning 2023/0831 - Zaak der wegen - Goedkeuring

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid de artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid de artikelen 326 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht;

 

Gelet op de omzendbrief KB/ABB 2018/3 van 26 oktober 2018 betreffende de start van de lokale en provinciale bestuursperiode;

 

Gelet op de omzendbrief KB/ABB 2018/4 van 26 oktober 2018 betreffende het bestuurlijk toezicht en de bekendmakingsplicht;

 

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

 

Gelet op het Omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014, inzonderheid artikel 31 en 47, waarbij de gemeenteraad een beslissing neemt inzake de zaak van de wegen;

 

Overwegende dat door GePeGoed een omgevingsvergunning werd aangevraagd voor het verkavelen in 13 loten voor open, halfopen en gesloten bebouwing + de aanleg van riolerings- en wegenisinfrastructuur (dossiernummer 2023/0831) op het terrein met als adres Onderstraat z/n te 3730 Hoeselt met als kadastrale omschrijving afdeling 2 sectie A nrs. 139F, 139H, 139K, 140K/deel en 153B;

 

Overwegende dat de omgevingsvergunningsaanvraag werd ingediend bij de gemeente Hoeselt d.d. 22 december 2023;

 

Overwegende dat de omgevingsvergunningsaanvraag volledig en ontvankelijk werd verklaard d.d. 20 januari 2024 waarbij de gewone procedure dient gevolgd te worden;

 

Overwegende dat voor de omgevingsvergunningsaanvraag een openbaar onderzoek werd georganiseerd van 22 februari 2024 tot en met 22 maart 2024;

 

Overwegende dat tijdens het openbaar onderzoek geen bezwaarschriften werden ingediend;

 

Overwegende dat naar aanleiding van de adviezen een gewijzigde projectinhoudversie V2 werd ingediend op 15 mei 2024 met gewijzigde plannen met betrekking tot lot 15;

 

Gelet op het bijgevoegde rooilijnplan d.d. 27 oktober 2023 voor de overdracht van het lot 15 naar het openbaar domein ter hoogte van het projectgebied ‘verkaveling "Werm Het Dorp"’, opgemaakt door Landmeter-expert Peter Gijsen (Geotec);

 

Overwegende dat op het betreffende plan o.a. volgende zaken worden weergegeven:

-          Kadasterkaart,

-          Het afgebakende lot 15 voor de overdracht naar openbaar domein (3.503m²), gevormd door hoekpunten 1 t.e.m. 24 en aangeduid in een gele kleur,

-          De nieuwe rooilijn, aangeduid in een rode lijn,

-          De bestaande op te heffen rooilijn, aangeduid in een blauwe lijn,

-          De te behouden rooilijn, aangeduid in een zwarte lijn;

 

Overwegende dat de getroffen percelen inzake het lot 15 voor de overdracht naar openbaar domein kadastraal gekend zijn als Hoeselt, 2de afdeling, sectie A, nrs. 139F/deel, 139H/deel, 139K en 153G/deel;

 

Overwegende dat binnen het lot 15 voor de overdracht naar openbaar domein de aanleg van wegenis en ontsluiting van inbreidingsverkaveling via de Onderstraat en de aanleg van openbare nuts- en rioleringsinfrastructuur worden voorzien;

 

Overwegende dat het aangewezen is om op voorgestelde aanpassingen van de gemeentewegen en overdracht naar openbaar domein in te gaan aangezien:

-          de verkaveling zal ontsloten worden via de Onderstraat met een fiets- en voetgangers doorsteek naar de Bronstraat,

-          de overdracht naar openbaar domein kadert binnen de realisatie van een openbare nuts- en rioleringsinfrastructuur;

 

Besluit,

 

Na beraadslaging en met unanimiteit;
 

Art. 1 - Het ontwerp van de riolering en wegenis, overeenkomstig bijgevoegde plannen en documenten goed te keuren.

 

Art. 2 - Het lot 15 m.b.t. de percelen Hoeselt, 2de afdeling, sectie A, nrs. 139F/deel, 139H/deel, 139K en 153G/deel toe te voegen tot haar openbaar domein. Het betreffende deel wordt gevormd door hoekpunten 1 t.e.m. 24, heeft een oppervlakte van 3.503m² en is aangeduid in gele kleur op bijgevoegd rooilijnplan opgemaakt door Landmeter-expert Peter Gijsen (Geotec) d.d. 27 oktober 2023.

 

Art. 3 - De nieuwe rooilijn wordt gevormd door de hoekpunten (2-18-19-20 t.e.m. 23-24-4) en (5-6-7 t.e.m. 15-16-17-1) en waarbij de bestaande rooilijn tussen punten (1-2) en (4-5) zoals weergegeven op het rooilijnplan wordt opgeheven.

 

Art. 4 - Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen, in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing, een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.

 

Art. 5 - Dit besluit van de gemeenteraad is nietig:

(1) wanneer de omgevingsvergunning met intern dossiernummer 2023/0831, op 22 december 2023 ingediend bij de gemeente Hoeselt, voor het verkavelen in 13 loten voor open, halfopen en gesloten bebouwing + de aanleg van riolerings- en wegenisinfrastructuur niet wordt verleend, of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd;

(2) wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.

Publicatiedatum: 28/06/2024
Overzicht punten

05

Omgeving - Vestiging erfpachtrecht op gemeentelijke percelen t.h.v. de Paneelstraat - Goedkeuring

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid de artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid de artikelen 326 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht;

 

Gelet op de omzendbrief KB/ABB 2018/3 van 26 oktober 2018 betreffende de start van de lokale en provinciale bestuursperiode;

 

Gelet op de omzendbrief KB/ABB 2018/4 van 26 oktober 2018 betreffende het bestuurlijk toezicht en de bekendmakingsplicht;

 

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

 

Gelet op artikel 2.9.6.0.3 van het decreet houdende de Vlaamse Codex Fiscaliteit;

 

Overwegende dat op het gemeentelijk perceel Hoeselt, 1ste afdeling sectie B 147 A, gelegen langs de Paneelstraat enige tijd geleden een speelzone en buitenklas werden aangelegd;

 

Overwegende dat de inrichting er is gekomen door een samenwerking tussen de gemeente Hoeselt, basisschool 't Nederwijsje en Natuurpunt;

 

Overwegende dat het project werd gesubsidieerd vermits het aansloot bij het biodiversiteitsprogramma van de Provincie Limburg;

 

Overwegende dat Natuurpunt het betreffende perceel 147 A alsook de twee kleine aanpalende gemeentelijke percelen (1 B 220 A en B) in erfpacht wenst te nemen aangezien ze aansluiten bij de Winterbeekvallei en fungeren als stuk verbindingsnatuur tussen de percelen van Natuurpunt zelf ter plaatse;

 

Overwegende dat het aangewezen is op de vraag van Natuurpunt in te gaan aangezien de visie strookt met die van de gemeente Hoeselt. Bovendien wordt het aangaan van een erfpachtovereenkomst met Natuurpunt ook gesteund door de Hoeseltse Leefmilieu Adviesraad (HOLA) en heeft het een positieve weerslag op de gemeentelijke financiën aangezien de gemeente niet meer dient in te staan voor het onderhoud van de percelen en opstanden;

 

Overwegende dat de erfpacht betrekking heeft op volgende gemeentelijke percelen, kadastraal gekend als:

-          Hoeselt, 1ste afdeling sectie B 147 A P0000 met een oppervlakte van 14.731 m²

-          Hoeselt, 1ste afdeling sectie B 220 B P0000 met een oppervlakte van 1.521 m²

-          Hoeselt, 1ste afdeling sectie B 220 A P0000 met een oppervlakte van 2.197 m²;

 

Overwegende dat de erfpacht wordt aangegaan voor een periode van 25 jaar;

 

Overwegende dat de canon wordt vastgesteld op 0,00 EUR.

 

Gelet op bijgevoegd kadastraal plan;

 

Gelet op bijgevoegd advies van Hola;

 

Gelet op bijgevoegd bodemattesten;

 

Besluit,

 

Na beraadslaging en met unanimiteit;
 

Art. 1 - De vestiging van een erfpachtrecht op volgende gemeentelijke percelen:

-          Hoeselt, 1ste afdeling sectie B 147 A P0000 met een oppervlakte van 14.731 m²

-          Hoeselt, 1ste afdeling sectie B 220 B P0000 met een oppervlakte van 1.521 m²

-          Hoeselt, 1ste afdeling sectie B 220 A P0000 met een oppervlakte van 2.197 m²

ten voordele van Natuurpunt vzw, goed te keuren.

 

Art. 2 - Het erfpachtrecht wordt aangegaan voor een periode van 25 jaar te rekenen vanaf aktedatum.

 

Art. 3 - De erfpachtvergoeding (Canon) wordt vastgesteld op 0,00 EUR.

 

Art. 4 - De gemeente Hoeselt draagt alle kosten m.b.t. het aangaan van de erfpachtovereenkomst.

 

Art. 5 - De vestiging van het erfpachtrecht geschiedt voor reden ten algemenen nutte (Art. 2.9.6.0.3 decreet houdende de Vlaamse Codex Fiscaliteit) o.m. voor de instandhouding van de buitenklas en speelzone.

 

Art. 6 - Het college van burgemeester en schepenen is belast met de verdere uitvoering van dit besluit. Notaris Mia Knapen, Koning Albertlaan 22, 3620 Lanaken, wordt aangesteld als notaris. De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd, de akte, namens en voor de gemeente te ondertekenen.

Publicatiedatum: 28/06/2024
Overzicht punten

06

Omgeving - Kerkenplan - Goedkeuring

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

 

Gelet op de afspraak tussen de gemeente en het centraal kerkbestuur om een kerkenbeleidsplan op te maken;

 

Gelet op het pastoraal plan waarin drie kerken in Hoeselt worden voorbehouden voor de eredienst en vier kerken in aanmerking komen voor een neven- of herbestemming;

 

Overwegende dat de gemeente Hoeselt wil komen tot één of meerdere gedragen her- of nevenbestemmingen van de kerken die nog slechts sporadisch gebruik worden voor de eredienst;

 

Overwegende dat de gemeente Hoeselt in samenspraak met het centraal kerkbestuur in 2020

een studieopdracht uitschreef voor de opmaak van een geactualiseerd kerkenbeleidsplan;

 

Overwegende dat de opdracht in juli 2020 werd toegewezen aan studiebureau Map Depot;

 

Overwegende dat de voorbije jaren onder begeleiding van Map Depot een participatief traject

werd doorlopen met vertegenwoordigers van kerkbesturen, pastorale teams, bisdom, gemeente,

IOED om het kerkenbeleidsplan uit te tekenen;

 

Overwegende dat het centraal kerkbestuur op 15 november 2023 een gunstig advies verleende bij het voorstel van kerkenbeleidsplan;

 

Overwegende dat de bisschop het voorstel van kerkenbeleidsplan principieel goedkeurde op 29 februari 2024;

 

Besluit,

 

Na beraadslaging en met unanimiteit;
 

Art. 1 - Het kerkenbeleidsplan Hoeselt goed te keuren.

 

Art. 2 - Dit besluit wordt bekendgemaakt conform de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

Publicatiedatum: 28/06/2024
Overzicht punten

07

Omgeving - Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw - Jaarverslag en jaarrekening 2023 - Goedkeuring

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

 

Gelet op het akkoord over het Meerjarig Financieel Kader 2021-2027 (MFK), goedgekeurd door de Raad van de Europese Unie (EU) d.d. 21 juli 2020;

 

Gelet op Verordening (EU) 2021/1060 van het Europees Parlement en de Raad van 24 juni 2021 houdende gemeenschappelijke bepalingen inzake het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling, het Europees Sociaal Fonds Plus, het Cohesiefonds, het Fonds voor een rechtvaardige transitie en het Europees Fonds voor maritieme zaken, visserij en aquacultuur en de financiële regels voor die fondsen en voor het Fonds voor asiel, migratie en integratie, het Fonds voor interne veiligheid en het Instrument voor financiële steun voor grensbeheer en visumbeleid;

 

Gelet op Verordening (EU) 2021/2115 van het Europees Parlement en de Raad van 2 december 2021 tot vaststelling van voorschriften inzake steun voor de strategische plannen die de lidstaten in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid opstellen (strategische GLB-plannen) en die uit het Europees Landbouwgarantiefonds (ELGF) en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO) worden gefinancierd, en tot intrekking van Verordeningen (EU) nr. 1305/2013 en (EU) nr. 1307/2013;

 

Overwegende dat zowel het ontwerp van het GLB Strategisch Plan als het MER in openbaar onderzoek is geweest tussen 14 januari en 14 maart 2022;

 

Overwegende dat het ontwerp Vlaams GLB Strategisch Plan op 11 maart 2022 werd ingediend bij de Europese Commissie;

 

Overwegende dat het Vlaams GLB Strategisch Plan op 5 december 2022 werd goedgekeurd door de Europese Commissie;

 

Overwegende dat in het GLB Strategisch Plan de interventie ‘Opmaak Lokale ontwikkelingsstrategie en erkenning LEADER-gebieden’ is opgenomen, dat met deze interventie LEADER-gebieden kunnen erkend worden, inzake gebiedsafbakening en werking van de Lokale Actiegroepen;

 

