In openbare vergadering
01 | Secretariaat (OCMW) - Kleine Landeigendom - Agenda algemene vergadering van 25 mei 2023 en bepaling mandaat afgevaardigde OCMW Hoeselt - Goedkeuring |
De OCMW-raad,
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;
Gelet op artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;
Gelet op het feit dat het OCMW Hoeselt vennoot is van Kleine Landeigendom;
Gelet op het raadsbesluit van 31 januari 2019 inzake de aanduiding van de afgevaardigde van het OCMW Hoeselt op de algemene vergaderingen van Kleine Landeigendom;
Overwegende dat OCMW Hoeselt op 8 april 2023 de uitnodiging tot de algemene vergadering van Kleine Landeigendom van 25 mei 2023 ontving;
Gelet op het feit dat de algemene vergadering van Kleine Landeigendom plaatsvindt op 25 mei 2023 om 19u30 in het kantoor van Kleine Landeigendom, Pliniuswal 1 bus 2 te 3700 Tongeren.
Besluit,
Na beraadslaging en met unanimiteit;
Art. 1 - Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering van Kleine Landeigendom d.d. 25 mei 2023 met de volgende agenda:
Art. 2 - De vertegenwoordiger van OCMW Hoeselt wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Kleine Landeigendom van 25 mei 2023 en op de eventueel volgende algemene vergadering(en) van Kleine Landeigendom met dezelfde agenda, indien het quorum voor de vergadering van 25 mei 2023 niet behaald werd, te handelen en zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de OCMW-raad van heden inzake voormelde artikelen.
Art. 3 - De voorzitter wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en ondermeer kennis hiervan te verrichten aan Kleine Landeigendom, Pliniuswal 1 bus 2 te 3700 Tongeren.
02 | Secretariaat (OCMW) - Notulen en zittingsverslag OCMW-raad van 30 maart 2023 - Goedkeuring |
De OCMW-raad,
Overwegende dat conform artikel 74 en artikel 32 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering steeds samen met de agenda van de OCMW-raad ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld worden aan de OCMW-raadsleden;
Overwegende dat ieder raadslid het recht heeft opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering;
Gelet op het ontwerp van de notulen en het zittingsverslag van de OCMW-raadszitting van 30 maart 2023 in bijlage;
Overwegende dat ter zake geen op- of aanmerkingen geformuleerd werden;
Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen;
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid het artikel 74 en artikel 32 betreffende de notulen en het zittingsverslag van de OCMW-raad;
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid de artikelen 77 en 78 betreffende de bevoegdheden van de OCMW-raad;
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid de artikelen 326 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht;
Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
Besluit,
Na beraadslaging en met unanimiteit;
Art. 1 - De notulen en het zittingsverslag van de OCMW-raad van 30 maart 2023 goed te keuren en namens de OCMW-raad ter ondertekening voor te leggen aan de voorzitter en de algemeen directeur.
Bijkomende punten:
| |
03 | Secretariaat (OCMW) - REMI-tool - Kennisgeving |
Raadslid Claesen Mieke heeft in toepassing van artikel 19 en 74 van het decreet lokaal bestuur van de mogelijkheid gebruik gemaakt om namens de fractie Best Groen een punt toe te voegen aan de agenda van de OCMW-raad van donderdag 27 april 2023. Meer bepaald wenst zij het volgende punt behandeld te zien:
REMI-tool
Op de OCMW-raad van 25 februari 2021 heb ik reeds voorgesteld om de online tool REMI te proberen. REMI is een online tool voor OCMW's waarmee op maat van iedere cliënt een referentiebudget voor een menswaardig inkomen kan worden berekend. Ik heb toen meegedeeld dat verwacht kon worden dat de federale regering deze tool gratis of aan interessante voorwaarden ter beschikking zou stellen aan het lokaal bestuur en dat de besturen toen al een gratis proefversie konden uitproberen. Het voorstel werd door de meerderheid echter afgewezen. Volgens schepen Heidi Berx werd deze tool voornamelijk gebruikt door grote OCMW's en werken de omringende gemeenten er ook niet mee.
Op de ministerraad van 23 december 2022 werd aan het Centrum voor budgetadvies en -onderzoek (CEBUD) een overheidsopdracht toegekend zodat ze de REMI-tool aan alle OCMW’s kunnen aanbieden. Met deze ondersteuning vanuit de federale regering kunnen de OCMW’s én de licentie - voor een periode van 2 jaar - betalen én extra financiële steun bieden aan wie dat nodig heeft. Zowel in 2023 als in 2024 gaat het om een bedrag van 35 miljoen euro. Het KB van 22/01/2023 kende een toelage toe aan de gemeentes voor het gebruik van de REMI-tool om aanvullende financiële steun te verlenen aan OCMW-begunstigden, voor zover de OCMW's zich voor eind maart 2023 hiervoor inschreven.
