In openbare vergadering
01 | Secretariaat (OCMW) - Notulen en zittingsverslag OCMW-raad van 1 februari 2024 - Goedkeuring |
De OCMW-raad,
Overwegende dat conform artikel 74 en artikel 32 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering steeds samen met de agenda van de OCMW-raad ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld worden aan de OCMW-raadsleden;
Overwegende dat ieder raadslid het recht heeft opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering;
Gelet op het ontwerp van de notulen en het zittingsverslag van de OCMW-raadszitting van 1 februari 2024 in bijlage;
Overwegende dat ter zake geen op- of aanmerkingen geformuleerd werden;
Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen;
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid het artikel 74 en artikel 32 betreffende de notulen en het zittingsverslag van de OCMW-raad;
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid de artikelen 77 en 78 betreffende de bevoegdheden van de OCMW-raad;
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid de artikelen 326 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht;
Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
Besluit,
Na beraadslaging en met unanimiteit;
Art. 1 - De notulen en het zittingsverslag van de OCMW-raad van 1 februari 2024 goed te keuren en namens de OCMW-raad ter ondertekening voor te leggen aan de voorzitter en de algemeen directeur.
Bijkomende punten:
| |
02 | Secretariaat (OCMW) - Kinderopvang baby's en peuters in Hoeselt - Kennisgeving |
Raadslid Claesen Mieke heeft in toepassing van artikel 19 en 74 van het Decreet Lokaal Bestuur van de mogelijkheid gebruik gemaakt om namens de fractie Best Groen een punt toe te voegen aan de agenda van de OCMW-raad van donderdag 29 februari 2024. Meer bepaald wenst zij het volgende punt behandeld te zien:
Kinderopvang baby's en peuters in Hoeselt
Recent is de nieuwste gemeente-stadsmonitor verschenen en hieruit blijkt o.a. dat de tevredenheid over de kinderopvang in Hoeselt spectaculair gezakt is van 80% in 2017 naar slechts 61% in 2023.
Op de OCMW-raad van 28 januari 2021 heb ik reeds vragen gesteld over de kinderopvang van baby’s en peuters in Hoeselt. Schepen Heidi Berx heeft toen verduidelijkt dat er in 2019 en 2020 er een 110-tal geboortes waren en 114 opvangplaatsen voor de opvang van baby's en peuters in Hoeselt. Volgens wat zij toen meedeelde was ‘Het enige wat het bestuur kan doen is bekijken of er voldoende aanbod is voor de noden bij de opstart van het Lokaal Loket Kinderopvang. Dit is verplicht tegen het einde van dienstjaar 2023. Mocht dan blijken dat er nood is, dan kunnen er nog altijd opvangplaatsen bij gecreëerd worden. Schepen Heidi Berx is dan ook van mening dat Hoeselt op heden voldoende opvangplaatsen heeft.'
In november 2023 verscheen in Het Laatste Nieuws: 'Het tekort aan kinderopvangplaatsen blijkt in heel Vlaanderen nijpend. Ook in Hoeselt veroorzaakt de kinderopvang kopzorgen. Zowel bij de ouders van jonge kinderen als bij de uitbaters van de opvang en het gemeentebestuur. “e hebben een 80-tal opvangplaatsen voor de 157 kinderen tot 2,5 jaar die Hoeselt telt, vertelt schepen Heidi Berx (Open Vld).’
Het lokaal bestuur heeft een aantal belangrijke opdrachten in het kader van kinderopvang. Deze opdrachten moeten ertoe bijdragen dat er binnen de gemeente voldoende betaalbare, kwaliteitsvolle en toegankelijke kinderopvang is. Zoals schepen Berx al zei is het lokaal bestuur verplicht om een Lokaal Overleg Kinderopvang op te starten en te organiseren. Aan de lokale besturen werd gevraagd om een engagementsverklaring te ondertekenen waarin de principes voor een goede samenwerking en een gelijkwaardig en rechtvaardig partnerschap zijn vastgelegd.
In november 2023 heb ik per mail geïnformeerd of er ondertussen een Lokaal Overleg Kinderopvang in Hoeselt was opgericht met volgende vragen: Bestaat er ondertussen in Hoeselt een Lokaal Overleg Kinderopvang? Wanneer is dat opgericht? Wanneer zijn zij samengekomen? Wie zit er in? Heeft het bestuur ook de engagementsverklaring voor een goede samenwerking tussen lokale besturen en organisatoren kinderopvang getekend? Zo ja, wanneer? Ik dien dezelfde vragen hier opnieuw te stellen en vraag een duidelijk antwoord.