Gelet op de samenwerkingsovereenkomst tussen de minister, bevoegd voor het plattelandsbeleid, de Vlaamse Landmaatschappij en de provincie Limburg met betrekking tot het vastleggen van de wederzijdse verantwoordelijkheden inzake de uitvoering van de interventie ‘Opmaak Lokale Ontwikkelingsstrategie en erkenning leadergebieden’ zoals opgenomen in het Vlaams GLB Strategisch Plan voor de programmaperiode 2023-2027, d.d. 19 oktober 2022;

 

Gelet op de provinciale kadernota Platteland 2023-2027;

 

Gelet op de oproep van de Vlaamse Landmaatschappij voor ‘de vorming van LEADER-gebieden en de opmaak van Lokale Ontwikkelingsstrategieën’, en het hieraan verbonden reglement d.d. 3 november 2022;

 

Gelet op de goedkeuring van de Lokale Ontwikkelingsstrategie van het LEADER-gebied Haspengouw Zuidoost en de deelname aan de desbetreffende Lokale Actiegroep door de provincieraad van Limburg d.d. 14 juni 2023;

 

Gelet op de goedkeuring van de Lokale Ontwikkelingsstrategie van het LEADER-gebied Haspengouw Zuidoost en de deelname aan de desbetreffende Lokale Actiegroep door de gemeenteraad d.d. 28 september 2023, gewijzigd op 1 februari 2024;

 

Gelet op de goedkeuring van de Lokale Ontwikkelingsstrategieën, van het LEADER-gebieden Haspengouw Zuidoost door het Vlaams Managementcomité d.d. 12 september 2023;

 

Gelet op het Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de algemeen erkennings-, uitvoerings- en subsidiëringsvoorwaarden voor LEADER-gebieden d.d. 14 juli 2023;

 

Gelet op de bekrachtiging van de erkenning en de financiering van de Vlaamse LEADER-gebieden door de Vlaams Regering d.d. 20 oktober 2023;

 

Overwegende dat in de Lokale ontwikkelingsstrategie van het LEADER-gebied Haspengouw Zuidoost de provincie Limburg de rol van administratief en financieel eerstverantwoordelijke opneemt;

 

Gelet op artikel 24 van de overeenkomst betreffende de oprichting van de Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw moet het jaarverslag samen met de jaarrekening aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten en aan de provincieraad van de provincie Limburg ter goedkeuring worden voorgelegd;

 

Besluit,

 

Na beraadslaging en met unanimiteit;
 

Art. 1 - Het jaarverslag 2023 en de jaarrekening 2023 van de Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw goed te keuren.

 

Art. 2 - Een afschrift van dit besluit wordt ter kennisgeving overgemaakt aan het Leadersecretariaat t.a.v. Davy Froyen, Provincie Limburg, Directie Ondernemen - Landbouw en Platteland, Universiteitslaan 1, 3500 Hasselt.

Publicatiedatum: 28/06/2024
Overzicht punten

08

Omgeving - Financieel verslag IGSW Zuidoost-Limburg 2023 & rapport IGSW Zuidoost-Limburg 2023-2024 - Goedkeuring

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

 

Gelet op de artikelen 248 tot en met 261 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005 betreffende het algemeen bestuurlijk toezicht;

 

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van bestuurshandelingen;

 

Gelet op het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur;

 

Gelet op de overige bijgevoegde stukken van het dossier;

 

Gelet op het Decreet van 15 juli 1997, houdende de Vlaamse Wooncode, meer bepaald op artikel 28 waarin gemeenten verantwoordelijk worden gesteld voor het uitwerken van een woonbeleid op maat van de gemeente;

 

Gelet op het Decreet van 27 maart 2009, betreffende het Grond- en Pandenbeleid;

 

Gelet op het Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking;

 

Gelet op het BVR van 21 september 2007, houdende de subsidiëring van projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleidsbeleid;

 

Overwegende dat de gemeenteraad op 29 april 2010 haar goedkeuring gaf aan de oprichting van een intergemeentelijk samenwerkingsverband (IGS) Woonfocus, waar Hoeselt deel van uitmaakt en waarvan Stebo vzw projectuitvoerder is;

 

Overwegende dat de eerste werkingsperiode van Woonfocus, als gesubsidieerd intergemeentelijk samenwerkingsverband tussen 5 gemeenten (Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Hoeselt, Leopoldsburg en Maasmechelen) startte op 1 januari 2011 en liep tot en met 31 december 2013;

 

Overwegende dat de gemeenteraad op 20 juni 2013 haar goedkeuring gaf voor een projectverlenging van 3 jaar van de intergemeentelijk samenwerkingsverband (IGS) Woonfocus ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid en aanduiding van gemeentelijke afgevaardigden;

 

Overwegende dat de tweede werkingsperiode van (IGS) Woonfocus, als samenwerkingsverband tussen 4 gemeenten (Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Hoeselt en Maasmechelen) startte op 1 januari 2014 en liep tot en met 31 december 2016;

Overwegende dat de gemeenteraad op 25 augustus 2016 haar goedkeuring gaf voor een projectverlenging van 3 jaar van de intergemeentelijk samenwerkingsverband (IGS) Woonfocus ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid en aanduiding van gemeentelijke afgevaardigden;

 

Overwegende dat de derde werkingsperiode van (IGS) Woonfocus, als samenwerkingsverband tussen 4 gemeenten (Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Hoeselt en Maasmechelen) startte op 1 januari 2017 en liep tot en met 31 december 2019;

 

Overwegende dat de eerste werkingsperiode van IGSW Zuidoost-Limburg, als samenwerkingsverband tussen 3 gemeenten (Hoeselt, Riemst, Voeren) startte op 1 januari 2020 en zal lopen tot en met 31 december 2025;

 

Overwegende dat binnen deze samenwerking als verplichte taak van projectuitvoerder Stebo vzw vermeld wordt het begeleiden en ondersteunen van de deelnemende gemeenten bij de ontwikkeling van een gemeentelijke beleidsvisie op het vlak van wonen;

 

Gelet op artikel 8 en 15, zoals opgenomen in de statuten van het beheerscomité van Stebo vzw, dienen het inhoudelijk en financieel verslag jaarlijks goedgekeurd te worden door de gemeenteraad;

 

Besluit,

 

Na beraadslaging en met unanimiteit;
 

Art. 1 - Het financieel verslag IGSW Zuidoost-Limburg 2023 en rapport IGSW Zuidoost-Limburg 2023 en 2024 (deels) goed te keuren.

 

Art. 2 - Een afschrift van dit besluit over te maken aan de projectbegeleider van de intergemeentelijk samenwerkingsverband (IGSW) Zuidoost-Limburg zijnde de Stebo vzw.

Publicatiedatum: 28/06/2024
Overzicht punten

09

Omgeving - Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 - Rapportage 2023 - Aktename

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

 

Gelet op het ondertekenen door de gemeente Hoeselt van het Burgemeestersconvenant 2030, aangaande de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen;

 

Gelet op het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemene engagementen en de vier werven behoudend 16 specifieke doelstellingen;

 

Gelet op artikel 2 van het Decreet Lokaal Bestuur: “De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.”;

 

Overwegende dat de gemeente Hoeselt het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 ondertekende op 30 september 2021;

 

Overwegende dat binnen het Lokaal Energie- en Klimaatpact een jaarlijkse inhoudelijke rapportering met betrekking tot de voortgang moet opgemaakt worden dat na voorleggen aan de gemeenteraad bij Agentschap Binnenlands Bestuur moet ingediend worden;

 

Overwegende dat hiervoor gebruik gemaakt wordt van het Lokaal Klimaatpactportaal, waar de Vlaamse overheid de monitoring van de doelstellingen bijhoudt;

 

Besluit,

 

Art. 1 - Akte te nemen van de rapportering 2023 in verband met het Lokaal Energie- en Klimaatpact (in bijlage).

Publicatiedatum: 28/06/2024
Overzicht punten

10

Overheidsopdrachten - Leveren en plaatsen klimaatregeling - Lastvoorwaarden en gunningswijze - Goedkeuring

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

 

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

 

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

 

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

 

Gelet op de wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 92 (de geraamde waarde excl. btw bereikt de drempel van 30.000,00 EUR niet);

 

Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

 

Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;

 

Overwegende dat in het kader van de opdracht “Leveren en plaatsen klimaatregeling” een bestek met nr. 2024-018 werd opgesteld door Gemeentelijke Basisschool Alt-Hoeselt;

 

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 26.446,28 EUR excl. btw of 32.000,00 EUR incl. 21% btw;

 

Overwegende dat voorgesteld wordt de opdracht tot stand te brengen overeenkomstig de procedure van de overheidsopdrachten van beperkte waarde;

 

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien is in het budget van 2024, op budgetcode 22102507/06/0800 (actie/raming AC000029/MJP000617);

 

Besluit,

 

Na beraadslaging en met unanimiteit;
 

Art. 1 - Goedkeuring te verlenen aan het bestek met nr. 2024-018 en de raming voor de opdracht “Leveren en plaatsen klimaatregeling”, opgesteld door Gemeentelijke Basisschool Alt-Hoeselt. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt 26.446,28 EUR excl. btw of 32.000,00 EUR incl. 21% btw.

 

Art. 2 - Bovengenoemde opdracht komt tot stand overeenkomstig de procedure van de overheidsopdrachten van beperkte waarde.

 

Art. 3 - De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2024, op budgetcode 22102507/06/0800 (actie/raming AC000029/MJP000617).
 

Publicatiedatum: 28/06/2024
Overzicht punten

11

Overheidsopdrachten - Leveren en plaatsen sierhekwerk - Lastvoorwaarden en gunningswijze - Goedkeuring

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

 

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

 

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

 

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

 

Gelet op de wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 92 (de geraamde waarde excl. btw bereikt de drempel van 30.000,00 EUR niet);

 

Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

 

Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;

 

Overwegende dat in het kader van de opdracht “Leveren en plaatsen sierhekwerk” een bestek met nr. 2024-031 werd opgesteld door de Technische Dienst;

 

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 14.049,58 EUR excl. btw of 17.000,00 EUR incl. 21% btw;

 

Overwegende dat voorgesteld wordt de opdracht tot stand te brengen overeenkomstig de procedure van de overheidsopdrachten van beperkte waarde;

 

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien is in het budget van 2024, op budgetcode 22004007/03/0990 (actie/raming AC000030/MJP000621);

 

Besluit,

 

Na beraadslaging en met unanimiteit;
 

Art. 1 - Goedkeuring te verlenen aan het bestek met nr. 2024-031 en de raming voor de opdracht “Leveren en plaatsen sierhekwerk”, opgesteld door de Technische Dienst. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt 14.049,58 EUR excl. btw of 17.000,00 EUR incl. 21% btw.

 

Art. 2 - Bovengenoemde opdracht komt tot stand overeenkomstig de procedure van de overheidsopdrachten van beperkte waarde.

 

Art. 3 - De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2024, op budgetcode 22004007/03/0990 (actie/raming AC000030/MJP000621).
 

Publicatiedatum: 28/06/2024
Overzicht punten

12

Overheidsopdrachten - Aankoop laptops - Lastvoorwaarden en gunningswijze - Goedkeuring

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

 

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

 

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

 

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

 

Gelet op de wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 92 (de geraamde waarde excl. btw bereikt de drempel van 30.000,00 EUR niet);

 

Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

 

Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;

 

Overwegende dat in het kader van de opdracht “Aankoop laptops onderwijs” een bestek met nr. 2024-028 werd opgesteld door de Gemeentelijke basisschool Alt-Hoeselt;

 

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 10.743,80 EUR excl. btw of 13.000,00 EUR incl. 21% btw;

 

Overwegende dat voorgesteld wordt de opdracht tot stand te brengen overeenkomstig de procedure van de overheidsopdrachten van beperkte waarde;

 

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien is in het budget van 2024, op budgetcode 24100000/06/0800 (actie/raming AC000085/MJP000619);

 

Besluit,

 

Na beraadslaging en met unanimiteit;
 

Art. 1 - Goedkeuring te verlenen aan het bestek met nr. 2024-028 en de raming voor de opdracht “Aankoop laptops onderwijs”, opgesteld door de Gemeentelijke basisschool Alt-Hoeselt. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt 10.743,80 EUR excl. btw of 13.000,00 EUR incl. 21% btw.

 

Art. 2 - Bovengenoemde opdracht komt tot stand overeenkomstig de procedure van de overheidsopdrachten van beperkte waarde.

 

Art. 3 - De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2024, op budgetcode 24100000/06/0800 (actie/raming AC000085/MJP000619).
 