Op de OCMW-raad van 30 maart 2023 heb ik hiervan reeds melding gemaakt, nadat ik het diezelfde dag in de krant had kunnen lezen, maar schepen Heidi Berx repliceerde dat het niet op de agenda van de OCMW-raad geagendeerd is en dat ik het volgende keer maar moet toevoegen, bij deze dus.
Inmiddels is ook het ministerieel besluit gepubliceerd met de deelnemende OCMW's en de bedragen die zij als toelage krijgen.
Waarom is het OCMW Hoeselt er niet bij?
Raadslid Mieke Claesen licht het agendapunt toe.
Schepen Heidi Berx herinnert zich dat raadslid Mieke Claesen dit 2 jaar geleden ook al heeft aangekaart. Zij verduidelijkt dat REMI is ontwikkeld door Cebud die dat via een overheidsopdracht hebben binnengehaald. Het systeem is gebaseerd op referentiebudgetten waarbij wordt gekeken naar de gezins- en leefsituatie en zo wordt bepaald of de aanvragers voldoende inkomen hebben om een menswaardig bestaan te leiden. Daarvoor vergelijkt het computersysteem het gezinsinkomen met de referentiebudgetten. De regering heeft voor dit proefproject inderdaad een budget van 35 miljoen euro voor het jaar 2023 en 35 miljoen euro voor het jaar 2024 voorzien. De grootste slokoppen van dit budget zijn de grote besturen en Wallonië. Het gaat bvb. om 1,8 miljoen euro naar Antwerpen, 1,8 miljoen euro naar Charleroi, 2,3 miljoen euro naar Luik, 1,5 miljoen euro naar Brussel, enz.
Schepen Heidi Berx geeft aan dat deze tool momenteel niet gebruikt wordt bij het OCMW Hoeselt. De voorstellen inzake steunverlening in sociale dossiers worden in Hoeselt uitgewerkt door de 4 maatschappelijk assistenten, de juriste en het algemeen diensthoofd waarna een objectief advies vanuit het team volgt. Door op deze manier te werken is het geen individuele beslissing, maar een voorstel van het ganse team. Vervolgens beslist het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst (BCSD) altijd of bijna altijd unaniem en op maat van elke cliënt. Ook na aftoetsing bij de leden van het BCSD werd trouwens het standpunt ingenomen om de huidige werking aan te houden en niet over te gaan tot afhandeling van de steundossiers via de REMI-tool. Het persoonlijk aspect dient toch nog altijd te primeren boven een computersysteem, aldus schepen Heidi Berx. Zij roept op om de maatschappelijk werkers hun werk te laten doen in het belang van elke Hoeseltse burger en de steunverlening toch niet te laten afhangen van een computersysteem. Zo luidde ook het advies van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst (BCSD).
Schepen Heidi Berx stelt dat de cliënten van de Sociale Dienst - in haar ogen toch een belangrijk gegeven - de werkwijze appreciëren. Dat blijkt tevens uit het jaarverslag van de Juridische Dienst. In het jaar 2022 werd geen enkel beroep ingediend bij de Arbeidsrechtbank tegen een beslissing van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst (BCSD). Dit betekent dat de cliënten zeer content zijn met de goed gemotiveerde beslissingen van het BCSD. In het dienstjaar 2022 werd door het OCMW Hoeselt een bedrag van 3.781,63 EUR uitbetaald aan niet-terugvorderbare steun. En dan te bedenken dat de licentiekost voor de REMI-tool na het jaar 2025 voor het OCMW Hoeselt kan oplopen tot 8.000,00 EUR, de jaarlijkse indexering buiten beschouwing gelaten, zo merkt schepen Heidi Berx op. Zij concludeert dan ook dat het OCMW Hoeselt dus niet zal gaan werken met de REMI-tool en dat de Sociale Dienst zal blijven werken op de bestaande manier. En tot slot geeft ze mee dat ook fusiepartner Bilzen niet mee doet met de REMI-tool. Er zijn trouwens ook nog andere omliggende gemeenten die niet mee doen.