Verder wil ik vragen wat schepen Berx de voorbije 3 jaar beleidsmatig gedaan heeft m.b.t. tot de kinderopvang in Hoeselt en wat zij dit jaar nog denkt te ondernemen?
Raadslid Mieke Claesen licht het agendapunt toe.
Schepen Heidi Berx wil raadslid Mieke Claesen allereerst even verbeteren. Ze merkt op dat raadslid Mieke Claesen zegt dat ze in november ll. een mail heeft gestuurd. En dat klopt. Zij heeft effectief een mail gestuurd naar Nele Penders, diensthoofd Sociaal Huis, en naar haarzelf Heidi Berx, schepen. Naar aanleiding van deze mail werd raadslid Mieke Claesen ontvangen in de kantoren van het OCMW Hoeselt door de diensthoofden van de Buitenschoolse Kinderopvang en het Sociaal Huis en daarbij werden haar vragen beantwoord. Die diensthoofden hebben bovendien gevraagd - zelfs uitdrukkelijk via email - of ze hun antwoorden op mail moesten zetten zodat alles goed duidelijk zou zijn. Schepen Heidi Berx toont betreffende mails aan de OCMW-raad en wijst erop dat ze deze hier in haar handen heeft. Ze uit dan ook haar ongenoegen over de aanpak van raadslid Mieke Claesen en geeft aan dat dit op deze manier niet werkt. Schepen Heidi Berx wil heel graag antwoorden op de vragen, maar beide diensthoofden hebben op 12 december ll. - op een maandagvoormiddag - bijna 2 uur hierover gesproken met raadslid Mieke Claesen.
Raadslid Mieke Claesen merkt op dat dit gesprek geen 2 uur geduurd heeft.
Schepen Heidi Berx benadrukt dat er uitgebreid met raadslid Mieke Claesen werd gesproken en dat daarbij alle vragen werden beantwoord. En dat haar werd gevraagd of de antwoorden op mail gezet moesten worden, maar dat raadslid Mieke Claesen heeft gezegd dat dit niet nodig was.
Raadslid Mieke Claesen ontkent dat haar die vraag gesteld is. De diensthoofden hebben haar dit écht niet gevraagd. Maar dat doet eigenlijk niet ter zake, aldus raadslid Mieke Claesen.
Schepen Heidi Berx herhaalt nogmaals dat deze gang van zaken bevestigd wordt door de mails die ze in haar handen heeft. Het staat daar allemaal zo in. Indien gevraagd, zal ze de mails straks aan raadslid Mieke Claesen laten lezen.
Raadslid Mieke Claesen geeft aan dat ze die mail of mails niet heeft gehad, maar dat ze nu toch graag een antwoord had gekregen op haar vragen.
Schepen Heidi Berx begint met de vraag van raadslid Mieke Claesen naar het bestaan van een Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) in Hoeselt. Ze verduidelijkt dat er tussen het jaar 2007 en het jaar 2016 een lokaal overleg kinderopvang was in Hoeselt. En vanaf 2016 was er een gemeenschappelijk loket met de stad Bilzen. In dat LOK zaten de directies van de scholen, de ouderverenigingen, de jeugdraad en de dienst opvanggezinnen van Ferm. Deze vergaderingen vonden 1 keer per jaar plaats, maar omdat er te weinig volk kwam opdagen en omdat er te weinig interesse voor was, werd het LOK niet verder gezet.
Vervolgens komt schepen Heidi Berx bij de vraag naar de ondertekening van de engagementsverklaring die raadslid Mieke Claesen aanhaalt. Ze verduidelijkt dat die vraag dateert van het jaar 2018 en dat het OCMW Hoeselt dit engagement niet heeft ondertekend omdat de partners die er deel van uit maken niet actief zijn op het grondgebied Hoeselt. En het gaat hier eigenlijk in essentie vooral om de goede samenwerking met en tussen de opvang van kinderdagverblijf Biep & Lotje en de opvanggezinnen van Ferm.
Raadslid Mieke Claesen stelt dat schepen Heidi Berx zegt dat er een goede samenwerking is. Waaruit bestaat die samenwerking?