Publicatiedatum: 28/06/2024
Overzicht punten

13

Overheidsopdrachten - Samenaankoop aardgas en elektriciteit - Goedkeuring

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

 

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

 

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

 

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 2, 6° en 7°b (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de plaatsing van overheidsopdrachten of raamovereenkomsten voor werken, leveringen of diensten die bestemd zijn voor aanbesteders) en artikel 47 § 2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale;

 

Gelet op het koninklijk besluit plaatsing overheidsopdrachten in de klassieke sectoren van 18 april 2017, en latere wijzigingen;

 

Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

 

Overwegende dat de huidige raamovereenkomst voor de aanlevering van energie (elektriciteit en aardgas), afgesloten met VEB als opdrachtencentrale, ten einde loopt op 31 december 2024;

 

Overwegende dat de Centrale Aankoopdienst van het provinciebestuur Limburg (Proclim) verschillende pistes uitgebreid heeft onderzocht; dat zij tot de conclusie is gekomen dat het VEB (Vlaams EnergieBedrijf) de beste optie is;

 

Gelet op het advies van Proclim om aan te sluiten bij de aankoopcentrale VEB voor de levering van gas en groene elektriciteit, waarbij Proclim erover waakt dat de leveringsvoorwaarden gunstig zijn voor alle Limburgse lokale besturen;

 

Overwegende dat de leveringsvoorwaarden dezelfde zullen zijn voor alle Limburgse entiteiten die deelnemen aan deze gecoördineerde aankoop; dat Proclim onderhandelt over de leveringsvoorwaarden en de tariefformules met VEB en laat zich hierbij bijstaan door een onafhankelijk energieconsultant;

 

Overwegende dat het aangewezen is in dit aanbod mee te stappen omwille van volgende redenen:

-            vanwege de grote volumes die het VEB in de markt zet, is een voordelige energieprijs gegarandeerd;

-            het bestuur moet zelf geen gunningsprocedure voeren;

-            VEB voorziet een uitgebreide dienstverlening en vergevorderde ontzorging van ons als bestuur;

 

Gelet op de toekomstige fusie met de stad Bilzen en zij eveneens instappen in deze overeenkomst en voor hetzelfde contract kiezen;

 

Overwegende dat bij het afsluiten van de contracten eenvoudig verwezen dient te worden naar deze goedgekeurde toetredingsbeslissing;

 

Overwegende dat de leveringen voorzien zijn voor de jaren 2025, 2026 en 2027;

 

Besluit,

 

Na beraadslaging en met unanimiteit;
 

Art. 1 - Akkoord te gaan met de deelname van de gemeente Hoeselt in de door het provinciebestuur voorgestelde samenaankoop van energie (aardgas en groene elektriciteit) en daarvoor een beroep te doen op de aankoopcentrale Vlaams Energiebedrijf (VEB) voor de plaatsing.

 

Art. 2 - De gemeente Hoeselt zal de administratieve afhandeling tot optionele toetreding voor alle nevenorganisaties (OCMW, kerkfabrieken, gemeentelijke vzw's, erkende verenigingen, ...) die willen aansluiten bij de aankoopcentrale VEB eveneens voor haar rekening nemen.

 

Art. 3 - Aan het college van burgemeester en schepenen wordt het mandaat gegeven om met VEB energieleveringscontracten te sluiten voor de levering van enerzijds groene elektriciteit en anderzijds aardgas, voor een periode van drie jaren, met ingang vanaf 1 januari 2025.

 

Art. 4 - De financiering van de te plaatsen opdrachten zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het exploitatiebudget voor het dienstjaar 2025 en volgende op verschillende budgetsleutels.

 

Art. 5 - Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan het Vlaams Energiebedrijf en aan alle betrokken gemeentelijke diensten.

Publicatiedatum: 28/06/2024
Overzicht punten

14

Overheidsopdrachten - Toetreding tot ICT raamovereenkomst - Goedkeuring

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

 

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

 

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

 

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

 

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikelen 2, 6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale;

 

Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

 

Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;

 

Gelet op de besluiten van de gemeenteraad van de stad Brugge, betreffende de goedkeuring van het voorstel ‘Informatica - vernieuwing ICT raamcontract - wijze van gunnen’ en waarin bepaald wordt dat het stadsbestuur Brugge zal fungeren als opdrachtencentrale in de zin van artikelen 2, 6° en 47 §2 van de wet van 17 juni 2016 voor het leveren van ICT materiaal voor andere gemeenten en steden, en de goedkeuring van het technisch bestek;

 

Overwegende dat dit raamcontract tot stand kwam na een overheidsopdracht, via de mededingingsprocedure met voorafgaande bekendmaking, uitgeschreven door de stad Brugge;

 

Gelet op de beslissingen van het college van burgemeester en schepenen van de stad Brugge betreffende de gunning van percelen 1 tot en met 12;

 

Gelet dat het aangewezen is dat de gemeente Hoeselt gebruik maakt van de opdrachtencentrale om volgende redenen:

-          de in de opdrachtencentrale voorziene ICT-producten voldoen aan de behoefte van het bestuur;

-          het bestuur moet zelf geen gunningsprocedure voeren wat een besparing aan tijd betekent;

-          door het schaalvoordeel een mogelijke kostenbesparing kan realiseren op de aangekochte goederen;

 

Overwegende dat de uitgaven voorzien werden in budget van 2024;

 

Besluit,

 

Na beraadslaging en met unanimiteit;
 

Art. 1 - In te stappen in het raamcontract van de Stad Brugge, die hier als opdrachtencentrale fungeert, voor de raamovereenkomst van divers ICT-materiaal met volgende percelen die gegund werden door de Stad Brugge aan de betreffende firma’s:

 

-       Perceel 1: desktop hardware gegund aan Realdolmen, A. Vaucampslaan 42 te 1654 Huizingen (de looptijd start op 07/12/2018);

-       Perceel 2: software gegund aan Realdolmen, A. Vaucampslaan 42 te 1654 Huizingen (de looptijd start op 22/11/2018);

-       Perceel 3: consultancy systeemondersteuning infrastructuur gegund aan Realdolmen, A. Vaucampslaan 42 te 1654 Huizingen (de looptijd start op 13/03/2019);

-       Perceel 4: consultancy softwareontwikkeling en productondersteuning gegund aan Cronix nv, Veldkant 33A te 2550 Kontich (de looptijd start op 07/12/2018);

-       Perceel 5: switching gegund aan Nextel, Koralenhoeve 15 te 2160 Wommelgem (de looptijd start op 13/03/2019);

-       Perceel 6: netwerk- en securitycomponenten gegund aan Realdolmen, A. Vaucampslaan 42 te 1654 Huizingen (de looptijd start op 13/03/2019);

-       Perceel 7: glasvezel gegund aan Fabricom nv, Centrum-Zuid 3020 te 3530 Houthalen (de looptijd start op 06/02/2019);

-       Perceel 8: servers en storage gegund aan Realdolmen, A. Vaucampslaan 42 te 1654 Huizingen (de looptijd start op 13/03/2019);

-       Perceel 9: GIS gegund aan GIM nv, Philipssite 5 bus 27 te 3001 Leuven (de looptijd start op 13/03/2019);

-       Perceel 10: draadloze netwerken gegund aan Bryggia, Leuvensesteenweg 540 bus 3 te 1930 Zaventem(de looptijd start op 13/03/2019);

-       Perceel 11: audiovisuele oplossingen gegund aan Realdolmen, A. Vaucampslaan 42 te 1654 Huizingen (de looptijd start op 07/12/2018);

-       Perceel 12: multifunctionals, printers en plotters gegund aan Ricoh Belgium, Medialaan 28A te 1800 Vilvoorde (de looptijd start op 18/02/2019).

 

De raamovereenkomst loop tot max. maart 2025 (afhankelijk van het perceel).

 

Art. 2 - De opdracht zal gesloten worden tussen de gemeente Hoeselt en de opdrachtnemers tegen dezelfde voorwaarden vervat in de raamovereenkomst.

 

Art. 3 - De uitgaven werden voorzien in het budget van 2024.

 

Art. 4 - De toetreding omvat geen aankoopverplichting.

 

Art. 5 - Bij het plaatsen van bestellingen moet er steeds verwezen worden naar deze raamovereenkomst en goedkeuring verleend worden aan het schepencollege.

Publicatiedatum: 28/06/2024
Overzicht punten

15

School - Aanwending werkingsbudget beleidsondersteuning - Goedkeuring

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

 

Gelet op het decreet van 25 februari 1997 betreffende het basisonderwijs, hoofdstuk IX-personeelsformatie in het basisonderwijs afdeling 4 - Personeel ten laste van het werkingsbudget;

 

Gelet op de werkingsmiddelen die door de Vlaamse Overheid aan de gemeente ter beschikking gesteld worden voor de organisatie van het gesubsidieerd onderwijs;

 

Overwegende dat de personeelsleden die aangesteld worden via dit werkingsbudget, initieel worden betaald door het Agentschap voor Onderwijsdiensten (Vlaamse Overheid) die de volledige loonkost hiervoor terugvordert van het schoolbestuur in casu de gemeente Hoeselt; dit in 2 schijven per jaar (één voor de periode van 1 september tot en met 31 december, de andere voor de periode van 1 januari tot en met 31 augustus);

 

Besluit,

 

Na beraadslaging en met unanimiteit;
 

Art. 1 - Goedkeuring te verlenen tot het aanwenden van het werkingsbudget voor de organisatie van beleidsondersteuning. Hierin kan een personeelslid aangesteld worden met als doel grote klasgroepen te ontdubbelen of te ondersteunen.

 

Art. 2 - In het gemeentebudget worden kredieten ten bedrage van maximaal 12.000,00 EUR ingeschreven en dit voor het schooljaar 2024-2025.

Publicatiedatum: 28/06/2024
Overzicht punten

16

Secretariaat (gemeente) - Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn - Agenda algemene vergadering van 28 mei 2024 en bepaling mandaat gemeentelijke afgevaardigde - Goedkeuring

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

 

Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

Gelet op het feit dat de gemeente Hoeselt voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn;

 

Gelet op het feit dat de gemeente Hoeselt per e-mail van 2 mei 2024 werd opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn die op 28 mei 2024 om 14u00 plaats heeft in Lamot Congress and Heritage center, Van Beethovenstraat 8/10 te 2800 Mechelen, en deze niet tijdig geagendeerd kon worden;

 

Gelet op het feit dat een dossier met documentatiestukken aan de gemeente Hoeselt per e-mail van 2 mei 2024 overgemaakt werd;

 

Besluit,

 

Na beraadslaging en met unanimiteit;
 

Art. 1 - Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering van de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn d.d. 28 mei 2024:

  1. Verwelkoming en inleiding
  2. Mededeling van het verslag van de raad van bestuur en van het verslag van het college van commissarissen-revisoren

a)      beleidsverslag

b)      commentaar bij de jaarrekening

c)       mededeling van het verslag van het college van commissarissen-revisoren

d)      kennisgeving van de geconsolideerde jaarrekening

  1. Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur en van het verslag van het college van commissarissen-revisoren
  2. Goedkeuring jaarrekening 2023
  3. Kwijting van de uitoefening van het mandaat aan de raad van bestuur en het college van commissarissen-revisoren voor het boekjaar 2023
  4. Varia - rondvraag

 

Art. 2 - De vertegenwoordiger van de gemeente Hoeselt wordt gemandateerd om op de eventueel volgende algemene vergadering van de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn met dezelfde agenda, indien het quorum voor de vergadering van 28 mei 2024 niet behaald werd, te handelen en zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Art. 3 - Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn, ter attentie van het secretariaat.

Publicatiedatum: 28/06/2024
Overzicht punten

17

Secretariaat (gemeente) - Nuhma cv - Agenda algemene vergadering van 3 juni 2024 en bepaling mandaat gemeentelijke afgevaardigde - Goedkeuring

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

 

Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

Gelet op het feit dat de gemeente Hoeselt voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij Nuhma cv;

 

Gelet op het feit dat de gemeente Hoeselt per e-mail van 2 mei 2024 werd opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van Nuhma cv die op 3 juni 2024 om 17u00 plaats heeft te Herkenrodesingel 14, 3500 Hasselt;

 

Gelet op het feit dat een dossier met documentatiestukken aan de gemeente Hoeselt per e-mail van 2 mei 2024 overgemaakt werd;

 

Besluit,

 

Na beraadslaging en met unanimiteit;
 

Art. 1 - Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering van Nuhma cv d.d. 3 juni 2024:

  1. Kennisneming van de verslagen van de Raad van Bestuur over de enkelvoudige en geconsolideerde jaarrekening over het boekjaar afgesloten per 31 december 2023
  2. Lezing van de enkelvoudige en geconsolideerde jaarrekening over het boekjaar afgesloten per 31 december 2023
  3. Kennisneming van de verslagen van de commissaris over de enkelvoudige en geconsolideerde jaarrekening over het boekjaar afgesloten per 31 december 2023
  4. Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening over het boekjaar afgesloten per 31 december 2023
  5. Goedkeuring over toewijzing van het resultaat
  6. Kwijting aan bestuurders
  7. Kwijting aan commissaris
  8. Benoeming en bezoldiging commissaris

 

Art. 2 - De vertegenwoordiger van de gemeente Hoeselt die zal deelnemen aan de algemene vergadering van Nuhma cv op 3 juni 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Art. 3 - Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Nuhma cv, ter attentie van het secretariaat.

Publicatiedatum: 28/06/2024
Overzicht punten

18

Secretariaat (gemeente) - EthiasCo bv - Agenda algemene vergadering van 13 juni 2024 en bepaling mandaat gemeentelijke afgevaardigde - Goedkeuring

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

 

Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

Gelet op het feit dat de gemeente Hoeselt voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij EthiasCo bv;

 

Gelet op het feit dat de gemeente Hoeselt per schrijven van 8 april 2024 werd opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van EthiasCo bv die op 13 juni 2024 om 10u00 plaats heeft via een digitaal platform en stemming op afstand;

 

Gelet op het feit dat een dossier met documentatiestukken door de gemeente Hoeselt werd ontvangen op 8 april 2024;

 

Besluit,

 

Na beraadslaging en met unanimiteit;
 

Art. 1 - Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering van EthiasCo bv d.d. 13 juni 2024:

  1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2023
  2. Goedkeuring van de jaarrekeningen afgesloten op 31 december 2023 en bestemming van het resultaat
  3. Kwijting te verlenen aan de bestuurders voor hun mandaat
  4. Kwijting te verlenen aan de commissaris voor zijn opdracht
  5. Statutaire benoemingen - Client Board
  6. Mandaat van commissaris - boekjaren 2026 - 2027 - 2028

 

Art. 2 - De vertegenwoordiger van de gemeente Hoeselt die zal deelnemen aan de algemene vergadering van EthiasCo bv op 13 juni 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Art. 3 - Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan EthiasCo bv, ter attentie van het secretariaat.