Raadslid Mieke Claesen antwoordt dat zij contact heeft gehad met het OCMW Bilzen. Daar is haar verteld dat zij in het jaar 2021 - toen ook raadslid Mieke Claesen kennis heeft gekregen van de REMI-tool en dit voor het eerst heeft voorgelegd - het gebruik van de REMI-tool op hun OCMW-raad hebben goedgekeurd. Men heeft dan bij het OCMW Bilzen gedurende een zekere periode in het jaar 2022 wél gebruik gemaakt van de REMI-tool.
Schepen Heidi Berx betwist dit en benadrukt dat men bij het OCMW Bilzen niet heeft gewerkt met de REMI-tool. Het OCMW Riemst heeft wél 3 maanden gewerkt met de REMI-tool, maar is daarmee gestopt omdat er te hoge bedragen uitbetaald moesten worden.
Raadslid Mieke Claesen vraagt aan schepen Heidi Berx wat dat dan eigenlijk wil zeggen. Wat betekent het dat er te veel aan budget moest uitbetaald worden? Het gebruik van de REMI-tool betekent toch niet dat die bedragen ook effectief uitbetaald moeten worden. De tool is eigenlijk een middel om te achterhalen of het bestaansminimum dat nu uitgekeerd wordt volstaat om met een menswaardig inkomen te kunnen leven. En er wordt eigenlijk door de tool vastgesteld dat dat niet mogelijk is. Dat men dus met het bestaansminimum en de financiële steun die een OCMW biedt niet rond kan komen. Maar het is niet omdat de REMI-tool zegt dat de mensen bvb. 2.000,00 EUR per maand nodig hebben om met hun gezin rond te komen dat het OCMW dat bedrag ook moet betalen, aldus raadslid Mieke Claesen. Het OCMW krijgt zo wel een indicatie om later naar de Federale of de Vlaamse regering te stappen en te zeggen dat de bedragen die zij voorzien als zijnde levensnoodzakelijk onvoldoende zijn.
Raadslid Mieke Claesen herhaalt dat het OCMW Bilzen tijdens een proefperiode wel degelijk met de REMI-tool gewerkt heeft, maar dat men daar ondertussen werkt met een andere tool. Maar ze werken dus wel met een tool, aldus raadslid Mieke Claesen. Zij wijst er vervolgens op dat schepen Heidi Berx in het verleden gezegd heeft dat de 4 maatschappelijk werkers - die momenteel maar met z'n 2 of 3 zijn - het werk niet gedaan krijgen. De REMI-tool zou hun werk vergemakkelijken. Het is immers niet zo dat de tool een computerprogramma is dat men gewoon moet gebruiken. De tool maakt het mogelijk om veel gemakkelijker en veel sneller een richtbudget te bepalen. Maar daar kan het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst (BCSD) nadien ook van afwijken. Het dient dus eigenlijk alleen maar om het werk gemakkelijker te maken. Raadslid Mieke Claesen benadrukt dat de REMI-tool de komende 2 jaar gratis is plus dat het OCMW Hoeselt bovenop dat budget nog een bedrag krijgt dat gebruikt kan worden om zorgbehoevenden een extra vergoeding te betalen. Dat is dus eigenlijk een gemakkelijke manier om vast te stellen en achteraf te kunnen rapporteren naar de verschillende regeringen dat de bedragen die nu voorzien worden voor het bestaansminimum niet volstaan. Vervolgens leest raadslid Mieke Claesen de gemeenten voor rond Hoeselt die wel mee doen met de REMI-tool, want het is zo dat - volgens haar - de meerderheid dus wel mee doet. Het is niet zo dat gemeenten zoals Antwerpen zulke grote bedragen krijgen. Dat hangt ook samen met het aantal inwoners en het aantal zorgbehoevenden. Het betreft: As, Beringen, Diepenbeek, Genk, Halen, Hasselt, Herk-de-Stad, Leopoldsburg, Lummen, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Tessenderlo, Zonhoven, Zutendaal, Ham, Heusden-Zolder, Bocholt, Bree, Lommel, Maaseik, Peer, Hamont-Achel, Oudsbergen, Pelt, Alken, Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen en Voeren. Dat is dus meer dan de helft van de gemeenten die er in Limburg zijn die wel deelnemen aan de REMI-tool. De omliggende gemeenten van Hoeselt doen dus allemaal mee behalve Bilzen omdat die hun eigen tool hebben. En verder verwees schepen Heidi Berx naar het jaarverslag van het OCMW Hoeselt, aldus raadslid Mieke Claesen. Zij neemt aan dat dit jaarverslag is besproken op de vergaderingen van het vast bureau.