Schepen Heidi Berx antwoordt dat die samenwerking een prioriteit is voor het OCMW Hoeselt. Zo hebben de diensten van het OCMW Hoeselt bij de aanvraag van kinderdagverblijf Biep & Lotje voor een omschakeling naar een inkomensgerelateerde subsidie advies verleend en geholpen om het aanvraagdossier te vervolledigen. En mede daardoor hebben deze mensen goedkeuring gekregen en een subsidie voor 18 inkomensgerelateerde opvangplaatsen binnen gehaald. Dat betekent dat de gebruikers moeten betalen naargelang hun budget en niet langer volgens een dagprijs, aldus schepen Heidi Berx.
En tot slot wil schepen Heidi Berx op vraag van raadslid Mieke Claesen nog meegeven wat ze dit jaar nog gaat ondernemen. Ze benadrukt dat zij bevoegd is voor de voor- en naschoolse kinderopvang. Het is voor haar prioritair dat de buitenschoolse kinderopvang in de deelgemeenten open blijft en dat er een nieuw gebouw voor buitenschoolse kinderopvang wordt gebouwd in Alt-Hoeselt.
Raadslid Mieke Claesen wijst erop dat schepen Heidi Berx niet alleen bevoegd is voor buitenschoolse kinderopvang, maar ook voor de voorschoolse kinderopvang van baby's en peuters. En dat is waar dit toegevoegd agendapunt over gaat.
Schepen Heidi Berx verduidelijkt dat de gemeente en het OCMW Hoeselt geen kinderopvang organiseren voor kinderen van 0 tot 2,5 jaar.
Raadslid Mieke Claesen antwoordt dat er in Hoeselt niettemin toch wel degelijk opvang is voor kinderen van 0 tot 2,5 jaar. Het lokaal bestuur is bevoegd om ook die voorschoolse kinderopvang te ondersteunen en te versterken. En dat gaat niet enkel om advies verstrekken. Het is trouwens zo dat kinderdagverblijf Biep & Lotje zelf aan het OCMW Hoeselt is moeten gaan vragen om daar alstublieft in ondersteund te worden.
Schepen Heidi Berx bevestigt dat het OCMW Hoeselt er in zo'n gevallen inderdaad is om te helpen.
Raadslid Mieke Claesen werpt op dat het OCMW Hoeselt dus alleen maar met ondersteuning komt op het moment dat er om gevraagd wordt. Maar er is dus geen enkele ondersteuning van en geen enkel overleg met de onthaalmoeders. Er is nochtans een serieus tekort aan opvangplaatsen in Hoeselt, maar daar wordt niets aan gedaan. Er is met andere woorden geen visie, er is geen beleid over de voorschoolse kinderopvang van baby's en peuters. En die engagementsverklaring gaat trouwens niet alleen over die specifieke organisaties, maar over alle organisatoren kinderopvang. Dus ook Biep & Lotje, ook de organisatie Ferm en ook de onthaalmoeders. Het lokaal bestuur moet dus overleg organiseren, maar kan hun ook nog op andere manieren ondersteunen. Bij de stad Bilzen worden er bijvoorbeeld subsidies gegeven om ervoor te zorgen dat onthaalmoeders kunnen opstarten, zgn. startsubsidies, aldus raadslid Mieke Claesen. En verder krijgt men daar ook nog een subsidie of premie als je een aantal jaren aan de slag bent. Dat zijn allemaal dingen die bij het lokaal bestuur Hoeselt niet eens onderzocht worden. Er wordt door het lokaal bestuur dus eigenlijk niets gedaan om ervoor te zorgen dat baby's en peuters in Hoeselt opgevangen kunnen worden en dat de onthaalmoeders en kinderdagverblijven op een goede manier kunnen werken. Het gaat er raadslid Mieke Claesen eigenlijk niet eens om dat Hoeselt die engagementsverklaring niet heeft ondertekend, zo geeft ze aan. Dat is immers maar het minste dat men kan doen. In heel veel andere gevallen stelt de fractie Best Groen vast dat er wel een engagement ondertekend wordt, maar dat er vervolgens niets mee gedaan wordt. Hier wordt het engagement zelfs niet ondertekend. Én wordt er niets gedaan.