Publicatiedatum: 28/06/2024
Overzicht punten

19

Secretariaat (gemeente) - Limburg.net - Agenda algemene vergadering van 19 juni 2024 en bepaling mandaat gemeentelijke afgevaardigde - Goedkeuring

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

 

Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

Gelet op het feit dat de gemeente Hoeselt voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij Limburg.net;

 

Gelet op de statuten van Limburg.net (verder 'de Statuten');

 

Gelet op artikel 427 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017;

 

Gelet op de beslissing van de raad van bestuur van Limburg.net van 24 april 2024 tot goedkeuring van de agenda van de algemene vergadering van Limburg.net van 19 juni 2024;

 

Gelet op het feit dat de gemeente Hoeselt per (aangetekend) schrijven van 30 april 2024 werd opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van Limburg.net die op 19 juni 2024 plaats heeft om 18u00 in Biostoom Beringen, Industrieweg 170 te 3583 Beringen;

 

Gelet op het feit dat een dossier met documentatiestukken beschikbaar werd gesteld aan de gemeente Hoeselt via het Infopunt van Limburg.net;

 

Overwegende dat er geen bezwaren voorhanden zijn om de goedkeuring van de agenda te weigeren;

 

Besluit,

 

Na beraadslaging en met unanimiteit;
 

Art. 1 - Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering van Limburg.net d.d. 19 juni 2024:

  1. Welkom door de voorzitter
  2. Aanduiding secretaris en stemopnemers (art. 38 statuten)
  3. Jaarrekening 2023 / Verslag van de raad van bestuur aan de aandeelhouders / Verslag van de commissaris (art. 454 Decreet Lokaal Bestuur, art. 40 statuten)
  4. Activiteitenverslag 2023
  5. Kwijting aan de bestuurders (art. 454 Decreet Lokaal Bestuur, art. 40 statuten)
  6. Kwijting aan de commissaris (art. 454 Decreet Lokaal Bestuur, art. 40 statuten)
  7. Benoeming leden en plaatsvervangers raad van bestuur
  8. Benoeming leden en plaatsvervangers algemeen comité (art. 29 Statuten)
  9. Varia

 Stand van zaken na cyberhack 

 

Art. 2 - De vertegenwoordiger van de gemeente Hoeselt die zal deelnemen aan de algemene vergadering van Limburg.net op 19 juni 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Art. 3 - Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de Opdrachthoudende Vereniging middels het bezorgen van een afschrift aan Limburg.net.

Publicatiedatum: 28/06/2024
Overzicht punten

20

Secretariaat (gemeente) - Gemeentelijke Holding nv in vereffening - Agenda algemene vergadering van 26 juni 2024 en bepaling mandaat gemeentelijke afgevaardigde - Goedkeuring

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

 

Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

Gelet op het feit dat de gemeente Hoeselt voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij Gemeentelijke Holding nv in vereffening;

 

Gelet op het feit dat de gemeente Hoeselt per (aangetekend) schrijven, ontvangen op 21 mei 2024, werd opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van Gemeentelijke Holding nv in vereffening die op 26 juni 2024 om 14u00 plaats heeft in het Bluepoint Brussels Business Centre, A. Reyerslaan 80 te 1030 Brussel;

 

Gelet op het feit dat een dossier met documentatiestukken aan de gemeente Hoeselt per brief van 21 mei 2024 overgemaakt werd;

 

Besluit,

 

Na beraadslaging en met unanimiteit;
 

Art. 1 - Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering van Gemeentelijke Holding nv in vereffening d.d. 26 juni 2024:

  1. Bespreking van de werkzaamheden van de vereffenaars over het boekjaar 2023
  2. Bespreking van de jaarrekening over het boekjaar 2023
  3. Bespreking van het jaarverslag van de vereffenaars over het boekjaar 2023 inclusief beschrijving van de vooruitgang van de vereffening en redenen waarom de vereffening nog niet kon worden afgesloten
  4. Bespreking van het verslag van de commissaris over de jaarrekening over het boekjaar 2023
  5. Vraagstelling

 

Art. 2 - De vertegenwoordiger van de gemeente Hoeselt die zal deelnemen aan de algemene vergadering van Gemeentelijke Holding nv in vereffening op 26 juni 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Art. 3 - Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Gemeentelijke Holding nv in vereffening, ter attentie van het secretariaat.

Publicatiedatum: 28/06/2024
Overzicht punten

21

Secretariaat (gemeente) - Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg (IGL) - Agenda algemene vergadering van 27 juni 2024 en bepaling mandaat gemeentelijke afgevaardigde - Goedkeuring

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

 

Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

Gelet op het feit dat de gemeente Hoeselt voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg (IGL);

 

Gelet op artikel 35 van de gecoördineerde statuten van Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg (IGL);

 

Gelet op het feit dat de gemeente Hoeselt per e-mail van 13 mei 2024 werd opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg (IGL) die op 27 juni 2024 om 18u00 plaats heeft in de polyvalente zaal van het activiteitencentrum IGL - Ter Heide, Klotstraat 125 te 3600 Genk;

 

Gelet op het feit dat een dossier met documentatiestukken aan de gemeente Hoeselt per e-mail van 13 mei 2024 overgemaakt werd;

 

Overwegende dat er geen bezwaren voorhanden zijn om goedkeuring van de agenda te weigeren;

 

Besluit,

 

Na beraadslaging en met unanimiteit;
 

Art. 1 - Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering van Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg (IGL) d.d. 27 juni 2024:

  1. Toelichting van het verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2023: kennisneming
  2. Toelichting van het verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2023: kennisneming
  3. De balans 2023 en de resultatenrekening 2023 en de vaststelling van het saldo (resultaatsverwerking): goedkeuring
  4. Kwijting aan de bestuurders: goedkeuring
  5. Kwijting aan de commissaris-revisor: goedkeuring
  6. Vaststelling van de werkingstoelage voor de deelnemers-gemeenten (aandelen A) voor het boekjaar 2024: goedkeuring

 

Art. 2 - De vertegenwoordiger van de gemeente Hoeselt die zal deelnemen aan de algemene vergadering van Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg (IGL) op 27 juni 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Art. 3 - Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg (IGL), ter attentie van het secretariaat.

Publicatiedatum: 28/06/2024
Overzicht punten

22

Secretariaat (gemeente) - Aanpassing samenstelling deontologische commissie - Goedkeuring

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 39;

 

Gelet op het decreet tot wijziging van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 d.d. 3 februari 2023, waarbij alle lokale besturen een deontologische commissie moeten oprichten, zowel in de gemeente als in het OCMW;

 

Gelet op het besluit van de gemeenteraad d.d. 25 mei 2023 waarbij de aanpassing van de deontologische code voor mandatarissen werd goedgekeurd;

 

Gelet op artikel 34 van deze deontologische code waarbij er wordt vermeld dat er een deontologische commissie opgericht dient te worden;

 

Overwegende dat raadslid Carine Moors vanaf 21 december 2023 als onafhankelijk lid in de gemeenteraad zetelt;

 

Gelet dat conform artikel 34 van de deontologische code onafhankelijke raadsleden geen fractie vormen en zij vervolgens niet vertegenwoordigd kunnen zijn in de deontologische commissie;

 

Gelet op de door de fractie Best-Groen ingediende voordrachtakte waarbij raadslid Mieke Claesen wordt voorgedragen als commissielid ter vervanging van Carine Moors; Jan Wils wordt voorgedragen als plaatsvervanger 1 en Christiaan Hex als plaatsvervanger 2;

 

Gelet dat schepen Johan Schoefs vanaf 29 februari 2024 ook als onafhankelijk mandataris zetelt en vervolgens niet meer als plaatsvervangend lid in de commissie kan vertegenwoordigd zijn;

 

Overwegende dat de deontologische commissie zal toezien op de code en adviezen kan verlenen aan de raad, zowel over vermeende schendingen van de code als over de inhoud van de code zelf met het oog op het bijsturen ervan;

 

Overwegende dat de commissie minstens éénmaal per jaar vergadert en is samengesteld uit één vertegenwoordiger per fractie, aangevuld met de voorzitter van de gemeenteraad/OCMW-raad als voorzitter van de commissie;

 

Overwegende dat om praktische redenen en conform de richtlijnen van het VVSG ervoor wordt geopteerd om de deontologische commissie voor gemeente en OCMW uit dezelfde mensen samen te stellen;

 

Besluit,

 

Na beraadslaging en met unanimiteit;
 

Art. 1 - Goedkeuring te verlenen aan de aangepaste samenstelling van de deontologische commissie die, gelet op de ontvangen ontvankelijke voordrachtakte, wordt samengesteld als volgt:

-          Hilde Wolfs - voorzitter deontologische commissie

-          Linda Verjans met als plaatsvervanger Werner Raskin - namens de fractie VLD-plus

-          Ria Moesen met als plaatsvervanger Bert Vertessen - namens de fractie NVA-Fusiebelang

-          Mieke Claesen met als plaatsvervangers Jan Wils en Christiaan Hex - namens de fractie Best-Groen

-          Eddy Vandecaetsbeek, met als plaatsvervanger Fons Capiot - namens de fractie TROTS

Publicatiedatum: 28/06/2024
Overzicht punten

23

Secretariaat (gemeente) - Notulen en zittingsverslag gemeenteraad van 25 april 2024 - Goedkeuring

 

De gemeenteraad,

 

Overwegende dat conform artikel 32 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering steeds samen met de agenda van de gemeenteraad ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld worden aan de gemeenteraadsleden;

 

Overwegende dat ieder raadslid het recht heeft opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering;

 

Gelet op het ontwerp van de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 25 april 2024 in bijlage;

 

Overwegende dat ter zake geen op- of aanmerkingen geformuleerd werden;

 

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid het artikel 32 betreffende de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid de artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid de artikelen 326 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht;

 

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

 

Besluit,

 

Na beraadslaging en met unanimiteit;
 

Art. 1 - De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 25 april 2024 goed te keuren en namens de gemeenteraad ter ondertekening voor te leggen aan de voorzitter en de algemeen directeur.

Publicatiedatum: 28/06/2024
Overzicht punten

Bijkomende punten:

 

24

Secretariaat (gemeente) - Bouw van tribune en kantine tussen A en B-voetbalterrein in het nieuwe sportpark en aanleg 3de voetbalplein in het sportpark - Goedkeuring

 

Raadslid Fons Capiot heeft in toepassing van artikel 21 van het decreet lokaal bestuur van de mogelijkheid gebruik gemaakt om namens de fractie TROTS een punt toe te voegen aan de agenda van de gemeenteraad van donderdag 30 mei 2024. Meer bepaald wenst hij het volgende punt behandeld te zien:

 

Bouw van tribune en kantine tussen A- en B-voetbalterrein in het nieuwe sportpark en aanleg 3de voetbalplein in het sportpark

 

Op de plannen van het nieuw sportpark staat de tribune en kantine van de voetbal ingetekend aan één zijde van het A-terrein. Iedereen met gezond verstand weet dat dit verkeerd is. Een tribune en kantine moet gebouwd worden tussen het A-terrein en het B-terrein zodat ouders in de wintermaanden vanuit de kantine de trainingen en wedstrijden van hun kinderen kunnen volgen. Overal te lande zal men dit zo aantreffen. Door het huidige plan zullen minstens de volgende 3 generaties opgescheept zitten met een verkeerd ingeplante kantine. Dit is een blunder met jarenlange gevolgen. De fractie TROTS heeft al herhaaldelijk op deze fout gewezen. Telkens wordt door de meerderheid het antwoord gegeven dat er enkel mag gebouwd worden op de plaats waar nu de kantine voorzien is. Bovendien is de meerderheid beducht voor vertraging in een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) dat opgestart werd in het jaar 2013. Bij navraag blijkt dat ook in een goedgekeurd RUP Sportpark wel degelijk een omgevingsvergunning kan afgeleverd worden voor het bouwen van een kantine en tribune tussen het A- en het B-terrein in. Dit alles neemt slechts 2 maanden in beslag. Dus het kan en het levert geen vertraging op. In buurgemeente Bilzen, waar Hoeselt mee zal fuseren, werd zelfs een omgevingsvergunning bekomen voor de bouw van een brandweerkazerne… in volle landbouwzone.

 

Er is in het nieuwe sportpark ook nog plaats voor een 3de voetbalplein. Voor het inrichten van jeugdtornooien is een 3de voetbalplein een absolute must. De vrijliggende grond dient dan ook ingevuld te worden met een 3de voetbalplein.

 

Raadslid Fons Capiot licht het agendapunt toe.

 

Burgemeester Yves Croux wijst erop dat er nu opnieuw een hele uitleg over het RUP Sportpark is gegeven en dat er verder nog een hele avond gediscussieerd kan worden of dit nu wel of niet in 2 maanden kan, maar hijzelf gelooft absoluut niet dat een bijsturing van het RUP Sportpark - waarbij de ligging van de kantine wordt aangepast - in 2 maanden kan gerealiseerd worden. Hij geeft aan dat de bebouwing aan de noordzijde van de projectsite is geplaatst omdat dit volgens de voorschriften van het RUP Sportpark zo moest om hoogbouw en visuele hinder achter de woningen van de mensen te vermijden.