Schepen Heidi Berx bevestigt dat laatste.
Raadslid Mieke Claesen vraagt welke zaken er nog besproken worden tijdens het vast bureau.
Schepen Heidi Berx antwoordt dat daar alles besproken wordt dat het OCMW Hoeselt aangaat.
Raadslid Mieke Claesen vraagt of de REMI-tool ook besproken is tijdens het vast bureau.
Schepen Heidi Berx antwoordt dat dat inderdaad het geval is. Zij denkt van wel.
Raadslid Mieke Claesen vraagt op welk vast bureau dat dan gebeurd is.
Schepen Heidi Berx antwoordt dat dat bij de agendapunten heeft gestaan. Zij weet de exacte datum niet precies. Burgemeester Werner Raskin geeft aan dat raadslid Mieke Claesen dat kan navragen bij de administratie.
Raadslid Mieke Claesen merkt op dat zij er vorige OCMW-raad door één van de raadsleden ook al op werd gewezen dat zij de verslagen van het vast bureau erop na moest lezen om te zien wat het OCMW Hoeselt wel niet allemaal doet. Zij heeft dat gedaan, maar geeft aan dat zij zich dan serieus vragen stelt bij die vergaderingen en bij hetgeen er daar besproken wordt.
Burgemeester Werner Raskin komt daarop tussen en geeft aan dat het agendapunt zo meteen verder besproken kan worden. Hij merkt op dat raadslid Mieke Claesen al een half uur aan het aflopen is en dat hijzelf en de schepen willen antwoorden omdat ze anders niet meer weten wat er allemaal gevraagd wordt.
Raadslid Mieke Claesen reageert verontwaardigd. Zij vraagt of burgemeester Werner Raskin werkelijk vindt dat zij al een half uur aan het aflopen is. Ze merkt op dat de OCMW-raad amper een kwartier geleden gestart is.
Burgemeester Werner Raskin benadrukt dat hij wil proberen te antwoorden op de vragen. Hij wijst erop dat het vast bureau een aantal dingen beslist net zoals dat bij het OCMW Bilzen gebeurt. Maar het grootste deel van de materie komt op het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. Het is dan ook logisch dat het vast bureau niet veel te bespreken heeft. In andere gemeenten zoekt men zelfs naar een paar extra punten om iets te bespreken te hebben. Ook in andere gemeenten is de agenda van het vast bureau beperkt. De meeste zaken binnen een OCMW gaan over individuele cliënten en daarvoor geldt een zwijgplicht. Dat gebeurt dus allemaal binnen het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. En op het vast bureau wordt echt niet veel geagendeerd.
Raadslid Carine Moors komt tussen en wijst erop dat er in de tijd dat zij voorzitter van het OCMW Hoeselt was wél wekelijks een ganse voormiddag vergaderd werd.
Burgemeester Werner Raskin verduidelijkt dat de manier van werken veranderd is. En dat is gekomen met de opstart van dat Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.
Raadslid Carine Moors wijst erop dat er toch enkel sociale dossiers op het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst geagendeerd worden. Het vast bureau ging destijds toch ook over andere dingen?
Burgemeester Werner Raskin antwoordt dat de persoonlijke dossiers vertrouwelijk zijn. De werking in het verleden was anders. Dat is allemaal veranderd door de Vlaamse overheid.
Raadslid Carine Moors merkt op dat het OCMW Hoeselt hoe dan ook moet draaien. En als de vraag gesteld wordt, moet er op geantwoord worden.
Burgemeester Werner Raskin erkent dat.
Raadslid Mieke Claesen pikt terug in en herhaalt dat zij de verslagen van het vast bureau heeft doorgenomen. En als burgemeester Werner Raskin opmerkt dat zij al een half uur aan het zagen is, vraagt zij zich af wat het vast bureau tijdens een vergadering die maar 5 minuten duurt eigenlijk kan bespreken. Om het voorbeeld te geven wijst raadslid Mieke Claesen op de verwijzing van schepen Heidi Berx naar het rapport over de dienstverlening van het OCMW Hoeselt. Dat is een uitgebreid rapport, maar raadslid Mieke Claesen geeft aan dat zij gezien heeft dat de vergadering van het vast bureau waarop dat rapport besproken is - dat was op 31 januari 2023 - maar 5 minuten geduurd heeft... Hoeveel tijd is er dan besteed aan het rapport dienstverlening? Nul. Zij denkt dat het vast bureau op 5 minuten niet eens de titels van de agendapunten afgelezen kan krijgen.