Raadslid Serge Voncken wijst erop dat beleid maken ook bestaat uit actief actie ondernemen. Het is niet gewoon wachten tot er een vraag komt. Dan is het gemakkelijk schepen zijn... Als je gaat zitten wachten tot er ergens een probleem is om het vervolgens op te lossen, pak je het niet goed aan. Dan is er geen visie. En dat is nu ook net de visie waar raadslid Serge Voncken al vanaf het begin van de legislatuur naar aan het vragen is. Hij heeft ze nooit gekregen, zo geeft hij aan. Hij is nog steeds wachtende. Hij zou ze te zien krijgen als het schepencollege ze klaar had, zo werd gezegd. Hij is benieuwd. Maar hij heeft nog altijd niets gehoord of gezien.
Schepen Werner Raskin merkt op dat iedereen hier eigenlijk wel een beetje gelijk heeft. Maar een 3-tal maanden geleden heeft hij persoonlijk - op vraag van een inwoner van Bilzen met een kindje - alle diensten in Bilzen afgebeld om een opvangplaats bij een onthaalouder te vinden tot zelfs in de deelgemeenten toe. Maar het is niet gelukt. Het ging niet en ook zij hebben moeten toegeven dat ze daar ook te kort schieten. Er zijn in heel Vlaanderen simpelweg veel te weinig opvangplaatsen. De mensen die gaan werken hebben nochtans recht op de mogelijkheid om hun kindje ergens onder te brengen en te laten verzorgen. Maar helaas lukt ons dat niet, aldus schepen Werner Raskin. En hangt dit misschien ook gedeeltelijk af van de hogere overheid die de job van onthaalouder niet voldoende aantrekkelijk maakt? Wat is er precies gaande? Hij vindt de situatie alleszins erg. Dat geldt voor alle Limburgse gemeenten en dus ook voor Hoeselt. Er is écht een probleem. Niet met de voor- en naschoolse kinderopvang - die is goed geregeld - maar dus vooral met de opvang van baby's en de peuters jonger dan 2,5 jaar. En kan het lokaal bestuur daar iets aan doen? Als er mensen zijn die willen starten als onthaalouder dan zullen die zeker geholpen worden, maar er voelen zich weinigen geroepen. Heeft dat te maken met hun statuut? Heeft dat te maken met andere zaken? Er zijn nog wat mensen die dit op kleinschalige basis doen met een 5, 6 à 7-tal opvangplaatsen, maar kinderopvang in de grootte van Biep & Lotje is er niet veel. Het gemeentebestuur zou de mensen die zo'n initiatief willen nemen graag helpen, maar waar zijn ze? Het is een probleem. En dat vindt schepen Werner Raskin heel erg voor de werkende mensen.
Bijkomende punten:
| |
03 | Secretariaat (OCMW) - Hoeselt pleegzorggemeente - Kennisgeving |
Raadslid Claesen Mieke heeft in toepassing van artikel 19 en 74 van het Decreet Lokaal Bestuur van de mogelijkheid gebruik gemaakt om namens de fractie Best Groen een punt toe te voegen aan de agenda van de OCMW-raad van donderdag 29 februari 2024. Meer bepaald wenst zij het volgende punt behandeld te zien:
Hoeselt pleegzorggemeente
Deze week verscheen in de krant: ‘Alle 42 Limburgse gemeenten hebben nu het label van ‘pleegzorggemeente’. Dat wil zeggen dat ze Pleegzorg op alle mogelijke manieren ondersteunen in hun zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen. Limburg is de eerste provincie waar alle gemeenten zich hiervoor engageren.’
Hoeselt zou dus ook het label van pleegzorggemeente hebben behaald. Ik vind echter niet terug wanneer Hoeselt dat behaald heeft. Ik vond wel dat in andere gemeenten op de gemeenteraad groen licht werd gegeven voor de ondertekening van de convenant met Pleegzorg Limburg. Ik heb gezocht in de verslagen en het archief van de gemeenteraad, OCMW- raad of het vast bureau, maar vond niets terug over pleegzorg.
Wanneer heeft Hoeselt het label pleegzorggemeente behaald? Wat heeft zij hiervoor gedaan? Hoe heeft zij pleegzorg bekend gemaakt? Hoeveel pleeggezinnen/pleegkinderen zijn er in Hoeselt? Welke ondersteuning biedt de gemeente aan pleeggezinnen?
Raadslid Mieke Claesen licht het agendapunt toe.
Schepen Heidi Berx verduidelijkt dat het lokaal bestuur Hoeselt voornamelijk de acties van Pleegzorg Limburg ondersteunt. Zo was er ongeveer een jaar terug de actie 'Pleegzorgfrietje'. Daarbij konden de pleegzorggezinnen een gratis familiefrietje halen in een frituur. De 3 Hoeseltse frituren hebben hieraan deelgenomen.