 

Burgemeester Yves Croux wil anderzijds ook niet ontkennen dat het beter is als een kantine tussen 2 velden staat. Maar hij wil het wel een beetje nuanceren. Hij kent ook wel wat voetbalmama's en -papa's en de ervaring is toch wel - zeker bij jeugdvoetbal waar de velden worden opgedeeld in kleinere veldjes - dat de ouders daar ‘boenk’ op willen staan. Die mensen willen niet vanuit de kantine kijken. Die kantine is goed voor een drankje voor en na de wedstrijd. Ouders gaan tijdens de match - als men de beleving van de voetbal wil - langs het veld staan. En in die zin denkt hij dat het probleem niet zo groot is als raadslid Fons Capiot het voorstelt. Burgemeester Yves Croux is het wel met raadslid Fons Capiot eens over het feit dat er een derde voetbalveld moet komen, zo geeft hij aan. En daarvoor is ook ruimte voorzien in het plan. Dat heeft raadslid Fons Capiot goed opgemerkt. In het plan is ruimte voorzien voor een derde veld, en als de fusiestad Bilzen-Hoeselt dat wil, kan daar nog een derde kunstgrasveld worden aangelegd. Indien de fusiestad die investering wil doen - want dit jaar kan dat begrotingstechnisch toch niet meer - dan is daar nog ruimte voor een derde kunstgrasveld en dan kunnen daar mooie toernooien georganiseerd worden. En raadslid Fons Capiot kan dan samen met hem naar deze oplossing gaan kijken.

 

Raadslid Serge Voncken vraagt of burgemeester Yves Croux op heden - als er geen bouwtechnisch of stedenbouwkundig probleem zou zijn - de kantine dan tussen de velden zou plaatsen.

 

Schepen Johan Schoefs antwoordt dat die kantine daar dan zou liggen. Burgemeester Yves Croux antwoordt dat hij de procedure nu niet meer zou veranderen en het zo zou laten.

 

Raadslid Serge Voncken benadrukt dat zijn vraag aan burgemeester Yves Croux enkel was of hij de kantine tussen de voetbalvelden in zou leggen als dat op heden technisch en stedenbouwkundig mogelijk zou zijn. Want in dat geval ziet hij niet in waarom het gemeentebestuur nu die moeite niet zou nemen… Hij wijst erop dat het gemeentebestuur immers al 11, 12 jaar met dit project bezig is.

 

Burgemeester Yves Croux zegt dat raadslid Serge Voncken nu aan stemmingmakerij doet.

 

Raadslid Serge Voncken ontkent dit. Hij stelt nadrukkelijk dat dit niet waar is.

 

Burgemeester Yves Croux verklaart dat het gemeentebestuur het dossier gewoon zal laten doorgaan en er op die manier voor zal zorgen dat er volgend jaar gevoetbald kan worden in het sportpark. Dat is wat er gedaan zal worden, aldus burgemeester Yves Croux.

 

Raadslid Serge Voncken werpt op dat het gemeentebestuur dit al 11 of 12 jaar verklaart. Hoe lang zou de voetbal daar intussen al gevestigd moeten zijn? Hij wil daar niet terug over beginnen. Maar er is nú de kans om het goed te doen. Doe het dan toch ook goed! Men gaat het nu toch niet op deze manier doen om dan achteraf te zeggen: 'Ja, we hebben het nog rap moeten...' Het gemeentebestuur heeft nú de kans om nog een aanpassing te doen.

 

Burgemeester Yves Croux merkt op dat als raadslid Serge Voncken dit nu plots zo belangrijk vindt, hij zich afvraagt waarom hij dit dan niet 3 jaar geleden heeft benadrukt als een vereiste.

 

Raadslid Serge Voncken verklaart dat hij dit effectief heel belangrijk vindt en dat hij dit in het verleden al vaker heeft aangehaald. Raadslid Fons Capiot treedt hem hierin bij. Hij benadrukt dat ook hij hier al dikwijls heeft op gewezen.

 

Schepen Johan Schoefs merkt op dat het verkiezingen zijn binnenkort.

 

Burgemeester Yves Croux geeft aan dat de standpunten bekend zijn. Hij stelt voor dat er wordt overgegaan naar de stemming.

 

Raadslid Mieke Claesen wil nog een vraag stellen. Ze verwijst naar de informatie die ze vorige week heeft ontvangen tijdens de vergadering van de cultuur- en sportraad waar werd gesproken over de overdracht van het Hoeseltse patrimonium naar een autonoom gemeentebedrijf (AGB). Daar werd vermeld dat de overdracht van het sportpark naar een AGB nog in onderzoek was, waarbij men niet wist of dat zou kunnen. Ze legt uit dat een AGB veel flexibeler kan werken én vooral aanzienlijke financiële voordelen kan bieden, met name omdat er btw kan worden gerecupereerd. Dit zou een aanzienlijke besparing opleveren bij grote renovaties of investeringen. Waarom kan het sportpark dan niet geïntegreerd worden in het AGB? Het project zal naar schatting ongeveer 6 miljoen euro kosten, waarbij 21% btw staat voor meer dan 1 miljoen euro. Raadslid Mieke Claesen stelt daarom dan ook voor om het sportpark wél in het AGB op te nemen. En dan is er ook geld om eventueel een derde voetbalveld aan te leggen en het plan voor de voetbalkantine aan te passen. Zo'n AGB kan die plannen veel flexibeler aanpassen, aldus raadslid Mieke Claesen.

 

Burgemeester Yves Croux benadrukt dat vorige week net aan raadslid Mieke Claesen werd meegedeeld dat momenteel wordt onderzocht of het inbrengen van de infrastructuur van het sportpark in een AGB optimaal is voor de fusiestad Bilzen-Hoeselt of niet. Schepen Johan Schoefs bevestigt dat dit inderdaad het duidelijke antwoord was van de directeur Vrije Tijd.

 

Raadslid Mieke Claesen vraagt waarom dit niet optimaal zou zijn.

 

Schepen Johan Schoefs herhaalt en benadrukt dat ze dit net aan het onderzoeken zijn. Raadslid Mieke Claesen zal moeten wachten tot dit onderzoek is afgerond.

 

Raadslid Serge Voncken vraagt of het gemeentebestuur de start van de bouwwerken daar dan ook op af zal stemmen. Dat hangt samen, zo stelt hij.

 

Schepen Johan Schoefs ontkent dat dit samenhangt. Burgemeester Yves Croux geeft aan dat dit inderdaad niet uitmaakt.

 

Raadslid Serge Voncken antwoordt dat dit wél uitmaakt. Hij wijst erop dat schepen Johan Schoefs in het verleden heeft gezegd dat de 1,3 miljoen euro voor de verbouwing van GC Ter Kommen ook in het AGB zou kunnen worden gerecupereerd. Maar dat blijkt achteraf gezien niet waar te zijn. Zoals het toen verteld is, was het een leugen.

 

Schepen Johan Schoefs verduidelijkt dat het bij het sportpark gaat om nieuwe infrastructuur die tot 2 jaar - dus met terugwerkende kracht - in het AGB ingebracht kan worden.

 

Raadslid Serge Voncken werpt op dat schepen Johan Schoefs destijds gezegd heeft dat dit voor de renovatie van GC Ter Kommen ook kon. Hij gelooft het niet meer.

 

Burgemeester Yves Croux voegt eraan toe dat het zeer complex is. Zo eenvoudig is het niet. Schepen Johan Schoefs zegt dat dit stemmingmakerij is van raadslid Serge Voncken.

 

Raadslid Fons Capiot vraagt om de stemming.

 

Het voorstel van raadslid Fons Capiot namens de fractie TROTS om in het nieuwe sportpark een voetbalkantine en -tribune te bouwen tussen het A-terrein en het B-terrein en om een 3de voetbalplein aan te leggen wordt niet goedgekeurd met 8 stemmen voor (Fons Capiot, Serge Voncken, Carine Moors, Christiaan Hex, Mieke Claesen, Marc Bamps, Eddy Vandecaetsbeek en Jan Wils), 10 stemmen tegen (Hilde Wolfs, Yves Croux, Bert Vertessen, Johan Schoefs, Heidi Berx, Wim Hellinx, Wendy Bollen, Stanny Crommen, Linda Verjans en Ria Moesen) en 0 onthoudingen.

Publicatiedatum: 28/06/2024
Overzicht punten

Bijkomende punten:

 

25

Secretariaat (gemeente) - Overstroming Kerkstraat en PFAS-vervuiling - Kennisgeving

 

Raadslid Fons Capiot heeft in toepassing van artikel 21 van het decreet lokaal bestuur van de mogelijkheid gebruik gemaakt om namens de fractie TROTS een punt toe te voegen aan de agenda van de gemeenteraad van donderdag 30 mei 2024. Meer bepaald wenst hij het volgende punt behandeld te zien:

 

Overstroming Kerkstraat - PFAS

 

Tijdens de goedkeuring van het budget 2024 in december 2023 heeft de fractie TROTS de meerderheid er attent op gemaakt dat er 0 euro werd voorzien voor rioleringswerken in de Kerkstraat. Bij iedere hevige regenbui staat de Kerkstraat blank ter hoogte van de Bruiloftstraat en spuit het water uit de riooldeksels. Afgelopen zondag 19 mei 2024 was dit opnieuw het geval. Nochtans werden er kredieten voorzien voor de heraanleg van de riolering in de naastgelegen Gansterenstraat en aangrenzende straten Parkstraat en Oude Nederbaan. In de Parkstraat en Oude Nederbaan stellen zich momenteel evenwel geen problemen met de afvoer. Het zou dan ook de logica zelve geweest zijn dat - samen met de Gansterenstraat - eerst de Kerkstraat van nieuwe riolering zou voorzien worden. Volgens de meerderheid was het echter een beleidskeuze om eerst de Parkstraat en Oude Nederbaan aan te pakken omwille van het geplande nieuwe sportpark. Met kortelings de aansluiting van het nieuwe woonzorgcentrum in de Gansterenstraat op de riolering zullen de problemen voor de mensen in de Kerkstraat alleen maar verergeren.

 

Bijkomend probleem is dat we aldaar niet alleen te maken hebben met wateroverlast bij hevige regenbuien, maar dat het perceel op de hoek Bruiloftstraat - Kerkstraat naar alle waarschijnlijkheid ook vervuild is met PFAS. Brandweer Hoeselt heeft daar jarenlang oefeningen en demonstraties gehouden. Bij hevige regenbuien stroomt het vervuild water daar niet via de riolering weg, maar vindt het bovengronds een weg langs huizen en tuinen in de Kerkstraat en de Boomgaardstraat. Is er al een onderzoek gebeurd naar de aanwezigheid van PFAS op het perceel op de hoek Kerkstraat-Bruiloftstraat? Is er al een onderzoek gebeurd naar het effect van de overstromingen op dit perceel naar de tuinen van de mensen in de Kerk- en Boomgaardstraat? Kunnen zij nog van hun groenten eten? Werden zij al verwittigd?

 

En wat is het resultaat van de onderzoeken naar PFAS op het industrieterrein waar in het verleden branden zijn geweest? En in het containerpark? Graag enige toelichting.

 

Raadslid Fons Capiot licht het agendapunt toe.

 

Schepen Bert Vertessen bevestigt aan raadslid Fons Capiot dat het rioleringsproject Gansterenstraat inderdaad bestaat uit 4 fasen, waarbij de Gansterenstraat - de belangrijkste - fase 1 is. Hij legt uit dat dit de hoofdas is waar de verschillende rioleringen op aangesloten moeten worden. Fase 2 betreft de Oude Nederbaan en de Parkstraat. Dit zijn afkoppelingen, maar ook nieuwe aankoppelingen of projecten die voorrang krijgen zoals de afwatering van het sportpark en het woonzorgcentrum. Deze hebben prioriteit gekregen door de bijkomende last die hun aansluiting meebrengt. Vervolgens zijn er de Netelstraat en de Bergstraat, samen met de Kerkstraat, Bruiloftstraat en de Boomgaardstraat. Voor de Kerkstraat, Bruiloftstraat en de Boomgaardstraat is momenteel nul euro voorzien, terwijl er voor de Netelstraat en de Bergstraat 230.000,00 EUR is voorzien. En waarom die dan eerst? Schepen Bert Vertessen verduidelijkt dat de buurt rond de brandweerkazerne - zoals raadslid Fons Capiot terecht opmerkt - in een no regret-zone ligt. In deze zone, binnen een straal van 200 meter rond de kazerne, zijn alle bewoners aangeschreven met de boodschap dat zij geen water mogen oppompen en het water zeker niet mogen gebruiken voor consumptie of besproeiing. Zij mogen ook geen groenten uit eigen tuin of eieren van eigen kippen meer eten. Die brief heeft het gemeentebestuur verstuurd op verzoek van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) na onderzoeken aan de brandweerkazerne, die dus geleid hebben tot de invoering van deze no regret-zone. En nu ligt het dossier bij de OVAM en de brandweer. Het gemeentebestuur wacht op de volgende stappen van de OVAM om het oriënterend bodemonderzoek op te starten met behulp van een studiebureau. Deze opdracht zal gegeven worden door de brandweerzone Oost-Limburg. Dat is mede de reden waarom deze straten naar achter geschoven zijn. Het bestuur hoopt komend jaar van de OVAM de verdere stappen te vernemen en verdere onderzoeken te kunnen doen zodat hopelijk nog voor midden 2026 de Kerkstraat, Bruiloftstraat en Boomgaardstraat kunnen worden afgekoppeld, want anders vallen de subsidies weg.