Schepen Heidi Berx antwoordt dat de leden van het vast bureau al op vrijdag - dus nog voor het weekend - de agendapunten doorgestuurd krijgen. Alle leden kunnen dan de punten en de bijlagen al inkijken. En dat is het werk dat al gedaan wordt voor het vast bureau op dinsdag bij mekaar komt.
Raadslid Mieke Claesen vraagt wat er dan gezegd wordt op de vergaderingen van het vast bureau. Wordt er dan enkel gezegd wat de agendapunten zijn? En dat de 5 minuten daarmee om zijn?
Schepen Heidi Berx en burgemeester Werner Raskin ontkennen dat dat het geval is.
Raadslid Mieke Claesen vindt dat er toch gepraat en gesproken moet worden over wat er op de agenda van het vast bureau staat. Hoe gebeurt dat dan?
Burgemeester Werner Raskin verduidelijkt dat de leden van het vast bureau alle documenten 5 dagen op voorhand krijgen. En als zij opmerkingen hebben of als er dingen zijn waarmee zij niet akkoord zijn dan worden die besproken.
Raadslid Mieke Claesen vraagt of dit dan écht op 5 minuten gebeurt.
Burgemeester Werner Raskin vraagt waar er dan over gesproken zou moeten worden als er geen opmerkingen zijn.
Raadslid Mieke Claesen kan zich dit niet voorstellen. Raadslid Marc Bamps stelt voor om het vast bureau dan maar af te schaffen.
Raadslid Marc Bamps wil tot slot nog één zaak zeggen met betrekking tot dit toegevoegde agendapunt. Hij merkt op dat een 'tool' een Engels woord is. In het Nederlands wordt dat vertaald als 'hulpmiddel'. En als je een gratis hulpmiddel krijgt aangeboden en daarbovenop nog wat extra centen, maar je wil die hulp niet dan begrijp hij er niets meer van. Hij begrijpt dit niet.
Schepen Heidi Berx antwoordt hierop dat het OCMW Hoeselt gedurende 2 jaar extra financiële steun kan krijgen bij gebruik van de REMI-tool. In die 2 jaar is de procedure als volgt: mensen doen een aanvraag, er komt een goedkeuring, dat wordt gerapporteerd aan de hogere overheid via het uniek verslag met daarin het bedrag dat toegekend wordt en dan komt daar inspectie op. Schepen Heidi Berx benadrukt dat er dus controle komt op de toewijzing van dat budget op basis van de REMI-tool.
Raadslid Marc Bamps herhaalt dat het gratis aangeboden wordt.
Schepen Heidi Berx neemt daarop het voorbeeld van de gemeente Zutendaal. Die krijgen 6.750,00 EUR. Als dat wordt toegewezen komt daar inspectie op. En waar de inspectie niet akkoord mee is, moet terug gegeven worden. Vervolgens zou het bestuur dat in het jaar 2024 opnieuw doen. En wat je niet gebruikt, moet je terug geven. Maar wat moet er dan in het jaar 2025 gedaan worden? Wat als er geen financiële steun meer komt van de hogere overheid? Waar moeten die budgetten dan gehaald worden? Schepen Heidi Berx vraagt of er een sinterklaaspolitiek gevoerd moet worden. Moet het OCMW Hoeselt uitdelen, uitdelen, uitdelen en dan in het jaar 2025 zeggen dat het daar stopt? Dat de cliënten het dan niet meer krijgen?
Raadslid Marc Bamps antwoordt dat het daar niet over gaat. Het gaat over een hulpmiddel dat het OCMW Hoeselt aangereikt krijgt.
Raadslid Carine Moors merkt op dat de jaarlijkse teruggave van dat budget misschien betekent dat het niet nodig is. Maar dan kan er na 2 jaar beslist worden wat er verder mee gedaan wordt. Raadslid Marc Bamps treedt die zienswijze bij.
Schepen Heidi Berx benadrukt dat er beslist is om niet in te stappen. Burgemeester Werner Raskin stelt voor dat de fractie Best Groen eens overlegt met haar afvaardiging in het Comité voor de Sociale Dienst.