Raadslid Mieke Claesen vraagt waar deze en andere acties dan bekend gemaakt werden of worden.
Schepen Heidi Berx antwoordt dat dit gebeurt door Pleegzorg Limburg zelf, maar ook door het OCMW Hoeselt. Zij informeren de mensen.
Raadslid Mieke Claesen begrijpt dat bij zo'n actie met name de pleeggezinnen worden geïnformeerd.
Schepen Heidi Berx bevestigt dit. Verder geeft zij aan dat er ook een lessenpakket werd aangeboden onder de noemer 'Pleegzorg in de klas'. Dat werd overgemaakt aan alle schooldirecties in Hoeselt. Dit was dit schooljaar een actiepunt, aldus schepen Heidi Berx. En daarnaast is er ook een actie 'Vrijwillige pleegzorg in Limburg'. Daarvoor werd een hekwerkbanner opgehangen aan de buitenschoolse kinderopvang en werden er affiches en flyers uitgedeeld. Die affiches werden ook opgehangen aan het gemeentehuis, het sociaal huis, de bibliotheek en de buitenschoolse kinderopvang. Het OCMW Hoeselt ondersteunt deze acties dus allemaal en maakt ze ook bekend via sociale media. Pleegzorg Limburg doet dit zelf trouwens ook. En schepen Heidi Berx herinnert zich dat het bestuur ooit een interview heeft afgenomen van een pleegzorggezin en dat dit gepubliceerd is in HoeseltMagGezien.
Raadslid Mieke Claesen geeft aan dat ze dit interview inderdaad heeft teruggevonden in HoeseltMagGezien. Dat was in het jaar 2020.
Schepen Heidi Berx geeft vervolgens aan dat er in de gemeente Hoeselt 11 pleegzorggezinnen zijn waar 13 kinderen en 1 volwassene met een beperking een thuis hebben gevonden.
Raadslid Mieke Claesen vraagt of er vanuit het OCMW Hoeselt verder nog iets gedaan wordt om deze pleegzorggezinnen te ondersteunen uitgezonderd de bovenvermelde acties.
Schepen Heidi Berx antwoordt dat het OCMW Hoeselt in deze geen financiële ondersteuning geeft.
Raadslid Mieke Claesen vraagt of de pleeggezinnen dan eventueel bij gelegenheid eens worden samen gebracht op initiatief van het lokaal bestuur Hoeselt. Dat is immers ook één van de suggesties die men doet.
Schepen Heidi Berx veronderstelt dat dit door Pleegzorg Limburg zelf gedaan wordt. Zij zullen de pleeggezinnen van Limburg nu en dan wel bij mekaar brengen op één locatie.
Maar het Hoeseltse bestuur heeft hier dus nog niet actief aan mee gewerkt, aldus raadslid Mieke Claesen.
Schepen Heidi Berx bevestigt dat dit inderdaad niet het geval is.
Raadslid Mieke Claesen weet dat men in de stad Bilzen ook subsidies geeft aan pleegzorggezinnen. Werd dit al onderzocht in Hoeselt?
Schepen Heidi Berx verduidelijkt dat het in Bilzen gaat om een korting op de Uit-pas.
Raadslid Mieke Claesen wijst erop dat ze in Bilzen ook nog 50,00 EUR subsidie krijgen en een tussenkomst in de kosten voor kinderopvang.
Schepen Heidi Berx veronderstelt dat die laatste korting ook in Hoeselt wordt toegepast voor pleeggezinnen. Maar daarbij zal ook naar het inkomen gekeken worden.
Maar daar is geen reglement over, aldus raadslid Mieke Claesen.
Schepen Heidi Berx bevestigt dat dit niet het geval is. In Hoeselt wordt het inkomen van de mensen mee in rekening genomen. Onder een bepaald niveau van inkomen kan je een verlaagd tarief kinderopvang aanvragen. Dat gaat gepaard met een onderzoek. Daar is geen speciaal reglement voor.
Raadslid Mieke Claesen concludeert dat hiervoor dus geen specifieke regeling voor pleeggezinnen is.
Schepen Heidi Berx antwoordt dat dit klopt. Maar als zij dit aanvragen en ze hebben er recht op dan krijgen zij deze korting.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.