 

Het goede nieuws is, aldus schepen Bert Vertessen, dat in de Gansterenstraat - waar nu een riolering diameter 400 ligt en waar momenteel alles op is aangesloten - een regenwaterafvoer (RWA) diameter 900 komt. Dit is meer dan een verdubbeling en dat enkel voor het regenwater. De huidige regenwaterafvoer (RWA) diameter 400 wordt immers een droogweerafvoer (DWA) waar dan alleen vuil water in terecht komt. Dit betekent dat de Gansterenstraat, Parkstraat, Bergstraat, enz. afgekoppeld worden en er alleen vuil water op de kleine leiding komt. Het regenwater wordt afgevoerd via de dikke leiding waardoor de druk op de verschillende rioleringslijnen zal afnemen.

 

Schepen Bert Vertessen geeft nog mee dat er deze week een startvergadering is geweest met alle nutsmaatschappijen. En hij wijst raadslid Jan Wils erop dat die wel weet hoe lang het kan duren om alle nutsmaatschappijen aan één tafel te krijgen... Die vergadering vond dus niet toevallig net deze week plaats. Op deze startvergadering werd het plan van de Gansterenstraat besproken, maar ook de aankoppeling van de Kerk- en de Boomgaardstraat en een afkoppeling van de bovenste delen van de Bruiloftstraat en van de Gansterenstraat. Deze zullen - omdat ze onder een helling liggen en maar een beperkt aantal huizen tellen - alleen nog afwateren richting de Boomgaardstraat zodoende dat de overdruk - die via de Bruiloftstraat problemen gaf in de Boomgaardstraat - ook wordt opgelost.

 

Schepen Bert Vertessen maakt zich dus sterk dat de problemen opgelost zullen zijn zodra de diametervergroting gerealiseerd is. Maar er zal vervolgens wel werk gemaakt moeten worden van de volgende fase. Er is 350.000,00 EUR nodig om fase 4 uit te voeren en dit voor juli 2026. Budgettair ging dat momenteel niet, maar hij denkt wel dat dit eventueel volgend jaar kan worden ingeschreven.

 

Raadslid Jan Wils vraagt om er dan toch rekening mee te houden dat die raming van 350.000,00 EUR door de PFAS-problematiek de hoogte in zal gaan. Er zullen ongetwijfeld nog onvoorziene kosten bij die raming komen.

 

Schepen Bert Vertessen beaamt dit. Hij vertelt dat het gemeentebestuur momenteel de wegenis aanlegt voor de toegang tot het containerpark. Daar heeft de gemeente Hoeselt ook grond met een verhoogde PFAS-waarde uitgehaald en afgevoerd, wat de kostprijs natuurlijk heeft verhoogd. En voor degenen die zich afvragen waarom die werken daar stil liggen, legt schepen Bert Vertessen uit dat dit komt omdat de gemeente Hoeselt zich anders blauw zou betalen aan hele zware grond. Er wordt immers per ton betaald en bij iedere schep die op de vrachtwagen wordt gegooid wordt momenteel ook het water mee betaald. Hij verwijst hiermee naar de vele zware regenbuien van de laatste weken waardoor de grond verzadigd is met water en hierdoor zwaarder is in vergelijking met droge grond. In overleg met de aannemer heeft de gemeente Hoeselt de werken nu een aantal weken stilgelegd. Hij concludeert dat het gemeentebestuur nu dus wacht op de verdere stappen van brandweerzone Oost-Limburg en OVAM voor de regio rond de brandweerkazerne.

 

Raadslid Fons Capiot vraagt of hij goed begrijpt dat de mensen in de Kerkstraat dan tot minstens 2026 in de miserie blijven zitten.

 

Schepen Bert Vertessen hoopt de aanbesteding van het rioleringsproject Gansterenstraat binnen een 2-tal maanden op de gemeenteraad te krijgen. En dan is het een kwestie van een aannemer te vinden en te bekijken of die nog eind dit jaar of begin volgend jaar kan starten. Het gemeentebestuur zal dan - zoals gezegd - de riolering met diameter 900 aanleggen die vervolgens kan worden aangesloten op de buis die onder de rotonde aan de gewestweg N730 ligt en destijds werd voorzien toen de riolering in de Droogbroekstraat werd aangelegd. Onder de rotonde aan de gewestweg ligt dus een buis met een diameter van 900 te wachten waarop de Gansterenstraat kan worden aangesloten. En die RWA-leiding gaat dan voor het einde van de Droogbroekstraat rechtsaf richting de Coolenbroekstraat om net voor de waterzuivering, waar aan de rechterkant waterbekkens liggen, eerst over te lopen en daarna richting de Demer te lopen. Hij benadrukt dat de aanleg hiervan allemaal al voorzien werd in afwachting van de grote buis in de Gansterenstraat. De bedoeling is om al die straten af te koppelen en aan te sluiten op de hoofdleiding in de Gansterenstraat. En de streefdatum daarbij is dus juli 2026, aldus schepen Bert Vertessen.

Publicatiedatum: 28/06/2024
Overzicht punten

Bijkomende punten:

 

26

Secretariaat (gemeente) - Wandelweg Beisstraat - Wijngaardbos - Goedkeuring

 

Raadslid Serge Voncken heeft in toepassing van artikel 21 van het decreet lokaal bestuur van de mogelijkheid gebruik gemaakt om namens de fractie Best-Groen een punt toe te voegen aan de agenda van de gemeenteraad van donderdag 30 mei 2024. Meer bepaald wenst hij het volgende punt behandeld te zien:

 

Wandelweg Beisstraat - Wijngaardbos

 

Enkele maanden geleden werd een belangrijk deel van de wandelweg tussen de Beisstraat en het Wijngaardbos (onderkant) opgebroken. Hierdoor werd de weg zeer drassig en quasi onbegaanbaar (foto in bijlage). Dit stuk ruilverkaveling maakte deel uit van een druk bezochte wandelroute in Alt-Hoeselt. Vele wandelaars maakten dan ook al hun beklag.

 

De fractie Best-Groen stelt dan ook voor dat de gemeenteraad beslist om voor 1 oktober 2024 een alternatieve verharding te voorzien van de wandelweg tussen de Beisstraat en de onderkant van het Wijngaardbos.

 

Raadslid Serge Voncken licht het agendapunt toe.

 

Schepen Bert Vertessen beaamt dat het gemeentebestuur al een tijdje met dit probleem bezig is. In het najaar 2023 heeft de gemeente Hoeselt nog bezoek gehad van het Agentschap Natuur & Bos dat te kennen gaf dat er nog uiterlijk tot het einde van het jaar tijd was om verplichte onthardingen uit te voeren. En daar ter plekke had hij dit eigenlijk liever ook niet gedaan... Bovendien wist niemand dat er nog een betonlaag onder dat traject lag, want er lag een mooie laag humus op. Als je dit niet wist van vroeger, was het onmogelijk in te schatten. Die verplichte ontharding was eigenlijk een ‘boetedoening’ die het gemeentebestuur was opgelegd voor de illegale verharding van de holle weg aan de Jeugdkapel. Als compensatie moest de gemeente Hoeselt dus x vierkante meter ontharden. De Hoeseltse Leefmilieu Adviesraad (HOLA) heeft dan voorgesteld om die vierkante meters op betreffende locaties weg te halen, hetgeen in het najaar - op de valreep - ook is gebeurd inclusief controle van het Agentschap Natuur & Bos. Dat dossier is afgerond.

 

Maar het heeft vervolgens maanden en maanden geregend, aldus schepen Bert Vertessen. Over de Beisstraat heeft hij zelf geen klachten binnengekregen, maar er zijn wel klachten toegekomen via het Secretariaat. En telkenmale heeft het Secretariaat van hem mogen antwoorden dat, zodra de machines erop kunnen, de wandelweg aangepakt zal worden. Maar de afgelopen tijd was het dus te nat hiervoor. En om er nu een hoop puin in te gooien... daarvoor is de ondergrond te zompig. Als er een tractor over rijdt, is het weggeduwd, zo geeft schepen Bert Vertessen aan. Een andere optie had kunnen zijn om een smalspoor te maken en enkel een voetpad over te houden, maar er is nog een kleine wei van vzw Natuurpunt die een boer in pacht heeft. Die zet daar koeien op en moet daarvoor regelmatig passeren met de tractor om water te geven aan zijn dieren. Daarom kwam er een voorstel van HOLA om een tweesporenweg in beton aan te leggen. Maar beton wegnemen en dan 2 betonstroken terug leggen zou absurd zijn, aldus schepen Bert Vertessen. Het voorstel nu is om dit te doen in een soort gras-/grinddal die eruit ziet als een betondal. Die dal heeft hetzelfde motief als een betondal, maar is gemaakt van gerecycleerde PMD, waarvan ook zitbanken e.d. gemaakt worden.

 

Raadslid Serge Voncken trekt in twijfel of dit stevig genoeg is om te voorkomen dat een tractor het kapot rijdt.

 

Schepen Bert Vertessen legt uit dat die gras-/grinddal daar speciaal voor gemaakt is. Dit systeem wordt bijvoorbeeld ook gebruikt langs smalle wegen waarbij aan de kant van die wegen een strook wordt aangelegd waar het vrachtverkeer zich op kan afzetten. Hij benadrukt dat die gras-/grinddal hier speciaal voor gemaakt is en nodigt raadslid Serge Voncken uit om bij gelegenheid eens binnen te springen bij de Technische Dienst waar een voorbeeld van zo'n gras-/grinddal ligt, zodat hij kan zien hoe robuust dat is. Hij voegt hier nog aan toe dat dit met HOLA besproken is en dat de voorzitter van HOLA het materiaal op de Technische Dienst heeft bekeken en zijn fiat heeft gegeven. Zodra het weer het dus toelaat en de grond droog genoeg is, zullen de werken beginnen. En hoewel oktober - de deadline die raadslid Serge Voncken aangeeft in zijn agendapunt - een mooie deadline is, hoopt hij dit nog sneller klaar te hebben zodat deze veelgebruikte wandeling ook terug in orde is.

 

Dit brengt schepen Bert Vertessen vervolgens naar het volgende issue. Dan hoeft dit volgende maand alvast niet aan de agenda van de gemeenteraad toegevoegd te worden... Hij vermeldt dat er momenteel papieren ophangen die aangeven dat het wandelpad verderop niet meer gebruikt mag worden vanwege de slechte staat van een aantal treden van het knuppelpad. Na meerdere herstellingen heeft Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren onlangs samen met de Technische Dienst geconcludeerd dat de onderliggende structuur, die 15 jaar oud is, vernieuwd moet worden. Hij verwacht hier binnenkort een offerte voor. En deze werken zouden deels met eigen middelen, deels in eigen beheer van de Technische Dienst en deels via Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren uitgevoerd kunnen worden. Schepen Bert Vertessen hoopt ook dit zo snel mogelijk verder in orde te kunnen maken.

 

Raadslid Serge Voncken vraagt of er dan kiezel of iets dergelijks opgegooid gaat worden. Wordt het ruw gemaakt? Of hoe zit het precies?

 

Schepen Bert Vertessen antwoordt dat er opnieuw een vlonderpad aangelegd gaat worden.

 

Raadslid Serge Voncken vraagt vervolgens hoe het zit met de 'Ganzendries'. Daar stelt zich hetzelfde probleem. Dat is ook heel ingevallen en versleten.

 

Schepen Bert Vertessen verduidelijkt dat ook dit voorzien is. Schepen Johan Schoefs bevestigt dat daar afspraken over gemaakt zijn.

 

Raadslid Serge Voncken merkt op dat het agendapunt dan goedgekeurd kan worden.

 

Voorzitter Hilde Wolfs vraagt of er om een stemming gevraagd wordt.

 

Schepen Bert Vertessen wil graag dat er gestemd wordt o.w.v. de gevraagde deadline en de gevraagde alternatieve verharding. De aanpak was al besproken met de Technische Dienst. Het was al geweten hoe en wanneer het aangepakt zou worden alvorens dit agendapunt werd aangebracht.

 

Het voorstel van raadslid Serge Voncken namens de fractie Best-Groen om voor 1 oktober 2024 een alternatieve verharding te voorzien van de wandelweg tussen de Beisstraat en de onderkant van het Wijngaardbos wordt niet goedgekeurd met 8 stemmen voor (Fons Capiot, Serge Voncken, Carine Moors, Christiaan Hex, Mieke Claesen, Marc Bamps, Eddy Vandecaetsbeek en Jan Wils), 11 stemmen tegen (Hilde Wolfs, Yves Croux, Bert Vertessen, Johan Schoefs, Heidi Berx, Michel Vanroy, Wim Hellinx, Wendy Bollen, Stanny Crommen, Linda Verjans en Ria Moesen) en 0 onthoudingen.

 

Raadslid Serge Voncken snapt niet waarom de fracties van de meerderheid tegen stemmen bij dit punt. Is alles wat schepen Bert Vertessen zojuist verteld heeft dan niet waar?

 

Schepen Johan Schoefs verduidelijkt dat er wordt tegen gestemd omdat het agendapunt achterhaald is.