Raadslid Mieke Claesen antwoordt dat zij dat al verschillende keren gedaan hebben. Maar het gaat niet om de individuele dossiers die daar behandeld worden. Zoals aangegeven bij het begin van de legislatuur vindt de fractie Best Groen dat de OCMW-raad en het vast bureau het beleid bepalen. En het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst behandelt de individuele dossiers. Maar van in het begin - toen raadslid Linda Verjans nog schepen was en ook toen schepen Heidi Berx schepen werd - heeft Best Groen gevraagd naar wat het beleid is van het OCMW Hoeselt. Een antwoord op die vraag is er nooit gekomen. Het gaat raadslid Mieke Claesen dus niet om de individuele dossiers, want zij weet dat de mensen die in het Bijzonder Comité zitten daar heel goed werk doen. Daar twijfelt zij helemaal niet aan, maar dat is haar vraag ook niet, zo geeft zij aan. En er moet daarbij weer niet van alles doorgeschoven worden en er moeten geen dingen verteld worden die niet waar zijn.
Burgemeester Werner Raskin benadrukt dat de REMI-tool besproken is op het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst en dat men daar geoordeeld heeft dat het niet nodig is. En dat is daar ook gebeurd door de afvaardiging van de fractie Best Groen waar raadslid Mieke Claesen deel van uit maakt.
Raadslid Serge Voncken merkt op dat er aan de REMI-tool eigenlijk 3 aspecten zijn. Het gaat om een efficiëntieverhoging met name tijdswinst, om een kwaliteitsverhoging want er kunnen betere keuzes gemaakt worden en - zeker in het begin - extra geld. Dat is dus 3 keer dat het bestuur de trein mist. Hij wijst erop dat er een paar gemeenteraden geleden gediscussieerd is over het beleid om geen diensthoofden meer aan te werven. Dit bestuur wil dus niet meer in personeel investeren. En schepen Johan Schoefs zei dat alles geautomatiseerd zou worden en dat dat heel wat personeel zou uitsparen.
Schepen Johan Schoefs verduidelijkt dat hij heeft gezegd dat er ingezet zou worden op digitalisering. Hij heeft - naar eigen zeggen - niet gezegd dat men alles ging automatiseren.
Raadslid Serge Voncken betwist dat. Hij beweert dat schepen Johan Schoefs heeft gezegd dat veel dingen geautomatiseerd zouden worden.
Schepen Johan Schoefs onderbreekt raadslid Serge Voncken en benadrukt dat dat niet klopt.
Raadslid Serge Voncken vraagt of hij mag uit spreken. Hij geeft aan dat schepen Johan Schoefs het woord niet heeft gevraagd.
Schepen Johan Schoefs antwoordt dat hij tussen komt als er dingen verteld worden die niet kloppen. Hij benadrukt dat hij dan tussen komt. Dàt doen hij dan, zo geeft hij aan.
Voorzitter Jordi Boulet vraagt om mekaar te laten uitspreken.
Raadslid Serge Voncken bedankt hem hiervoor en herhaalt dat er een aantal dingen geautomatiseerd zouden worden. Nu krijgt het bestuur deze tool aangeboden op een dienblaadje, maar stapt men er niet in. Hij benadrukt dat hij geen vragende partij is om met minder personeel te werken. Hij wijst erop dat hij dat ook heeft gezegd. Hij verduidelijkt dat hij heeft gezegd dat het bestuur haar personeel moet houden en aanvullen om visie te ontwikkelen en om vooruit te denken. En daarnaast moet men efficiënter proberen te werken. Waarom wordt deze tool dan niet gebruikt? Waarom doet men dit dan niet? Hij hoort dat het hier wel gebeurt, maar dat het daar dan weer niet gebeurt. Is hier een discrepantie over in het vast bureau?
Schepen Heidi Berx antwoordt dat de domeinen cultuur en sport - volgens haar - iets helemaal anders zijn dan de werking van het OCMW Hoeselt.
Raadslid Serge Voncken erkent dit. Maar het ging destijds over het algemeen beleid. De raad heeft het toen bvb. ook over de dienst Milieu gehad. Er is over verschillende dingen gesproken.
Schepen Heidi Berx herhaalt en benadrukt dat de cliënten van het OCMW Hoeselt niet in computersysteem gestoken worden. Er wordt gewerkt op maat en op een menselijke manier. Dat is het beleid dat gevoerd wordt.
Raadslid Serge Voncken vraagt of die 400 gemeenten die wel met de REMI-tool gaan werken dan verkeerd zijn.
Schepen Heidi Berx antwoordt dat het nog af te wachten valt of die 300 of 400 gemeenten in het jaar 2025 nog zullen blijven werken met de REMI-tool. Daar moet nog op gewacht worden.
Raadslid Serge Voncken sluit af met de opmerking dat je als bestuur natuurlijk ook kan blijven wachten.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.