Publicatiedatum: 28/06/2024
Overzicht punten

Bijkomende punten:

 

27

Secretariaat (gemeente) - Hoogtebeperking t.h.v. brug autostrade Droogbroekstraat - Goedkeuring

 

Raadslid Jan Wils heeft in toepassing van artikel 21 van het decreet lokaal bestuur van de mogelijkheid gebruik gemaakt om namens de fractie Best-Groen een punt toe te voegen aan de agenda van de gemeenteraad van donderdag 30 mei 2024. Meer bepaald wenst hij het volgende punt behandeld te zien:

 

Hoogtebeperking t.h.v. brug autostrade Droogbroekstraat

 

Tijdens de gemeenteraad van 28 september 2023 werd gevraagd om een hoogtebeperking in te voeren t.h.v. de brug onder de autostrade op de Droogbroekstraat om het zware vrachtverkeer in de Droogbroekstraat te weren. Het antwoord van de bevoegde schepen was toen dat er overlegd zou worden met de stad Bilzen om deze maatregel eventueel te kunnen invoeren. Wat is de stand van zaken hieromtrent?

 

De fractie Best-Groen vraagt de formele goedkeuring van de gemeenteraad voor het plaatsen van een hoogtebeperking t.h.v. de brug onder de autostrade in de Droogbroekstraat om het zware vrachtverkeer tegen te houden mits gunstig overleg met de stad Bilzen.

 

Raadslid Jan Wils licht het agendapunt toe.

 

Schepen Bert Vertessen bevestigt dat het gemeentebestuur de vraag of het voorstel van raadslid Jan Wils al formeel heeft overgemaakt aan de stad Bilzen. Het heeft echter een tijdje geduurd alvorens daar antwoord op kwam. Het idee moest blijkbaar een beetje 'rijpen'. Maar aangezien men bij de stad Bilzen ook wel weet dat de inwoners van Hoeselt ook hun toekomstige kiespubliek zullen zijn, zijn ze toch in beweging gekomen. Hij voegt eraan toe dat het dossier nu zelfs wordt getrokken door de stad Bilzen samen met de gemeente Hoeselt. Het zal dan ook een gemeenschappelijk gemeenteraadspunt zijn dat gelijktijdig in de stad Bilzen en de gemeente Hoeselt, in dezelfde maand, wordt geagendeerd op de gemeenteraad.

 

Agentschap Wegen & Verkeer (AWV) heeft evenwel nog geen advies overgemaakt wat betreft de vraag om een balk aan te brengen onder de brug of een eventuele sluis voor zwaar verkeer, aldus schepen Bert Vertessen. Het gemeentebestuur heeft wel een negatief advies van de brandweerzone Oost-Limburg ontvangen. De brandweer merkt op dat de omrijfactor - door het niet kunnen gebruiken van de Droogbroekstraat - hun aanrijdtijd zou verlengen. Ze refereren daarvoor naar de drukte op de gewestweg N730. Tijdens de spitsuren - op het moment dat men de Bilzerse ring zou afgaan - zou men zichzelf vastrijden in het verkeer en zouden ze er veel minuten verliezen, zo stelt schepen Bert Vertessen. Binnen een 3-tal jaar wordt die overweg op de Droogbroekstraat, net als een aantal overwegen in de stad Bilzen, trouwens afgesloten. Schepen Bert Vertessen stelt dat - of het nu gebeurt of binnen 3 jaar - de argumentering dan natuurlijk is dat de Coolenbroekstraat dan ook geherwaardeerd wordt. Dit zou dan een alternatieve route kunnen zijn voor het aanrijden van een brandweervoertuig. Hij sluit af met te zeggen dat hij er momenteel niet meer aan kan toevoegen.

 

Raadslid Jan Wils merkt op dat als de spoorweg wordt afgesloten, de hoogtebeperking misschien ook niet meer nodig is.

 

Schepen Bert Vertessen beaamt die zienswijze. Hij oppert dat het misschien in de tussentijd wel kan, maar dat dit in samenspraak met de stad Bilzen moet gebeuren. Met andere woorden, dat er eenzelfde standpunt op de gemeenteraad gebracht moet worden. Het schepencollege is hiermee bezig.

 

Raadsleden Jan Wils en Christiaan Hex opperen dat het agendapunt dan kan worden goedgekeurd zoals voorgesteld mits gunstig overleg met de stad Bilzen.

 

Het voorstel van raadslid Jan Wils namens de fractie Best-Groen om een hoogtebeperking te plaatsen t.h.v. de brug onder de autostrade in de Droogbroekstraat om het zware vrachtverkeer tegen te houden mits gunstig overleg met de stad Bilzen wordt niet goedgekeurd met 8 stemmen voor (Fons Capiot, Serge Voncken, Carine Moors, Christiaan Hex, Mieke Claesen, Marc Bamps, Eddy Vandecaetsbeek en Jan Wils), 10 stemmen tegen (Hilde Wolfs, Yves Croux, Bert Vertessen, Johan Schoefs, Heidi Berx, Michel Vanroy, Wim Hellinx, Wendy Bollen, Stanny Crommen en Linda Verjans) en 1 onthouding (Ria Moesen).

Publicatiedatum: 28/06/2024
Overzicht punten

Bijkomende punten:

 

28

Secretariaat (gemeente) - Investeringen verkeersveiligheid - Kennisgeving

 

Raadslid Jan Wils heeft in toepassing van artikel 21 van het decreet lokaal bestuur van de mogelijkheid gebruik gemaakt om namens de fractie Best-Groen een punt toe te voegen aan de agenda van de gemeenteraad van donderdag 30 mei 2024. Meer bepaald wenst hij het volgende punt behandeld te zien:

 

Investeringen verkeersveiligheid

 

Naar aanleiding van de inkomsten van de trajectcontroles en de beloften van zowel burgemeester als schepenen om deze inkomsten te investeren in verkeersveiligheid volgende vraag/voorstel.

 

Uit navraag bij de gemeentelijke diensten is gebleken dat er een kleine 100.000,00 EUR is binnengekomen van deze trajectcontroles. Dit lijkt voor de fractie Best-Groen al een mooi bedrag om de nodige investeringen op te starten. Als we kijken naar het rapport van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 kunnen deze middelen goed gebruikt worden om de doelstelling van 1 meter extra fietspad per inwoner te helpen bereiken.

 

Welke investeringen zijn al gepland om deze doelstelling te bereiken en welke andere concrete investeringen in verkeersveiligheid gaat de gemeente Hoeselt doen met de middelen van de trajectcontroles?

 

Raadslid Jan Wils licht het agendapunt toe.

 

Schepen Bert Vertessen geeft aan dat er in eerste instantie sowieso enkele rioleringsprojecten op stapel staan waarbij er ook verhoogde kruispunten, fietssuggestiestroken en eventueel verkeersgeleiders voorzien worden. Daarnaast heeft het gemeentebestuur in de Beukenlaan aan de lagere school van Hoeselt centrum ook een slagboom voorzien. Het is tevens de bedoeling om of een balk te voorzien aan de brug onder de autostrade in de Droogbroekstraat of een vrachtwagensluis te voorzien richting de Eikaart. Dat is mede afhankelijk van het standpunt van het Agentschap Wegen & Verkeer (AWV).

 

Raadslid Jan Wils komt tussen en benadrukt dat hij om concrete plannen vroeg. De balk of vrachtwagensluis waar schepen Bert Vertessen nu naar verwijst is niet concreet aangezien dat agendapunt zojuist werd afgekeurd.

 

Schepen Bert Vertessen beaamt dat dit inderdaad nog niet concreet is. Hij oppert dat de gelden die de trajectcontroles opgebracht hebben komend jaar misschien in fase 4 van het rioleringsproject in de Kerkstraat, Bruiloftstraat en Boomgaardstraat gestoken kunnen worden. Daar heeft de gemeente Hoeselt 350.000,00 EUR voor nodig, aldus schepen Bert Vertessen.

 

Raadslid Jan Wils werpt op dat de opbrengsten van de trajectcontroles dus gebruikt zullen worden voor rioleringsprojecten en niet voor verkeersveiligheid.

 

Schepen Bert Vertessen repliceert dat de rioleringsprojecten niet alleen maar op zich staan, maar dat er ook altijd een bovenbouw is die wordt verbeterd en veiliger wordt gemaakt.

 

Raadslid Jan Wils vraagt hoeveel meter extra fietspad er dan gaat bijkomen. En het gaat hem - voor alle duidelijkheid - om fietspad, niet om fietssuggestiestroken.

 

Schepen Bert Vertessen antwoordt dat er momenteel geen kredieten in de begroting staan voor extra fietspaden.

 

Raadslid Serge Voncken vraagt of schepen Bert Vertessen hiermee dan eigenlijk bedoelt dat indien er geen trajectcontroles waren, het gemeentebestuur de bovenbouw van die rioleringsprojecten niet zou verbeteren en niet verkeersveiliger zou maken.

 

Schepen Bert Vertessen denkt dat het bestuur dan zou moeten snoeien in de bovenbouw van die rioleringsprojecten. Want al die projecten die er nu nog op stapel staan en waar de gemeente Hoeselt haar achterstand mee moet inhalen, zijn altijd heel ambitieus aangepakt. Er werd altijd werk gemaakt van de volledige bovenbouw, van de boordstenen tot en met de inritten. Hij benadrukt dat dit in veel andere gemeenten niet zo is. Men kan ook enkel sleufherstel doen.

 

Raadslid Serge Voncken repliceert dat er ook vóór de invoering van trajectcontroles niet enkel aan sleufherstel werd gedaan. Hij wijst erop dat dit dus eigenlijk niets te maken heeft met de trajectcontroles. Hij is van mening dat het gemeentebestuur andere dingen moet doen met het geld van de trajectcontroles en dringt erop aan om echt een meerwaarde op het gebied van verkeersveiligheid te creëren. Hij stelt dat het gemeentebestuur nu eigenlijk niets anders doet dan voorheen, voordat er trajectcontroles waren.

 

Schepen Bert Vertessen antwoordt dat er nu méér wordt gedaan.

Publicatiedatum: 28/06/2024
Overzicht punten

Bijkomende punten:

 

29

Secretariaat (gemeente) - Afsluiten van de Oude Nederbaan voor doorgaand verkeer - Kennisgeving

 

Raadslid Jan Wils heeft in toepassing van artikel 21 van het decreet lokaal bestuur van de mogelijkheid gebruik gemaakt om namens de fractie Best-Groen een punt toe te voegen aan de agenda van de gemeenteraad van donderdag 30 mei 2024. Meer bepaald wenst hij het volgende punt behandeld te zien:

 

Afsluiten van de Oude Nederbaan voor doorgaand verkeer

 

Tijdens het schepencollege van 9 april 2024 is een tijdelijk politiereglement goedgekeurd voor het afsluiten van de Oude Nederbaan t.h.v. de Industrielaan in de vorm van een proefopstelling. Gezien het verkeer dan zijn weg gaat zoeken via alternatieve routes vreest de fractie Best-Groen ervoor dat dit een extra belasting zal veroorzaken voor de Bergstraat en de Netelstraat. De Netelstraat is op dit moment niet geschikt om extra verkeer te verwerken, laat staan dat hier vrachtwagens die hun weg zoeken, zouden passeren.

 

Is de situatie in de Netelstraat bekeken alvorens deze beslissing tot proefopstelling te nemen en wat is de visie van het schepencollege hierover? De fractie Best-Groen vraagt of er maatregelen genomen zullen worden om geen overlast in andere straten te veroorzaken.

 

Raadslid Jan Wils licht het agendapunt toe.

 

Schepen Bert Vertessen antwoordt dat het gemeentebestuur destijds een studie voor een centrumcirculatieplan heeft laten uitvoeren door het studiebureau Uitrit 4. En één van de bevindingen van deze studie was het afsluiten van de Oude Nederbaan, ook met het oog op het verkeersarm maken van de route richting de sportzone.

 

Verder zijn er, aldus schepen Bert Vertessen, voorafgaande metingen uitgevoerd in de Industrielaan, de Oude Nederbaan, de Netelstraat en de Heibrikstraat. Die cijfers zijn er en wanneer de proefopstelling wordt uitgevoerd, kunnen er opnieuw metingen gebeuren om het verschil te zien. Eén van de opmerkelijkste dingen die uit de metingen naar voren kwam, is dat er van de Neder naar Hoeselt centrum tijdens de spitsuren ongeveer 150 auto’s per uur passeren, terwijl dit aantal in rustige periodes rond de 60 ligt. Er zijn dus duidelijk pieken van rond de 150 auto's per uur, maar van die 150 auto's zijn er maar 50 die rechtdoor gaan. De overige 100 rijden richting de Industrielaan en naar de verkeerslichten aan de gewestweg N730. Dit betekent dat veel verkeer dat naar Tongeren wil via de Gansterenstraat en de rotonde richting Tongeren rijdt. Als het gemeentebestuur de weg afsluit, wordt verwacht dat een aanzienlijk deel van deze 50 auto's in plaats daarvan via de Industrielaan naar de verkeerslichten zal rijden. En het lokale verkeer zal dan via de Netelstraat en de Bergstraat rijden. Schepen Bert Vertessen benadrukt dat men door de metingen die vervolgens gedaan kunnen worden in staat zal zijn om een vergelijking te maken en te bepalen of de waarnemingen en het gevoel dat er is daadwerkelijk overeenkomt met de realiteit. Eventuele overlast zal snel door de buurtbewoners worden gemeld. En de metingen zullen ook duidelijkheid verschaffen. Schepen Bert Vertessen benadrukt dat het een proefproject is, waarna er verder geëvalueerd kan worden.

 

Raadslid Jan Wils stelt dat de huidige situatie in de Netelstraat nu al niet ok is en dat alle verkeer dat er daar bij komt sowieso geen goede oplossing zal zijn. Hij denkt dat er niet veel via de Industrielaan gereden zal worden als men van de Neder komt. Wie gaat er aan de verkeerslichten aanschuiven als men ook snel een blokje kan omrijden?

 

Schepen Bert Vertessen repliceert dat dit van de omrijfactor zal afhangen. Hij geeft aan dat ook dit wel uit de metingen zal blijken en wijst erop dat men ook in het achterhoofd moet houden dat fase 3 van het rioleringsproject Gansterenstraat op de planning staat. De Bergstraat en Netelstraat zijn een volgende fase die ook wordt aangepakt. Hij hoopt dat dit tot een verbetering van de situatie in de Netelstraat zal leiden.

Publicatiedatum: 28/06/2024
Overzicht punten

Bijkomende punten:

 

30

Secretariaat (gemeente) - Wateroverlast - Verstopte riolering industrieterrein - Kennisgeving

 

Raadslid Mieke Claesen heeft in toepassing van artikel 21 van het decreet lokaal bestuur van de mogelijkheid gebruik gemaakt om namens de fractie Best-Groen een punt toe te voegen aan de agenda van de gemeenteraad van donderdag 30 mei 2024. Meer bepaald wenst zij het volgende punt behandeld te zien:

 

Wateroverlast - Verstopte riolering industrieterrein

 

Tijdens de overvloedige regen van zondag 19 mei ll. stond ook de Industrielaan ter hoogte van de bandencentrale volledig onder water. De riolering kreeg het water daar niet afgevoerd. Zou het kunnen dat de slokkers daar verstopt zijn omdat er door bepaalde bedrijven samen met het afvalwater ook slib in de riolering geloosd wordt? Worden daar controles op gedaan? Zijn er al vaststellingen gedaan? Hoe kan vermeden worden dat dit zich in de toekomst nog voordoet?

 

Raadslid Mieke Claesen licht het agendapunt toe.

 

Schepen Bert Vertessen antwoordt dat noch hijzelf, noch de Technische Dienst, noch Fluvius meldingen hebben ontvangen over slib op de betreffende locatie. Hij geeft echter aan dat de laatste camerabeelden van de riolering op het industrieterrein dateren van het jaar 2009. Fluvius heeft al voorgesteld om dit eventueel eens opnieuw te doen vanwege de bestaande problemen.

 

Wat de wateroverlast betreft vervolgt schepen Bert Vertessen dat Fluvius ter plaatse is gaan kijken en heeft geconstateerd dat de slokkers zelf niet verstopt zijn. Het probleem ligt volgens Fluvius aan het feit dat er over het volledige industrieterrein aan weerszijden van de weg 2 leidingen liggen, die beiden zowel vuil water als regenwater afvoeren. Deze leidingen lopen door tot op een punt iets hoger dan de aangehaalde locatie. Op dat punt komen de 2 leidingen samen in één buis aan één zijde van de weg, die vervolgens naar de gewestweg N730 en zo naar het wachtbekken leidt. Hier ontstaat een knelpunt waardoor de hoeveelheid water niet meteen weg kan en lijkt het alsof de slokkers vol komen te zitten terwijl het eigenlijk komt door verzadiging. Hij merkt op dat dit probleem ook zichtbaar is bij hevige regenval wanneer men van de autostrade afrijdt en de afrit richting Hoeselt neemt. Daar zie je dan aan de rechterkant dat de gracht bomvol zit en soms zelfs over de weg loopt. Deze gracht is aangesloten op diezelfde leiding en ondervindt hetzelfde probleem.

 

De problematiek is inmiddels in kaart gebracht, aldus schepen Bert Vertessen, en er is budget voor beschikbaar. De afkoppelingsdeskundige is langs geweest en de volgende stap is de uitvoering om de leidingen op het industrieterrein te ontdubbelen.

Publicatiedatum: 28/06/2024
Overzicht punten

Bijkomende punten:

 

31

Secretariaat (gemeente) - Wateroverlast en aanleg wachtbekken Werm - Goedkeuring

 

Raadslid Mieke Claesen heeft in toepassing van artikel 21 van het decreet lokaal bestuur van de mogelijkheid gebruik gemaakt om namens de fractie Best-Groen een punt toe te voegen aan de agenda van de gemeenteraad van donderdag 30 mei 2024. Meer bepaald wenst zij het volgende punt behandeld te zien:

 

Wateroverlast en aanleg wachtbekken Werm

 

Tijdens de gemeenteraad van juni 2022 heeft de fractie Best-Groen al verwezen naar de wateroverlast en modderstromen ten gevolge van zware regenval in Werm op Pinksterzondag. Raadslid Serge Voncken heeft toen gevraagd hoe het bestuur dit probleem - dat al lang gekend is (ook in 2016 identieke problemen) - zou aanpakken en wat de timing was.

 

Toenmalig burgemeester Werner Raskin heeft daar toen o.a. meegedeeld: 'De gemeente Hoeselt krijgt voor de aankoop van die gronden een fantastische subsidie van 75% alsook een toelage voor de infrastructuurwerken en de aanlegkosten van het wachtbekken. Het gemeentebestuur had hiervoor zelfs al 200.000,00 EUR voorzien in de begroting. Burgemeester Werner Raskin weet dat het geen gemakkelijke opdracht was om te blijven praten en te blijven overleggen, maar er is wel een doorbraak. Na het geplande overleg volgende week tussen de betrokken advocaten zal geweten zijn of die doorbraak ook definitief is. Hij laat weten dat indien de doorbraak niet definitief zou zijn, hij de onteigening dadelijk zal agenderen op het schepencollege omdat er dan geen andere oplossing is. Zowel hijzelf als de advocaat van de gemeente Hoeselt hebben er evenwel een goed gevoel bij. Burgemeester Werner Raskin heeft nu evenwel contact opgenomen met de huidige eigenaar, dhr. Appeltans, en heeft eindelijk een akkoord of een doorbraak verkregen. Hij heeft er een bijzonder goed gevoel bij dat hij volgende week de benodigde overeenkomst zal hebben.'

 

Tijdens de gemeenteraad van januari 2023 heeft burgemeester Werner Raskin opnieuw meegedeeld dat hij een akkoord had met dhr. Appeltans: 'Hij kan - wat dat betreft - het goede nieuws brengen dat de deal voor het wachtbekken recent getekend werd. Dhr. Appeltans heeft getekend voor de wissel van gronden die daarvoor nodig is. Het wachtbekken in Werm zal dus gerealiseerd kunnen worden en dat sleepte ondertussen toch al erg lang aan.'

 

Tijdens de gemeenteraad van mei 2023 heeft de fractie Best-Groen opnieuw gevraagd hoe het nu zit met deze overeenkomst en toen heeft burgemeester Werner Raskin erop gewezen dat deze overeenkomst - na lezing door de advocaat van de gemeente Hoeselt - eerst nog op het schepencollege moet komen en dat het vervolgens ook nog op de gemeenteraad moet komen. De fractie Best-Groen heeft toen ook opnieuw gevraagd of het gemeentebestuur al eens overwogen heeft om een onteigeningsprocedure op te starten: 'Burgemeester Werner Raskin antwoordt dat hij dat al overwogen heeft. Raadslid Mieke Claesen vraagt waarom daar dan nog niet mee werd gestart. Burgemeester Werner Raskin antwoordt dat dit zo is omdat de advocaten op de goede weg waren. Raadslid Mieke Claesen vraagt of de advocaten van de gemeente Hoeselt dan niet geadviseerd hebben om toch al de onteigeningsprocedure op te starten en ondertussen nog te onderhandelen. Burgemeester Werner Raskin antwoordt van niet omdat er altijd een goede verstandhouding is geweest over die grondruil. Een grondruil is anders dan een onteigening. Een onteigening kan 6 maanden duren, maar daar blijft het waarschijnlijk niet bij, zo geeft hij aan.' Toenmalig Burgemeester Werner Raskin heeft toen afgesloten stellende 'dat het intussen in orde is'.

 

Inmiddels zijn we opnieuw 1 jaar verder, is Hoeselt opnieuw geconfronteerd geweest met serieuze wateroverlast en hebben de voorlopige maatregelen en de maatregelen die de omwonenden van Werm zelf getroffen hebben, maar net stand gehouden. Maar men is nog steeds niet gestart met de aanleg van het wachtbekken en de overeenkomst om de grond hiervoor te verwerven is zelfs nog altijd niet op het schepencollege of de gemeenteraad gekomen. Waarom niet?

 

Wat heeft het gemeentebestuur concreet gedaan sinds januari 2023 om het wachtbekken in Werm te realiseren? De fractie Best-Groen dringt er op aan dat er gestart wordt met de onteigeningsprocedure. Ook tijdens die procedure kan er nog steeds getracht worden om een akkoord te bereiken.

 

De fractie Best-Groen vraagt dat het schepencollege binnen de 14 dagen de procedure opstart om over te gaan tot onteigening voor openbaar nut van de gronden die nodig zijn om het wachtbekken in Werm te realiseren.

 

Raadslid Mieke Claesen licht het agendapunt toe.

 

Burgemeester Yves Croux geeft aan dat hij - in afwezigheid van zijn collega schepen Werner Raskin - de eer heeft om te antwoorden op de vraag van raadslid Mieke Claesen. Hij erkent allereerst dat het dossier al te lang aansleept. Anderzijds wordt in dit toegevoegd agendapunt een onteigening van de achterliggende percelen gevraagd, maar er is wel degelijk reeds een getekend akkoord voor die achterliggende percelen. De reden waarom het dossier nog altijd niet op de gemeenteraad is geagendeerd, heeft te maken met een derde partij die betrokken is bij de ondergrondse erfdienstbaarheid voor het overstort van dat slibbekken. Het slibbekken wordt aangelegd achter de bewoning en dan is er een buis onder de grond nodig en daarvoor - voor dat laatste - moet er een ondergrondse erfdienstbaarheid gevestigd worden. En die derde partij heeft specifiek voor dat onderdeel van de overeenkomst aanpassingen gevraagd aan de overeenkomst. De overeenkomst moet nu in die zin aangepast worden en wordt daarna ter ondertekening voorgelegd aan alle partijen.

 

Raadslid Mieke Claesen reageert dat de kwestie al meer dan een jaar bekend is.

 

Burgemeester Yves Croux bevestigt dit. Hij geeft aan dat hij dan flauw kan gaan doen en vertellen dat de betrokken partijen moeilijk te bereiken waren, en dan komt er een politieke discussie. Maar dat is wel de realiteit. Het betreft een advocaat die actief is in het Brusselse en die is moeilijk bereikbaar. En ook de advocaat van de gemeente Hoeselt is in dit dossier enkele maanden niet makkelijk bereikbaar geweest. Er waren ook nog afwezigheden wegens ziekte op de dienst Omgeving. Burgemeester Yves Croux weet dat dit geen betekenis heeft in de ogen van de mensen in nood en in de ogen van de oppositie. Voor hun is dit een half jaar verloren tijd. Hij wil er zelfs niet over discussiëren vandaag. Ondanks alles vindt ook hij dat het dossier sneller zou moeten verlopen. Maar nu een onteigening opstarten terwijl er al een getekende overeenkomst is met de betrokken partijen voor de achterliggende grond lijkt hem op dit moment niet nodig.

 

Raadslid Mieke Claesen merkt op dat er eerder gezegd werd dat die overeenkomst aan de gemeenteraad zou worden voorgelegd. Dat is nog steeds niet gebeurd.

 

Burgemeester Yves Croux antwoordt dat dit zal gebeuren zodra alle partijen hebben getekend.

 

Raadslid Mieke Claesen vraagt of er dan nog geen overeenkomst is over dat betreffende stukje grond.

 

Burgemeester Yves Croux haalt aan dat dit oorspronkelijk in het dossier zat, maar er werden - zoals reeds gezegd - voor dat stukje aanpassingen gevraagd. En dat is de reden waarom het nu nog moet worden aangepast en ondertekend.

 

Raadslid Mieke Claesen vraagt of de advocaat van de gemeente Hoeselt sinds juni 2022 nog stappen heeft ondernomen?

 

Burgemeester Yves Croux bevestigt dat de advocaat zich recentelijk heeft geëxcuseerd voor zijn gebrek aan reactie. Hij is onmiddellijk aan de slag gegaan om de nodige aanpassingen te doen.

 

Raadsleden Serge Voncken en Jan Wils concluderen dat de tussenkomsten van de fractie Best Groen dan toch hebben geholpen.

 

Het voorstel van raadslid Mieke Claesen namens de fractie Best-Groen om binnen de 14 dagen een procedure op te starten tot onteigening voor openbaar nut van de gronden die nodig zijn om het wachtbekken in Werm te realiseren wordt niet goedgekeurd met 8 stemmen voor (Fons Capiot, Serge Voncken, Carine Moors, Christiaan Hex, Mieke Claesen, Marc Bamps, Eddy Vandecaetsbeek en Jan Wils), 11 stemmen tegen (Hilde Wolfs, Yves Croux, Bert Vertessen, Johan Schoefs, Heidi Berx, Michel Vanroy, Wim Hellinx, Wendy Bollen, Stanny Crommen, Linda Verjans en Ria Moesen) en 0 onthoudingen.

Publicatiedatum: 28/06/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.